Šta je novo?

Izgleda da Mobtel testira GPRS.

Artz

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2000
Poena
619
Ko ima GPRS na telefonu i 063 karticu nek ukljuci GPRS opciju. Ima ga ali jos uvek ne moze da se koristi.

Da li neko zna nesto o tome, da li se sprema mozda MTS -ov prepaid roaming, GPRS, MMS? Tj. da li ima nekih insider -a koji bi mogli bar da nam kazu da se radi na tome, ako se ne desi da puste to ovog leta?

Isto pitanje i kad je u pitanju Mobtel, mada oni imaju prepaid roaming jos od prosle godine.

Gledao sam neke cene u inostranstvu i mogu slobodno reći da nikada za ništa skuplje nisam čuo pa bih voleo da neko ko koristi GPRS preciznije napiše koliko plaća za ovu uslugu ...?

Citao sam u novom broju hrvatskog casopisa Mreza (Bug izdanje), da je otprilike 10 puta jeftinije preko GPRS-a i ICQ-a za mobilni razmenjivati poruke nego to ciniti preko SMS-a. Ne secam se tacno cena, ali znam da se placa po kolicini prenetih podataka, tj. imas mesecne pakete do xxx KB, pa onda svaki KB preko kosta yy kunica. U sustini, ne bi to trebalo da je nesto drasticno skupo...

GPRS se placa po protoku tako da je bitno da li ti poruka ima 50 ili 160 karaktera. Vezu drzis koliko hoces, ali placas samo ostvareni protok. drga stvar je sto mislim da ce kod nas KB protoka da kosta ka MB na zapadu :(

Sa P800 je poznanik pravio 80kbps preko GPRSa.....poziv je bio u Madjarsku, pa je naplacivano i to i protok :(

Artz je napisao(la):
Da li neko zna nesto o tome, da li se sprema mozda MTS -ov prepaid roaming, GPRS, MMS?
Bivši kolega inženjer radi u Mobtelu baš na uvodjenju GPRSa. Najavili su testiranja za ovaj mesec, ali ne zna kada će početi to komercijalno i po kojoj ceni... to se neki drugi pitaju.

Moj telefon detektuje GPRS vec jedno 2,5 meseca ako ne i tri, a kazu u Mobtelu da treba da uvedu to do kraja godine. E sada to moze svasta da znaci.

Mada i mene interesuje koliko ce desetina puta biti skuplje koriscenje nego na zapadu.

A u srednjoj evropi (Poljska, Ceska itd) se u nekoliko mreza placa samo fixna mesecna pretplata (~4.95$) a protok je neogranicen. Sto i nije nerazumno jer ne mozes na mobilni da skines ne znam sta preko wap - a i sl. A ne verujem da bi neko tamo koristio mob. + motebook da skida igrice i sl sa wareza kad normalni ljudi tamo imaju kabl ili Broadband pa skidaj koliko hoces....

Za PJ-a

Ne moze GPRS preko 48 000. To mu dodje 5 time slotova 5 x 9600 = 48 000 i jos ostaju tri slota za govor i neku kontrolu.

Mica je napisao(la):
Moj telefon detektuje GPRS vec jedno 2,5 meseca ako ne i tri, a kazu u Mobtelu da treba da uvedu to do kraja godine. E sada to moze svasta da znaci.

Mada i mene interesuje koliko ce desetina puta biti skuplje koriscenje nego na zapadu.

A u srednjoj evropi (Poljska, Ceska itd) se u nekoliko mreza placa samo fixna mesecna pretplata (~4.95$) a protok je neogranicen. Sto i nije nerazumno jer ne mozes na mobilni da skines ne znam sta preko wap - a i sl. A ne verujem da bi neko tamo koristio mob. + motebook da skida igrice i sl sa wareza kad normalni ljudi tamo imaju kabl ili Broadband pa skidaj koliko hoces....

Za PJ-a

Ne moze GPRS preko 48 000. To mu dodje 5 time slotova 5 x 9600 = 48 000 i jos ostaju tri slota za govor i neku kontrolu.

Meni nije (skoro) nista jasno...GPRS treba da predstavlja novi (brzi) protokol, koji ce omoguciti servise poput EMS-a i MMC-a (to valjda znaci da mogu da saljem slike i animacije uz SMS), ali nema veze sa WAP-om. Jeli Mobtel ima WAP support i da li ja mogu preko WAP-a na Sony ERicsson T300 telefonu da otvaram HTML strane (valjda podrzava WAP 2.0 i GPRS) i jel ima to ikakve veze sa GPRS-om (ne mislim da surfujem preko onog mikro ekrana, vec da ponekad otvorim webmail). Ne zamerite na prostim pitanjima, ali uvek mi je ta mobilna telefonija bila za pricanje, a za taj GPRS sam mislio da je ono lociranje preko satelita, dok nisam video da ima i R pa da to nije GPS :)

Kada koristis WAP mozes da ga koristis ili preko GSMa ili GPRSa(brze).

A mozes da pristupis bilo kojoj wap prezentaciji ciju adresu uneses.

Samo treba da podesis telefon i online si za par sekundi.

Jedino moze da se desi da ne radi WAP server pa da ti samo stoji kod onog authorizing. Prekini, pa probaj kasnije.

Ono sto je bitno od podesavanja za WAP

homepage: http://wap.mobtel.co.yu -> ovde moze i neka druga adresa
IP adresa: 217.065.192.033
Dial-up number: 063/1010
username: gost
password: gost

http://www.mobtel.co.yu/korisnicki/faq/wap_config.html

Sa GPRS-om ste svo vreme na vezi a placate samo prenos...

Osnovna razlika izmedju klasicne GSM komunikacije i GPRS - a je u zauzecu takozvanih Time slotova koji postoje.
A u nasim uslovima ce se svakako javljati problem zagusenja usled lose pokrivenosti.
Znaci, GPRS jednostavno "racionalnije" koristi resurse mreze, ali zato i zauzima vise "segmenata" datog frekventnog opsega kanala koji se koristi. Sve ostalo je isto. A WAP je oblik web strana prilagodjen monohromatskim displejima i malim ekranima. I moze mu se pristupiti i preko kompa sa odgovarajucim browserom koji podrzava WAP.

Mica je napisao(la):
Za PJ-a

Da, da, moja greska....40kbps...dakle 4 umesto 8...a nije ni bitno uostalom :)

Jedan zauzeti kanal ima kapacitet 14.4 Kbps.

Problem je kod nas sto ne mozes ponekad da nadjes jedan slobodan kanal da bi razgovarao, a ne da zauzmes recimo 4 koliko za download ima na primer Siemens S45 (4+1, 4 za download i 1 za upload).

Mica je napisao(la):
Osnovna razlika izmedju klasicne GSM komunikacije i GPRS - a je u zauzecu takozvanih Time slotova koji postoje.
A u nasim uslovima ce se svakako javljati problem zagusenja usled lose pokrivenosti.
Znaci, GPRS jednostavno "racionalnije" koristi resurse mreze, ali zato i zauzima vise "segmenata" datog frekventnog opsega kanala koji se koristi. Sve ostalo je isto. A WAP je oblik web strana prilagodjen monohromatskim displejima i malim ekranima. I moze mu se pristupiti i preko kompa sa odgovarajucim browserom koji podrzava WAP.

Preopterecenj mreze ce biti kada uvedu GPRS i kada oko 1000 ljudi shvati njegove prednosti.I ovako bez GPRS-a se oko 11-15 h kada pokusam da zovem u 60%slucajeva pojavi Network Busy :cuss:
Oni prvo treba da prosire kapacitete postojece mreze (i to dosta) pre nego sto omoguce komercijalnu upotreby GPRS-a jer ljudi ce zeleti da dobiju ono st su placali.

malo ste se pofrljali sa pojmovima - gsm je klasican Circuit switched prenos/komutacija sa time slotovima, dok je GPRS Packet swiched komutirani prenos koji koristi CDMA-code division multiple access. Posebna oprema u centrali i baznim stanicama obavlja komunikaciju na GPRS nivou. telefon je ili u gsm modu ili u gprs modu! CDMA koristi napredne tehnike kodovanja i modulacije na nivou kodova sa koriscenjem frequency hoppinga i ne koristi klasicne time slotove!
WAP je u okviru GSM usluga i nema veze sa GPRS-om. poenta u GPRS-u i jeste paketski komutiran prenos jer on omogucava tarifiranje na nivou paketa/protok sto je nemoguce kod GSM-a.

Hoćeš da kažeš da se na svim baznim stanicama vrši nadgradnja hardvera da bi GPRS bio u funkciji !?

Ne, nije potrebno nadogradjivati bazne stanice.

GPRS je u fazi testiranja, oprema je pustena u rad i vrse se podesavanja. U svetu se cene krecu reda velicina 10€/Mb :happy: tako da se necete nasurfovati, mada mozda nece biti skupo za neku varijantu SMS, tj slanje poruke od nekoliko desetina karaktera...

...
GPRS ce krenuti vrlo,vrlo uskoro (063), a u pocetku ce neko vreme biti BESPLATNO!!!

Više informacija ovde

http://www.elitesecurity.org/tema/24782

:rtfm:

...
GPRS na 063 krece 01.08.

cheers

:happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy:

Mislim da ce biti veselo, zato sto ce barem prvo vreme mogucnost koriscenja GPRS-a davati samo pretplatnicima, a njih je prvo veliki broj raznih profitera koji ne znaju ni imenik da koriste, zatim bivsi SPS direktori i sl.

Najveca baza koja je zainteresovana za GPRS su upravo mladi , kojih je najvise medju greb - greb korisnicima, koji ce ili da predju na pretplatu (sto sumnjam da ce) ili ce mobtel morati u kratkom roku da i ovima ponudi mogucnost GPRS -a....

Uglavnom, bice veselo videti sta ce da se desi....

Ja vec duuuugo ne mogu da predjem na pretplatu jer imam broj na 7 od pre ohohohoo godina...

Sta mislite 'oceli se isplatiti neki GPRS messengeri?

Na 7210 postoji opcija da se SMS salje pomocu GPRS. Sta mislite koliko ce da kosta po kB slanje?

za kratke poruke ce sigurno biti isplativije, jer ako ne bude GPRS ce biti potpuno zaboravljen. Ja ionako uvek kucam 1588-160 karaktera, pa videcemo koliko ce da mi znaci :)

...
Ja vam lepo reko da ce u pocetku solidno vreme biti besplatno, "kao poklon"-tako su rekli.

ustvari posto nemaju predstavu ko ce i kako i koliko koristiti GPRS, malo ce da "kao na poklon" snimaju situaciju, pa ce onda da rebnu u zavisnosti koliko se i zasta koristi koristi.

Najveca bruka je sto ovde u CG vec dugo radi GPRS a tako i MMS...
A kartica sa 10e kredita je 15e... Mreza MNOGO bolje radi... Telefon mi drzi oko 6-7 dana a u BG-u maksimalno 3,5 dana...

MA BRUKA!!!

Artz je napisao(la):
Ne, nije potrebno nadogradjivati bazne stanice.

mala ispravka - radi se samo upgrade softvera bazne stanice, dok se hardver ne menja.

byMaX je napisao(la):
Najveca bruka je sto ovde u CG vec dugo radi GPRS a tako i MMS...
A kartica sa 10e kredita je 15e... Mreza MNOGO bolje radi... Telefon mi drzi oko 6-7 dana a u BG-u maksimalno 3,5 dana...

MA BRUKA!!!

Maxo, mozda te u Beogradu malkice vise zovu, nego kad znaju da si na moru....

Nista to ne valja, bar za sada ostavljen je stari Gateway koji ima ogranicenje po fajlu od 3 Kb ! Totalno tupavo ! Opet moraju one stare fore sa nekim drugim brojkama.

I tako obrisah Splinter Cell koji je bas mnogo zauzimao, da bih probao nesto novo i htedoh da stavim Prince of Persia (ali nesto nece, mozda ce neko drugo vece biti bolje) , nesto posebno da brze radi download onako odokativno mozda.......

Nikad ozbiljne firme od Mobtela...

Pozdrav,

Moja mama je juche primila kao neku poruku o tome da je sada u mogucnosti da koristi GPRS !!! Bash cu da joj zaplenim karticu sad neku noc pa cu da vidim shta se deshava...

...
od pre 2-3 dana je GPRS u funkciji, ali zasada samo za post-paid korisnike. a (mi) pre-paid cemo malko jos sacekati.

Inace bice dzabe do kraja septembra.

Vrh Dno