Šta je novo?

Izgoreo GPU tj. deo na PCB-u...

-j1ggy-

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2007
Poena
365
GPU je HD6950, kojem je ubacen BIOS HD6970 i tako je radio od kako je kod mene. Kartica je NQC (Non Qualification Sample) tj. referentni dizajn.

Problematika:

Komp mi se gasio sa vremena na vreme, prilikom igranja igrica i pred izdisaj, cak iprilikom gledanja YT. U normalnom "idle" modu, nije bilo nikakvih problema.
Onda mi se samo jedno jutro komp ugasio, cuo se jako blagi zvuk "puf" i vise nisam ni probao da ga upalim.
Otvorio sam kuciste i izvadio GPU, jer sam na nju i sumnjao, i osetio miris paljevine.

Kacim par slika, da vidite sta je "otislo" i da li ima nade da ga nosim u servis ili da ide u kantu?! Uzeo sam R9 270X, pa mi ova sada bas i nije bitna, ali ako joj ima spasa, rado bih je spasio...
Ima par slika kada sam je izvadio, i par nakon sto sam cetkicom ocistio garez. Nigde vise nema nikakvih naznaka kvarova...

Prilozi

• IMG_1458.JPG
    IMG_1458.JPG
    268.5 KB · Pregleda: 128
  • IMG_1459.JPG
    IMG_1459.JPG
    147.3 KB · Pregleda: 123
  • IMG_1462.JPG
    IMG_1462.JPG
    733.5 KB · Pregleda: 122
  • IMG_1463.JPG
    IMG_1463.JPG
    101.1 KB · Pregleda: 109
  • IMG_1465.JPG
    IMG_1465.JPG
    104 KB · Pregleda: 106
Nemoj u kantu, šalji na reciklažu, kad nešto rikne obično nije samo to što je pocrnelo. To je kondenzator bio tu sudeći po oznaci na ploči. s'obzirom na to gde je, dobro da nije i MB otišao sa njim.

vt262bwf ima da se kupi preko kineza za par dolara.
ovo sto je bas gorelo su smd kondenzatori koji su takodje dzabe (manje od 1din komad), ali ne mozes da znas koji su jer se proizvode neobelezeni. Jedino da se skinu ovi oko njega i da se nadas da su isti takvi.

Drugi problem jer sto je stampa ostecena. dok se ovo sve ocisti, pitanje je sta ce ostati. Ove komponente lako imaju troslojnu stampu pa nemas pojma sta je ispod.
Dakle, delovi su dzabaka, ali se ne nadaj puno.

btw, da li si ti tu nesto skidao delove? vidim na jednoj slici kao komad bakra, a na drugim nema. Takodje i ova komponenta kao da je na jednoj slici malo oljustena

Nisam nista skidao. Samo sam cetkicom za prasinu (bas fina) presao preko svega da skinem garez. Nema sanse da je nesto zaderala, a ni otkinula.
Dacu je coveku koji se bavi servisom elektronike, pa neka je pogleda. I ovako sam je stavio na policu kao otpisanu, pa mi palo na pamet da je otvorim i pogledam. I nije mi izgledalo kao da joj 100% nema spasa.
Javicu ovde epilog... Hvala na pomoci!

Nazad
Vrh Dno