Šta je novo?

IZBOR HLADJENJA CPU

recognition

Cenjen
Učlanjen(a)
20.10.2010
Poena
195
Pozdrav,zanima me koji mi od ova cetiri preporucujete da uzmem:
XIGMATEK BALDER ... oko 40 evra

SCYHTE NINJA 3 ... oko 40 evra

TERMALTAKE 300 ... oko 40 evra

TITAN FENRIR EVO new edition ... oko 40 evra

citam vec par dana testove ali nikako da odlucim pa mozda od vas neko ima te kulere.Uglavnom,islo bi na AMD podnozje sa Arctic Silver 5 pastom...I da,da li bi trebalo menjati njihove stock kulere i ako treba,za koje?A dobro bi bilo i da mogu da se okrenu da duvaju ka zadnjem delu kucista...HVALA:)

Nijedan od navedenih.
Moj savet bi ti bio da uzmesh jedan Z600(koji nov koshta isto toliko) i da mu nabavish 2 ventilatora(poshto ne dolazi sa njima). Njega mozesh namontirati u bilo koje kucishte jer je kockastog oblika. Za te pare nema boljeg na nashem trzishtu. Eventualno bi mogao da uzmesh jedan Alpenhof Brocken ili, ako Brockena vishe nema,Cooler Master 212+.

Shto se tiche termalne paste zaobidji AS5 u shirokom luku, pasta je stara i u medjuvremenu je izashlo puno boljih reshenja a la MX-4.

noctua nt-h1 pastu uzmi

Imam Fenrir EVO. Što se tiče hlađenja, odlično radi posao, ali je predviđeno da se montira vertikalno (dole -> gore), a ne horizontalno (napred -> nazad). Ja sam moj namestio da radi horizontalno, ali uz dovijanje.

Imao sam ponudu za taj z600 CM ali po testovima ne radi nikakav posao a i decko je prodavao to jer nije bio zadovoljan kako mu hladi i5 2500k,e sad tu dolazi i pitanje kako ga je namestio i sa kojom pastom...A sto se tice paste zbog cega ne valja AS 5?Jel moze neki test ili tako nesto,cisto da pogledam...Ako bi uzimao z600 nov to bi znacilo i dva ventilatora da dokupim a bez 10e po komadu za neki Scyhte ili Noctua kuler nema nista,onda je ta cena oko 60 evra minimum a onda se priblizavam polako na Noctua d-14 a to mi je puno para.:)

Imao sam ponudu za taj z600 CM ali po testovima ne radi nikakav posao a i decko je prodavao to jer nije bio zadovoljan kako mu hladi i5 2500k,e sad tu dolazi i pitanje kako ga je namestio i sa kojom pastom...A sto se tice paste zbog cega ne valja AS 5?Jel moze neki test ili tako nesto,cisto da pogledam...Ako bi uzimao z600 nov to bi znacilo i dva ventilatora da dokupim a bez 10e po komadu za neki Scyhte ili Noctua kuler nema nista,onda je ta cena oko 60 evra minimum a onda se priblizavam polako na Noctua d-14 a to mi je puno para.:)

Ne veruj svemu što pročitaš na internetu.

Pa ne znam shta je taj dechko radio. Meni sa Z600 i 2 Noctua fan-a u dobro provetrenom kucishtu moj Xeon dostize 4,4GHz, dok mi sada radi pasivno na default.

Sve sto vise citam na tu temu oko kulera sve vise gubim razum.:) Definitivno odustajem od z600 to znam.:type: E sad da li uzeti Baldera i smanjiti zauzece prostora u kucistu ili Ninju 3 pa napraviti da ni igla(ne daj Boze) padne unutra...? O Titanu EVO sam malo vise citao sta kazu ljudi i kazu da je stara verzija daleko bolja od ove nove a TT 300 zaostaje za Balderom i Ninjom...Po testovima Balder dobija uglavnom Silver nagradu a Ninja 3 Gold...e sad sto kaze PPREDRAG ne veruj svemu sto procitas,slazem se ima tu puno marketinga kao i za sve...al neko merilo nadam se postoji...Na sam pogled mi Ninja deluje kvalitetnije od Baldera,mozda to odluci. U svakom slucaju javljam sta sam uradio ILI kako sam se zezno ako tako nesto bude.Hvala na odgovorima

Pazi, Ninja i Balder dolaze sa jednim ventom, tako da ti je sustinski Z600 od njih skuplji samo 500 dinara ako uzmesh 1 vent.
Pritom bih preporuchio ovaj jer su meni isti preporuchili drugi ljudi sa bench foruma. Iskreno mislim da ne trebash da odustanesh od Z600, ali to je tvoja stvar. U svakom sluchaju, za te pare bolje nadji polovan TRUE, ne znam ni shta si se uvatio za te hladnjake.

Ja imam staru fenrir varijantu, cooler sabija, otkljucanog phenoma na 3,7 (ide i na 4 samo trazi veliki napon, necu da ga pzim bez potrebe) u loadu drzi na 45-47 stepeni max
Po meni ako nadjes polovan extra kupovina, svidja mi se i ninja 3 cini mi se da je dosta dobar kuler, i po testovima stranih site-ova.
Takodje, neces pogresiti i ako uzmes Alpenhof Brocken i CM 212+.

Poslednja izmena:
MackOpolo preko cega meris temp cpu kad ti je u loadu cpu?Uzeo sam Ninju 3...jedva sam ga nabudzio na plocu,sva sreca pa imam sa druge strane otvor na kucistu pa nisam morao da skidam plocu,zeznut sistem montiranja...ogroman kuler...za par dana cu se javiti sta i kako je. :) :type:

Posle malo vise igranja oko hladnjaka da se javim.Prvobitno sam namestio hladnjak sa malo vise paste AS5 bas da vidim kako ce reagovati celokupna temperatura.Par dana sam drzao 1055t na 3.5ghz pri 1.375v i temperature su bile idle 27-28 (core temp) 35-36 (cpu) a u load-u 48-49 (core) 55-56 (cpu),to je ful load znaci sva jezgra na max,u igrama je temp bila oko 47-48 (cpu)....Pri tome sam drzao ventilator na 1000-1100 rpm,skroz necujan...Sobna temperatura 25 stepeni...Onda sam skidao hladnjak,pa naneo vrlo malo paste,nekih 2.5x1.5mm...Sada su temperature,pri 3.5ghz (1,375v) u 22-23 idle (core) 32-33 (cpu) a ful load 50-51 (cpu),znaci za otprilike 5 stepeni je smanjena u odnosu na kolicinu paste...sobna ista 25 stepeni...nisam verovao da kolicina paste bas toliko utice ali eto...uglavnom sad vent drzim na 1100rpm,a imam jos dve 12-ke na 1200 rpm-a...tisina je sto ja recimo vise volim,za razliku od buraza koji preferira aerodrom i 3k rpm...Hladnjak me odusevio jer uopste nesto preterano ne reaguje na obrtaje venta,ne mora da huci al hladi ok...

pa pasta ne sluzi da premazes cpu njome vec da popuni mikro neravnine IHSa i jezgra kulera kako se u njima ne bi skupljao vazduh.. najbolje je zato ispolirati obe strane kako bi naleganje bilo sto bolje i bez tih neravnina, a pasta se stavlja samo na sredinu velicine zrna pirinca (graska :d) koje ce se lepo rasporediti kada kuler pritisne cpu.

@recognition
Reci mi jel si uzeo 2* Arctic Cooling Arctic F12 PWM - 120mm?

Mozda je uzeo Noctua NF-P12, oni su extra, a rade pri malom broju obrtaja.

Ma kakva prevarantska Noctua i prevarantski Cooler master,eno stoje mi u fioci i Noctua p12 1300 i CM Exalibur,svaki placen po 1800 din a ne valja nista.Noctua jeste tiha al vazduh koji struji je SMESAN a Exalibur vredi za nekog kome ne smeta mlaznjak,do 1300 rpm je moze se reci tih ali i hladi jos gore od Noctue a pri tome je i sa rupicama na okviru pa se i tu rasipa vazduh mozda,sve u svemu uzas...Od sada samo Scythe i eventualno Nanoxia,mada i ovaj neki Chieftech Yate Loone tech koji mi hladi case je ok,kao exaust...Na Ninji je Scythe SS po defaultu i extra je,struji super vazduh cak i na malih 1000 rpm-a...Taj Arctic cooling f12 pwm je dosta zanimljiv ali ga nisam probao i takodje bi voleo da probam XILENCE DUAL WING....izvinjavam se na ovoj prici o kulerima a tema je nesto drugo... I da,pitanje za Novosadjane ako moze,LJUDI GDE NABAVLJATE VENTILATORE ?Jer u pola radnji nikad culi za Nanoxiu i Scyhte....hvala

ja sam uzeo Scythe S-Flex i SlipStream davnih dana iz Austrije, a sada mozes da narucis iz Gigatrona. Nanoxia je ono... ako zelis tisinu Scythe Gentle Typhoon pa posle njega Noiseblocker Multiframe M12

Aj da ne prelazim na onu temu...Kakva ti je razlika izmedju s flexa i ss-a?Gde ih drzis,u kojoj poziciji i na koliko obrtaja?Ok je GT i Noiseblocker al opeko sam se da dam dosta para za vent pa da mi ne valja dok ovaj Chieftech od tri godine,2-ball bearing odradjuje super stvar mada ni sam ne znam kako,valjda krilca,mada je standardan...spustio mi je temp na ploci kao exaust za tri stepena minimum za razliku od Exalibura...sad mi treba neki intake prednji ali tihi na malo obrtaja al da valja protok...mozda taj Scythe...al bi voleo da ima i potenciometar kao na Ninji...video sam neke Silverstone da to imaju al ne znam kakvi su...recimo ovaj http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=118&area= pa ako je neko probao da znam....

S-Flex mi je na 1200rpm (1600 je max) na TRUE, i 800rpm exhaust, SlipStream mi je 1000rpm (1900 je max) na intake. meni su svi ventovi vezani na Zalman MFC1+

bio mi je SlipStream na TRUE dok nisam uzeo S-Flex, losije su performanse zbog manjeg air pressure.

posle vise dana i prolaska perioda susenja AS 5 su se jos spustile temperature na X6 OC na 3.5ghz...sada su u idle 20-21 core...28-29 cpu!BRUTALNO DOBAR HLADNJAK...namesten na 1000 rpm!

Vrh Dno