Šta je novo?

Izasao Firefox3 RC1

blackbear

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2007
Poena
349
Prijatno iznenadjen ubrzanjem u odnosu na FF2, deluje stabilno posle visecasovnog
koriscenja. Kome se ne ceka finalna verzija trojke ovo je prilicno dobro. Napokon dobar pretrazivac koji je sada samo dobio na brzini.

Downoad:
FireFox3 RC1

Probao ja, radi lepo, kao i FF2, jedino što malo lepše izgleda osnovni skin i u adress baru su adrese u dva reda, u jednom je naziv sajta a ispod njega stoji adresa... Deluje malo nepregledno, ali kad se navikneš, ok je 🙂

Radi ok, ali su mi stabilno radile i beta 4 i 5, tako da sa te strane ne primećujem napredak 🙂

Veliki plus za color management. Konačno browser (pored Safarija) koristi ICC profile (mora da se uključi u 'about:config').

Veliki plus za color management. Konačno browser (pored Safarija) koristi ICC profile (mora da se uključi u 'about:config').
Hajde molim te razjasni malo sta je ICC i kako se ukljucuje.

Hajde molim te razjasni malo sta je ICC i kako se ukljucuje.

Probaću da ne udavim... Windows (za razliku od Mac OS) nije 'color aware' sistem. To znači da ne koristi kolor profil od monitora (ICC profil koji se obično ugradi u Windows pri instalaciji ili kalibraciji monitora). ICC profil se aktivira na nivou 'color aware' aplikacija kao što je na primer Photoshop, i služi za pravilan prikaz boja na tvom monitoru. Kada je ICC aktiviran, 'color space' u kom je fotografija pravljena se ispravno prenosi na 'color space' koji tvoj monitor može da prikaže. Dakle, novi Firefox je 'color aware' aplikacija.

E sad, kome je ovo bitno? U novije vreme se pojavljuju 'wide gamut' monitori koji su u stanju da prikažu npr. >92% Adobe RGB 'color space'-a, naspram starijih koji uglavnom prikazuju 72-80%. Na takvim monitorima, prilikom surfovanja prikaz fotografija u browserima nije ispravan (boje su prezasićene). U takvim slučajevima, Color management u browseru je poželjan.

Za uključivanje color managementa u Firefox-u, u address bar-u treba ukucati 'about:config', a onda duplim klikom na 'gfx.color_menagement.enabled' postaviti na vrednost 'true'.

Meni su sve beta ver. brljavile, a najveca prednost je sto je vecina plugin-ova ubacena u njega.
Trebace da prodje neko vreme dok svi add-ons budu kompatibilni sa ff3. Posto ih dosta koristim cekam da svi prorade.

@zokara: Hvala na objašnjenju.

Da, ko se odluci da menja treba da zna da brise skoro sve iz ff2, pa cak i ako se izbrise 3 pa vrati 2 opet se ostaje bez dosta stvari (naucio na tezi nacin). OPREZNO (lizite), prvo backup pa onda experimenti.

sta brise iz ff2 ? kako da izbegnem to ?

edit: izvinjavam se, sad sam skontao da ja vec uveliko koristim ovaj FF3 RC1 :d Valjda autoupdate, sta li vec 🙂

Poslednja izmena:
Šta briše? Meni je sve uredno ostalo, bookmarks, passwordi, posećene adrese, sve...

Mozda samo onima koji korista add-ons, kad ga je instalirao obavesten sam prilikom pokretanja da neki add-ons nije kompatibilan sa ff3, i da ce da ga disejbluje. Posle sam video da mi je pobrisao sifre, password-e, podesavanja iz add-onova. I najgore nije se vratilo vracanjem na ff2. :S:
Mada ja koristim 15+ add-ons-a.
Za 20-ak dana bi trebalo da izadje finalna ver.,bicu strpljiv.

Poslednja izmena:
Meni samo smeta što greasemonkey još uvek nije kompatibilan sa ovom verzijom. 🙂

Ja sam koristio beta verziju 3-ke i nije mi se svidjela, puno memorije guta i mnoge strane nisu htjele da se ucitaju. Bolje sacekati final version.🙂

Dobar je ovaj novi 'fox... Kod mene je stabilan i primetno brži od dvojke.

e ja sam napravio zabunu jer sam ja sa opere pre pola godine presao na "novi" FF i mislio sam da je to 2.xx beta, ali je ipak to 3.xx beta, on se sam updejtuje i to je to, nista mi nije izbrisao. A sto se tice kompatibilnosti addona imate onaj trik sa iskljucivanjem provere komaptibilnosti i onaj standalone app , nightbuild valjda, daje vamd a forsirate sta ocete od plugina, ne garantuje da ce da radi naravno. Ja bez mouse gestures ne mogu nikako...

Kod mene radi ko svajcarski sat,sad kad sam se navikao na ovu ver, ne bih je mijenjao za brdo karamela...salim se odlican je,jednostavan,brz,stabilan...nije kompatibilan sa nekim add-ons ali ko jos mari za to,bice vec !

Meni smeta što skinovi ne rade, a ni forecastfox... valjda će to brzo...

foxmarks takodje jos nije spreman za ff3

A kakva je situacija sa ekstenzijama Live IP, ImageBot, Gmail Manager,Flashblock, IE tab, Paste&Go2, Yahoo Mail, Linkification i TabPlusMix?

Море екстензија још није изашло за тројку 🙁. Док се то не догоди, остајем при 2.0.0.14 😉.

covek, stavis onaj "nightly tester tools" ekstenziju i sve radi...samo nemoj bas da trpas ekstenzije za FF2 😀 (ja probo onu picasu da stavim pa sma morao rucno da brljam po setinzima ne bili pokrenuo FF opet )

PS. sad vidim da si ti na dvojci...Pa sta da ti kazem, ja bi presao na trojku na tvom mestu, zapravo odavno bi presao na ff3 beta 4...Velika je razlika i u brzini i u radu i u svemu. Ja sam ranije koristio operu, FF2 nisam mogao da svarim, ali FF3 je tolko dobar da sam batalio Operu. Naravno ovo vazi tek kad se stave mouse gestures, speed dial i jos neki plugini koji su meni "a must have" i koje sma koristio u Operi.

Poslednja izmena:
sta bre ne radi ? citate li vi sta ja pisem ?

29c0zyb.jpg

foxmarks takodje jos nije spreman za ff3

Ja koristim Forecastbar Enhanced (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1978).

A kakva je situacija sa ekstenzijama Live IP, ImageBot, Gmail Manager,Flashblock, IE tab, Paste&Go2, Yahoo Mail, Linkification i TabPlusMix?

Gmail Manager radi, ali ga moraš preuzeti odavde: http://ubuntuforums.org/attachment.php?attachmentid=59754&d=1203127138, IE Tab sa zvaničnog sajta Firefox-a: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1419.
Evo extenzija koje još koristim na FF3:
Download Statusbar, Google Preview, Hide Menubar, PDF Download, Reload Every, Tab Scope i Web Developer.
Još uvek mi ne rade:
Extended Statusbar, FireFTP, Foxmarks.

tab mix ne radi (ni sa nightly...)
jako me iritira sto ne mogu da ga nateram da mi otvori novi tab uvek kad klinem na history, search, home itd, jer sam tako navikao da surfujem... no autocopy sam naterao da radi sa ovim gxxovim cudom, sto mi je apsolutno neophodna extenzija |)

Radi i extended status bar najnormalnije...Nece ljudi da citaju i probaju pa to ti je. Radi extended status bar jos od beta 4.

Radi i extended status bar najnormalnije...Nece ljudi da citaju i probaju pa to ti je. Radi extended status bar jos od beta 4.

Da, radi ako si ga instalirao na nekoj od Beta verzija, pa nakon toga radio nadogradnje FF-a kako su izdavane; I meni radi na FF 3 Portable koji koristim na flashu i nadograđujem od Beta 3 izdanja.
Međutim, kada se instalira "čista" FF3 RC1, Extended Statusbar ne radi.
2eyddti.jpg

Nazad
Vrh Dno