Šta je novo?

Izbor laptopa - totalna konfuzija

• Začetnik teme Sale KG
  • Datum pokretanja
S

Sale KG

Guest
Nameravam da kupim svoj prvi laptop. :)
Već par dana čitam teme i mogu da kažem da nisam imao baš veliku korist od toga. Teme su extra, pogotovo one sa detaljnim opisima ali meni nisu pomogle da se opredelim.
Imao sam nekoliko favorita, ali "kopajući" po netu stalno se pojavi nešto što me pokoleba u izboru. Odnos cena-kvalitet mi je poprilično jasan ali ima drugih stvari kao što su performanse koje mi zadaju veliki problem da se konačno opredelim.
Moj budžet se kreće oko 70-75000 din.
Imao sam pik na neke modele Acer-a ali nisam se konačno opredelio za model. Imao sam gotovo konačan pik na MSI Megabook EX700X-033EU što zbog performansi, što zbog garancije i OVE informacije.
Međutim, totalno me je pokolebao ovaj model FS : FSC Amilo Pi 2550. Od presudnog značaja za moje kolebanje su bile ove informacije: Intel Core 2 Duo T8100 (2.1GHz, FSB 800MHz, 3MB L2), RAM 3GB DDR2 667MHz, hard disk 320GB 5400rpm SATA.

Kao što rekoh na početku ovo će biti moj prvi laptop tako da ne mogu da se pohvalim da imam iskustva prilikom izbora istog. Zbog svega gore navedenog svaki predlog ili sugestija bi mi bila od koristi. Ne moraju to da budu ovi navedeni modeli. Ja vas pitam za savet, tj. šta biste vi birali u ovom trenutku sa ovim budžetom.

Mozda je bolje da pogledas neku Toshibu za taj novac. Dodas malo para i resis problem. Po meni, ako ti je vec izbor suzen na ovo, onda ovaj MSI.

Pitanje je sta trazis od laptopa. Izgleda da ekran moze biti i 15" i 17"? Da li sme da bude glossy (sa odsjajem)
Ja ti predlazem da prvo to odlucis, jer sve ostalo ti ili nece smetati ili ces za bukvalno sitne pare upgradovati (tipa memoriju).
Razlike u brzini procesora su primetne tek kad poredis 2 vs 2.5GHz, 2 vs 2.1 su samo tehnicki primeti.
Vodeci se po cenama na ITSvet-u evo ti neki predlozi:
http://www.itsvet.com/proizvod/tosh...w-15.4''-wxga-winvhp/comp_comp_laptop/22/1606
http://www.itsvet.com/proizvod/tosh...w-15.4''-wxga-winvhp/comp_comp_laptop/22/1801
http://www.itsvet.com/proizvod/tosh...w-15.4''-wxga-winvhp/comp_comp_laptop/22/1819
Mislim da od prvog neces naci nesto bolje, u slicnom cenovnom rangu tj.
Evo i nekoliko predloga za MSI (po cenama iz Pin-a):
MSI ER710X-207EU
MSI GX700PX-099EU

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Pre svega hvala na sugestijama.
Kao prvo zaboravio sam da napomenem zašto sam eliminisao Tošibu. Primetio sam na forumu da je nkoliko ljudi imalo problem sa određenim modelom koji je u mom cenovnom rangu pa ne bih da rizikujem da se i meni to desi. Nije mi se svidelo ni rešenje tog problema i to je bio razlog zbog čega sam te modele eliminisao. Nisam primetio da se neko žalio na neki Toshiba Tecra model pa ću pogledati šta ima u ponudi, mada su oni malo iznad mog budžeta ali vredi razmisliti.
Veličina ekrana mi nije od presudnog značaja. Savršeno mi odgovara 15.4" ali ne bežim ni od 17". Što se tiče odsjaja mislim da mi to neće predtavljati problem, ali mi je važno da slika bude što jasnija. Laptop će se prvenstveno koristiti u zatvorenim prostorijama (kuća, kancelarija) sa normalnim osvetljenjem. Ne verujem da ću ja nositi sa sobom kad krenem na pecanje :D. Ispravite me ako grešim jer kao što sam rekao nema nekog iskustva u dužem (konstantnom) korišćenju laptopa.
Išao bih na varijantu laptopa sa Intel Core2Duo procesorom ~ 2 GHz. Što se tiče memorije, kao što i sami kažete, mogu i kasnije da je nadogradim (razmišljao sam o tome) ali nemam iskustva oko toga pa bih morao da se cimam sa servisom a to bih da svedem na što manju moguću meru. Garancija i servisna podrška mi je veoma bitna.
Laptop će pokretati standardne aplikacije + Visual Studio (red je da pređem na 2008). Ne radim u 3d studio max-u i sličnim programia. Volim da odigram i pokoju igru, ali zadnje što sam igrao su bili Gothic 3 i Oblivion na mom desktopu, tako da to nema neki presudan uticaj na izbor istog.
Pogledaću detaljno dve što ste mi savetovali i linkovali. Ako imate još neku sugestiju ili savet samo napred jer u toku iduće nedelje donosim konačnu odluku.

Mozes da pogledas i http://www.pcpractic.co.yu/product.php?id=1669 . Nije navedeno, ali uz njega dobijas i XP Pro, pored Viste Business. Tastatura je znatno bolja nego na obicnim Satellite modelima, greje se vrlo malo, a kakve su mu performanse mozes i sam da zakljucis :)
Ne znam koliko ti je graficka bitna, u istom cenovnom rangu Toshiba nudi obicne Satellite sa Ati HD2600, ali ces dobiti nesto manji hard, losiju tastaturu, vise se greju, i nemaju XP :)

Ja sam ga pazario pre par meseci, skroz sam zadovoljan. Jedina mana mu je sto nema matiran ekran.

Ali ima jednu godinu garancije. Toshiba ima 2 godine internacionalne garancije (ne znam koliko cesto putujes Sale?).

Mozda bi najbolje bilo ako mozes da pogledas oba modela uzivo, i uporedis kvalitet izrade, tastaturu i slicno. Da ne dodjes u situaciju da kupis nesto jer na papiru ima malo bolje performanse, a da se zgrazavas svaki put kad otkucas neki karakter:S:

Poslednja izmena:
Ali ima jednu godinu garancije. Toshiba ima 2 godine internacionalne garancije (ne znam koliko cesto putujes Sale?).
Zakovan sam za ovu moju Šumadiju :). Šalim se, ali zemlje iz EU (dalje, van ovog našrg kontinenta nisam išao) obilazim isključivo putem turističkih tura tako da mi ta inostrana garancija ne znači gotovo ništa.
Mozda bi najbolje bilo ako mozes da pogledas oba modela uzivo, i uporedis kvalitet izrade, tastaturu i slicno. Da ne dodjes u situaciju da kupis nesto jer na papiru ima malo bolje performanse, a da se zgrazavas svaki put kad otkucas neki karakter:S:
Ovo si definitivno upravu pa sutra krećem u obilazak ovo malo radnji (s naglaskom na RADNJE) što ih ima u KG-u.

Za Visual Studio, bilo bi dobro da obratis paznju na disk - ako mozes naci 7200rpm (to vec nije jeftino nadograditi kao memoriju).
Ovo već nisam našao nigde na netu, a da opet odgovara mom budžetu.

Što se tiče Tošibe mnogo se ljudi žalilo na raznim forumima, pa sam pomalo skeptičan ali kao što reče alfaunits to se verovatno događa i sa ostalim markama. Definitivno idem malo da "kuckam" po tastaturama uživo pa ću da prelomim.

Evo izveštaja sa terena. :)

Kod Acera mi se definitivno ne svidja spoljašnjost laptopa. Tastaturam mi uopšte ne leži, plastika takođe. Performanse su odlične ali nije to to.
Nisam pronašao nijednu Tošiba Tecra da bih mogao da je uporedim sa nekim od Satellite modela. Ovi Satellite modeli mi izgledaju sasvim OK, jedino me brine taj postojeći i u više navrata pominjani problem.
Našao sam neke modela FS i u globalu nisu loši, laički gledano, ali vidim da ih većina vas zaobilazi pa ću ih i ja zaobići.
Što se tiče MSI pronašao sam onaj 17" model, iz prvog mog posta, i generalno ne izgleda loše ali ne izgleda ni ništa spektakularno.
U jednoj radnji sam video i isprobao DELL INSPIRON 1520 i jednostavno se zalepio za njega. Ujedno je to i najskuplji model koji sam praonašao izložen u KG-u, ovi ostali sem pomenutog MSI su bili ispod 50000 din. Ovo zapravo i predstavlja najveći problem nama u unutrašnjosti. Kao svi prodavci imaju negde na lageru, ili ako ga nemaju poručiće ga od dobavljača, ali niko nema izložene laptopove tkz. više klase.
Gledajući ove pomenute modele i upoređujući ih sa kvalitetom izrade ovog DELL-a ili nekoliko nižerazrednih HP modela rešen sam da po onoj našoj izreci "kad ide june neka ide i uže" povećam (ne znam ni sam kako) svoj budžet za nekih 10000 din.
Dakle moj max level budžet je 80-85000 din. Značili bi mi vaši predlozi i iskustva jer kao što sam već rekao ti modeli više klase se ne mogu videti u KG-u niti isprobati. Šta je vaše mišljenje i kakva su vaša iskustva? Pomenuti DELL laptopovi imaju garanciju 3 godine.
Recimo OVAJ model s tim da ja izaberem procesor, grafičku
standard GMA X3100 graphic, optional GeForce 8400M / 8600M
, količinu memorije itd.
Možda imate neke druge predloge. Napominjem da su mi mogućnosti da uživo pogledam svaki od ti modela veoma ograničene pa ako neko ima iskustva sa drugim modelima i markama neka kaže.

Poslednja izmena:
Evo izveštaja sa terena. :)

...Napominjem da su mi mogućnosti da uživo pogledam svaki od ti modela veoma ograničene pa ako neko ima iskustva sa drugim modelima i markama neka kaže.

Pazi, nije problem da se dovuces do bgd, neki vikend poranis, dodjes oko 10h (tad vec svi rade) i obidjes radnje. Pre toga Net, popises gde sta i napravio si pos'o. Plus, ustedeces taman za put :)

Pozdrav, Nikola.

Nazad
Vrh Dno