Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Meni stigao mail da je otvoren jos prije par nedjelja, ali nema racuna u aplikaciji. Isto cu da uzmem, ako uopste dodje do mene. Ne znaci mi nista, ali nedam nista ovim sto nam deru kozu sa ledja na svakom koraku (ionako ako ne uzmemo nece zavrsiti na pravom mjestu).
Meni se tek danas pojavio racun u Intesa mBank aplikaciji. Al' su efikasni, nema sta... :D
 
Finansijski pregled > Računi > Izvodi

Podesiš od prvog do prvog pa izabereš PDF.
Javi da li je to ono što tražiš. :)
Nazalost nije. To su i dalje posebni izvodi za svaku transakciju, samo su sada spojeni u jednom PDFu. Meni treba jedan izvod sa svim transakcijama u mesecu.
Cesljao sam e-banking jos januara, ali nisam uspeo da nadjem. Zato i pitah, rekoh mozda propustio negde opciju.
PS: Postoji opcija u Obavestenja - Izvodi. Ali nemam opciju da promenim PSUcestalost/Frekvenciju sa Dnevno na Mesecno, kao sto imam npr. sa Stanje.
PS2: Ovo mi treba. Ovo mi dolazi na mail ali za licni racun. Meni treba za preduzetnicki.
 

Prilozi

  • primer.jpg
    primer.jpg
    114.1 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Pitanje za korisnike app OTP banke, da li vidite namenski racun za covid primanja, nisam obracao paznju ranije, sad vidim da nije u listi a u NBS registru postoji?
 
Ne vidim ni ja. Pogledas taj u NBS i napravis fizicki nalog za prenos sa tog racuna na drugi i to je to, odneses u banku
 
Banke su bile u obavezi da svim preduzetnicima otvore namenski račun bez obzira da li se prijavljuju za pomoć države ili ne dok je za DOO bila obaveza da se firma izjasni do 25.03. u kojoj banci želi namenski račun pošto DOO može da ima više računa.
Može biti da se ne pojavljuje račun dok ne proknjiže sredstva.
 
Nije baš tako, svi koji imaju zaposlene su morali da prijave banku i da li žele isplatu za April, OSIM, preduzetnika koji se oporezuju po stvarnom prihodu (knjigaši) i ako je preduzetnik jedini u firmi (nema zaposlenih) i nisu morali da se prijave preduzetnici paušalci (opet ako su oni jedini u firmi i nemaju zaposlenih). Ja sam još davno napisao ovde da je napametnije da se čak i takvi prijave jer ništa ne gube.

Dakle nema veze da li je firma PR ili DOO. Takodje za račune, i svaki preduzetnik može da ima više poslovnih računa, kao što može i DOO, i tako dalje...
 
Da li je ovo apsolutno tačno:
 

Prilozi

  • iridium_fhAXqrGutk.png
    iridium_fhAXqrGutk.png
    64.7 KB · Pregleda: 74
Isto pitanje imam (preduzetnik početnik) - kome šta treba i odakle proveriti/uraditi za taj namenski račun (u OTP sam). Zahvaljujem
Ovde nadjes svoju firmu:


I vidis koji ti je broj COVID namenskog računa. Zatim sastaviš nalog za prenos (imaju u banci) i prenosiš novac sa tog namenskog računa na tvoj lični račun. Ako si paušalac ili preduzetnik knjigaš za sebe lično možeš da prebacis i na poslovni račun firme (ali ni slučajno za zaposlene, njima svima na lične račune).
 
@Rhisonicus
Većina PR je sa jednim računom a moja banka je otvorila račun još u prvoj polovini marta sa obaveštenjem da je u obavezi da otvori namenski račun bez obzira da li se prijavljuje za sredstva ili ne.
@SuperStarr
Za paušalce je različita šifra plaćanja i te su šifre koje si postavio za račune na koje prebacuješ, ionako je tvoja kinta pa podižeš kako hoćeš jedino ako su ti poslovni i lični račun u različitim bankama da ti ne uzimaju proviziju bolje je na poslovni prebaciti.
 
Ovih 15k pomoci se prebacuju sa namenskog racuna preduzetnika na licni racun ili na glavni racun agencije? Pretpostavljam da ide sa 241 sifrom? Ja sam jos 2 aprila isplatio platu i doprinose pa cu ovo tek u ponedeljak pustati
 
Ako si paušalac možeš i na poslovni račun ionako podižeš kintu bez pravdanja ali je šifra 263. Ako ti je lični račun u drugoj banci što bi plaćao proviziju, inače je šifra u tom slučaju 241
 
Da da paušalac pa to ću i da uradim, da prebacim na glavni račun pa da podignem. Pošto nema logike da isplaćujem opet deo plate i dajem banci proviziju :) hvala na savetu
 
Ja se nisam prijavio za ovu pomoć (ne želim i ne treba mi), a vidim da mi je uplaćeno 15k. Treba li negde da se prijavim da se pare vrate, ili će sami povući ukoliko ja ne prebacim/potrošim?
 
Ne treba.
Ako ne podižeš sredstva sa tog računa, tamo negde u Avgustu će se isti ugasiti ili blokirati i sredstva će biti vraćena u budžet.
 
Da da paušalac pa to ću i da uradim, da prebacim na glavni račun pa da podignem. Pošto nema logike da isplaćujem opet deo plate i dajem banci proviziju :) hvala na savetu
Zar nije bilo ranije da su ove transakcije oslobođene bankarske provizije?
 
Ako prebacuješ na račun u drugoj banci trebalo bi da važi provizija.
Ja sam prošle godine prebacivao iz Poštanske na privatni u Intesi bez provizije.

Sad sam baš našao u uredbi sledeće:
Izuzetno od prethodnog stava, za otvaranje i vođenje računa za isplatu direktnih davanja i COVID računa, kao i za izvršenje platnih transakcija i pružanje drugih usluga u vezi s tim računima, Uprava za trezor i banka ne mogu naplatiti naknadu, niti druge troškove. Narodna banka Srbije ne naplaćuje Upravi za trezor i banci naknade, niti druge troškove za izvršenje platnih transakcija u vezi s tim računima u platnim sistemima čiji je operator.

Po ovome nema bankarskih provizija za transakcije sa ovih računa.
 
Poslednja izmena:
Ja se nisam prijavio za ovu pomoć (ne želim i ne treba mi), a vidim da mi je uplaćeno 15k. Treba li negde da se prijavim da se pare vrate, ili će sami povući ukoliko ja ne prebacim/potrošim?
To je bezveze. Ako ti novac ne treba uplati ga npr za lecenje nekog deteta ili nekome kome je potreban, toga bar u Srbiji ne nedostaje.
 
Ne povlačim novac jer ne ispunjavam uslove za pomoć. Ako bih ga iskoristio mogao bih da budem u većem problemu

Edit:
Da razjasnim. Ja sam preduzetnik iz radnog odnosa. Koliko znam, prošle godine nisam imao pravo na pomoć, pošto je moja firma u kojoj sam zaposlen puno radno vreme dobila novac za svakog radnika. Tada su mi i u banci u kojoj sam prijavljen kao preduzetnik otvorili namnski covid račun, ali ništa nije bilo uplaćeno. Sada nigde nisam našao uslove za pomoć i nisam siguran da li bih smeo da povučem taj novac. Tako da ako ne budem 100% siguran da je ovo ok, radije bih da izbegnem problem u budućnosti sa kaznama i penalima
 
Poslednja izmena:
Nemaš pravo na taj novac ni sada
 
Pravo na direktna davanja u skladu sa Programom imaju privredni subjekti koji nisu obuhvaćeni Spiskom korisnika javnih sredstava utvrđenim u skladu sa Pravilnikom o Spisku korisnika javnih sredstava („Sl. glasnik RS”, broj 160/20), na poslednji dan meseca koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje konkretno direktno davanje, i to:

– rezidentna pravna lica u smislu zakona kojim se uređuje oporezivanje dobiti pravnih lica,

– rezidentni preduzetnici (preduzetnici, preduzetnici paušalci, preduzetnici poljoprivrednici i preduzetnici druga lica, u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana), i

– ogranci i predstavništva stranih pravnih lica.
........................................
Право на директна давања немају велика правна лица - банке из члана 2. став 1. Закона о банкама („Службени гласник РС”, бр. 107/05, 91/10 и 14/15), друштва за осигурање и друштва за реосигурање из члана 3. Закона о осигурању („Службени гласник РС”, број 139/14), друштва за управљање добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима из члана 3. тачка 1. Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима („Службени гласник РС”, бр. 85/05 и 31/11), даваоци финансијског лизинга из члана 10. Закона о финансијском лизингу („Службени гласник РС”, бр. 55/03, 61/05, 31/11 и 99/11 – др. закон), као и платне институције и институције електронског новца из члана 2. став 1. тач. 35) и 36) Закона о платним услугама („Службени гласник РС”, бр. 139/14 и 44/18).
 
ГРЕШКЕ ПРИЛИКОМ ИСПЛАТЕ ДИРЕКТНИХ ДАВАЊА У АПРИЛУ

11.04.2021.

Приликом исплате директних давања крајем претходне недеље дошло је до великог броја грешака у смислу неоснованог уплаћивања износа за лица за која није требало извршити исплату директних давања.

Наиме, многим предузетницима који су у радном односу исплаћена су директна давања у износу од 15.450,12 динара, иако у складу са одредбама Уредбе/Програма немају право на то.

Подсећамо на део III став 2. Програма:

„Број запослених код предузетника, предузетника паушалца, предузетника пољопривредника и предузетника другог лица увећава се за 1 (један), осим у случају када предузетник, предузетник паушалац, предузетник пољопривредник или предузетник друго лице имају истовремено и статус запосленог или корисника пензије.“

Због тога саветујемо свима који су на овај начин добили директна давања (предузетници који имају статус запосленог или корисника пензије) да не користе та средства и оставе их на Covid рачуну. Средства ће бити враћена након истека рока до којег средства могу да се искористе, односно након 30. јула 2021. године.

Такође подсећамо да је предвиђено решење за случајеве погрешног преноса средстава са COVID рачуна на текуће рачуне лица којима нису намењена средства по основу директног давања. Банке по добијању писменог обавештења и захтева привредног субјекта који је начинио грешку спроводе анализу сваког конкретног случаја и у ситуацијама када оцене да се ради о ненамерној грешци, омогућавају свом клијенту да уплати новчана средства која је претходно грешком пренео са наменског рачуна.

Ако сматрате да нисте добили одговарајући износ директних давања можете се обратити на следећу имејл адресу Пореске управе: [email protected]
 
Prvih nekoliko postova u ovoj temi treba da se sredi, da se sumiraju informacije i pruže samo one prave.

Kako ima nekoliko stvari koje se uopšte nisu ili su se nedovoljno komentarisale a značile bi verujem velikom broju korisnika i posetilaca foruma, potrebna je vaša pomoć da razjasnimo neke stvari.

----------

Krenimo odavde:

Radi se o pružanju usluga odnosno izvozu usluga.
Preduzetnik paušalac nije pravo lice ali jeste poreski obveznik.
Šta u tom slučaju treba taj isti paušalac da radi ako mu cena usluge / usluga prelazi 100K Din? Da li se ovde radi samo o neuspešno naplaćenim poslovima za koji su izdate fakture ili za sve poslove?
Ukoliko pojedinačna vrednost posla ne prelazi 100.000 dinara, odnosno protivvrednost tog iznosa u drugoj valuti, tada obveznik nema obavezu da registruje kreditni posao kod NBS, odnosno da dostavlja obrazacP-1.
Šta je obrazacP-1, kako se ovo reguliše (kreditni posao kod NBS), i zašto?

----------

Kako se dobija "Odluka o izveštavanju o kreditnim poslovima sa inostranstvom"?
Rokovi izveštavanja

Pomenuti obrasci za evidentiranje potraživanja, odnosno obaveza po kreditnim poslovima iz člana 4. Zakona o deviznom poslovanju dostavljaju se NBS tromesečno: do 10. januara, 10. aprila, 10. jula i 10. oktobra za prethodno tromesečje u kalendarskoj godini, u elektronskom obliku, u eksel formatu, na i-mejl adresu navedenu u Odluci o izveštavanju o kreditnim poslovima sa inostranstvom.
Da li je za sve ovo ipak potreban knjigovođa? Ako jeste, da li "paušalac" i dalje može da se zadrži samo na KPO ili je potrebno da se "konvertuje" u "knjigaša"?

----------

Ukoliko domaći privrednik izvozi uslugu stranom fizičkom licu, ili licu koje nije obveznik PDV u svojoj zemlji u tom slučaju, domaće lice obračunava i plaća PDV.
Kako ovo primenjivati na usluge pružene preko "Upwork" i sličnih servisa.
Do sada se u ovoj temi savetovalo da se usluge fakturišu na ime pomenutih servisa, kako su već oni sami platiše poreza u zemljama u kojima posluju.
Kako se sa prelaskom gorepomenute cifre od 100K Din u proces kontrole uključuje i NBS - stvari postaju komplikovane zbog opet gorepomenutog "obrazacP-1".
Ima li nekog prostog rešenja / objašnjenja u ovakvim slučajevima?

----------

Na kraju, pitanje koje je otvorilo sve ovo:
Kako primiti uplatu direknto na račun banke, putem Wire / IBAN transfera, izbegavajući "middleman" servise poput PayPal-a a da to bude 100% legalno i da se sutra neki inspektor ne seti da nešto u nekoj proceduri opisanoj u nekom zakonskom aktu nije sprovedeno kako treba pa da zalepi kaznu koja bi likvidirala tog preduzetnika paušalca?

Možemo li da napravimo mali rezime svega ovoga, na osnovi vašeg iskustva i / ili poznavanja zakonskih propisa?

Unapred zahvalan svima!
 
Poslednja izmena:
Koliko treba da dobijete izvestaj na ePorezi - sintetika?

Ranije se instant dobijalo... Tj ne bas instant vec u narednih par minuta... Sad mi ocekivano vreme dobijanja izvestaja bude za 5-6 sati od trenutka podnosenja zahteva...
 
Zadnji put sam izvestaj trazio krajem februara, stigao za par minuta.
 
Meni cesto dodje za par minuta, ali mi se desilo par puta i da cekam dosta duze.
 
Ja prekjuce cekao oko pola sata, mozda i sat vremena, ocekivano vrijeme je bilo oko sat... Prije je bilo skoro pa momentalno, max par minuta.
Nije mi jasno sta ovdje uopste ima da se ceka, je li moguce da neko rucno odobrava!?
 
Nazad
Vrh Dno