Šta je novo?

Izasao Google Talk!

Artz

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2000
Poena
619
Baziran na Jabber protokolu za chat i na mnogo drugih protokola za Audio konverzaciju.
Najvaznije je sto je program, lagan, cist interfejs i odlicno radi i na 56K.
Download talk.google.com

client.gif

Poslednja izmena:
Naravno posto koristi jabber kao protokol moze se na njega konektovati i sa drugim jabber klientima.

kao jabber id ukucate vas gmail acc dakle npr [email protected]
kao server ukucate talk.google.com
uzmete i stavite 5223 kao port
i ukljucite SSL

i sve super sljaka :)) provereno :)

Jel' neko probao komunikaciju sa Trillianom koji beše ima jabber podršku?

pazi ja sam se zakacio sa psi-om a trilian se bazira na psi-u u nekoj meri tako da je moguce 100% :)

Evo i podesavanja za Mirandu.
Da li je neko uspeo da doda u Gaim/Trillian/Mirandu -u jabber user -e sa Google -ovog servera?

Prilozi

• mirandagooglejabber3wt.png
    mirandagooglejabber3wt.png
    23.7 KB · Pregleda: 145
Poslednja izmena:
da li neko zna kako podesiti firewall (outpost) za voip preko GTalk-a? Koje portove/ip adrese dozvoliti?

gtalk radi odlicno. cak i na 33.6 :) bez problema moze da se prica dok je skype neupotrebljiv tada.

Aj javljajte kako vam ide s Trilianom, pošto meni kroz Trilian nije lepo radio MSN audio...

Google Talk sam ekspresno instalirao kad sam video da se pojavio. Deinstalirao sam ga još ekspresnije. Nisam uspeo da uspostavim vezu sa kontaktom. Ostajem na Skype-u. Čini se da će i njih da kupi Google pa će mi doći na isto.

JOBAH i ja smo prichali iz prve! Samo bih i ja voleo da to proshljaka sa trillianom pa ako neshto saznate ;)

Malo bih ukljucio OT.
Da li postoji mogucnost da se ubaci i polje za G-Mail u podacima korisnika, jer bi stvarno bilo korisno pored MSN-a, Yahoo-a i ostalih.
Inace Google talk izgleda super iako je jos u Beta fazi, jos nisam uspeo da ga isrobam, niko nece da saradjuje :).

Sad kad se svi napale i predju na gtalk, iako realno nema potrebe. Msn i ICQ odavno zavrsavaju sve potrebe po ovom pitanju.
A sta, vi cete da pricate, ono audio ? Ma daj, tome sluzi telefon, nemoj se lozite, probacete i odmah se vrnuti dobrom starom kuckanju. Mozemo u pare ;)

Ima kuckanje svojih prednosti... Možeš da radiš trista drugih stvari i pri tom vodiš laganu konverzaciju sa 5-6 ljudi.

Kako sve ovo funkcioniše u odnosu na Skype recimo?

Poslednja izmena:
GTalk manje opterecuje link, cini mi se da otvara manje konekcija, kada ne pricas, ne salje nikakve podatke za razliku od Skype, ima bolji echo cancelation (ne cujes sebe kod sagovornika) i osetno je kraci za DL...

negativna strana je sto jos uvek nemam GTalk klijent za PDA ;)

za txt chat jeste... eventualno trilian kao klijent... ali za voice... meni je speakfreely i dalje najdrazi ;)

Radi bruka dobro, kvalitet je odličan... S obzirom da je mnogostruko kraći i jednostavniji od skype-a svaka preporuka. Sviđa mi se da se lagano sajberifikuju i voice razgovori. :)

Najveca mu je prednost upravo voice. Pravi jako mali protok. Evo gledam upravo up+down ukupno 5.5KB dok pricaju obe strane u isto vreme, sto je odlicno za dial-up.
A verzija je teska beta i naravno da nema sve opcije koje ce imati kasnije.
Pretpostavljam da ste primetili da je nakon nekoliko sati posto je Google izbacio Talk, Skype izbacio Skype API, tj. otvorio svoj code, sto ce dovesti do toga da ne morate da koristite Skype za pricanje nego npr. plugin za Mirandu ili Trilian (naravno kad bude napravljen). I jos jedan doprinos je sto ce jos bolje proci najavljena prodaja deonica.

JOBAH je napisao(la):
za txt chat jeste... eventualno trilian kao klijent... ali za voice... meni je speakfreely i dalje najdrazi ;)

Gde si se njega setio :) E da samo znate kroz kakve krš veze i modeme sam uspevao da pručam sa SpeakFreely :)

Sasa je napisao(la):
1. Sad kad se svi napale i predju na gtalk, iako realno nema potrebe. Msn i ICQ odavno zavrsavaju sve potrebe po ovom pitanju.

2. A sta, vi cete da pricate, ono audio ? Ma daj, tome sluzi telefon, nemoj se lozite, probacete i odmah se vrnuti dobrom starom kuckanju. Mozemo u pare ;)
1. ima onih koji ne podnose te bloatware programe :) mislim, Miranda je X puta laksa od MSNa i ICQa, a za txt chat je suuuper...

2. gubis pare :) ja redovno koristim CQPhone (ranije Skype, ali mi se on ne svidja kod mene) za razgovore sa "inozemstvom"...

ovih dana isprobavam i GTalk...

Miranda i Jabber - sve shto se pozeleti moze...

msav je napisao(la):
Trillian Pro sa GT radi kao zmaj :)

detaljnije

Nisam bas to trazio :)
Pitanje je bilo kako ubaciti user -e sa google -ovog jabber server -a na svoju listu u Mirandi npr. ako si povezan na neki drugi jabber server? Ja nisam uspeo za sad.

Artz je napisao(la):
Nisam bas to trazio :)
Pitanje je bilo kako ubaciti user -e sa google -ovog jabber server -a na svoju listu u Mirandi npr. ako si povezan na neki drugi jabber server? Ja nisam uspeo za sad.
Sorry, nismo se razumeli, to već ne znam, ne koristim ni jabber ni Mirandu :p

msav je napisao(la):
Trillian Pro sa GT radi kao zmaj :)

detaljnije

Hm, meni ne radi i javlja u status window-u "translation error'. Ima li neko ideju??? Mozda zato sto sam iza 2 nata :S: Mada sama google-ova aplikacija radi odlicno, bas sam maloprije pricao...

Resenje za Trillian je:
"kao server ukucate talk.google.com
uzmete i stavite 5222 kao port
i iskljucite SSL"
bar to kod mene radi sve normalno

kepa je napisao(la):
Resenje za Trillian je:
"kao server ukucate talk.google.com
uzmete i stavite 5222 kao port
i iskljucite SSL"
bar to kod mene radi sve normalno

Pa tako sam i radio. Evo rezultata:

[23:44] *** Creating connection "[email protected]/Trillian"
[23:44] *** Unknown translation!

i tako vrti...

Ma nema veze, drzacu Googlov programcic. Nije veliki, a ima u njemu i Gmail notifier :smoke:

Hmm, ovaj GoogleTalk je stvarno dobar, a veliki + je sto je mali (900Kb) i sto radi sa gmail adresama :smoke:

Nazad
Vrh Dno