Šta je novo?

Izbor Mikrotika za kućnu igraonicu

KaoStapom

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2008
Poruke
151
Poena
320
Ako je moguća mala pomoć oko izbora Mikrotika za kućnu igraonicu od 10 računara.
Želeo bih doživljaj koji parira profi igraonicama, bez lagovanja i ostalih mumbo-jumbo. Dakle: modemčić u Mikrotik pa u svič (eventualno iz Mikrotika da ide i Wireless AP). Unpred hvala :wave:
 
Poslednja izmena:
Nista ti jace od 951-2n nije potrebno. Ako ga dobro podesis ima da sljaka ko lud! Ako vec imas nameru da izdvojis vise novaca onda lepo pazari RB450g i miran si, ako ti wifi naravno nije potreban (mada kao sto si rekao onda access point ubodes i cao), a i prednost ti je gigabitna mreza pa onda mozes da uzmes najjeftiniji rb750GL ako ti je 450g mogo.
 
+1 za 951,a mislim da mu 450g ne treba,u kombinaciji sa nekim access pointom neće izvući ni približne brzine,malo sam konfuzan ali me razumete :)Po meni 750 završava posao.I pogledaj malo po oglasima,ja sam skoro kupio 450(nije G)za smešne pare.
 
Pa ako je vec igraonica u pitanju ja bih se odlucio za neki gigabitni model jer ipak ce se prevlaciti gigabajti igrica kroz mrezu a znacice mnogo. Znaci 750GL je pravo resenje za male pare ako se ide na gigabitnu varijantu. I da, kao sto offline71 rece obavezno procesljaj oglase :)
 
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Moraćeš sve od nule,po difoltu dobiješ sami ip adresu i valjda da su ti je sve u bridge modu,ne mogu tačno da se setim pošto je odmah obrišem.Ne mora u cli-u da se radi imaš i winbox pa pomoću njega.Podešavanje je najslađi deo posla :) Igrice ćete igrati samo u lan-u ili i preko neta?I da ovaj hnd koliko znam nema da se kupi kod nas,a ako ima a ja nisam video,ja bih uzeo njega.Brži proc,više rama...
bandzo87 mislio sam da ide na negigabitnu varijantu,zbog razlike u brzinama ako se odluči za neki ap,pa i n300 opet je razlika.
 
Poslednja izmena:
Ovaj prvi sto si naveo bi bio super samo da ga ima kod nas, mada ako mozes da ga nabavis negde van bilo bi super!

Ovaj 750GL ima lvl4 licencu koja ti je i vise nego dovoljna za to sto ti zelis. O tehnickoj podrsci nemoj da razmisljas jer ti nece ni biti potrebna.

Sto se podesavanja tice imas winbox alat koji sluzi za konfigurisanje tipa point and click ali ne bas tako sjajnog interfejsa (dok se ne naviknes, posle neces moci nista drugo da gledas :) ).
Sam mikrotik ROS nije bas lagan za pocetnike, mada dosta toga moze da se nadje na nasim forumima, bencu, wirelessuzice, elitesec itd... I jako brzo ces se navici.

Ako ti je prioritet brza mreze onda idi sa rb750gl a ako ti je prioritet wireless onda 951-2n a ako zelis i jedno i drugo vidi ako mozes pa nabavi 951-2HnD koji je ubica srednjeg segmenta wireless rutera!
 
:) Planiramo mahom da se medjusobno obracunavamo kako u lan-u tako i da iskacemo i ekipno na net. Mislim da mi treba neki pismeniji svic za sve ovo. Ne bih da kupujem bas djubre.

Sada meni nije jasno zasto ljudi kupuju D-link, TP link i slicne rutere?! Deluje mi da Mikrotik kida.
 
Poslednja izmena:
Malo si me preduhitrio :). Pa mislio sam na lokalnu gigabitnu mrezu zbog shareovanja i brzine kopiranja. Dosta ce mu znaciti pogotovu sto su danasnje igrice reda desetina gigabajta.

Wireless nek koristi ovako za telefone i tablete ako zatreba.

951-2HnD nece uskoro kod nas, mislim da nece nikada ni biti njega zbog izlazne snage wireless uredjaja, msm kod nas je zabranjen uvoz wireless uredjaja sa izlaznom snagom jacom od 100mW a ovaj 2HnD ima bogme citav watt :). Inace ako stignem otici do brace bosanaca uskoro pazaricu sebi par komada pa cu dati i oglas ovde na bencu ako neko zeli, po ceni po kojoj platim tamo.
 
Vidim ja lepo u opisu 2HnD deo specifikacija Alfa karti. :D Neka, bez wireless-a cemo... Bolje bez wireless-a nego bez kose.
 
Pa kupuju ih jer rade po principu ubodi i vozi. Ipak je mikrotik malo konfuzan za pocetnike mreza. Ali sve se da nauciti.

Uzmi gigabitni switch ako odes sa gigabitnim mikrotikom, to ti nije problem, svi su ok, koji god da izaberes. Moja preporuka ti je http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-SG1008D-8-port-Gigabit-10/100/1000-Switch-desktop , instalirao 2 komada u jednoj firmi poodavno i sve radi ko ludo. Ako ti ne treba 8 portova imas i petoportnu varijantu.
 
Odluci se sta zelis :). Ja ti toplo preporucujem gigabitnu varijantu, jer znam da sam i ja jednom pogresio sto sam uzeo obicni rb750 i kad sam krenuo da kopiram 450GB nekih video snimaka od kamera ujedao sam sebe za du*e sto nemam gigabitni ruter i switch :).
 
Da, razlika izmedju 750 i 750GL nije velika a i TPLink Gb switchevi su jeftini (imao sam 5 port Gb, i sljakao je super).
 
Ok,jedno smo odlučili ide na gigabitnu varijantu ;) Kada kupiš sve što si zamislio javi se da pomognemo oko konfigurisanja mikrotika.
 
Momci, nemam reci... Podrska za svaku pohvalu i moja neizmerna zahvalnost. :)
 
da malo osvezim temu ...
sta mislite o http://www.netiks.rs/mikrotik-rb2011ls-in ?
pokusacu da vam objasnim konfiguraciju mreze .. :

mala office firma sa 4 radne stanice, mreznim stampacem, NAS, 3 laptop-a, 4 android moba , wi fi ruter (neki dlink)

u principu, za sada sve gura taj dlink ali se desava dosta zastoja jer se zaglupljuje dhcp od dlink-a

mislim da bi mikrotik posle modema od sbb-a odradio na gigabitnim portovima za deo radnih stanica u ofisui NAS...

100mbps bi iskoristio za stampac i konekciju ka dlinku na kome cu ugasiti dhcp i koristiti za wifi ...


Zanima me samo koliko se isplati ulaganje u ovaj uredjaj i da li je neko imao iskustva sa istim ?
Mozda ipak da preporucim kupovinu 750GL ?


Poz i hvala
 
Za to sto ti treba 750GL zavrsavao posao.
 
Pa kako ce vezati android tel na rb750GL, morace covek da dokupljuje AP. Bolje da si uzeo rb951, nije gigabitni ali ima wifi i radi sasvim solidno.
 
Postoji vec wifi preko pomenutog dlink-a... Samo cu mu iskljuciti dhcp da ne zabada :) Mislum da je u pitanju dir615.. Vrlo cudno sto bas on zeza jer sam imao dobra iskustva sa dlinkovima. Verovatno mu je cela mreza bila malo mnogo :)
 
Postoji vec wifi preko pomenutog dlink-a... Samo cu mu iskljuciti dhcp da ne zabada :) Mislum da je u pitanju dir615.. Vrlo cudno sto bas on zeza jer sam imao dobra iskustva sa dlinkovima. Verovatno mu je cela mreza bila malo mnogo :)


Promače mi ova tema, ne znam kako :) Ako nije kasno, flešni d-link ponovo. Nema veze ako je na njemu
najnoviji fw, upucaj mu ga opet. Meni se jedan 615 nagrebao keve tako, a ja ga iz očaja ponovo flešnem.
I od tad, radi i ne buni se. E sad, da me pitaš zašto je to pomoglo, ubi me, ne znam odgovor. Ali, radi ruter
(u istom setapu kao i kod tebe), a ja sam srećan. Ne cimaju me, što je najvažnije.

Probaj, možda i tebi pomogne.
 
Nema veze... Probao sam i sa flashovanjem fw, resetom... Ma nece nikako... Sada sa mikrotikom radi sve kao sat. U ovoj mrezi sada postoje dva wifi rutera dir615 i tp link 941 i na oba ugasen dhcp... Ovaj mikrotik je jak kao crna zemlja. Nisam ocekivao toliko opcija i podesavanja. Prilicno kvalitetna i stabilna igracka za male pare ! Uskoro cu im odraditi na dva porta vlanove za nove grupe usera....
 
Nazad
Vrh Dno