Šta je novo?

iz .mp3 u audio, pitanje

zivojin

Čuven
Učlanjen(a)
03.09.2004
Poena
604
Dobio sam neke live albume u mp3 formatu (pretežno 256 i 320 kbps) koje nameravam prebaciti u audio da ih mogu slušati i na liniji, diskmenu i sl. ali imam jedan problemčić... Kada ih narežem u Neru i pored uključene opcije ’’bez pauze između pesama’’ tj. sa stavljanjem pauze između pesama 0 sekundi najčešće se ipak oseti sitni prekid što kod spojenih pesama smeta uhu. Sad, pitanje je sledeće: da li postoji varijanta u kojoj bi se taj prekid uklonio tj. da pesme budu spojene kao kod originalnog snimka prije kompresije? Dakle, da se ne čuje taj prekid od 0,1 ili već koliko sec.

Najsigurniji nacin ti je da ih otvoris u sound forge-u i tu im obrises pauze i snimis ih kao wav i zatim srezes.
Nesto brzi a takodje siguran nacin je da nabavis program za rezanje samo audio diskova feurio. U njemu imas editor u kom lako mozes da skines pauze sa kraja i da podesis da pri rezanju ne bude pauze.
Treci nacin je da slicno uradis u nero-u jer i on ima neki audio editor ali se isti meni licno ne svidja jer je slabo pregledan i uopsteno los sa opcijama.
Naravno, ako rezes pomocu Nero-a stavi pauze na svim pesmama (osim prve tu mora da ostane 2 sec.) na nulu.

Nema nikakvih pauza i suvišnih delova kada pesme slušam pojedinačno. One su takve kakve su, iste kao i da nisu komprimovane. Mislim na dužinu. Samim tim nemam šta ni da obrišem. Pesme kada ih slušam pojedinačno su sasvim okej, ali kada ih slušam jednu iza druge onako kako su prirodno poređane na cd-u javlja se ta pauza koja bukvalno traje delić sekunde. Ne znam da li se razumemo. Ti si mi rekao da sečem deo pesme ili deo iza pesme (koji ne postoji) ali time čini mi se ne dobijam ništa.

Reci mi još, zar se rekompresijom u wav iz .mp3 dodatno ne regradira zvuk ??

Ne. Prebacivanjem iz .mp3 u .wav zvuk ostaje isti kao što se čuo u .mp3. Međutim ponovnom kompresijom već dekompresovanog .wav-a zvuk se dodatno upropašćava.

Okej, voodoo.

Prekonvertovao sam mp3 u wav ali time ništa nisam dobio. Ista stvar se dešava.

S obzirom da imam isti problem i to SAMO sa nekim albumima (???), ja pre rezanja prvo spojim sve pesme u jedan mp3 pa onda narezem audio i nema nikakvih pauza. Program koji koristim je mp3 joiner, http://www.ezsoftmagic.com

Probao sam Joiner ali nije mi pomogao. Nije mi jasno kako ti se to dešava samo kod nekih albuma. Ja imam problem sa apsolutno svim albumima. Bez izuzetka. Ne mogu da verujem da rešenja nema.

Da li si ti svaku pesmu proverio recimo u Sound Forge da apsolutno nema pauza? Winamp zna da preskace pauze, nesto kao da keshira pocetak sledece pesme pre zavrsetka prethodne. Ako ti u Sound forge-u nema ni milisekunde pauze, snimi svaku pesmu posle obrade kao wav i onda ih narezi kao audio CD.

Jesam. Pauza NEMA. Napisao sam to već u jednom od prethodnih postova. Snimio sam ih kao .wav zatim i narezao ali ista stvar se dešava. To za winamp mi je poznato ali muziku uglavnom ne slušam na kompu.

Poslednja izmena:
Probao sam Joiner ali nije mi pomogao. Nije mi jasno kako ti se to dešava samo kod nekih albuma. Ja imam problem sa apsolutno svim albumima. Bez izuzetka. Ne mogu da verujem da rešenja nema.

Ako ti se nakon merdzovanja fajlova provaljuje pauza, nesto ocigledno nije u redu sa mp3, ili bar ja mislim tako, jer sam narezao min 5 albuma na nacin koji sam pomenuo i nikakve pauze ne postoje.

Jesam. Pauza NEMA. Napisao sam to već u jednom od prethodnih postova. Snimio sam ih kao .wav zatim i narezao ali ista stvar se dešava. To za winamp mi je poznato ali muziku uglavnom ne slušam na kompu.

Jos jednom:
1. pogledaj fajl u sound forge-u i vidi da na posetku ili kraju nema neka malecka pauza.
2. kada rezes audio disk namesti da ti pauza izmedju pesama bude nula. Nisam siguran da li to dobro radi na nero-u jer retko rezem audio diskove sa njim, ali znam da feurio to radi odlicno. Kod njega u podesavanjima kompilacije imas da odaberes duzinu pauze i imas da namestis bez pauze.

Mozda je se desi greska ako su ti pesme u razlicitom bitrate-u ali sumnjam. Predlog :

Spoji sve pesme u sound forge, i exportuj kao jedan wav, pa onda preslusaj na kompjuteru.Ako nema pauze znaci da je sve u redu. Onda mozes da rezes na audio.

Da, i gde si slusao taj narezani audio disk? Mozda je do plejera?

Mozda je se desi greska ako su ti pesme u razlicitom bitrate-u ali sumnjam. Predlog :

Spoji sve pesme u sound forge, i exportuj kao jedan wav, pa onda preslusaj na kompjuteru.Ako nema pauze znaci da je sve u redu. Onda mozes da rezes na audio.

Ali ce mu ceo disk sadrzati samo jednu pesmu sto je malo glupo.

Onda ih isecka u S-Forge i nareze na audio...

Napisao sam na početku teme ali ponoviću.
Ne radi se ovde o klasičnoj pauzi od 2 sec koju npr. Nero ostavlja ako se ne čekira opcija 'No pause between tracks' i sl.
Dakle NEMA nikakve tišine (1 ili 2 sec nebitno) pa da ja sad tu nešto odsecam, već prekid traje bukvalno delić sekunde kao neki mali preskok, tek da se zna da počinje druga pesma. Ne znam kako da vam dočaram kako taj prelaz sa jedne na drugu pesmu zvuči jer je to nemoguće, pogotovo ovim putem.
Radio sam i sa Feuriovim track editorom, podesio pauzu na 0.000 sec ali taj mali preskok se i dalje čuje. Takođe sam pokušao sve varijante i sa SF-om ali i dalje me ista stvar j.ebe. Spojio sam sve i kao jedan wav ali taj sitni prelaz se i u tom slučaju čuje.
Pesme su u okviru jednog albuma u istom bitrejtu, većinom su 320 kbps, i kompresovane istim programom, proverio sam. Imam jedan album koji je VBR i tu se Feurio zbunio i narezao mi totalno pogrešno disk. Pogrešno sto se tiče početka i kraja pesama. Ali lepo me upozorio da postoje neke greške u samim pesmama i pitao da li želim da nastavim. Ali to je nebitno za ovu priču, samo me interesuje da li salerokada ima nešto da kaže povodom ovoga, jel mu se to dešavalo?
Preslušavao sam na nekoliko različitih plejera kao i na kompu u WMPlayeru kod koga nema one pauze kao kod Winampa, ali svugde je problem evidentan.

Na kraju sam došao do zaključka da pesme koje su jednom fizički razdvojene programom za kompresovanje kada se spoje jenostavno više ne mogu zvučati kao što su zvučale na audio disku pre razdvajanja. Ne mogu zvučati isto u smislu (ne) postojanja tog sitnog prekida odnosno prelaza između spojenih pesama.

Poslednja izmena:
Ovako..
Znaci zumiraj peak data u sound forge na mestu gde spajas pesme i pusti taj deo.Ako nema pauze tu, znaci da ne sme biti pauze ni kada exportujes u waw.

Ako te i dalje bude zezalo, napravi napravi crossfade na tom mestu, ili fade out , pa ih onda spajaj.

Poslednja izmena:
Na kraju sam došao do zaključka da pesme koje su jednom fizički razdvojene programom za kompresovanje kada se spoje jenostavno više ne mogu zvučati kao što su zvučale na audio disku pre razdvajanja. Ne mogu zvučati isto u smislu (ne) postojanja tog sitnog prekida odnosno prelaza između spojenih pesama.

Greshish, ovaj, greshih shilno shinko :type: Milsim, verujem da ti imas problem, ali to nije pravilo.

Radio sam i sa Feuriovim track editorom, podesio pauzu na 0.000 sec ali taj mali preskok se i dalje čuje. Takođe sam pokušao sve varijante i sa SF-om ali i dalje me ista stvar j.ebe. Spojio sam sve i kao jedan wav ali taj sitni prelaz se i u tom slučaju čuje.
Feurio ima nekoliko podesavanja za pauze.
Mozes da mu stavis brojku, ispod toga je minimal pause - to ima neke veze sa pocetkom i krajem sektora na cd-u. koliko sam ja shvatio ako se pesma zavrsi na sredini sektora on ce novu poceti na pocetku novog sektora i to ce uzrokovati neku malecku pauzu
Trece podesavanje je odmah do tog i tu je "no pause" ili kako vec pise u programu. To bi trebalo da bude ono sto tebi treba.
Ja sam dosta diskova rezao Feurioom i uvek sam gledao da eliminisem pauzu i po mom iskustvu radi. Medjutim nikada nisam imao pesme koje treba da se cuju kao da nema prelaza u njima tako da ne znam da li to savrseno radi ali poznajuci Feurio kao program prilicno sam siguran da radi.

Pesme su u okviru jednog albuma u istom bitrejtu, većinom su 320 kbps, i kompresovane istim programom, proverio sam. Imam jedan album koji je VBR i tu se Feurio zbunio i narezao mi totalno pogrešno disk. Pogrešno sto se tiče početka i kraja pesama. Ali lepo me upozorio da postoje neke greške u samim pesmama i pitao da li želim da nastavim. Ali to je nebitno za ovu priču, samo me interesuje da li salerokada ima nešto da kaže povodom ovoga, jel mu se to dešavalo?

Jel ti bas rekao da postoje greske u programima ili je prijavio razlicito trajanje pesme od onoga sto pise u onom browseru sa leve strane? koliko se secam ima nesto da mu se cekira pa on posle toga dobro prepoznaje pesme koje su u VBR-u.

Posto kazes da ti se problem stalno desava moja preporuka je da ili u feuriovom editoru ili sound forge-u uvecas pesmu 10-20-30 puta (koliko je god potrebno) i vidis da li ona linija koja oznacava zvuk dolazi do samog kraja. Takodje pogledaj ima li pauze na pocetku pesme. Gde god da nadjes pauzu iseckaj je. Posle toga srezi disk feurioom i koristi opciju bez pauza. to bi trebalo da proradi. Ako bas bas nece kontaktiraj me na pm pa da se dogovorimo jedan dan i nadjemo pa da ti pogledam to.

Greshish, ovaj, greshih shilno shinko :type: Milsim, verujem da ti imas problem, ali to nije pravilo.
Priznajem da sam do ovog zaključka ipak došao prerano.

Ovih dana sam imao malo više slobodnog vremena pa sam se posvetio detaljnijem obrađivanju pesama u SF-u i kod većine uspeo da eliminišem pauze koje su IPAK postojale (priznajem :d) i koje su se videle tek kod malo jačeg zumiranja.
Sa nekim pesmama nisam uspeo da se izborim, ali ove nedelje ću da im se posvetim malo detaljnije. Nadam se uspehu.

@salerokada
Da, prijavljuje mi pogrešnu dužinu trajanja pesme koja je u VBR-u. Umsto 5:10 koliko pesma zaista traje prikaže mi 12 minuta i slično. Takođe me upozorava da u pesmi postoje unknown bites. Malo ću da pročačkam po podešavanjima.

PS. Hvala vam svima na pomoći :smash:

Nazad
Vrh Dno