Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Nasao sam odgovor na moje pitanje, možete zanemariti. Kao preduzetnik pausalac isto dodje kao fizicko lice, 15%

odmrznuo sam preduzetnicku firmu, u zahtev sam upisao 10. april, jel mogu odmah da povucem novac na racun ili moram da cekam dve nedelje da mi stigne pismo na adresu sa resenjem?

Jel dobio neko ovo resenje za godisnji porez na dohodak sto kao treba da stize od 1 Aprila na eporezi?

Pozdrav !

Nov sam na forumu procitao sam dosta stranica i vidim da ovde ljudu koji verovatno moze da mi pomognu jer nisam nasao NIGDE odgovor na sledece pitanje

Zapravo drzim preduzetnicku radnju pausalac sam i do danasnjeg dana ( zadnjih 365 dana ) imam promet 7 300 000 din

ALI u procesu sam kreditiranja od strane jedne banke koja ce na tih 7 30.... uplatiti na racun jos 4 miliona, i samim tim automatski ja prelazim na PDV medjutim naravno krediti se neracunaju ali poreska ce biti obavestena odmah od strane narodne banke a kontrola ce poslati posle nekog... vremena da se dostavi zbog cega je limit predjen ili nece ?

Dali postoji neki nacin da obavestim poresku o tom prilivu na racun jer kako kapiran kad udjes u PDV ( a pise da to ide posle 8 m automatski od sledeceg dana ) kko da se ponasam? Nemogu cekati da dobijem nesto od poreske.. jer sam u ovavezi pdva odmah sutradan...

Zanima me eto dali je neko imao takav problem i kako se ponasati.

Hvala svima u napred na odgovorima

^
Ja bih na tvom mestu otisao i porazgovarao sa svojim poreskim inspektorom, pre nego ta sredstva "legnu".

Ako nije promenjeno, pre nekoliko godina je inspektor sa PCa imao uvid u prilive preko Narodne Banke bez nekih detalja. Tako je meni konverziju starih priliva sa deviznog računa upisao kao promet. Otišao sam i objasnio o čemu se radi, rekao mi je da napišem žalbu u nekoliko reči i priložim izvode iz banke pa su mi to rešili. Ali je svakako bolje unapred pitati nego posle ispravljati.

Poslednja izmena:
E i to bi veselo bilo jos .. meni nije generalno.

Sve je jasno ovde nego eto nadao sam se da je mozda neko imao isti problem pa sa mozda ima neko resenje :)

Hvala svima na odgovorima

Da li je i vama malo prolupala BizMob aplikacija?
Stigla mi sinoć notifikacija o deviznom prilivu od pre mesec dana, ali novog koji je uplaćen juče još uvek nema (sad već više od 20h).
Kolegama isto stigle stare notifikacije, ali od jutros im stoji i novi priliv koji su već rasporedili, ja još uvek ništa dobio nisam...
Uplaćeno je istovrmeno, ne znam da li treba da me brine ovo, i trebam li nekako da kontaktiram banku ili čekam još malo.

I meni se isto desilo, stigla mi je notifikacija za priliv koji se desio pre više od mesec i po dana.

Verovatno će biti korisni mnogim pausalcima koji razmišljaju o otvaranju računa u banci.
Posto većina banaka sada daje nešto bolji kurs na poziv za konverziju eura u dinare, napišite svoja iskustva.
NLB Komercijalna na konverziju preko 3000 eura nudi kurs 117,00 ovih dana. Na iznose manje od toga ne može se dobiti povoljniji kurs.

Pa da uporedimo sa ostalim bankama.

koristim google workspace i nikada nisam imao problem sa njihovim fakturama, medjutim od kad su uvedene e-fakture, meni i dalje dolazi standardno pdf racun kao i ranije, ali mi svaki mesec salju i mejl "Google Payments: Please update your TIN" gde traze da ubacim PIB u google adminu
fora je sto mi je to ubaceno od prvog dana, ali nisam registrovan u sistemu e-faktura, nisam pdv obveznik itd
znam da ovima sto koriste e-fakture stize nekoliko fajlova od njih
da li mogu nesto da uradim da mi ne stize taj mejl od njih stalno jer me nervira?

Treba mi jedan savet u vezi izbora banke, preduzetnik nije iz IT branše ali to ne bi trebalo da igra veliku ulogu. Elem, osnovni uslovi kod izbora banke za tog preduzetnika su mogućnost uplate pazara na automatu (24/7 po mogućstvu i bez provizije) i dobar (upotrebljiv) e-bank/m-bank. Visina naknade nije toliko bitna.

E sad, njemu su u izbor došle 3 banke:

• Raiffeisen: Preduzetnik paket, uplata pazara na automatu 60din, mesečna naknada 500 dinara. Znam da imaju odličan e-banking
  • Erste: uplata pazara na automatu bez naknade, mesečna naknada 700 dinara uz eBiz (ne znam kakav je u praksi, znam da je Halcomova platforma). Za RTGS plaćanja imaju ubedljivo najniže provizije, za instant plaćanja su u nivou sa Raiffeisenom.
  • Intesa: 800 dinara uz e-bank i m-bank, uplata pazara 60dinara i može samo do 19h, e-bank izgleda zastarelo makar preko demo prikaza. Provizije su im najviše, a imaju i konstantnu gužvu u filijali.

E sad, meni ovde izgleda Erste kao dobar izbor uz uslov da im je eBiz dobar. Da li neko iz iskustva zna kakav je eBiz u Erste?

Raiff bizniz Iračun, prva godina bez naknade za održavanje računa, provizije koje si naveo, 60 din za uplate, 40 za isplate.

Gle, zaista, onda nek ide u Raiff. Hvala na savetu.

Kolege, koji način plaćanja poreza bi ste preporučili za primanja od $3500+ mesečno?
Da li je paušal najbolja opcija? Iznos doprinosa i poreza bi bio oko 28-29k ili 40k RSD (još nisam siguran koja izmedju dve šifre delatnosti koja bi bila primerenija)
Ove 2 opcije za frilensere ispadnu 2-3x veće što je definitivno NE.
Sva primanja su od jednog stranog pravnog lica

Poslednja izmena:
^U tom slucaju pausal, jer nisi blizu granice od 6m dinara godisnje.
Kod pausala je jedino problem eventualno padanje testa samostalnosti, i sto se za sve odgovara licnom imovinom.

Pa ne bi trebalo da padne test samostalnosti ako je zaists frilenser i ima samo jednog klijenta, to je sasvim legitimno. I tu je pausal najbolja opcija.

Ako je prikriveni radni odnos, to se lako utvrdi i pada se test. Tu je onda doo najbolji ja bih rekao.

Pa ne bi trebalo da padne test samostalnosti ako je zaists frilenser i ima samo jednog klijenta, to je sasvim legitimno. I tu je pausal najbolja opcija.
Više puta bilo rasprave oko citiranog.
Na osnovu čega bi moglo nekome da se garantuje takav status, jer test samostalnosti to (navedeno) ne prepoznaje?
Jedino gde je bilo zvaničnog govora u vezi sa ovim je izjava Ane Brnabić (premijerke) posle razgovora sa frilenserima da će tako nešto biti omogućeno i slovom zakona ali (koliko ja znam) to nikada nije sprovedeno u delo?

Iskreno citam 3 puta vec i ne razumem komentar, koj status ne moze da se garantuje? Sta nije sprovedeno u delo?

Napisao si da paušalac ne može da padne test samostalnosti ako ima samo jednog stranog klijenta (frilenser koji se "legalizovao" kroz paušal).
Ja sam napisao da test samostalnosti ne prepoznaje "inostranog klijenta" i ako je on napravljen (test samostalnosti) da se spreče zloupotrebe u poslovanju u RS.
Otuda upit : po kom osnovu onda može da se garantuje paušalcu koji radi sa inostranim klijentom da neće pasti test samostalnosti?
Na to sam dodao i komentar koji je u suštini nebitan jer je ostao prazno obećanje.

Poslednja izmena:
@holland Status samostalnog preduzetnika. To je uvedeno otprilike 2019. Ovo praktično znači da je najsigurnije da za više od 30% prihoda izdaješ fiskalne i uplaćuješ pazar, a da manje od 70% prihoda čini frilensing. Sve ostalo je podložno naknadnom dokazivanju u slučaju da se oceni nesamostalnost preduzetnika, a po prilici stvari su ispunjeni uslovi za samostalnost.

Razmisljam se o mogucnosti da postanem pausalac medjutim treba mi mala pomoc. Prolazim kroz sifre delatnosti i grupe i nigde ne nalazim ni priblizno ono cime se bavim, a ne znam sta bi bila najbliza delatnost da uporedim.

1. Jedan vid primanja mi je od prikupljanja statistike uzivo sa sportskih utakmica (livescoring)
2. Drugi vid primanja mi je neki vid referala gde od registrovanih ljudi dobijam X€ mesecno

Koju delatnost bih mogao da odaberem za ovo ili bih morao do poreske da ih priupitam?

Ok, tačno je da se nisam susreo u praksi sa testom, ali deluje mi na papiru prilično jasno, napravljen je da IT firme zaposle ljude koji su bili angažovani preko paušala.

I iskreno, i dalje ne razumem tačno o čemu pričate iako sebe smatram prilično upućenim.

Kažeš da test samostalnosti to ne prepoznaje, šta je prepoznaje? 70% prihoda od jednog klijenta je samo jedan od kriterijuma. Ako sediš od kuće i radiš nešto za nekog amera, npr. grafički dizajn, i zaista je klijent klijent a ne šef u firmi, ne znam kako možeš da padneš test nevezano za to da li ti je klijent domaći ili inostrani?

Verovatno nešto propuštam ali ne kapiram šta.

Koliko se čeka na test samostalnosti posle otvaranja firme? Da li se u slučanju padanja mora platiti naknadno utvrdjeni porez retroaktivno?

Koliko ja znam, test samostalnosti do sada niko nije radio niti je tražena takva provera. Što ne znači da možda nije bilo slučajeva, samo se nije čulo za njih.

Da, u slučaju padanja se plaća sve retroaktivno.

Nazad
Vrh Dno