Šta je novo?

Izgorela OEM licenca ...

• Začetnik teme Začetnik teme Srga
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Srga

Čuven
Učlanjen(a)
12.04.2002
Poena
620
Koleginica iz jedne firme kojoj sam ja jos pre dve godine prodao racunar je imala havariju sa napajanjem koje joj je sprzilo plocu, memoriju i modem.
E sad nije problem da se racunar naplati od osiguranja i da se uzme novi ali nesto mi je mnogo glupo.
Na tom racunaru je imala OEM varijantu XP Pro i OFFICE paketa.
Zvao sam MS CallCentar i tamo su mi rekli da necu moci da aktiviram na novoj masini (ili na postojecoj sa zamenom komponenti) gore pomenuti softver.
Ispada da ako mi crkne komp - sa njim ide i licenca (trebalo bi da pise u EULA ali ko jos to cita :d ) ?!?
Jel postoji neka fora da se ovaj problem premosti ili opet mora da se kupuje: novi komp - nove licence.
Mislim samo softver vredi koliko i sam komp - malo li je?

Naplatiti od osiguranja.
Ukoliko se ispostavi da nemože, (nisam pravnik pa ne znam da li mora da bude posebna stavka) onda neka bar bude naravoučenije za sledeći put.

Hm... Pa OEM Windows je mogao da se kupi i sa MS misem ili tastaturom.

Imas li ti onu nalepnicu sa serijskim brojem. Ako to imas, lepo reinstaliraj komp u isto kuciste, na kome je to zalepljeno, i zovi da ti aktiviraju ponovo windows. Ako se bune, kazi da si promenio graficku i gotovo. Mislim, nema sanse da se to ne zavrsi u tvoju korist!!! Kako oni mogu da znaju sta si ti imao u kompu i gde molim te u EULA pise da ti ne smes da upgredujes komp. Ako te i dalje zaje8avaju, zovi im inspekciju i gotovo.

Uostalom, resi to sa onim od koga si uzeo Windows.

Pa Windows sam im ja i prodao i znam da se moze kupiti uz bilo koji komad MS hardvera ali zasto da placa opet softvare.
Zvao sam MS direktno i receno mi je navodno da kad je maticna ploca u pitanju onda je ponovna aktivacija nemoguca. Odnosno kao mozda program prihvati aktivaciju a mozda i ne.
U principu mogu ja da probam opet da aktiviram taj OEM proizvod na novom kompu (najlakse je premestiti nalepnicu) ali me zanimalo da li je neko imao slicnu akciju, da se ne zezam ako ne moze.
Nije novac u pitanju, vec mi stvarno deluje bezveze da ne moze da se prebaci licenca ako radis upgrade (nevezano da li je to drugo kuciste, maticna ili CPU)?

Srga je napisao(la):
Pa Windows sam im ja i prodao i znam da se moze kupiti uz bilo koji komad MS hardvera ali zasto da placa opet softvare.
Zvao sam MS direktno i receno mi je navodno da kad je maticna ploca u pitanju onda je ponovna aktivacija nemoguca. Odnosno kao mozda program prihvati aktivaciju a mozda i ne.
U principu mogu ja da probam opet da aktiviram taj OEM proizvod na novom kompu (najlakse je premestiti nalepnicu) ali me zanimalo da li je neko imao slicnu akciju, da se ne zezam ako ne moze.
Nije novac u pitanju, vec mi stvarno deluje bezveze da ne moze da se prebaci licenca ako radis upgrade (nevezano da li je to drugo kuciste, maticna ili CPU)?
U CH moze.Ja sam menjao skoro sve.Nisam mogao da ga aktiviram i pozovem ih.Trazili su mi prvi broj da im dam(ne serijski nego onaj produkt ID) i onda su mi oni dali novi produkt id koji sam ukucao i aktivirao XP bez problema.

Srga je napisao(la):

Pa instaliraj piratski software sa ispravnim seriskim i prebaci nalepnicu i zdravo. Taj software je placen, i koristi se u masini sa odgovarajucom nalepnicom.

Ako si sacuvao ugovore i racune od OEM Wina, ne sekiraj se nista.

Ma covece ko sto ti je rekao Misa063 i Srki! Instaliraj ti sve lepo i kada dodjes do koraka da aktiviras win zovi ih i izdiktiraj im PID i oni ce ti reci drugi broj i gotovo i nista nemoj da pricas sta se desilo (ili reci da ti se srusio sistem i to je to)!!! Ja sam to XXX puta radio i nikad mi nisu pravili problem!!! Ako te budu nesto zezali zovi MS Call Center u Hrvatskoj i oni ce ti dati broj bez problema! I to sam radio par puta kada su se ovi nasi pravili blesavi!!
Pozdrav i javi sta si uradio!

p.s. Brojeve telefona Call Centara dobijes u tom prozoru gde menjas PID !

A sto si ti njima kukao sta ti se desilo!?
Ti bi sigurno morao da mozes barem 2-3 puta da odradis ponovnu aktivaciju bas zbog promene komponenti!
Sve sto je trebalo da uradis jeste da sklopis novu masinu instaliras softver i da zoves call centar da ti vrati key na osnovu nove shifre...
To bi MORALO da moze!
Moj prijatelj je pre mesec i pod ana odradio novu aktivaciju iste kopije OEM Home-a na totalno promenjenoj platformi i sve je proslo OK!

Nazad
Vrh Dno