Šta je novo?

Izbor pojacala za javni razglas

gorang

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2002
Poena
630
Zamolio bih poznavaoce za malo pomoci :)

Na sta voditi racuna i kako pravilno izabrati pojacalo, ako je vec rasporedjeno tridesetak zvucnika sa sledecim karakteristikama:
110 V ; 10 w ; 8 Ohm
Pojacalo koje je ranije bilo je samo zadimilo, tako su mi rekli, i sada ga nema bar da ga vidim koje je bilo.

A uzgred pitanje da li mi je potrebna i neka mikseta pre pojacala na koju bih prikljucio racunar sa koga bi isla muzika sa winamp-a i neka saopstenja preko mikrofona?

U pitanju su posebna pojacala, kao sto vidis to je 110Volt sistem i ne bih ti preporucio da se igras sa tim. http://www.pellco.rs je jos jedna lokacija za istrazivanje...

Obavezno pogledaj kako je reseno povezivanje pojacala sa razvodnim panelom. Obicno su u pitanju poveci 'centronix' slicni konektori koji vode pune bakarne parice do panela.

uh, bice tesko... moracu u skolu ponovo, zvao bih ja sve ove ali bojim se da cu proci kao ovaj:

[YOUTUBE]dSINO6MKtco[/YOUTUBE]

:)

ako ima nekih linkova sa teorijom i semama povezivanja, pustite...

nasli smo i neko staro pojacalo, ali ne znamo da li je ono bilo nakaceno, drzite se za stolicu
prednjica
dscf3776resize.jpg

i zadnjica
dscf3779resize.jpg

Da, to sa slike je Iskrino razglasno pojačalo. Izgleda smešno, ali dobro je to radilo. Imali smo ga na poslu.

To što tebi treba nikako ne možeš postići nekim "običnim" pojačalom. Takva razlasna pojačala su predviđena da napajaju veliki broj zvučnika koji se nalaze na velikoj udaljenosti od samog pojačala, što znači da ima mnogo kabela od pojačala do zvučnika. Zbog toga se audio signalu na izlazu iz pojačala podiže napon kroz za to namenjeni trafo, tako se šalje ka zvučnicima gde se opet drugim transformatrom napon spušta na normalni nivo koji pogoni zvučnike.

Cela ideja nema mnogo veze sa kvalitetom zvuka već isključivo sa mogućnošću pokrivanja velikog prostora kakvim takvim zvukkom, a da se nikome ne dere na uvo.

Mislim da uz to pojacalo dolazi i "splitter" koji deli signal na tih 30 zvucnika. Nego da li ste probali da nosite pojacalo u neki servis?

Ovo su zvucnici koji su rasporedjeni. Pored spomenutih karakteristika oni na poledjini imaju crvenu-crnu-crnu-crvenu stipaljku za zice (ne zamerite ako je to standardno)

Ne znam samo sto odmah kad su stavljali zvucnike nisu investirali u novo pojacalo, nezgodno je unapredjivati nesto sto je neko vec radio. Ovako sad treba proveriti i povezivanje, a vec sam uocio neke nelogicnosti tipa da se na nekim mestima zvucnici nadovezuju jedan na drugi, a na nekima su stavljali neke kutije gde se racvaju grane prema ostalima.

bice da je posao za profije, samo ih treba naci, ako se pojavi neki sto filozofira kao ja, nema leba...

u servis cemo odneti iskru samo da nadjemo kolica :)

Poslednja izmena:
Mislim da postoji problem sa otporom zbog takvog nadovezivanja zvučnika . To je bio osnovni razlog zašto je pojačalo izgorelo . Reč je o specifičnim sistemima koji rade na 110 V i koriste se samo za javne razglase , pozdrav .

Slozio bih se sa gonzom, poslednji put sam takav sistem video poprilicno davno - ali sam 100% siguran da je svaki zvucnik imao svoju paricu (plavo-beli kabel punog preseka) koja je isla na pojacalo/razdelnik.

Vrh Dno