Šta je novo?

izbor cd rezaca...

velija

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2002
Poena
610
Hteo bih da kupim sto jeftiniji rezac ali da opet bude OK ...
molim za pomoc pri izboru ...

hvala !!!

U ovom trenutku najbolje je da uzmes LG!

Najbolji izbor u ovom trenutku je...

Verbatim 321240al (32X) ili Verbatim 401248AL (40X) ,u sustini to je LiteOn stim sto su to Bolji primerci pomenute kompanije ka Verbatimu.
I jedan i drugi dobro rade u Overkloku znaci 32 u 40 i 40 u 48.
Ti to nemoras da radis ali to je pokazatelj kvaliteta uredjaja.
Npr. 75% teac 40x writera je overklokovana 32x ,to jest posto je fabrika teac prodata LG-u ,(to znaci radi LG) legalno ti overklokuje teac 32 u 40 i kao takvog ga prodaje,znaci svi teac-ovi snimaci bez plavog natpisa su 32X a dosta teac-ova sa plavim natpisom su 40x(80%).

Verbatim 32X ima malo kesa ,ali to mu ne smeta da reze diskove brze od mnogih 40x snimaca i to na 32X primerak koji sam ja testirao ima izuzetnu brzinsku krivu.
Mali problem predstavlja ubacivanje u Verbatimov Firmware X8s2( a i novijim ) to jest Verbatim ima striktnu politiku prepoznavanja medija, tako da mnogi noname diskovi koji su lazno deklarisani da rade na 32,40,48 u stvari rade na mnogo manjim brzinama odnosno oni sigurno mogu da se narezu na takvim brzinama ali ce se prilikom takvih drasticnih brzina snimanja ,disk katastrofalno narezati ,te ce takvi diskovi biti pogubni po mnoge citace, (teac 40 !,pogotovo! od kad su kod SKC-a i u CD klubovima poceli da narezuju na 32 i 40X imao sam uzasno mnogo reklamacija jer su citaci masovno otkazivali) ,s'tim da diskovi narezani na takvim brzinama daju ocajne rezultate sa mnogim citacima(postoje citaci koji nemaju problema ali ih je malo).
Te razlike u citanju su velike i krecu se od 100 do 200%.
Tako da ako radite diskove za svoju kolekciju na Traxdata,Maxell i Verbatimu(ali ne svakom u zadnje vreme ocajan kvalitet medija +fabrika u smrdljivoj Indiji) do 24X MAX i to na najboljim rezacima i do 16X na NoName diskovima i to najkvalitetnijim primercima(obicno ce te ih prepoznati po specijalnoj povrsini koja je zasticena od ogrebotina ,blagim prolaskom nokta po povrsini oseticete blagu iritantnu skripu,sto veca skripa bolji je disk).
NoName Diskovi koji sa scratch resistant tehnologijom su sigurno bolji!!!!!

Re: Najbolji izbor u ovom trenutku je...

lucky2001 je napisao(la):
...
1)Npr. 75% teac 40x writera je overklokovana 32x ,to jest posto je fabrika teac prodata LG-u ,(to znaci radi LG) legalno ti overklokuje teac 32 u 40 i kao takvog ga prodaje,znaci svi teac-ovi snimaci bez plavog natpisa su 32X a dosta teac-ova sa plavim natpisom su 40x(80%).

2)...u smrdljivoj Indiji...

1) ne postoji rezac teac 32x, a i nije istina ono za natpis, svi su isti

2) no comment

Vidis da nisi pratio zbivanja na sceni...

Posto mu je konkurencija bila prejaka odnosno Teac nije imao snage da na vreme izbaci 32 ,koja je bila u pripremi odnosno elektronika je bila kupljena(teac ne pravi elektroniku za svoje rezace), to jest kompanija je odlucila da iskoristi sve i upotrebi sve sto ima u 40x modelu.
A razlog propasti Teac-a je upravo taj problem, los sektor za planiranje koji nije predvideo da ce snimaci ici takvim tempom odnosno da ce 24 modele zameniti 32 brzinsi da ce 32 zameniti 40X i da ce na kraju 40x modele zameniti 48X.
Realno Teac je sada SHIT!!! svetski ,imam jako mnogo reklamacija i to vise od cuvenog LG(po tom pitanju) a iz velike kolicine Teac-ova je moguce izabrati odlicne primerke.

Verbatim sada ima fabriku u INDIJI(a indijci su poznati po dobrom kvalitetu-al za malo) ,diskovi su djubre ne'opevano, bolji su od no
name-ova ,ali sada ta razlika u ceni nije opravdana ,TraxData i Maxell ga siju za celu duzinu , i kad si takav pametnjakovic pregledaj svoje Verbatim diskove od 16X pa na gore(one vec narezane) ,pa pogledaj da li su se pojavije male(1-2 mm)tamne tufnice najcesce okruglog oblika!!!!
Ali dobro ih pogledaj.Pa cu ti objasniti i nesto o tome!!!

Moram da na'pomenem Nec-ov rezac koji je stvarno ,jedan ,medju najboljima ,medjuti ne krasi ga povoljna cena ,tako da sam pod naj'boljim uredjajem podrazumevao odnos cene i kvaliteta.

Posto ce NecLine prepustiti partnership licencu za Nec, Comtrade-u ,koji ce sigurno uvoziti vece kolicine ovih uredjaja, pa sudim da ce mu i cena pasti tako da ce ovi uredjaji biti neprikosnoveni na nasem trzistu ukoliko se ne pojave uskoro i druge firme sa ponudama(ali ozbiljnim u velikoj kolicini) kao Ricoh,Hi-Val,Plextor,Memorex, Sanyo ,(pogotovo) ,Traxdata ,TDK,Waitec.

Re: Vidis da nisi pratio zbivanja na sceni...

Posto mu je konkurencija bila prejaka odnosno Teac nije imao snage da na vreme izbaci 32 ,koja je bila u pripremi odnosno elektronika je bila kupljena(teac ne pravi elektroniku za svoje rezace), to jest kompanija je odlucila da iskoristi sve i upotrebi sve sto ima u 40x modelu.
A razlog propasti Teac-a je upravo taj problem, los sektor za planiranje koji nije predvideo da ce snimaci ici takvim tempom

Jel` moze par linkova za pracenje zbivanja na sceni. Slabo nalazim propast Teac-a.

NE mogu da pratim gde se ovde misli na medije a gde na rezache.hrkk

velija je napisao(la):
Hteo bih da kupim sto jeftiniji rezac ali da opet bude OK ...
molim za pomoc pri izboru ...

hvala !!!

Teac 40x12x48x ako mozes da ga probas(ne radi lepo u kombinaciji sa nekim plocama),ili nec(ako ne radis overburn),ili liteon.
Ako hoces da dnevno dosta rezes onda zaobilazi LG jer se dosta greje(bar je ovo vazilo za 16x model,dok za novije ne znam,jer ih nisam probao).

1. LG se ne greje. Barem ovi novi. Pre neki dan sam narezao 50 diskova i sve je bilo ql

2. Nec dobar ? Pisac koji ne moze da overburnuje moze da snima sto se mene tice i bez apsolutno ijedne C1 greske, najbrze na svetu i sl. - u zivotu ga ne bih uzeo.

Jos jednom ponavljam...

Moja prica se odnosi na kucnu upotrebu,znaci ako te zanima kvalitet i rezanje bez i jedne jedine greske sa pristojnom dubinom rezanja bez ikakvog blesavog overburn-a.
Ako nisi cuo postoje diskovi od 650,700 i 800Mb.Pa ne budi stipsa te kupi veci disk.Da li si se malo informisao sta se desava sa mehanikom prilikom overburn-a.

Moram da dodam nesto za Nec-a ,imam neka cetri kupca koja su uzela 24X model i prosto neverovatno ,ni jedan puknuti ili neuspeli disk bez i jedne greske,naravno posto su pratili moj savet te nisu rezali preko 16X,
jedan je cak narezao citavu kolekciju od 1070 igara + 270 audio(ne MP3)
i ni jedna greska.E to je po meni dobar uredjaj.
Nikakve tufnice,mrljice,promene na povrsini narezanog diska ,ama nista.
Pa ni cuveni SCSI Teac-ovi rezaci i u mnogo sporijem tempu sa mnogo manje narezanih diskova nisu tako dobri.
Pa taj Nec ima sasvim solidne brzinske rezultate.
slicna prica vazi i za Nec-ov citac 52X.Nije najbrzi ali se jako dobro ponasa sa medijima ima solidne brzinske rezultate a sto je naj vaznije ,ne progoreva vec narezanu povrsinu(izbusene rupe na mediji)
kao LG-jevi citaci,ma koliko je jeftin LG toliko je i stetocina(Citac).
LG-jevi snimaci nisu losi ali to ti je to(visa niza klasa).

Fabrika Verbatima proizvodi medije.Verbatim ne proizvodi rezace vec ih preuzima od drugih proizvodjaca(LiteOn,Sanyo)

Re: Jos jednom ponavljam...

Ako nisi cuo postoje diskovi od 650,700 i 800Mb.Pa ne budi stipsa te kupi veci disk.
Vidim da nikad nisi koristio diskove od 90+ minuta... Oni se overburnuju (odnosno rezač ih vidi kao 80min, a možeš da overburnuješ jos 10min)

what is propast

Zao mi je ako zvucim dosadno, posto bih hteo malo da se udubim, al nikako da nadjem informacije na net-u oko propasti Teac-a. Posto je ovde izreceno da teac ne pravi elektroniku za svoje rezace, a poznato je da lasere isporucuje Sanyo, ja imam pitanje za one koji prate zbivanja na sceni. Da li teac bar pravi limariju, plastiku, i npr. plasticne zupcanike, za svoje rezace. Takodje je pomenuto da je teac-ova fabrika prodata lg-u - pa da li to znaci da je cela firma teac prodata lg-u. Posto se navodi da je teac doziveo propast, da li to znaci da se vise ne proizvode teac rezaci (pod njihovim imenom).
Mislim, nema potrebe bilo sta da mi se odgovara, samo par linkova gde bih mogao da saznam te informacije koje su izrecene.

I hvala

Nisam bas siguran Lucky da su te tufnice od progorevanja... pre bih rekao da su zbog nestabilnog jedinjenja emulzije od kog se pravi reflektivni sloj medije !!!

Znaci, fabrika koristi neke polusirovine koje ili su dugo stajale ili su dosta losijeg kvaliteta ! E sad protection layer bi trebao da uspori ovakve promjene (pojava tufnica odnosno rupica u reflective layer-u) !

Meni se recimo desavalo sa nekim losijim princo diskovima da su rupice neizostavno pocinjale da se pojavljuju ukoliko disk dodirujes odzgo ili ciscenjem (ono znate , dunete cisto da malo navlazite disk odozgo).

Jednostavno ih navlazite odozgo , a oni u dodiru sa atmosferom pocnu da korodiraju (ili neka druga hemijska reakcija) i eto vam rupica, nicu ko pecurke !!!

Kad budem imao vremena...

Skeniracu svaki medijum ponaosob i pokazacu te promene koje sa pricao kad budem imao vremena.

Moras da razlikuje razne promene na diskovima:
1.Postoji korozija gornjeg zastitnog layer-a.
2.Postoji strukturna promena medija usled predugacke kalibracije u toku snimanja(tufnice ,to jest tamnije povrsine ili tackice tamnije boje)
3.Postoji progorevanje medija usled lose konrole lasera(losi uredjaji) ,to jest vidne rupice ,vrlo malih promera(nema nikakvih vidljivih promena na plasticnoj masi).
Ukoliko imate neki stari disk i jednu lemilicu mozete vrlo lako videti sta se desava sa srednjim slojem diska.Srednji sloj pocinje da bezi od toplote lemilice tako da dobijate prazne tacke na CD-u.
E sad kad cisto iz ludosti uzmem par novih diskova i recimo hocu da izmerim koliko ce koji da izdrzi sa 8W lemilicom sa 4-kom vrhom:
tako dobijam da je od diskova koje sam imao najduze izdrzao Maxell-ov disk, dok se Verb ponasao kao neki prosecan NoName.
Imao sam noname diskove koje nisam morao ni da dodirnem koji su nestajali neverovatnom brzinom.

Sto se Teac-a tice,to nije klasicni stecaj sa likvidacijom,vec bankrupt zbog lose investicije,sumnjam da ce ime sa Teac-ovih uredjaja nestati vec ce se ime Teac i dalje stavljati na uredjaje.Bili zivi pa videli.
Kad su Voodo,Dimond,UsRobotics i drugi mnogo jaci mogli da propadnu sto ne bi i Teac!!!

Na nekom forumu sam se objasnjavao sa tipom iz Teac-a zali se da je dobio otkaz bas zbog ove price.

Re: Kad budem imao vremena...

Pazi Mr. Lacky, dajes krupne izjave, ali to nije bitna stvar u OVOJ prici.
Za HOME user-a, bitno je da rezac ne pravi brljotine, i da moze da snimi i FILMOVE. Velika vecina DivX-ova je preko 700MB. Jeste, znam da je NEC odlican, imao sam ga, ali bre preko 700MB nece ni da bekne(mozda neki srecan pokusaj). To vazi i za citac i za rezac.

Ma sta se hvatate za NEC-a!!!

Nec je mnogo kvalitetnije resenje od Teac-a.Teac je sada djubre i to je to.Pravi velike greske ,ima mnogo neispravnih komada u startu,ima mnogo veliku kolicinu otkaza,(bio sam iskljucivo vezan za Teac-ove ursdjaje dugi niz godina-znaci ljubitelj),sada je nerealno skup u usporedbi sa onim sto nudi.

Re: Ma sta se hvatate za NEC-a!!!

Nec je mnogo kvalitetnije resenje od Teac-a.Teac je sada djubre i to je to.Pravi velike greske ,ima mnogo neispravnih komada u startu,ima mnogo veliku kolicinu otkaza,(bio sam iskljucivo vezan za Teac-ove ursdjaje dugi niz godina-znaci ljubitelj),sada je nerealno skup u usporedbi sa onim sto nudi.

Delimicno se slazem sa tobom.Imam nec 52x i teac w24 24x10x40 i sto se tice citanja postoje situacije gde nec cita dosta bolje od ovog rezaca,ali kod neca me nervira(a koga ne) citanje i narezivanje overburnovanih diskova.Da nema tu manu i ja bi kupio njihov rezac,ali ovo ga cini dosta nepopularnim.
Za ono drugo da teac ne valja nista se ne mogu sloziti.Imam druga koji je diler u nekoj velikoj firmi i prodao je preko 100 teacovih rezaca 40x12x48 koji rade od p2 pa do p4 i nijednu reklamaciju do sada nije imao(izgleda neka nova bolja serija).I drugo teac nemoj svrstavati u isti kos sa najlosijim rezacima,jer on to svakako nije.Samo pogledaj broj C1 gresaka na Banetovom testu(bese Bane valjda),i sve ce ti se samo kasti.A za testiranje kvaliteta narezanih medija nikako ne preporucujem nero cd speed jer cesto ume da daje kontradiktorne rezultate,tj.mediju koju teac tesko cita(a ne moze sve da iskopira) proglasa da nema delova koji nisu citljivi(nije nego!),i jos dosta anomalija kod one krive brzine citanja.Ako hoces da vidis pravu brzinu citanja lepo iskopiras sadrzaj medije na hard,meris vreme,i prostim deljenjem dobijes brzinu.Da bi dobio jos bolji rezulat ovo ponavljas nekoliko puta,i eto ti realnije brzine od one sto nero cd speed kaze(nije ni on los program,ali izgleda da ima bagova).

Re: Ma sta se hvatate za NEC-a!!!

... Teac je sada djubre i to je to.Pravi velike greske ,ima mnogo neispravnih komada u startu,ima mnogo veliku kolicinu otkaza...
Kada neki uredjaj ima veliku kolicinu otkaza onda se relativno brzo uspostavi (i procuje) koji je deo uredjaja kriv za takvo ponasanje. Ja nikako ne mogu da saznam sta je to kod poslednjeg teac-ovog rezaca.

Ono sto sam saznao od drugih na ovom forumu je da su imali problema u po nekim kombinacijama ploca. A da su ti isti uredjaji dobro radili sa drugim plocama.
Licno sam instalirao desetak teac-ova i nijedan nije ispoljio problem (u proslih ~4 meseca).
A kada se upotrebljava vrlo konzervativan pristup rezanju (kakav mi se cini da ti preporucujes), za koji mislim da je ok (rezanje labelovanih medija na najvise 24x, i noname-ova na najvise 16x) onda mislim da je bezpredmetna rasprava - koji rezac (i medije) izabrati. Jer (posto ja bitne stvari nikada ne rezem na vise od 24x), nije mi puk`o nijedan disk, ni na jednom rezacu (a ucestalije sam koristio teac40x, lg40x, teac24x, sony24x), a rezao sam i na medijima za koje nisu znali koje su, ni oni koji su ih nabavljali u hiljadama komada.

Prosto receno, ubivam se po netu da nadjem neki issue koji ce opisati i dokumentovati tvrdnje "sada je djubre", "mnogo neispravnih komada", "pravi velike greske", "mnogo velika kolicina otkaza".
Al` nema.
Osim sporadicnih problema koji se mogu vezati i za bilo koji drugi rezac.

I imam pitanje. Sta je to "mnogo velika kolicina otkaza". Ako bi moglo da se navede u procentima npr. prodatih rezaca (i koriscenjem od npr. 6meseci). Jel` to 5%, 30% il` 80%.

A sta je vise sa tim j&*(*& LiteOn?

Cekam ga vec mesecima i nista!

Da li neko prodaje ili moze da nabavi 40/12/48 model?

Re: A sta je vise sa tim j&*(*& LiteOn?

Kostamojan je napisao(la):
Cekam ga vec mesecima i nista!

Da li neko prodaje ili moze da nabavi 40/12/48 model?

Definitivno sam prezadovoljan njime. Ako imas nekog u Grckoj, ili ko ide za Grcku(agencije, isl.) nek ti donese iz Soluna.
Od Pina kolko vidim nema nista.

Re: A sta je vise sa tim j&*(*& LiteOn?

Error! Brisite ovaj dupli reply.

STIV je napisao(la):
Koliko skup, i da li je dobar?

Pa kolko se secam vise od 25€ skuplji od najblizeg ekvivalenta( i vise od 30 od npr. LiteOn-a), a nista bolji. Dobar svakako jeste, ali za taj novac...hm.

Vrh Dno