Šta je novo?

Izbor grafičke

daliborg

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2006
Poena
304
Pozdrav svima. Siguran sam da je sličnih pitanja bilo na desetine ali nisam redovno ovde i ne ispratim sve.
Prelistao sam ovaj deo foruma "šta da kupim" i nisam našao odgovor za sebe.
Dakle, treba mi grafička za obradu fotografija u fotošopu. Igrice me apsolutno ne interesuju.
Gledam oglase i vodim se time da mi je dovoljno 1gb ddr5 256 bit. Bitno mi je i da nije bučna
Procesor je i-5 750, 8GB ddr3 memorije s' tim da ću u dogledno vreme i nju pojačati, ploča msi p55-gd55 a napajanje tek treba da kupim.

Šta mi preporučujete? Ne tražim da mi kažete konkretan model, mada bi mi i to pomoglo, ali neke smernice u kom pravcu da tražim karticu.
Hvala vam na munjevitim odgovorima :)

Ne razumem se bas u naprednije koriscenje Fotosopa, ali siguran sam da bi ti mnogo vise pomogao jaci procesor, vise rama i SSD, nego graficka. Ona se koristi samo kod 3d, ne verujem da ima uticaja na obradu fotografije.

Poslednja izmena:
Ok, slažem se da grafička nije presudna ali i nju moram imati :)
Što se tiče jačeg procesora to trenutno nikako nije opcija. Dakle treba mi kartica na ovo što imam a kasnije, ako zatreba, ću razmišljati o nečemu drugom

A što se tiče proizvođača treba li tu da izbegavam neke ili je manje više sve isto?
I, kada sam već tu, da pitam da li su sa dva ventilatora tiše od onih sa jednim ili i to ne mora da znači?

Nebitan proizvodjac, samo gledaj duzu garanciju.

Ventilatori zavise od modela, a sve te nabrojane su sa jednim. I ne brini, tihe su, a ti ih ionako neces opterecivati u igrama pa nece ni ventilatori povecavati broj obrtaja.

uzmi hd 7850 sa garancijom na kupujemprodajem, za oko 60e.

to je isto što i r7 265 .

Ima stvarno za te pare (tj. malčice više), ali sa 1GB VRAM. Garancija od godinu dana jedne domaće firme. Ja kupio repariranu Sapphire 7850 za 67 evra i veoma sam zadovoljan kako radi sa igrama koje igram za sada, uglavnom su to naslovi od pre par godina ali rade u full-u (Bioshock Infinite, Grid 2, Dishonored). Hladna, brza, tiha, stabilna.
Ali ostaje činjenica da ima samo 1GB VRAM. Nije neki zalog za budućnost. Mada se čini da ni 2GB nije više ni približno dovoljno za buduće igre, pa čak ni 4GB za najveći kvalitet tekstura (da, na tebe se odnosi, gospođice Kroft).
Zato sam baš zadovoljan što nisam dao više para i uzeo karticu od 2GB, jer ni to nije dovoljno za budućnost (čak ni vrlo blisku). Za malo para sam uzeo odličnu karticu da izgura igre koje me trenutno interesuju i da preguram neki prelazni period do menjanja cele konfiguracije, a izbor za sledeću kupovinu će biti kartica sa minimalno 4GB, možda i više.

Poslednja izmena:
Dobra kupovina ko igra samo starije igre, nazalost za nove naslove 2gb je minimum i to za medium podesavanja kako sada stoje stvari.

Nazad
Vrh Dno