Šta je novo?

Hardver izbor AMD B650 B650E X670 X670E ploče

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Labello

Slavan
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poena
455
Moja oprema  
Zvuk
Samsung Q800C
Ostale periferije
LG OLED C2 55" & PS5
Mobilni telefon
iPhone 13 Mini
Steam
PSN: iMaksic
Da li bi bio pametan potez da se uzme X670 ploca, kad vec krecem od nule i idem na duze staze, da iskoristim plocu za buducnost i dalji upgrade racunara?
Imate li neki poseban model na umu?

Ja nisam video logiku, a nisam bežao od toga da uzmem i X670E ploču.
Sve X670 jeftinije ploče su u principu lošije od kvalitetnijih B650E. Baš sam upoređivao moju Asus ROG Strix B650E-E i njen X670E ekvivalent. Dve su glavne rezlike, zapravo tri.
Prva je u broju PCIe linija i tu se odmah sabereš da li ti je dovoljno ono što nudi B650 čipset ili nije. Meni je dovoljno, imam trenutno dva NVMe drajva i planiram da stavim u nekoj perspektivi i treći. Mogao bih da stavim i četvrti ali bi mi to saseklo GPU slot sa x16 na x8, mada bih u drugi PCIe slot mogao da stavim onaj adapter za m.2 i imam 4 NVMe drajva, dva da rade na PCIe 5.0
Meni lično je i to više nego dovoljno.
Druga razlika ti je u naponskim jedinicama. Na mojoj B650E-E je 16+2x70A dok je kod X670E-E mislim 16+2x110A. Realno, i jedna i druga mogu da teraju sve tako da je ovo na X670E samo bespotreban overkill.
Treća razlika je u parama, X670E-E je za oko 250 evra skuplja. Ja lično smatram potpuno neopravdano.
Suma sumarum, prebroj potrebne PCIe linije i to je to. A jeftinije X670 ploče su zaista lošije, bez obzira što imaju nominalno "skuplji" čipset.

X670 su po pravilu "Bogatije" mada ne sve.

Nema neke velike razlike osim u broju PCI linija. Ja sam uzeo Asus ROG Strix X670E-A jer ima 4 ležišta za M2 SSDove, te sam KONAČNO izbacio sve SATA diskove iz računara. Moja ima dva PCI 5 M2 slota i dva PCI 4 M2 slota i pored toga što je belo/srebrna je glavni razlog zašto sam nju kupio. A danas su M2 SSDovi jeftiniji no ikad, tako da možeš i o tome da razmišljaš.
I nije 250€ skuplja kao što NenadG kaže, jer ako je tako onda je on svoju B650 platio manje od 100€ u šta čisto sumnjam. :)

Pa realno nista spec, wifi main thing, da moze da nakaci sve kablove sa kucista, jedan ili dva nvme ssd-a i to je to.
Pozadi mis, tastatura, zvucnici.

Uglavnom mi je X670 pala na pamet iz razloga da za 5-6 godina mogu da stavim najjaci Zen 6 i da ne razmisljam.

X670E ProArt ako ti budzet dozvoljava, prezadovoljan.

• 2x PCIe 5.0 x16 / 1x PCIe 4.0 x4
  • 2x USB4 / 2x USB-C 3.2 / 4x USB 3.1 / 6x USB 3.0
  • 4x M.2 (1x PCIe 5.0
  • 2x PCIe 4.0
  • 1x PCIe 3.0) / 4x SATA 6G
  • 10x 4-Pin PWM

Nazad
Vrh Dno