Šta je novo?

izgubio se boot meni?

• Začetnik teme Začetnik teme lafuj
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

lafuj

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
601
Instalirao sam dva OS, Win XP i Win 98, iz FDISK-a, medjutim prilikom dizanja sistema ne pojavljuje mi se boot meni u kome mogu da odaberem koji windows hocu, ima li neko resenje?

Jedino da od nekog uzmes boot.ini, zamoli nekoga ko ima WinXP i 98icu da ti posalje boot.ini .

Crni je napisao(la):
Cek malo, kako si to instalirao iz FDisk-a i kojim redosledom?
Prvo sam instalirao win 98 na d:, a zatim sam butovao XP i instalirao na c: .Prilikom instalacije XP-a sam mu dao da mi formatira C: u NTFS, izgleda da sam trebao da to zaobidjem jer sam vec formatirao u FDISK-u kao FAT 32.

Lukija je napisao(la):
Jedino da od nekog uzmes boot.ini, zamoli nekoga ko ima WinXP i 98icu da ti posalje boot.ini .

Hvala Lukija, uradicu kao sto si rekao, gde i kako treba da ubacim boot.ini?

lafuj je napisao(la):
...

Prvo sam instalirao win 98 na d:, a zatim sam butovao XP i instalirao na c: .Prilikom instalacije XP-a sam mu dao da mi formatira C: u NTFS, izgleda da sam trebao da to zaobidjem jer sam vec formatirao u FDISK-u kao FAT 32.
U ovo si sjajno smislio, vrlo mastovito :mrgreen: ...nazalost to bas ne ide tako 🙁

Neka preporucena i podrazumevana procedura je napraviti C: i formatirati je u FAT32 i nista vise, zatim na nju instalirati 98. Onda iz 98 startovati instalaciju XP-a, iz same instalacije napraviti D: i formatirati je u NTFS. Eventualne dodatne particije napraviti iz Managment-a XP-a. Na taj nacin bi XP napavio tj. modifikovao boot.ini u 98 i sve bi bilo OK.[/b]

Iako si Win98 smestio sa d:, on se boot-uje sa c: (kao aktivne particije), sto je sad u tvom slucaju nemoguce jer si c prebacio u NTFS koji Win98 ne vidi, pa samim tim i ne moze da se boot-uje.
Imas dve varijante:
a) da prebacis NTFS U FAT32, sto ti ne preporucujem, jer smatram da je bolje resenje pod b
b) instaliraj oba sistema od pocetka, izgubis par sati, ali sve bude sigurno kako treba (i onako ti je nova instalacija)
Ako bas hoces da imas i NTFS, onda uradi sledece (uradio sam tako vise puta na zahtev i sve radi kako valja):
a)instaliraj Win98 na c: (koji je, normalno, u FAT32)
b)instaliraj XP na d: (koji stavi u NTFS)
C)nadji program NTFS FOR WIN98 (GOOGLE), procitaj uputstvo, i insaliraj i njega. Tako ce ti i win98 "videti" NTFS.

Aj Jovo nanovo - sledi drapinovo resenje i sve ce biti ok...

lafuj je napisao(la):
...

Sto prosto kad moze komplikovano...
Znaci 98 ili Me uvek instaliraj na C particiju. Ako ti je D na ekstended particiji (a vrovatno jeste), ovi operativni sistemi ne mogu da se bootuju. Samo NT bazirani OS mogu da startuju na taj nacin.

hm...
a sta ako ja hocu da mi WinXP bude na C: ( kao malo brzi deo diska ili brza particija ) a Win98 na D: (za igre i sl..)

Ja sam konkretno tako drzao jedno vreme sistem i uvek sam isao tom putanjom kako je i naveo "lafuj" ,dakle prvo sam instalirao Win98 na D: a zatim WinXP na C: i sve je bilo ok,to naravno nisam ponovio 1 vec x puta.Doduse tada sam koristio FAT32 za obadva sistema.
Ali kao sto vec znamo nekome sve radi nekome ne,nekome jedan nacin instalacije funkcionise a nekome ne...
cudni ovi kompjuteri...

poz.bane ,)

Hvala svima na mudrim savetima, sad znam sta mi je ciniti.Ja sam se rukovodio mislju da je bolje da XP bude na C: iz razloga koje je naveo barakuda, iako je komplikovan, onaj moj nacin je izvodljiv, samo treba izbeci ponovno formatiranje C: kad se dodje do instalacije XP-a i to je to.

Nazad
Vrh Dno