Šta je novo?

izbor PC volana

trooper74

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2002
Poena
609
Muci me problem izbora PC volana - kupio bih non-force ali kvalitetan volan (sto znaci , praktican i izdrzljiv). Sta mislite o Logitech Formula GP, Dexxa Steering Wheel? I jos nesto - da li su USB volani drasticno hardverski zahtevniji od onih za gameport (imam slabiju masinu)? Thanx.

Od no force-feedback volana mislim da je najozbiljnije uradjen i najbolji Thrustmaster Modena 360 ili Pro_Odlican feeling u rukama, ima neku tezinu i otpor pri okretanju, duplirane komande za gas i kocnice, 14 programabilnih tastera (2 dugmeta+4+8 na POW-u).Ovo ostalo su sve plastikaneri...
Ja imam ovaj prvi i prezadovoljan sam, mada zalim sto nisam sakupio malo vise para i kupio force-feedback.Doticni moze da se prikljuci i na USB i naravno na gameport i ja iskreno receno ne vidim neku razliku, ali imam i jaku masinu pa ne mogu bas da ocenim...

Mene Saitek R4 sasvim solidno sluzhi.Digitalni je volan,a ima i USB port.Shto se zahtevnosti tiche,nemam nikakvih problema,a do sada nisam ni chuo da su USB uredjaji hardverski zahtevniji od "obichnih".

Ja se izvinjavam sto sam vec postovao slicno ali niko nije odgovorio....

Dakle, i ja bi da kupis sebi neki volan konacno i razmisljam o tome ali nisam bas pametan za sta da bacim pare......

Znam za sve sto ima da se kupi kod nas ali:

Logitech je totalno degradirao svoje proizvode. Sada su to bedni plastikaneri. Osecaj kada se uhvati volan je grozan. OK, FF verzija ima nesto kao gumirano ali i dalje mi je nekako plastican.

Ona skuplja varijanta sa "force feedback" - om mi je imala smisla u proslom aluminijumskom "izdanju" ali sada u ovom plastikanerskom mi je potpuno bez veze.

Guillemont ima onaj Modena Pro racer koji lepo izgleda i ima strava gumirani volan kao u Ferariju, medjutim, nema force feedback.

One Dexxa, Saitek i Genius varijante mi se ne svidjaju, kako izgledaju, tako i kvalitetom.

Jedina dobra solucija je onaj Logitech - ov Momo volan koji je nazalost kod nas monstruozno skup.

Mada mi se ni on bas vizuelno ne dopada, ali to je ipak Momo.

Moj drugar ga je u USA kupio za 170$, odusevljen je njime potpuno, a ima ga i za 150 $ tamo.

Inace, kod nas je oko 500 - 550 DEM.

Jedino ne znam koliko je u Evropi.

I tako stvarno nisam pametan sta da kupim......

Ima u Digitalu br. 3 test volana, ali jedini zakljucak koji sam uspeo da izvucem odatle je da je Logitech sa FF najisplativija kupovina, medjutim, strasno me odbija onaj grozni "plastikaner" volan....

Ne znam, evo sada ga bas gledam, nekako mi je najgore sto nigde nema da se proba barem.....

U svakom slucaju, bilo bi lepo da onaj ko postuje na ove teme, kaze nesto o ponasanju volana u najigranijim igrama, preciznosti, "odnosa" zakretanja volana fizicki i volana automobila u igri, mogucnostima kalibracije itd. Dakle, da se odgovor ne svede samo na super je itd...

Hvala........

Mica je napisao(la):
Guillemont ima onaj Modena Pro racer koji lepo izgleda i ima strava gumirani volan kao u Ferariju, medjutim, nema force feedback.
Guillemot je vrlo slican gore pomenutom Thrustmaster-u (mislim da je to cak ista firma).U savkom slucaju najbolji kompromis kod nas.
Jedina dobra solucija je onaj Logitech - ov Momo volan koji je nazalost kod nas monstruozno skup.

Jedina prava stvar !!! Ali cena je za samoubistvo... boom
U svakom slucaju, bilo bi lepo da onaj ko postuje na ove teme, kaze nesto o ponasanju volana u najigranijim igrama, preciznosti, "odnosa" zakretanja volana fizicki i volana automobila u igri, mogucnostima kalibracije itd. Dakle, da se odgovor ne svede samo na super je itd...

Pa sve to u potpunosti zavisi od igre i ne moze da se pripise volanu.Ako je igra lose napravljena, ni Momo nista nece pomoci...Bitno je gledati kvalitet izrade,masivnost volana,osecaj koji pruza kad ga drzis u rukama, kvalitet fiksiranja za "radnu" povrsinu, raspored tj dostupnost komandi i sl.

Evo jedan Logitech review......

http://www.avault.com/hardware/getreview.asp?review=lwffgp

Za drapin - a:

Da, Thrustmaster je relativno novi Guillemont - ov volan koji je ustvari licenciran volan Ferari - ja modena 360....

Ali koliko sam uspeo da skapiram, nema FF, tj. onaj model koji ima kod nas nema FF.... A kada vec dajem pare.....

Inace, ako je u americi ono MOMO cudo oko 150 - 170$, mozes misliti za koliko se moze naci na Tajvanu, Singapuru....

Kada bi se neko od nasih velikih dilera setio da to uveze po nekoj povoljnijoj ceni, bilo bi strava......

milsim da bi mogao da proda jedno 100 - 150 komada na teritoriji Yu... Ako ne i vise.....

Nazad
Vrh Dno