Šta je novo?

Izbor odgovarajućeg procesora za grafičku kartu, veliki test sa stranice Computerbase

Accuphase

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
08.01.2002
Poena
630
Moja oprema  
Laptop
Dell Inspirion 15 Model 3505 (AMD Ryzen 5 3450U, 4C/8T, 512 GB SSD)
Pristup internetu
  1. ADSL
Poznata nemačka stranica Computerbase je uradila obiman test sa različitim kombinacijama procesora i grafičkih karti, u cilju pronalaženja optimalnog uzbora hardvera u odnosu na uloženi novac. Rezultati će možda nekog iznenaditi - mnogo veći uticaj na igrivost ima grafička karta, manji procesor. Jaki procesori tipa Intel 2500K dolaze do punog izražaja tek sa grafičkim kartama reda AMD HD 6990 ili nVidia GTX 590, gde mogu da pokažu snagu, sa slabijim grafičkim kartama ta snaga ostaje neiskorišćena.

Izbor grafičkih karti po meni nije najoptimalniji, startni segment čine HD 6850 i GTX 460 (ok, ovo i ide još), srednji HD 6970 i GTX 570 (ovde bi radije želeo da vidim HD 6870 i GTX 560Ti), i u samom vrhu su HD 6990 i GTX 590.

Procesori koji pokreću ove grafičke karte su sledeći: Phenom II X6 1100T, Phenom II X4 965, Phenom II X2 560, Core i7-2600k, Core i5-2500k i Core i3-2120.
Izbor procesora je dobar, na domaćem tržištu je svakako popularniji Phenom II 955 u odnosu na 965, ali to i nije neki nedostatak, pošto se svaki 955 (4x3.2 GHz) može lako podesiti da radi kao 965 (4x3.4 GHz) jednostavnim podizanjem množioca. Umesto X2 560 bi bilo bolje da se pojavio X3 455, pošto je jeftiniji, i smatram da donosi bolje performanse u igrama u odnosu na X2 560, ali ok, da ne gunđam previše, i ovako je dobro.

Rezolucija na kojoj su rađeni testovi je 1680x1050, jednom bez AA/AF, drugi put sa 4xAA/16xAF. Šteta što nije testirana i rezolucija 1920x1080, ali to bi bilo jednostavno previše posla, i ovako su morali izvrteti par stotina testova.

Zaključak koji se može izvesti iz ovog testa je sledeći: ako ste u dilemi gde da usmerite novac kojim raspolažete za kupovinu novog hardvera, onda u svakom slučaju više u grafičku kartu, a manje u procesor. Za grafičke karte do klase AMD HD 6950 i nVidia GTX 560Ti procesor AMD Phenom II 955 je odličan izbor, i može bez problema da ih "pogura". Intel 2500K je dobar i jak procesor, ali ne može doći do izražaja sa slabijim grafičkim kartama, svoju snagu počinje da pokazuje od AMD HD 6970 i GTX 570 pa naviše. Za one korisnike koji hoće obavezno Intel, Core i3-2120 je dobra alternativa do grafičkih karti HD 6950 i GTX 560Ti, iznad ove klase treba ići na Core 2500K.

Testirane igre:

DirectX 9: StarCraft 2 i The Witcher 2
DirectX 11: Battlefield: Bad Company 2, Crysis 2, Dirt 3, Dragon Age 2 i Metro 2033.

U prilozima su slike sa rezultatima, na koje ću dodati male komentare.

Battlefield Bad Company 2:

Velika izjednačenost svih procesora, mala prednost AMD Phenom X4 965 i X 1100 procesora na GTX 460 i GTX 570, ali ništa značajno, jedino X2 560 kaska svuda. Veliku prednost dobijaju 2600K @ 4,5 GHz, 2500K i 2600K tek sa HD 6990 (Core i7-2600K @ 4,5 GHz: 143,3 fps, Phenom II 965: 93,8 fps).

Crysis 2:

Velika izjednačenost svih procesora, 2600K @ 4,5 GHz, 2500K i 2600K beže značajno sa HD 6990 i GTX 590, Phenom II X2 560 počinje da zaostaje od GTX 570 i HD 6970.

Dirt 3:

Velika izjednačenost svih procesora, X2 560 posustaje sa HD 6990 i GTX 590.

Dragon Age 2:

Velika izjednačenost svih procesora, jedino X4 965 i X2 560 zaostaju sa GTX 590 (Core i7-2600K @ 4,5 GHz: 72,3 fps, Phenom II X4 965: 57,9 fps).

Metro 2033:
Velika izjednačenost svih procesora, jedino X2 560 zaostaje sa GTX 590 i HD 6990.

StarCraft 2:

Ova igra leži Intel procesorima, vode svuda u 1680x1050bez AA/AF, sa uključenim AA/AF tabela se dosta poravnava, ovde Phenom II X4 i X6 posustaju donekle sa GTX 570 i HD 6990, i osetno sa GTX 590.

The Witcher 2:

Velika izjednačenost svih procesora, X2 posustaje od GTX 570 i HD, Intel vodi osetnije u odnosu na Phenom X4 i X6 sa GTX 590 i HD 6990.

Prilozi

• battlefield bc2.jpg
    battlefield bc2.jpg
    371.9 KB · Pregleda: 178
  • crysis 2.jpg
    crysis 2.jpg
    373.1 KB · Pregleda: 165
  • dirt 3.jpg
    dirt 3.jpg
    352.7 KB · Pregleda: 155
  • dragon age 2.jpg
    dragon age 2.jpg
    370.5 KB · Pregleda: 142
  • metro 2033.jpg
    metro 2033.jpg
    334.4 KB · Pregleda: 102
Poslednja izmena:
Pošto ne može više od 5 atačmenta u jednoj poruci da se zakači, moram ovako još 2.

Prilozi

• starcraft 2.jpg
    starcraft 2.jpg
    353.2 KB · Pregleda: 111
  • the witcher 2.jpg
    the witcher 2.jpg
    368.5 KB · Pregleda: 121
pored toga sto sam primetio da nema poente menjati Q9550, takodje sam primetio da 6990 daje vise FPSa od GTX590 zanimljivo :)

@ Accuphase

Hvala! Ovo sam trazio pre nesto nedelja. Korisno je znati.

Po ovim testovima ispada da je x4 965 slabiji samo 2-3 fps od i5 2500k..
Mislim da bi sa full hd rezolucijom dosla do izrazaja snaga SB ali mozda za jos 2 frejma.. definitivno su za igranje danas dovoljni oc PII 965 i gtx570/6970 npr. Ali opet SB procesori imaju buducnost, bar 2-3 god ce mleti sve.

edit: pogresio sam, ma ni 2-3 fps, i5 2500k tek sa gtx590 pravi ozbiljniju razliku.

Poslednja izmena:
ma jok, bez 2500k na 5GHz bice usko grlo sa 6850.

Nisam na to mislio nego na potrebu najnovijih naslova za sirovom procesorskom snagom. Racunao sam da i5 2500k pravi vecu razliku. Ispade da za igranje i na full hd nista vise od gtx570 i naklokovanog 965 nije potrebno..

Mislim da bi sa full hd rezolucijom dosla do izrazaja snaga SB ali mozda za jos 2 frejma..

Ne, na većoj rezoluciji dolazi još više do izražaja snaga grafičke karte, tabele bi bile još više poravnate po pitanju procesora.

Ovo bi moglo u sticky teme u podforumu "sta da kupim"

Stvarno dobar test, mene ovako malo iznenadjuje razultat core i3 procesora pa gotovo u svim igrama daje jako slican rezultat sa najjacim procesorima (naravno u kombinaciji sa singl gpu), za gtx 460/ HD6850 apsolutno po ovom testu ispade bacanje para na jace procesore. Malo mi je cudno kako recimo core i7 2600k naklokan u vecini igri (u kombinaciji sa singl gpu karticama tipa 6970/570) ne daje bolji rezultat od stock-a ispade da je za jednu karticu bespotrebno klokati procesor bez obzira na igru koja se koristi.
Takodjer sam primjetio od svih testirani igri da starcraft 2 najvise ovisi o procesoru dakle kroz ovakve igre treba gledat nadolazeceg buldozera, nekako se namece rjesenje da za jednu karticu ne treba nista jace od phenoma II oni koji planiraju dual gpu onda naravno nek razmisljaju u jacem procesoru ;)

Ovo sam ja radio vec u jednoj temi pa su se nasli vlasnici Sandy-ja da opravdavaju svoju kupovinu, iako i ovaj test govori da je procesor overkill za sve single karte i daje beznacajno bolji FPS od daleko jeftinijih procesora, cak i u Starcraft 2 koja bi trebala da je CPU zahtevna igra vidi se da sa upaljenim AA nema skoro nikakve razlike izmedju procesora...

Za DualGPU svakako trenutno treba ici na Sandy, a za buducnost je glupo i pricati sta je bolje jer ce tada izaci i nove generacije i procesora i grafickih pa ce i Sandy postati mozda bottleneck za tih 2-3 frejma kao sto je Phenom II sada :)

Goldi dobro si primetio te detalje koji ukazuju na rupe u ovim testovima.
Toliko o o tome da se testovi mogu uzeti zdravo za gotovo..
Evo recimo posto se pominju mainstream karte,probao sam GTX 460 na Dual Core AMD/Intel i na Quad Core
i razlika je drasticna u performansama upravo na velikoj rezoluciji 1920x1200 uprkos tome sto se prica kako u vecim rezolucijama nema razlike.
Muka mi je vise od tih lazi.
CPU je bottle neck bez obzira na sve jer je CPU nedovoljno jak da isprati grafiku..
Kada se karta overklokuje CPU postaje jos vece usko grlo..
Sledece iskustvo sam imao sa AMD Phenom X4 i GTX 570/GTX 580 i Sandy Bridge.
Opet razlike drasticne a skaliranje u igrama je itekako osetno overklokovanjem CPU-a Sandy-ja a ne kao ovde da prakticno nema dobitka.
Zanimljivo je i to da u tabeli nema nigde min fps,kao da to u igrama nije bitno a nekad je cak i bitnije od tog prosecnog fps-a!

Nije prvi put da ovaj sajt ima neke svojevrsne rezultate koji se razlikuju od ostalih kao i od licnih iskustava mnogih korisnika.
Od svega opet nocna mora je kada se ovim vrstom "stiva" koriste AMD fanboyevi a opet ovaj sajt poprilicno naginje AMD-u sto se
u proslosti moglo primetiti.

Ovu problematiku treba dobro prouciti i sam doci do zakljucaka.Apsolutno ne treba slepo verovati svemu sto se pise po netu jer za sve
postoji razlog zasto je to tako!

Poslednja izmena:
Stvarno dobar test, samo će se Sandy vlasnici smoriti samo čekam da neko kaže da je ovo fake :d

Ruku na srce ne vjerujem bas ja u potpunosti ovom testu cudno recimo da corei7 2600k naklokan ima isti rezultat kao recimo phenomII u kombinaciji sa gtx570 karticom i to cak phenom daje bolji fps mislim da je igra bfbc2, a ovo sto kaze pcbeast nekad nije ni bitno koliki je prosecni fps bitno je min fps kojeg nema u tabelama al eto takav je test mi samo diskutujemo ;)
Moje neko skromno misljenje da kartice gtx460/HD6850 i ne zahtjevaju jaci cpu od recimo phenomII al ove recimo najace singl gpu karte HD6970 ili gtx 570 cudi me da daju iste rezultate recimo na core i3 i core i7 procu ili cak phenom II.

Goldi dobro si primetio te detalje koji ukazuju na rupe u ovim testovima.
Toliko o o tome da se testovi mogu uzeti zdravo za gotovo..
Evo recimo posto se pominju mainstream karte,probao sam GTX 460 na Dual Core AMD/Intel i na Quad Core
i razlika je drasticna u performansama upravo na velikoj rezoluciji 1920x1200 uprkos tome sto se prica kako u vecim rezolucijama nema razlike.
Muka mi je vise od tih lazi.
CPU je bottle neck bez obzira na sve jer je CPU nedovoljno jak da isprati grafiku..
Kada se karta overklokuje CPU postaje jos vece usko grlo..
Sledece iskustvo sam imao sa AMD Phenom X4 i GTX 570/GTX 580 i Sandy Bridge.
Opet razlike drasticne a skaliranje u igrama je itekako osetno overklokovanjem CPU-a Sandy-ja a ne kao ovde da prakticno nema dobitka.
Zanimljivo je i to da u tabeli nema nigde min fps,kao da to u igrama nije bitno a nekad je cak i bitnije od tog prosecnog fps-a!

Nije prvi put da ovaj sajt ima neke svojevrsne rezultate koji se razlikuju od ostalih kao i od licnih iskustava mnogih korisnika.
Od svega opet nocna mora je kada se ovim vrstom "stiva" koriste AMD fanboyevi a opet ovaj sajt poprilicno naginje AMD-u sto se
u proslosti moglo primetiti.

Ovu problematiku treba dobro prouciti i sam doci do zakljucaka.Apsolutno ne treba slepo verovati svemu sto se pise po netu jer za sve
postoji razlog zasto je to tako!

Lepo si rekao da ne treba slepo verovati sta pisu, ali isto tako ne treba slepo verovati u ovo sto si ti napisao ili bilo ko ovde. Oni koji sumnjaju u testove ove, daj te protivdokaz u vidu rezultata, pa se onda moze objektivno diskutovati.
Mogu da razumem da postoje zavere tipa da neki sajt napravi testove kako bi favorizali odredjen brend, ali sta bi bila agenda ovog sajta i ovih testova, ako je i ima?

Jos par fotki

Prilozi

• BC2.png
    BC2.png
    30.9 KB · Pregleda: 87
  • Metro.png
    Metro.png
    33 KB · Pregleda: 73
  • SC2.png
    SC2.png
    32.1 KB · Pregleda: 70
  • Witcher2.png
    Witcher2.png
    28.9 KB · Pregleda: 58
@filipfg
Mislim da ti se odgovor sam namece.
Dovoljno je da pogledas ciji korisnici su odreagovali na ovaj test ;)

P.S.Mnogo je veliki posao da se odradi ovako nesto u sklopu user test review-a.
Treba jako mnogo vremena a Boga mi i zivaca za detaljno testiranje .

Ma istina je nedge izmedju ;)
Bitno je da postoji i jeftinija opcija gde se u sustini ne gubi mnogo, a ko ima para za gtx580 sigurno ima i za i5 2500k.

Izgleda da je totalno nebitno koji cpu uzmes grafe jos rade skoro sav posao :D

Nista ne valjaju ovi testovi i potpuno su fake. Ja imam SB i tvrdim da je najbolji :p

E a sada ozbiljno. Ja sam presao sa P2 x4 955 na i5 2500k i ne primecujem razliku. Ovo ne mogu dokazati testovima i brojkama jer me isti ne zanimaju. Kada sam uzeo SB pokrenuo sam par igara i nisam video neki napredak. Mozda sam gledao pogresne igre.
Kao sto je bear rekao, vec je pokrenuo ovakvu temu i razni ljudi su rekli razne stvari. Vecina ucesnika je vrlo subjektivna. Ovakva tema nikada nece biti informativna za korisnike koji traze savet.

Lepo si rekao da ne treba slepo verovati sta pisu, ali isto tako ne treba slepo verovati u ovo sto si ti napisao ili bilo ko ovde. Oni koji sumnjaju u testove ove, daj te protivdokaz u vidu rezultata, pa se onda moze objektivno diskutovati.
Mogu da razumem da postoje zavere tipa da neki sajt napravi testove kako bi favorizali odredjen brend, ali sta bi bila agenda ovog sajta i ovih testova, ako je i ima?

Evo kako Rusi testiraju primjer igre bfbc2 http://www.overclockers.ru/lab/4262..._Core_i7-2600K_i_Core_i5-2500K_v_igrah.html#5
Ovde se jasno vidi razlika izmedju recimo core i5 2500k i phenom II preocesorima graf. karta na testu je HD6970, ovdje je razlika i do 30% na stranu intelovi procesora; dok na ovom gore linku karta Hd6970 radi isto na svim procesorima nesto tu ne stima.

Evo kako Rusi testiraju primjer igre bfbc2 http://www.overclockers.ru/lab/4262..._Core_i7-2600K_i_Core_i5-2500K_v_igrah.html#5
Ovde se jasno vidi razlika izmedju recimo core i5 2500k i phenom II preocesorima graf. karta na testu je HD6970, ovdje je razlika i do 30% na stranu intelovi procesora; dok na ovom gore linku karta Hd6970 radi isto na svim procesorima nesto tu ne stima.

:d:d:d

Cekaj, pogledao si ovaj ruski "test", video si grafikone i brojke, i sad da te pitam, ali ozbiljno, ne znam koliko si iskusan i verziran u ovome, nemoj me pogresno shvatiti,ali ovo su takve bulshitarije da je prosto neverovatno da neko ko ima ole znanja o ovim stvarima, moze da se pozove na onaj "sajt".
Svi ali svi grafikoni, u svim rezolucijama i na svim setovanjima nemaju veze s mozgom, pa njima je u Crysisu razlika izmedju procesora i to u full HD citavih 81.81% :d:d:d
Verujem da vecina na forumu zna da je u ful HD rezoluciji u toj igri razlika izmedju Sandyja i Phenoma jedva uocljiva, par frejmova maksimalno. Ostrale rezultate koje sam letimicno pogledao ne bih ni da komentarisem, prosto nije vredno toga, vredja inteligenciju.
Ja ti mogu reci iz prve ruke,jer sam trenutno bas na tom 2600k i 6970 karti, a pre toga igrom slucaja ima sam bast taj 1090T, i dosta od ovih igara sam testirao i imam sacuvane i SS-ove, da je ovo sto na tom sajtu pise otvoreno izrugivanje i nema veze sa realnoscu.

Uopste ne kapiram kako su uspeli u BC2 na 1920x1080 da izvuku 130FPS sa HD6970, na ovim podesavanjima:

DirectX 11
полноэкранное сглаживание (AA) 4
анизотропная фильтрация (AF) 16
уровень детализации - высокий
качество текстур - высокое
качество теней - высокое
качество эффектов - высокое
сложное затенение HBAO - вкл.

:)

Test izgleda kao reklama za Intel, ovaj test sa Computerbase.de je sigurno mnogo objektivniji i blizi realnosti.

Poslednja izmena:
@hsv.stoned

U stilu X Files-a: The Truth is Out There! :D
Ali da, u pravu si.

No kao i u svemu drugom u zivotu je bitan balans i to je po meni sustina. Ako imas jak procesor mirniji si u buducnosti u slucaju da se pojave CPU hungry GPU-ovi, i generalno si verovatno mirniji. Upgrade GPU, pod uslovom da je CPU zadovoljavajuci (ne neko anemicno izdnje Intela ili AMD-a), svakako daje vise performansi za ulozeno kad su u pitanju igre. I na kraju, suludo je raspravljati, ogradjujem se - sa mog aspekta, o 2-3 FPS-a razlike, ako ti neki setup na HD rezoluciji daje u nazahtevnijim situacijama vise od 30 i kusur FPS-ova.

^ +1

Ja sam ovih dana bio u dilemu da li da uzmem GTX 560Ti li i5 2500K. Pošto mogu sebi da priuštim samo jednu stvar, odlučio sam se da to prvo bude procesor a da GTX560Ti ipak sačeka neko vreme. Lično, biću iznenađen ako ne budem video veliki napredak u frejm rejtu. U drugoj konfiguraciji koju koristim imam E5300 koji radi na 3.04 Ghz i 8800GT, a razlike u performansama kod većine igara (F1 2011 mi prvi pada na pamet) su vrlo male. Meni to sugeriše da E6300 jako guši GTX 260 i da moram osetiti veliku razliku prelaskom na neuporedivo jači procesor.

Uostalom, kapiram da ću i5 furati godinama, može jako lepo da se overklokuje i verovatno će biti više nego dovoljan i za neku sledeću generaciju kartica cene do 200 evra. Znači u najgorem slučaju investicija u budućnost i odlična platforma za emulaciju PS2, GameCube i zahtevnih MAME igara :)

Poslednja izmena:
@forsaken demon
Verovatno i hoces videti koji frame vise, ako si u pravu da je CPU gusio tu nesto. Ne znam na kojoj rezoluciji se igras i sta igras mahom. Nesto bude i CPU i/ili GPU zahtevnije, mada nisam primetio to odavno, jer se ja generalno igram na relativno maloj rezoluciji i uglavnom nisam kompetentan za mnoge igre sem za RPG-ove, i poneki FPS. U svakom slucaju, svaka cast na upgrade-u! :)

E da, zaboravio sam reci, onaj uslov od 30 i kusur FPS-ova jos vise dobija na znacaju ukoliko se odnosi na min. FPS. I to je po meni i vazno za jedan GPU. Za realnost igranja. Da ne zastuca u onim najkriticnijim momentima. Vec klizi. Dakle, ako igra tvoje igre, na 30+ FPS-ova, moze biti tvoj. I kad smo kod toga pogledao sam jos jednom ove testove, ja sad tu ne vidim da li su to max. ili min. vrednosti FPS-ova? Ili average? Meni deluju kao sve sami maximumi?

:d:d:d

Cekaj, pogledao si ovaj ruski "test", video si grafikone i brojke, i sad da te pitam, ali ozbiljno, ne znam koliko si iskusan i verziran u ovome, nemoj me pogresno shvatiti,ali ovo su takve bulshitarije da je prosto neverovatno da neko ko ima ole znanja o ovim stvarima, moze da se pozove na onaj "sajt".
Svi ali svi grafikoni, u svim rezolucijama i na svim setovanjima nemaju veze s mozgom, pa njima je u Crysisu razlika izmedju procesora i to u full HD citavih 81.81% :d:d:d
Verujem da vecina na forumu zna da je u ful HD rezoluciji u toj igri razlika izmedju Sandyja i Phenoma jedva uocljiva, par frejmova maksimalno. Ostrale rezultate koje sam letimicno pogledao ne bih ni da komentarisem, prosto nije vredno toga, vredja inteligenciju.
Ja ti mogu reci iz prve ruke,jer sam trenutno bas na tom 2600k i 6970 karti, a pre toga igrom slucaja ima sam bast taj 1090T, i dosta od ovih igara sam testirao i imam sacuvane i SS-ove, da je ovo sto na tom sajtu pise otvoreno izrugivanje i nema veze sa realnoscu.

Da znam da su razlike velike zato sam i okacio ovaj test ima toga jos dosta po netu cudni rezultati, ocito da ralike izmedju ova 2 sjata postoje tako da je tesko uzeti rezultate kao realne, ne vjerujem ni ovom ruskom sajtu, a takodjer ni onom na computerbase pa kod njih core i3 u svemi parira core i7 procesoru zar je i to logicno meni nije ;)

Nazad
Vrh Dno