Šta je novo?

Izgubljeni Dual Boot

mariaana

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2003
Poena
609
Imam 3 particije: na prvoj Win2K, na drugoj WinXP, na trecoj podaci. Posle havarije na Win2K, vratim stanje iz image-a (Norton Ghost) od pre par meseci. Sve je OK, samo sam izgubio dual boot dijalog, jer u vreme kreiranja ovog image-a XP nije postojao.
U Boot.ini (na Win2K) probam samo da dodam red koji pokazuje gde se nalazi drugi sistem, evo ga ceo boot.ini (red za XP sam ja dodao):

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\Windows="Microsoft Windows XP Pro" /fastdetect

Dijalog za izbor sistema se pojavljuje, ali XP ne moze da se podigne. Imam utisak da opet pokusava da podigne Win2K i pada.

Probao sam i opravke (repair) pomocu install diskova i za 2K i za XP, ali nista nisam uspeo. Treba mi neki jednostavan utility koji ce da preglada Op. Sisteme i da unese promene u Boot.ini i jos negde ako treba??

probaj da dodas ovako:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\Windows="Microsoft Windows XP Pro" /fastdetect /kernel=kernel1.exe

inace bi sve trebalo da radi ok i bez ovoga. Ako ti ni ovo ne bude pomoglo, moraces da ponovo instaliras XP preko ovog koga imas, ali ne sa reinstall ili repair, vec iznova u isti direktorijum. presnimi my documents negde posto ga brise pri instalaciji...

Ipak je morao da padne reinstal :smash:

Posle instalacije boot.ini izgleda bas ovako kako sam ga i uneo peske, ali je sigurno uneo neke promene u jos nekim sistemskim fajlovima na prvoj (Win2K) particiji!

Setovanja i dokumenta sam sacuvao u nekom folderu, ali ne mogu da otvorim stare admin. foldere, iako sam definisao istog administratora i pass. Verovatno ih NTFS na neki nacin stiti i ne da mi pristup??

Kako je to radim (vise Operativnih sitema, jedan boot loader)

Ja radim ovako

Ako imam do tri OS na jednom Hard Disku ja koristim Master Booter
http://www.masterbooter.com/main/features_en.html

i radim sledeCe:

1) Napravim tri primarne + jednu extended
2) Partition Magic
namestim da je prva primarna Aktivna a sve ostale Hidden ako vec nije tako
3) INstaliram OS na prvoj, napravim ghost image
4) Partition Magic
namestim da je druga primarna Aktivna a sve ostale Hidden ako vec nije tako
5) INstaliram OS na drugoj, napravim ghost image
6) Partition Magic
namestim da je treca primarna Aktivna a sve ostale Hidden ako vec nije tako
7) INstaliram OS na trecoj, napravim ghost image.
8) Partition Magic
namestim da je prva primarna Aktivna a sve ostale Hidden ako vec nije tako
9) Pokrenem Master Booter (koristim sam verziju 3.1)
http://www.masterbooter.com/main/features_en.html
On je Boot menadzer koji snima boot sekvencu u MBR
U njemu namestim da su primarne particije koje se ne koriste sakrivene.
U ovoj verziji ne moze da sakrije extended i logicke particije
ne prepoznaje OS particiju ako nije primarna

Kada vraCam OS sa ghost imagea, odgovarajuCU particiju stavim da bude aktivna.

Ako imam viSe OSa na viSe hard diskova koristim XOSL
XOSL = Extended Operating System Loader
www.xosl.org/
U ovom slucaju moramo da imamo jednu primarnu particiju za XOSL u FAT i velicine 32MB (Ne FAT 32)

Moj Slucaj:

1--- XOSL--------------------------1st hard, primarna 32MB, FAT
2----MS Windows 2000 profesional---1st hard, primarna 10GB, NTFS
3----MS Windows 98----------------1st hard, primarna 8 GB, FAT32
------------------------------------1st hard, extended
------------------------------------1st hard, logicka 21GB, FAT32

4----Mandrake 9.1 (Linux)----------2nd hard, primarna, 8GB, ext3
5----MS Windows XP Home---------2nd hard, primarna, 10GB, NTFS
6----MS Windows XP profesional----2nd hard, primarna, 10GB, NTFS
-----------------------------------2nd hard, extended 52 GB
-----------------------------------2nd hard, linux swap, 1 GB
-----------------------------------2nd hard, linux ext3, 9 GB
-----------------------------------2nd hard, logicka 20 GB, NTFS
-----------------------------------2nd hard, logicka 20 GB, NTFS

1) Napravim primarne + extended particije po gornjem obrascu
2) Partition Magic
preskacem particiju na kojoj Treba da bude XOSL, vidi 6)
namestim da je (prva) primarna Aktivna a sve ostale Hidden ako vec nije tako
3) INstaliram OS na (prvoj) primarnoj, napravim ghost image
4) ponavljam sa svakom primarnom postupke iz 2) i 3) dok ne instaliram sve siteme
5) kod instaliranja linuxa, lilo (linuxov boot loader) upisujem na particiju na kojoj je instaliran linux
6) instaliram XOSL na prvu particiju prvog hard diska
7) U XOSL mozete namestiti passwode za podizanje oderedjenog OS. Mozete napraviti, da kada podigne neki OS, budu sakrivene particije koje vi Zelite da budu nedostupne za taj OS (bez obzira da li su primarne, extended ili logicke)
Vrlo moCan boot manager. Jedina mana, je to Sto traZi svoju primarnu particiju.
Neke OS mozete instalirati i na logickim particijama, ali moze biti problem kada se pojavi nova primarna onda vec nastaje s**** (recimo kad ubacite frendov disk da nesto iskopirate). Kada instalirate na logickoj particiji OS obavezno u XOSL sakrijte sve primarne particije.

Na hard disku mogu biti najviSe 4 primarne particije. Extended se racuna ka Primarna.

Ako ima problema ili pitanja slobodno pitajte.

pozdrav!

Sada je vec kasno ali mislim da ti je napravio problem to vracanje iz Ghosta... Znaci, verovatno znas da kada instaliras M$ operativne sisteme moras da ides hronoloskim redom od najstarijeg ka najnovijem. Tebi je problem napravio ntldr i ntdetect.com koji su razliciti za win 2k i za XP odnosno sa tim fajlovima iz verzija win2k Windows XP nema teorije da se podigne, a da si samo vratio XP-ove ntldr i ntdetect.com cenim da bi radilo... Cisto da znas za ubuduce, posto si rekao da imas ghost image prve particije...

xpicss je napisao(la):
...
Ako imam viSe OSa na viSe hard diskova koristim XOSL
XOSL = Extended Operating System Loader
www.xosl.org/
U ovom slucaju moramo da imamo jednu primarnu particiju za XOSL u FAT i velicine 32MB (Ne FAT 32)

XOSL je sad na lokaciji www.ranish.com/part/xosl.htm

I kod mene je situacija zapravo malo komlikovanija. Pored dva Windowsa imam i Linux Mdk na drugom disku i Lilo Bootloader u MBR, koji radi prilicno OK, a i kad se nesto pokvari lako se reinstalira sa Lin Mdk install Cd-a (za razliku od ove situacije sa Win boot menadzerom koju sam imao). Ova tvoja kombinacija izgleda interesantno, samo zahteva postavljanje svih sistema i particija od pocetka, pa probacemo nekom prilikom...

Nazad
Vrh Dno