Šta je novo?

IT sertifikati [ponovo]

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vec su bile teme o Cisco ili Microsoft sertifikatima po pitanju mreznih tehnologija. Ja bih malo da prosirim pricu. Trenutno bas imam zelju da krenem sa kursevima potrebnim za CCNA. Medjutim malo mi ne da mira to sto nisam skroz siguran na kojoj cu strani zanata zavrsiti, mozda kao developer pre nego admiistrator, pa mi uvek upadaju u oci Microsoft kursevi, o kojima nesto ne mogu da saznam previse. Video sam da ih ima u dve grupe, jedni su okrenuti administraciji, dok postoje i oni vezani za razvoj. Da li su oni vezani, ili se prvo zavrsavaju kursevi iz jedne pa iz druge grupe, kako vec to ide?

Odgovor koji bi mi takodje znacio, na kojim poslovima bi mi koje od ovih znanja (i sertifikata) dobrodoslo? Deluje mi da bi mi recimo Cisco sertifikati bili prilicno bacanje para ako nastavim (bolje receno zapocnem) karijeru kao programer.

http://www.microsoft.com/education/MSITAcademy/certification-roadmap.mspx

Help? :type:

P.S
Ako neko pita da mi nije rano ili nesto, jednostavno zelim da sto pre sebe osposobim za sto vise stvari, da ne trosim vreme kasnije ako mogu sada :) .

Poslednja izmena:
Pošto se niko drugi ne javlja, ajd ja da te "opravim" :).

Prvo Microsoft se bavi sistemskim , a Cisco mrežnim tehnologijama.
Drugo probaj da odlučiš za jedan pravac i drži se njega. Malo od ovoga i malo od onoga znači da nećeš biti pripremljen za bilo koji ozbiljniji izazov iz oblasti koje si izučavao. Drži se jednog pravca dok u njemu ne postigneš svoj maksimum. Posle toga široko ti polje.
Ukoliko nemaš nameru da se baviš mrežnim inženjeringom , spremanjem i polaganjem za CCNA ćeš dobiti samo jednu lepu stavku u CVu ali i ništa više od toga.
Međutim, ukoliko se odlučiš za sistemski inženjering (MCSA/E , MCITP i sl) CCNA ti može biti pristojan dodatak i nikako ti neće odmoći.
Ali pošto si , pretpostavljam, još uvek student možda ti neće škoditi da , u razumno kratkom vremenu, isprobaš više stvari i da vidiš koja ti više leži. Pošto na Elfak-u postoji Cisco mrežna akademija sa razumnim cenama mogao bi da upišeš prvi semestar pa ako ti odgovara oslušaš i ostala 3.
Npr., ja sam stvarno želeo da budem sistemski admin i da polažem za MCSA ali sam silom prilika odlušao CCNA i tada sam shvatio da je mrežni inženjering stvar koja me zaista interesuje i odlučio da ću se samo njime profesionalno baviti. I onda sam se samo na to i fokusirao.

I na kraju bi bilo dobro da pogledaš malo trendove u IT svetu . Npr . to što je sada kod nas 99% IT poslova vezano za neki oblik programiranja ne znači i da će tako ostati nadalje. Možda , nekim čudom, dođe do razvoja informatičkog društva i kod nas pa će biti potrebni IT stručnjaci različitih profila.
Ali čak i da do toga nikada i ne dođe , inostranstvo se nikada nije gadilo stranih stručnjaka.

Upravo mi je ovakv odgovor trebao :). Uskoro ce se skupiti grupa na Elfaku za prvi kurs (Network Fundamentals, ako se tako zove) i prilicno je povoljno pa cu pokusati :) .

Vrh Dno