Šta je novo?

Izasao Ubuntu Feisty Fawn

ivan_s

Slavan
Učlanjen(a)
04.11.2004
Poena
319
Od danas mozete downloadovati finalnu verziju Ubuntu-a Feisty Fawn sa http://www.ubuntu.com/ . Ovde postujte vasa iskustva sa ovom verzijom popularne linux distribucije.

Pozdrav

vec radi kod mene 2 dana izvrsno samo samo sto sam imao probleme sa window border sa compiz ...eno resenja na topicu beryl

Vec sam na jednom forumu napisao kraci opis pa ovde cu da bacim c/p

Iako ja nisam neki preterani ljubitel ovog afrikanca mogu vam reci da su odradili lep posao.

Prva novina je pomoc pri migraciji

migration-assistant.jpg

Dakle svi bukmarci pozadine kontakti u IM-u mozete preneti iz starog win-a u nov linux u 2 klika

Ukloliko klinete na neki fail i Ubuntu ne moze da ga otvori odmah ce vam ponuditi da instalira program koji moze da otvori taj fail i prigazati nejgovo popularnost kod drugih usera

EasyCodec.png

wifi je sada uber lak

NetworkManager.png

Naravno docekace vas vec propoznatljivi desktop sa poboljsanim ikonicama

Desktop.png

Ako se pitate sta vam je "pojelo" mesto na disku sada to mozete saznati isto u 1 klik

baobob-thumb.png

Ako pokusate da pokrenete neki program u terminalu a on nije instaliran odmah ce vam reci i kao da ga instalirate

command-not-found.png

Naravno i automatix 2 je izdat za novi Ubuntu i sada mozete instalirate SVE moguce i nemoguce kodeke flasheve drajvere za graficku itd u par klikova

10.png

12.png

Evo i tehnikalija ako nekoga zanima.
Kernel: 2.6.20
Xorg: 7.2
Gnome 2.18.0

etc..

I da naravno www.ubuntu.com za dl :)

Ja ga sada downloadujem, i jedva cekam da ga instaliram. :D

Meni se od novina posebno svidja ovo sto se tice codeca i flasha :)

Da li ima nekih izmena u verziji za server?

BTW, šta je bolje uzeti za Ubuntu server? AMD 64 ili Intel?
Planiram da sastavim konfiguraciju, pa nisam siguran koje komponente bi bilo pametno uzeti. A trebalo bi da bude jača mašina, da može da radi VMWare i emuliara Windows Vistu ;)

ma koja vista idi na youtube da vidis uporedni test vista ubutu ..smeh
meni sad problem posto imam i beryla i compiz sta da upalim....posto se kolju ....a extra plug ne mogu nikako da resim za compiz probao sam da instaliram sa compiz sajta ali izgleda da nikome ne radi na taj nacin....moz pomoc ako neko zna vise o tome jer ocito da kod mene bolje radi od beryla zbog 9200

Poslednja izmena:
Upravo se upgejduje online... :)

Evo upravo mi se instalira mi se dok ja surfam internetom... divota...

Evo ga, instalirao sam ga, cela instalacija prolazi bez problema(sa 6.10 sam imao problema sa grafickom i rezolucijom monitora, i uopste nisam mogao da ga instaliram)
Prva stvar koju sam uradio je pokretanje Synaptic-a i skidanje beryl-a, sve je proslo kako treba, ali nisam siguran kako da ga pokrenem i da ga namestim da se startuje na sa paljenjem Ubuntu-a?

hm.. ej jesam baxuz! skinuoi 7.04 desktop za x86-64 , reznuo ga , boot sa cd-a, kazem install, i on mi izbaci ovako:

kernel alive
kernel direct mapping tables up to 100000000@ pa jos neki brojevi i tu stane i vise se nista ne desava...

Neko ima ideju? Na ubuntu forumima nisam nasao resenje.........

Proveri ispravnost CD-a. Najpametnije je skinuti sa torrenta a ne preko ftp/http jer se lako moze desiti da bude ostecena instalacija.

ma koja vista idi na youtube da vidis uporedni test vista ubutu ..smeh
meni sad problem posto imam i beryla i compiz sta da upalim....posto se kolju ....a extra plug ne mogu nikako da resim za compiz probao sam da instaliram sa compiz sajta ali izgleda da nikome ne radi na taj nacin....moz pomoc ako neko zna vise o tome jer ocito da kod mene bolje radi od beryla zbog 9200

Beryl.
I falabogu da se kolju.
I za sve sto vas zanima za *buntu - http://ubuntuforums.org. Zato i jeste tako dobar distro - zbog dobrog community-ja

Beryl pomoc

Poz svima,danas sam skinuo Ubuntu 7.04,instalirao sam ga i ukljucio desktop efekte. E sada kako da skinem Beryl i da ga instaliram ??? Unapred zahvalan, i jos nesto kako da ukljucim 3-d cube (ukljucio sam je u desktop efektima,ali kada stisnem alt+tab,nije mi 3-d kocka)

Evo ga, instalirao sam ga, cela instalacija prolazi bez problema(sa 6.10 sam imao problema sa grafickom i rezolucijom monitora, i uopste nisam mogao da ga instaliram)
Prva stvar koju sam uradio je pokretanje Synaptic-a i skidanje beryl-a, sve je proslo kako treba, ali nisam siguran kako da ga pokrenem i da ga namestim da se startuje na sa paljenjem Ubuntu-a?
Ajda bas cu ga skinem,kazes da si imao problema,i ja sam isto imao i nisam uspeo da resim i mnoooogo me je nerviralo,jer nisam mogao da lepo podesim drajvere za grafu i rez.monitora.

Kako se bre na ovo cudo instalira bilo sta? Da li i koje i kako da stavim cipset drivere ,? nvidia drajver je u nekom cudnom fajlu itd.. I da li je neko sa beotela ko ima crypto modem ( onaj mali beli) uspeo da instalira pod ubuntom . I da li radi pod njom ista od "jacih programa" tipa photoshop, corel itd .. od igra sam se vec oprostio ali ovo smara previse ..
Izvinjavam se na noob pitanjima ali prvi put se susrecem sa linuxom

Kako se bre na ovo cudo instalira bilo sta? Da li i koje i kako da stavim cipset drivere ,? nvidia drajver je u nekom cudnom fajlu itd.. I da li je neko sa beotela ko ima crypto modem ( onaj mali beli) uspeo da instalira pod ubuntom . I da li radi pod njom ista od "jacih programa" tipa photoshop, corel itd .. od igra sam se vec oprostio ali ovo smara previse ..
Izvinjavam se na noob pitanjima ali prvi put se susrecem sa linuxom

Moras makar malo da se pomucis ako si noob, bez obzira sto je Ubuntu vrlo user-friendly. Instaliranje ide preko komande apt-get install ime_programa (bez navodnika) iz konzole, ili preko synaptic-a, grafickog front-enda apt-get-a. Preporucujem ti synaptic, jer tu vidis pakete koje mozes da instaliras. Nezgodno ce biti ako ne mozes da osposobis internet. U principu, ruter je mama za linux, nema insaliranja drajvera, pa samim tim, internet odmah radi.

Procitaj faq-ove, evo ti jedan link.

https://help.ubuntu.com/

Postoji corel za linux, jedino ne znam kako da ga nabavis. Photoshop ne postoji. Postoji program koji se zove gimp, koji je linux pandan photoshop-a.
Ja sam instalirao pod ubuntuom beotelov sagem 800, ali za taj crypto nista ne znam...
Sve ostalo search preko google-a.

Beryl.
I falabogu da se kolju.
I za sve sto vas zanima za *buntu - http://ubuntuforums.org. Zato i jeste tako dobar distro - zbog dobrog community-ja
nema tamo!!!!
ustvari ovako....ovde je instaliran compiz 0.3.6 i to bez mogucnosti da se instaliraju extra plug ..veliki rizik je upgrejdovati u 0.4 ili 0.5 zbog window decoratora i moz se desi posle da ni ovaj stari nece radi ...prema tome NE DIRAJTE NISTA COMPIZ dok neko ne resi ovo kako valja
ko oce da brljavi evo http://compiz.org/Ubuntu_Installation_Guide
a ne bi bilo lose ko radio upgrade da procita ovo http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=140920

Poslednja izmena:
ZLI,jel imas mali beli ASUS-ov modem?? Ako je taj u pitanju mozes da se pozdravis sa netom,jer evo ja sam istrazivao ko lud i svasta pokusavao ali nisam uspeo da ga poteram u Linuxu.

ZLI,jel imas mali beli ASUS-ov modem?? Ako je taj u pitanju mozes da se pozdravis sa netom,jer evo ja sam istrazivao ko lud i svasta pokusavao ali nisam uspeo da ga poteram u Linuxu.

Da imam taj mali beli na kome samo pise usb adsl modem.. Ali posto treba da umrezim drugi racunar i da serujem net uzeo bi neki ruter ili sta vec pa ako moze neka preporuka koji radi pod ubuntom.. A posto mi photoshop i dr. trebaju, instaliro bi ubuntu na drugu particu/disk , kako onda da napravim dual boot ?

ZLI ubuntu ce najverovatnije sam podesiti boot loader (GRUB), ali ovo nije thread za takva pitanja. Odgovore mozes naci pomocu search-a. n puta se pricalo o tome...

Upravo sam poceo da koristim "ovaj linuks" i jako mi se dopao, radi net, radi graficka, radi muzika, rade filmovi, itd... Medjutim javio mi se jedan problem, naime kako sam postao vlasnik TFT-a od 19 cola rezoluciju moram da drzim na 1280x1024, samo sto ja tu rezoluciju ne mogu da podesim samo kliktanjem misa nego moram da kucam kojesta, citao sam nesto na netu i uspeo sam da "obrisem" okvir prozora ("ono na cemu je iksic, minimajz i maksimajz"), a da pri tome ne namestim rezoluciju. Ako zna neko resenje za problem sa rezolucijom i za problem sa okvirom prozora bio bih zadovoljan i zahvalan.

Probaj sa

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

pa u sekciji monitor pod
HorizSync i VertRefresh ubaci vrednosti koje podržava monitor. Kod mene ta sekcija izgleda ovako:

Section "Monitor"
Identifier "1705 S1"
Option "DPMS"
HorizSync 31 - 80
VertRefresh 56 - 75
EndSection

a u sekciji screen probaj da promeniš vrednosti na koliko ti odgovara, odnosno koliko ima monitor. Npr.

SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"

Naravno, kad to uradiš, save pa restart…

Fino, fino... Fancy :)
Bas mi se svidja, izuzetno je lak za koriscenje. Ovo ce da ide na hard [probao sam live verziju] samo da nadjem elektroniku za isti :D
vise nije pitanje da li cu preci na lin, nego kada. :)

Poslednja izmena:
Odlican je Feisty Fawn kao i prethodnik :)

Ja imam samo jedan problem - brzina skrola. Ubi me do bola koliko je sporo skrolovanje u browserima al' ne mogu nigde da nadjem setovanje za to...

mene ovaj compiz izludeo skroz ...nisam odustao dok ga nisam namestio kao beryl
posto su zeznuli sto sa desktop effects umesto da su instalirali compiz manager odma
i extra plug jer radi svima cak od mx 440 pa na gore....
ako nekome treba pomoc neka pita ....ima koga ....xaxaxaxa

Poslednja izmena:
I ja sam se upgradeovo sinoc. Instalirao sam linux po prvi put pre par dana... jako sam zadovoljan al ova nova verzija izgleda jos bolje. Ne samo vizuelno.

:banana:

koliko sam citao malo izgleda da ovo sve bolje radi na Nvidia nego na Ati-ju
jel neko ovde ima Nvidi-ju i kako mu radi bas me zanima???

koliko sam citao malo izgleda da ovo sve bolje radi na Nvidia nego na Ati-ju
jel neko ovde ima Nvidi-ju i kako mu radi bas me zanima???
Ja imam Nvdiu. radilo odlicno, dok nisam pokrenuo Beryl. A onda se Ubuntu ubio... javlja gresku na grafici.. tako da imam samo tekstualni mod. Izgleda da ce morati reinstalacija. Inace, pre toga probao sam iz automatixa da skinem najnovije drajvere za Nvidiu, i dobio poruku da su drajveri vec instalisani. Istina, preko synaptika sam skinuo nesto za nvidiu, ali to je bilo svega par MB.

Nazad
Vrh Dno