Ja nisam video logiku, a nisam bežao od toga da uzmem i X670E ploču.
Sve X670 jeftinije ploče su u principu lošije od kvalitetnijih B650E. Baš sam upoređivao moju Asus ROG Strix B650E-E i njen X670E ekvivalent. Dve su glavne rezlike, zapravo tri.
Prva je u broju PCIe linija i tu se odmah sabereš da li ti je dovoljno ono što nudi B650 čipset ili nije. Meni je dovoljno, imam trenutno dva NVMe drajva i planiram da stavim u nekoj perspektivi i treći. Mogao bih da stavim i četvrti ali bi mi to saseklo GPU slot sa x16 na x8, mada bih u drugi PCIe slot mogao da stavim onaj adapter za m.2 i imam 4 NVMe drajva, dva da rade na PCIe 5.0
Meni lično je i to više nego dovoljno.
Druga razlika ti je u naponskim jedinicama. Na mojoj B650E-E je 16+2x70A dok je kod X670E-E mislim 16+2x110A. Realno, i jedna i druga mogu da teraju sve tako da je ovo na X670E samo bespotreban overkill.
Treća razlika je u parama, X670E-E je za oko 250 evra skuplja. Ja lično smatram potpuno neopravdano.
Suma sumarum, prebroj potrebne PCIe linije i to je to. A jeftinije X670 ploče su zaista lošije, bez obzira što imaju nominalno "skuplji" čipset.