Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

SuperStar je lepo odgovorio Unicredit ako ti nisu bitni bankomati jer ih nema na svakom ćošku. Prvo proveri koliko vremena je potrebno za otvaranje računa vidim da su sad davali subvencije za samozapošljavanje te verujem da je uopšte po bankama čekanje dok se otvori račun.
 
Sve zavisi sta ti je bitno kod banke, tj. koje usluge ces najvise koristiti?!
Ja sam recimo u Intesi oko dvije i po godine, ali nemam da podijelim nikakvo konkretno iskustvo (nit' smrdi nit' mirise), prakticno sam otvorio racun, sredio sve prvi dan (kartice, BizMobi) i poslije toga skoro da uopste nisam imao kontakt sa bankom (osim jedne posjete poslovnici da izvucim neki prosjek koji mi je trazio knjigovdja, a ispostavilo se da mi ni to nije trebalo). Bitno je naglasiti da sam imao potrebu samo za dinarskim racunom, jer radim za domacu firmu. Ali ako ti treba i devizni, onda kontam da treba da gledas kako (tj. po kom kursu) ces moci da izvlacis kes. Osim toga, ne vidim neku veliku filozofiju sa preduzetnickim racunima, jer svakako je najlakse (i najjeftinije) da novac izvuces sa poslovnog (jer je svakako bez pravdanja, bar za pausalce, ne znam za druga dva vida preduzetnistva) i bacis na regularni tekuci i taj koristis za sve ostale bankarske proizvode.

Ono sto mogu da podijelim za Intezu je da nisu jeftini i da je samo za dinarski racun odrzavanje ~600 dinara + 200 dinara ukoliko zelis BixMobi (a bez njega si osudjen samo na bankomat). Ali eto, ja kod njih otvorih racun zbog potencijalnog stambenog kredita, jer su bili najfleksibilniji u tom momentu (bar u teoriji).
 
Nisam pausalac, niti uplacujem pazar, proizvodnja iskljucivo, placanje usluga i materijala svakodnevno, isplata zarada...
Zato mi je bitno iskustvo vezano za e/mBanking, a otvorio bih svakako i racun kao fizicko lice, tipa Raiff Preduzetnik paket + iRacun, ili nesto slicno kod konkurencije, ako je bolja opcija.
A jos jedan razlog zbog kojeg se izbor sveo na ove dve banke je ApplePay usluga, izmedju ostalog.
Znam da je Intesa ok za stambene kredite, skoro su bas verenici odobrili u rekordnom roku, bez ikakvog stresa i cimanja. Dobila je i Magnifica "privilegije", tako da sam delimicno upucen u njihovo poslovanje, sa Raiff nisam imao dodira do sada, pa zato pitam. 😄
 
Valjda ce se neko javiti sa nekim konkretnijim informacijama.
Sto se tice mBank (ili kako oni zovu BizMobi za poslovne korisnike), aplikacija je bas konzervativna i malo zaostala u vremenu, ali u principu funkcionalna. Od funkcionalnosti ima IPS Skeniraj/Pokazi, regularna placanja (sa cuvanjem sablona) i to je to u principu. Zaista samo najosnovnije...
eBanking nisam uzeo, bilo mi je preskupo za ono sto meni treba kao pausalcu (znaci, naknadno se placa na ove gore cijene).

Inace, da li ti je i vjerenica preduzetnik ili je regularno zaposlena? Pitam zbog stambenog, s obzirom da je sve proslo glatko (ljudi ovdje su se raspitivali za uslove i sl.)...
 
Nije ona preduzetnik, zaposlena je u IT firmi. Bukvalno je preko telefona skoro sve zavrsila vezano za kredit, ja nisam mogao da verujem 😄
U medjuvremenu sam otvorio iRacun u Raiffeisen banci(sve online), najvise zbog Visa kartice koju cu vezati za Apple Pay, MC Business koja se dobija uz poslovni jos nema tu mogucnost, uskoro ce omoguciti navodno. 🙄 Tako da je moja dilema zavrsena, sutra u 13h imam zakazan termin za otvaranje poslovnog, da ne cekam red.
Hvala svima na korisnim informacijama!
 
ne sumnjino i bez dileme raif...od te dve banke
ja ih koristim za doo i placam samo 700 din sve ostalo besplatno preko m-bank za pravna lica (dakle ni dinar vise od toga ne dajem banci). na cukarici covek za duzen za pravna lica izuzetno ljubazan. e sad ako imas dnevne pazare da uplacujes i sl to vec ne znam dal je ok (jer na istom salteru cekaju pravna i fizicka lica). ali ja nemam pazare :)
I ja sam u RF (preduzetnik plus paket), možda čak ista filijala kao ti i veoma sam zadovoljan. Samo jedan info, uskoro će krenuti da naplaćuju proviziju na naloge preko m-bankinga. Stiglo je obaveštenje o tome na mail pre mesečak dana.
MC Business koja se dobija uz poslovni jos nema tu mogucnost, uskoro ce omoguciti navodno. 🙄
Rekli su ti da ne može?
 
Poslednja izmena:
Tako mi rekli preko telefona, ali cu proveriti sutra i u poslovnici.
 
I ja sam u RF (preduzetnik plus paket), možda čak ista filijala kao ti i veoma sam zadovoljan. Samo jedan info, uskoro će krenuti da naplaćuju proviziju na naloge preko m-bankinga. Stiglo je obaveštenje o tome na mail pre mesečak dana.

Rekli su ti da ne može?
u pm. nisam to video...moracu onda da se selim jer je meni cena bitna. minimalno radim preko firme i ovih 700 din mi je velik trosak uz sve ostalo..
istina ja nisam preduzetnik. nego pravno lice doo...mozda samo za preduzetnike?
ps.sad proverih i mail.nisu mi nista slali.ili barem ne vidim
 
Poslednja izmena:
 
istina ja nisam preduzetnik. nego pravno lice doo...mozda samo za preduzetnike?
Piše "izmena opštih uslova poslovanja za pružanje platnih usluga preduzetnicima". Kreće od avgusta. Ako je stvarno samo preduzetnicima, stvarno im više ne razumem poslovnu logiku... Znači uveli su besplatni račun za fizička lica koga ja moram da plaćam ili da zatvorim i čekam 6 meseci i pri tom mi povećavaju provizije kao preduzetniku, ali to ne učine i pravnim licima, gde spadaju i ogromne kompanije koje vrte milione. I očekuju da ostanem kod njih. Ili im je možda politika da oteraju stare korisnike. 😄 Srećom nemam nikakve kredite i ne mrzi me preterano da otvorim račun u nekoj drugoj banci. Veći je problem što su izgleda sve manje više sve iste...
 
Velika pravna lica ne koriste m banking :) nego ili e ili licno..mobilni nije za 10 naloga na dan :) ja imam 10 naloga max za mesec dana :)

Ja ne vidih obsvestenje za pravna lica.moguce da jr nama ostalo isto.nadam se :) jer bih morao da ih menjam onda.bili bi medju skupljim bankama za pravna lica.
 
Jos samo kad bi pojasnili sta se podrazumijeva pod "novoosnovana preduzeća"?
A cijena poslije 6 mjeseci, pa vjerovatno ova za SberBiznis + paket (jer su ga linkovali u promociji), a to je ~1200 dinara mjesecno. Skup sport, bar za obicnog preduzetnika!
 
Jos samo kad bi pojasnili sta se podrazumijeva pod "novoosnovana preduzeća"?
A cijena poslije 6 mjeseci, pa vjerovatno ova za SberBiznis + paket (jer su ga linkovali u promociji), a to je ~1200 dinara mjesecno. Skup sport, bar za obicnog preduzetnika!
samo za preduzeca osnovana ovde godine..tako da nisam gledao dalje nista :)

ima li neka druga banka nesto povoljno? ili nista nema povoljnije od 700din u raif plus besplatni naloze na e-bank?

inace i za pravna lica valjda vazi ono da sber banka daje pare za kao stednju nocu.. kao i za fizicka lica :)
 
Tako mi rekli preko telefona, ali cu proveriti sutra i u poslovnici.
Može Mastercard Business da se doda u Apple Pay. Upravo sam to uradio. Mora, kao i Visa Debit, jednom prvo da se plati pinom ili da se ubaci u bankomat. Jedino Virtuon i poklon kartice ne rade sa Apple Pay, sve ostale RF kartice rade.
 
Može Mastercard Business da se doda u Apple Pay. Upravo sam to uradio. Mora, kao i Visa Debit, jednom prvo da se plati pinom ili da se ubaci u bankomat. Jedino Virtuon i poklon kartice ne rade sa Apple Pay, sve ostale RF kartice rade.
Odlicno, ni meni nije bilo logicno da ne moze, ocigledno nisu najbolje informisani.
Ja sam bas juce prosao tu proceduru, aktivirao Visa debit i povezao je na Apple Pay (nakon uplate novca na bankomatu). Gotova mi je i MB, moram da je podignem u banci, svakako bih probao i nju da povezem, ali hvala ti na informaciji. 😄
 
Šta se dešava ukoliko imam otvorenu preduzetničku radnju a počnem da radim u drugoj kompaniji?

Znam da je bilo reči o tome na forumu, ali nisam uspeo da pronađem te postove. Hvala.
 
Laički, promeniš prijavu/status PR da budeš preduzetnik iz radnog odnosa, tj. preduzetničku predstavljaš kao dodatnu delatnost. Ovo važi pod uslovom da si u novoj firmi zaposlen na puno radno vreme. Za detalje najbolje da konsultuješ nekog knjigovođu ili savetnika.
 
Plaćaš nešto manje doprinose, ali ipak plaćaš iako firma već plaća za tebe.
 
Ok hvala. Nema neke veze što nisam za stalno, već na 3m prvi ugovor? Puno radno vreme je u pitanju.
 
Može. I pogledajte da li Srbija sa zemljom iz koje je taj stranac ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju, da ne bi plaćao doprinose ovde.
 
Paušalac mora da obavlja delatnost na prijavljenoj adresi a ti probaj da prijaviš u APR adresu u inostranstvu, pitanje je smešno.
 
Paušalac ne mora da obavlja delatnost na prijavljenoj adresi, ako se misli na adresu stanovanja. Može da bude prijavljen u jednom gradu, a da otvori firmu u drugom, a i ne mora da obavlja delatnost na adresi na koju mu je prijavljena firma (taksisti na primer, kao i svi drugi koji rade na terenu). E sad, da li je isto i za drugu državu, nisam siguran.
 
U zavisnosti od delatnosti postoji mnogo manje zanjima koja nisu vezana za prijavljenu adresu ali mora da bude dostupan u svakom trenutku. Za preduzetnike uopšte garant je imovina a ne mogu babe i žabe da se mešaju, osnovna davanja ne plaćaš u državi gde se prijavljuješ kao paušalac i znači da ne možeš da prijaviš kao dopunsku delatnost, čak i za osnovnu delatnost kao preduzetnik na fazon adresa u dve države je čupavo ako te nahvataju.. Postoji i neko pravilo kada x dana nisi na adresi moraš da prijaviš.
 
Ima ovde neko objašnjenje...
 
Zanimljivo je da RF (još uvek) ne naplaćuje proviziju kad fizičko lice plaća račune (bar u paketu koji ja imam), pa se sad paušalcima koji plaćaju više računa isplati da otvore i privatni račun kod njih. Meni samo za plaćanje poreza sad na proviziju ode 280 RSD (7x40, jer plaćam i prošlogodišnje poreze koji su preneti u ovu godinu), a održavanje privatnog računa je, čini mi se, 350, plus imam i VISA karticu, za mesta gde ne prolazi Master Card (koju sam dobio uz poslovni račun).
 
Nazad
Vrh Dno