Šta je novo?

Izgleda hoce da zavrcu.....

The Minister

Čuven
Učlanjen(a)
20.09.2000
Poena
619
Ne znam kako je tamo u BGu i drugim vecim gradovima, ali u Jagodini vecina prodavaca kompjuterske opreme je vrlo bezobrazna, jedva cekaju nekog ko se ne razume u kompjutere da mu uvale neko ****** od komponenti ili da zezaju oko servisiranja, garancije komponenti kupljenih kod njih. Ne znam da li je normalno, ali ovde kada neko kupi komp u nekoj firmi, oni zalepe njihovu napelnicu pozadi na kuciste tako da ne moze da se otvori a da se ne skine ta nalepnica, i u svakom slucaju, ako ti je nalepnica pocepana ti gubis garanciju na kompjuter!!!!!! KAKVA je razlika u garanciji na ceo komp ili recimo kada kupim samo jednu komponentu ili ceo komp u komponentama pa sam sastavljam - nema razlike - garancija godinu dana na komponente!!!!!
To je bio uvod u PC trziste u Jagodini.
E sad, kod jedne firme (da ne imenujem!!) je drug kupio komp pre 1-2 god (garancija 1 god (HDD i monitor - 3god)), pa mu je crkao disk skoro, on je pozvao mene, ja sam utvrdio sta je, ali je njemu bilo "cimanje" da nosi komp na servis i da se ubacuje sa njima, pa je odmah kupio nov HDD, ja sam mu to namontirao i demontirao stari. Disk koji je crkao je Maxtor 40gb. U svakom slucaju ponudio mi je crknuti disk, ako hocu da se ja ubacujem, i dao mi je garanciju, racun....
Ja sam odneo disk i garanciju, on mi je dao neki papiric, i rekao mi je da ce da me pozove.....-normalno nije me pozvao pa sam ja otisao kod njega i tad je poceo malo da vrda: kao disk je odnesen, ali se razlikuju serijski brojevi, ali kao nema veze ta firma (firma iz BG-a, od kojih nabavljaju robu) ga je primila....To traje vec neko vreme. Zadnji put mi je rekao da nije bas u toku, i da mu je kolega negde na putu i, cudno, ne zna gde? Ja sam pitao da nije otisao u BG po robu, a on opet da ne zna - A RADI U ISTOJ FIRMI!!!!(i to da je neka velika pa da za nekog ne zna gde je, nego firma 2 radnika-vlasnika)
U svakom slucaju, ne bi me cudilo da mi kaze da nesto nije proslo kako treba i da nemam garanciju - odnosno da uzme taj servisirani disk za sebe pa da ga proda.
Zamolio bih za savete u ovakvim situacijama, za sta mogu ja da se uhvatim???Potpuno sam siguran da ga drugar nije tumbao, ili otvarao ili menjao komponente.
Na kraju da kazem da mozda i ne bude nikakvih problema, ja se nadam, prvi put imam takvu situaciju sa ovim ljudima, a vecinu firmi u JA vrlo dobro znam i ko su ljudi i kako rade.!
Hvala lepo!
P.S. Ako sam promasio sobu - ispravite me......

Pozdrav Za Jagodinca iz istog smo grada.
Ovde ti je Kaubojstina,nemozes nikom da verujes. Ja robu uzimamam u Bg-u i to bih preporucio svakom. Ko se razume u sklapanje,instalacije i ostalo.
Od firmi u Jagodini sada kada bih kupovao komp uzeo bih ga kog Tome u BooX-u.
Inace mi prijatelj drzi firmu u Bg-u pa oko ti nesto treba javi se da te spojim.
Cao zemljace.

Obzirom da je malo mesto, uljudno mu najavi trzisnu inspekciju. Ukoliko iz nekog razloga to ne uradis, a disk ne dobijes nazad, Policiji prijavi kradju. Ukoliko ni to iz nekog razloga ne uradis, a ne bi da ti duguju, udjes u radnju i sa police kuturno uzmes HDD sto veceg kapaciteta i vise ne potrazujes svoj.

mihailo je napisao(la):
Obzirom da je malo mesto, uljudno mu najavi trzisnu inspekciju. Ukoliko iz nekog razloga to ne uradis, a disk ne dobijes nazad, Policiji prijavi kradju. Ukoliko ni to iz nekog razloga ne uradis, a ne bi da ti duguju, udjes u radnju i sa police kuturno uzmes HDD sto veceg kapaciteta i vise ne potrazujes svoj.
najbolje je sa inspekcijom, pogotovo sto su sad obavezne fiskalne kase, a oni je verovatno nemaju 🙂
Varijanta sa otimanjem veceg HDD-a nije na mestu jer mozes imati problema, kako sa njima, tako i sa policijom ( reci ce da si ukrao, da je tvoj na reklamaciji, da jos nije istekao zakonski rok u kome su obavezni da je rese itd., a dotle ce srediti svoju papirologiju i nemozes im nista), pogotovo ako imaju neke veze u istoj.
Treca varijanta je da ih sacekas negde uvece u gradu, u mraku i "ubijes boga u njima", sa 2-3 druga koje posle vodis negde na pivo. Lepo je kad znas da ste poravnali racune 🙂

Iz iskustva tvrdim. Govori glasno i vodi inspekciju sa sobom.

GALAMI I PRETI INSPEKCIJOM. Sve firme se od ovog useru i ucinice sve da to zaista i ne uradiš. Ako ne pomogne, zaista i zovi inspekciju a bilo bi lepo da u toj firmi i budeš kada inspekcija dode.

Naravno, može ih inspekcija zezeti za gomile stvari koje nisu ispoštovali a morali bi po zakonu i to im obavezno pomeni. Npr. da li si dobio uputstvo na srpskom jeziku, overen garantni list sa ispisamin zakonskim uslovima garancije, datumom prodaje i upisanim serijskim brojem. Ovako bi moralo da bude a inspekcija to proverava kod nas samo ako neko prijavi. Zato im preti svim tim sitnicama. Bilo bi lepo da si upisao sam negde serijski broj pre nego što si im dao HD.

Inace neki zakonski rok za ispunjavanje uslova iz garancije za svu tehnicku robu kod nas je 45 dana. Zato moraš toliko čekati. Nakon tog roka, proizvod mora da se zameni novim ili da se vrate pare. Ako popravka traje duže od 15 dana, garantni rok se produžava za onoliko dana koliko je trajala popravka.

Interesantno je i to što je, opet po zakonu, garancija za tehniku kod nas propisana na minimum godinu dana. To je zakon još iz Titove SFRJ koji je još na snazi i on se naravno ne može ispoštovati za no name kinesku robu pa se zato gleda trgovcima kroz prste. Ispada po tome da je garancija od 6 meseci protivzakonita. SVAŠTA!!!!

Dobro, hvala svima, sacekacu jos par dana, pa cemo u ponedeljak da vidimo.
Koja je mogucnost da maticna firma ili distributer ne prizna garanciju? 100% sam siguran da disk nije riknuo usled tumbanja kucista (dok komp radi) ili cackanja unutra...

The Minister je napisao(la):
Ne znam kako je tamo u BGu i drugim vecim gradovima, ali u Jagodini vecina prodavaca kompjuterske opreme je vrlo bezobrazna, jedva cekaju nekog ko se ne razume u kompjutere da mu uvale neko ****** od komponenti ili da zezaju oko servisiranja, garancije komponenti kupljenih kod njih.

I u Beogradu ista stvar = "JUGODATA" (vodi na prvom mestu !!!)
:wall:

Bata je napisao(la):
I u Beogradu ista stvar = "JUGODATA" (vodi na prvom mestu !!!)
:wall:

Cekaj bre malo... zar tu titulu ne drzi MB soft?

GoranM je napisao(la):
Treca varijanta je da ih sacekas negde uvece u gradu, u mraku i "ubijes boga u njima", sa 2-3 druga koje posle vodis negde na pivo. Lepo je kad znas da ste poravnali racune 🙂

Evo, dade covek pravi domacinski savet 😀 Jes` da neces dobiti hdd, al` ce bar da ti bude lakse i oslobodices se stresa 😉

Moj ortak je imao slicna "prijatna" iskustva sa Adacom-om 😡 A inace jel zna neko kakvi su u "monitoru" ? Kupio sam kod njih nekoliko komponenti, pa da znam sta da ocekujem ako (ne daj boze) neka otkaze poslusnost.
Jel uopste neko kod nas vrsi servis ekspresno, ili ih bas briga pa cekaju tih 30-45 dana koliko pise u garantnom listu... Zar niko ne daje drugu takvu identicnu komponentu novu (znam da je ovo Srbija :S: ). Na primer sta ako mi recimo crkne ploca? Da ne koristim komp 30-45 dana :wall: Ili lepo kupim novu (pod uslovom da trenutno imam cash) pa kad se ovi smiluju da mi zamene/porave tu prodam?
Kako je to reseno u inostranstvu, zna li neko?

Poslednja izmena:
Ja "glasam" za List Computers...

GSM je napisao(la):
Jel uopste neko kod nas vrsi servis ekspresno, ili ih bas briga pa cekaju tih 30-45 dana koliko pise u garantnom listu...
Zavisi mnogo od toga šta je u pitanju, ima li na lageru (najviše), kad je kupljeno... pa i kakva je firma tj. da li je 'široke ruke' i cena ili pazi na svaki evro.

Neka prećutna pravila: ako je nova roba otkazala (do mesec dana) menja se za novu odmah ili sutradan po proveri u servisu. Ako ne može odmah da se reši, popravka se smatra OK do nedelju dana, preko nedelju dana već kupac postaje nervozan, pa se traži da mu se kupi drugi komad ili nešto kompenzuje. Sumnjam da iko čeka zakonski rok od 45 dana, osim ako mu se kupac nešto zamerio... Od dilera se već očekuje više strpljenja, ali ni za njih preko 45 dana ne bi smelo.

Ma gde nadjoste te firme? Imtel rulez. MAda ne radim snjima, radim sa drugom firmom i nemam problema. Sredice se svi ti "prodavci" magle, posle nove godine.

ZorMi je napisao(la):
Neka prećutna pravila: ako je nova roba otkazala (do mesec dana) menja se za novu odmah ili sutradan po proveri u servisu. Ako ne može odmah da se reši, popravka se smatra OK do nedelju dana, preko nedelju dana već kupac postaje nervozan, pa se traži da mu se kupi drugi komad ili nešto kompenzuje.
Ovo vazi i kod nas. Retko bude duze, sem ako nesto ne uvozimo mi, a uvoznik bas razvlaci, ali i to gledamo da resimo sto pre.
Sve sto je nas uvoz (MSI, Veritech, JNC, Axle, Kinyo...) se u slucaju neispravnosti menja odmah

borab je napisao(la):
Ma gde nadjoste te firme? Imtel rulez. MAda ne radim snjima, radim sa drugom firmom i nemam problema. Sredice se svi ti "prodavci" magle, posle nove godine.
Da si ti meni ziv i zdrav, tek ce posle nove godina da ih bude k'o pecuraka posle kise :-devil-:
Kad uvedu PDV ima ponovo da procveta sverc-komerc. Po tome je nas narod najpoznatiji u Evropi :wave:

borab je napisao(la):
Sredice se svi ti "prodavci" magle, posle nove godine.
Ma ovi (mislim na "Jugodatu") nisu novi i opstaju - daju reklame na TV-u! Znam ih godinama- i moja bivsa firma je sa njima poslovala. Daju na rate , a nash narod nema para i ne zna dovoljno, i onda oni opstaju 😡

[Mancha] je napisao(la):
A sta to MB Soft "uvaljuje" i o kakvom zezanju oko garancije je rec?
:wave:

Znam nekoliko ljudi koji su kupili nov komp, i posle se ispostavilo da ih u kompu nije docekala odredjena komponenta koju su platili, nego neka jeftinija varijanta. Klasicni uvaljivaci. Bilo je dosta tema o tome ranije, doduse pre godinu dve, imas search. Bas su ih ljudi pljuvali na svakom koraku.

Geek_master je napisao(la):
Znam nekoliko ljudi koji su kupili nov komp, i posle se ispostavilo da ih u kompu nije docekala odredjena komponenta koju su platili, nego neka jeftinija varijanta. Klasicni uvaljivaci. Bilo je dosta tema o tome ranije, doduse pre godinu dve, imas search. Bas su ih ljudi pljuvali na svakom koraku.

Baš zbog toga sam "glasao" za List Computers. Drugar je kupio komp pre nekoliko nedelja i tražio izričito NCP memoriju. Naravno, dobio je neku Super Talent oklopljenu memoriju... Nije bitno, i da je dobio Kingston umesto NCP-a, princip je u pitanju... Mislim da su ga zavrnuli i za grafičku, tražio je ATI9200 a dobio nVidiu, ili obrnuto, ne sećam se...

A što se tiče garancije na proizvode, da li znate da List Computers prihvata da zameni TFT monitor samo ako dotični ima više od 10% (!?!?!) mrtvih piksela od ukupne površine ekrana?! Ko ne veruje - skeniraću mu garanciju...

P.S. I otkud je fora da ti postave šifru na BIOS pa ako uđeš u njega, tj. provališ, gubiš garanciju? Mora da ti dođe njihov čovek na gajbu da ti drnda kompjuter i pri tom plaćaš X dinara po satu?! A kada otvoriš kućište da proveriš komponente ili da prebaciš DVD sa krajnje donje da gornju policu, to onda ne spada pod gubitak garancije...

Oj Srbijo međ' šljivama! 😀

GSM je napisao(la):
Jel uopste neko kod nas vrsi servis ekspresno, ili ih bas briga pa cekaju tih 30-45 dana koliko pise u garantnom listu... Zar niko ne daje drugu takvu identicnu komponentu novu (znam da je ovo Srbija :S: ). Na primer sta ako mi recimo crkne ploca? Da ne koristim komp 30-45 dana :wall: Ili lepo kupim novu (pod uslovom da trenutno imam cash) pa kad se ovi smiluju da mi zamene/porave tu prodam?
Evo, ja mogu da posvedocim da simpson to resava ekspresno... bar meni, mada i drugima, jer mu sigurno nije cilj da se razvlaci sa poluispravnim hardverom. Jednom prilikom, neispravnu plocu mi je zamenio novom vec iduceg dana, neko napajanje koje nije valjalo za koji dan... itd, itd...

I to meni... MENI - za koga garancija ne vazi!! :d:d:d

P.S. Evo, vidim da je i Geek stavio u potpis kako matori brzo zavrsava garanciju... :d
Dobro Geek, kakav si to problem imao, pa ti je simpson brzo zavrsio... a ti si resio da ga izreklamiras? 😀

CAR je napisao(la):
P.S. Evo, vidim da je i Geek stavio u potpis kako matori brzo zavrsava garanciju... :d
Dobro Geek, kakav si to problem imao, pa ti je simpson brzo zavrsio... a ti si resio da ga izreklamiras? 😀

Prvo za proc koji se nije dovoljno dobro klokovao 😀, jedva je radio na 2GHz sa 1466MHz 😀
Onda mi je crkla ploca, dobio sam novu sutradan ako se secam.
Evo sad i za TFT, jedan mali plavi osvetljen pixel, i odmah mi je dao novi 🙂

The Minister je napisao(la):
U svakom slucaju, ne bi me cudilo da mi kaze da nesto nije proslo kako treba i da nemam garanciju - odnosno da uzme taj servisirani disk za sebe pa da ga proda.
Zamolio bih za savete u ovakvim situacijama, za sta mogu ja da se uhvatim???Potpuno sam siguran da ga drugar nije tumbao, ili otvarao ili menjao komponente.

Meni se ista stvar desila sa procesorom. Procesor izgoreo, medjutim, ne mojom krivicom, ja ga odneo na reklamaciju i oni mi rekli kako ne znaju, ovo ono, probace itd.. I rekli su naravno da ce me zvati. Ja sam cekao nedelju dana i nisu me zvali naravno, pa pozovem opet i kao poslali su CPU nazad na tajvan pa zato cekam.. I tek kada sam im posle dve nedelje rekao da hocu da mi vrate izgoreli CPU ako ne prodje reklamacija, zvali su me posle dva dana i dali nov cpu!!!
Ne daj da te pokradu!!!
Pozdrav

CAR je napisao(la):
I to meni... MENI - za koga garancija ne vazi!! :d:d:d

Eeeeee pa to je bilo pre nego sto si se nasao ispod mog avatara :d :d

Cela ta prica oko garancija meni zvuci prosto neverovatno, ali 100 ljudi 300 cudi 😀 .
Radim sa dosta firmi ali zaista ni sa jednom nisam imao problem u vezi garancije. Treba shvatiti velike firme i uvoznike jer veliki promet povlaci sa sobom i veliki broj reklamacija. Komplikovani propisi kod nas jos vise otezavaju takav posao.Te stvari moze malo bolje Zormi da objasni ali uvoznici kada vracaju HW na reklamaciju, moraju to da rade kao izvoz a za sve to treba vremena.Neko je ovde pomenuo MB soft, ali sve sto sam imao za reklamaciju kod njih, resili su mi u expresnom roku a cesto i istog trenutka.
Druga stvar je, nacin kako objasniti nasem coveku da za fizicki ostecenu komponentu garancija ne vazi! Sto se prica o zakljucavanju biosa tice ja sam mislio da su te radnje odavno otisle u penziju ali ocigledno ima jos i tih fazona.
U svakom slucaju prodavac je duzan da kupca upozna sa uslovima garancije. Neki to jos nisu naucili a neki nece nikad ni nauciti.

e ovo se meni desilo pre godinu dana...
dodjem ja na letovanje u srbiju,posto sam tamo kuci svake godine i odem ja u novi sad u spens u butik Connect i tamo kupim dva Samsunga SGH-E700....cena jednog 420 evra,sve zajedno 840Evra..posto sam u inostranstvu i u mogucnosti sam da dodjem jednom godisnje,posle 2 meseca kamera crkne skroz na mom samsungu,drugi sam bio zeni kupio....nazovem njih i oni se cude,kao "pa kako,pa ovo,pa ono",i kazem ja njima da dolazim na godisnji za par meseci...dodjem ja i odnesem mobilni zajedno sa garancijom..dadne mi tip broj od majstora i kaze da njega kontaktiram da cujem kada ce moci popraviti mobilni....nazovem ja a on kaze za 7 dana otprilike,nemoze tacno da utvrdi al tako otprilike...i prodje 7 dana on se nejavlja..ja ga nazovem a on kaze da ga jos nije otvorio...javice kada bude gotov,prodje i 14 dana a on nista..nazovem ga opet a on kaze da je crko neki flet kabel i da je popravka zeznuta..i da taj kabel jos nije nabavio....ja mu objasnim da za 10 dana putujem natrag u inostranstvo a ona kaze da ce se potruditi popravit...medjutim prodje i 20 dana on se nejavlja a ja poludim pa nazovem njega a on kaze kako taj flet kabal neulazi u garanciju...ja prokljucam i pocnem da psujem i pitam ga dal je normalan,dal je moguce da kupis kompjuter a na procesoru nemas garancije...i on obeca da ce da ga popravi...nazovem ja odma taj Connect butik i pitam prodavca gde je gazda a i objasnim u cemu je stvar....prodavac obeca da ce nazvati gazdu i da nazovem to isto vece..nazovem ja njega u prodavnicu i pitam sta je bilo..jel ima pomaka kakvog i on kaze da je gazda naribao majstora i da mu je kobajagi oduzeo od platei izviko se na njega i da je mobilni popravljen...
odem ja po mobilni i sve radi,,kamera radi odlicno i prodavac mi kaze da je kameru stavio novu i da je majstor u vojsci i da mi je bilo malo teze popraviti mobilni i da takva popravaka kosta oko 150 evra....ja mu kazem da me to neinteresuje jer je mobilni pod garancijom i netreba da prodaje takve stvari ako nezna da popravi...vratim se ja nazad u 9 mesecu u inostranstvo i pre par dana mi crkne kamera opet...i sta sad covek da radi.....sad sam kupio i nikada vise...do sada sam tri mobilna kod njega uzeo,jednu Nokiu i dva Samsunga u roku od dve godine....mislim da je od mene dosta para uzeo al gledano u buducnosti jos vise je izgubio....razocaran sam skroz i jos nesto da napomenem...da ljudi koji imaju nekog preko ili koji zive preko nemaju nikakav racun da kod nas u Srbiji kupuju bilo sta od tehnike....to sam znam kada sam kupovao i delove za kompjuter..udaraju cenu ko blesavi a za koji evro vise uzmes i preko i barem si mirnijeg sna....
eto to je moja prica i lose iskustvo....

simpson H je napisao(la):
Eeeeee pa to je bilo pre nego sto si se nasao ispod mog avatara :d :d
E, ali ja vise nisam tamo... jel' to znaci da mi opet vazi garancija? :d

P.S. Vrlo verovatno da sam garanciju za svagda izgubio upravo tada kada si mi dao onog novog KR-a... :beat:

simpson H je napisao(la):
Neko je ovde pomenuo MB soft, ali sve sto sam imao za reklamaciju kod njih, resili su mi u expresnom roku a cesto i istog trenutka.

Interesantno, ni ja sa njima nikada nisam imao problema (pricham o veleprodaji), uvek je sve istog trenutka odradjivano, ali sam chuo tonu pricha o problemima sa reklamacijama sa MB Soft-om (naravno, chuo sam od ljudi koji su uzimali u maloprodaji)....

Dobro ljudi, tread se ne zove "reklame firmi kod kojih clanovi bencha rade ili ciji su dileri i/ili saradnici" - bolje umesto toga navedite Firme koje zavrcu, SVOJA LICNA NEGATIVNA ISKUSTVA sa tom i tom firmom, kao sto su naveli Toma37 i mIlAnO, i recimo solucije tih iskustava.....

Nazad
Vrh Dno