Šta je novo?

IT poslodavci u Srbiji - kritike, pohvale i utisci

Znam ljude sa faxom koji su naucili programiranje i rade kao testeri za max 800 e. Isto tako znam ljude koji su probali fax i videli da nije to za njih jer programiraju bolje od predavaca i zarade do 3-4000e mesecno. U Srbiji!!
Bitno je da ulazes u sebe i da se specijalizujes u nekoj oblasti gde nema puno ljudi koji se time bave. Dot net/asp i php programera ima na svakom koraku. Pisaca drivera ili nekoj lowlevel funkcija za os ili portovanje os-a na novi hw ili razvoj ios aplikacija, itd.... takvih ima malo, posla ima i dobro se placa.
Treba sto vise uciti i poznavati neke stvari makar informativno, jer ce kad-tad zatrebati.

Ne bavim se IT-em ali da prozborim neku o odlasku iz zemlje.

Bio sam na 3 meseca u Španiji na praksi. Plata koju sam za to dobijao je za njih tamo mizerna i ispod njihovog minimalca, ali opet veća nego plata lekara u Srbiji. Ljudi sa kojima sam radio su imali od 5 do 25 puta veću platu od mene, jer je u pitanju strašna firma koja radi po celom svetu, i u vrhu je u svojoj oblasti. Pare koje sam dobijao tamo su bile dovoljne da platim stan, hranu, i poneko putovanje, s tim što sam živeo u strogom centru Sevilje, u jako lepom stanu. Hrana koju sam kupovao nije mesni narezak, nego nešto mnogo bolje što u Srbiji em ne bih mogao da nađem, em ne bih imao para. Jeo sam zečetinu i srnetinu i pačetinu redovno. Svaki dan 10 vrsta voća probaš. Piješ ceđeno voće. 3 vikenda sam bio na moru, obišao Madrid, Barselonu, Lisabon. I sve to od plate + još malo preko toga. Samo Ryanair iz Sevilje ima preko 30 destinacija za koje je povratna karta oko 50e, često i manje.

Poenta svega ovoga je da se mnogo lepše živi za iste iste ili slične pare kao i ovde. Stan smo nas dvojica plaćali 400 evra sa svim računima. Jedina stvar koja mene lično sprečava da se vratim tamo je što bi moja devojka jako teško našla posao.

A o tome da si zauvek stranac i slično, možda negde, u Americi svakako, ali u Španiji daleko od toga. Posle 2 nedelje tamo, momci sa kojima sam radio su me vodili na plažu, zezali se, ja im pravio roštilj (oni veze sa tim nemaju), izlazili zajedno maltene svaki dan posle posla. Išli na utakmice zajedno... Španci su dosta slični nama po mentalitetu pa mi je baš lako bilo da se prilagodim. S druge strane, u drugim zemljama ne bi bilo tako.

Što se stana tiče. 90% ljudi sa kojima sam radio su ispod 30 godina i niko od njih nema svoj stan. Ili živi sa roditeljima, ili sa nekim iznajmljuje stan (ili kuću). Razlog: što bih se ja cimao oko tih kredita i slično, kad za 10% mesečne plate imaš super stan, crkne bojler sutra ti gazda zameni, ako te smori kraj ti se preseliš... Baš mnogo ljudi tako razmišlja. Par starijih ljudi koji imaju porodice, decu, oni imaju stanove, ali opet većinom van grada, jer je saobraćaj baš pakao u centru. Ali za takav stan ili kuću još i možeš da uštediš za 10, 15 godina.

Sve što hoću da kažem, u inostranstvu može jako lepo da se živi, kvalitetnije, da se više uživa, više para da uštedite, više stvari da obiđete... I sve bi bilo divno, ako to možete da podnesete. Mene je posle 3 meseca pucala takva nostalgija da je to neverovatno. Još sam živeo sa jednim momkom odavde, kako bi tek bilo da sam bio sam? Najlakše od svega je reći, ma idi, do jaja ti je to, zaradiš pare, stekneš iskustvo, posle biraš gde ćeš da radiš. I upravo to meni ljudi trenutno govore.

Nadam se da će nekome ovo biti korisno.

Ala si se ti nalupao brate mili:). Imao si platu manju od minimalca ali si imao za sve troškove plus to jelo, izlasci i ostalo hahahha pa to je raj čoveče. Daj bre svi da krenemo za tu Španiju onda, ona koja grca u dugovima i 22% stopom nezaposlenošću. Baš me zanima koliki je minimalac u Španiji? A ja ću onda da ti uporedim sa Kanadom gde sa minimalcem ne bi mogao ni troškove osnovne da podmiriš. Radim kao hardverski tehničar u jednoj velikoj inžinjerskoj firmi, imam prosečnu platu a znam i kolika je minimalna u državi=9,5$/h.
Onda, lepo sedneš i izračunaš. Reći cu ti samo jedno: jednosoban stan ti je 5 glava najmanje i to 30km+ od centra Montreala. Da ne idem u detalje, Španija ili Evropska unija ti je daleko skuplja od Kanade ili USA.

U pitanju je pisanje drivera. Za generalno pisanje hardverskih drivera ima mnogo vise ljudi, ali za softversku kategoriju (file systems npr.) je taj broj najvise koja stotica, od cega su skoro svi u MS-u.

Oket, bas me zanimalo sta to placa putovanja do Koreje :)

U cemu se obicno pisu drajveri? C, asembler neki il nesto trece?

Ala si se ti nalupao brate mili:). Imao si platu manju od minimalca ali si imao za sve troškove plus to jelo, izlasci i ostalo hahahha pa to je raj čoveče. Daj bre svi da krenemo za tu Španiju onda, ona koja grca u dugovima i 22% stopom nezaposlenošću. Baš me zanima koliki je minimalac u Španiji? A ja ću onda da ti uporedim sa Kanadom gde sa minimalcem ne bi mogao ni troškove osnovne da podmiriš. Radim kao hardverski tehničar u jednoj velikoj inžinjerskoj firmi, imam prosečnu platu a znam i kolika je minimalna u državi=9,5$/h.
Onda, lepo sedneš i izračunaš. Reći cu ti samo jedno: jednosoban stan ti je 5 glava najmanje i to 30km+ od centra Montreala. Da ne idem u detalje, Španija ili Evropska unija ti je daleko skuplja od Kanade ili USA.

Nemam razloga da bilo koga lažem, probaću da pojasnim ukratko.

Minimalac je oko 900e. Stan smo plaćali 400 sa svim računima, znači po 200 po čoveku. Nismo se hranili u restoranima nego sam ja kuvao. More je na 70km od Sevilje, to ti je po 2-3 evra po osobi kad se ide kolima. Madrid 30e bus, Lisabon 50. Smeštaj 15ak. Neko na to verovatno ne bi pristao, ali student sam bio, šta mi fali?

Pivo ti je oko 1e svuda osim u nekom kao elitnom delu grada, gde su neki klubovi koji imaju dres kod, tamo nisam ni prišao, ne podnosim takva mesta. Nisam ni jedan komad odeće ili hardvera kupio za to vreme. Nisam dinar jedan uštedeo, a nisam ni planirao. Verovatno su tvoje potrebe ili navike daleko veće od mojih.

Što se nezaposlenosti tiče, njima je problem što ogroman broj mladih nije hteo da studira kada su lepo živeli pre 7-8 godina nego su radili na građevini i slično za odlične pare. Sada je građevinska industrija u potpunosti stala. Ali ja nisam čuo da neki drugi inženjer ne može da nađe posao.

Ja ne mogu da uporedim Španiju sa Kanadom, ali mogu sa Srbijom, i jeste raj.

^Kakvo je vreme doslo, za Srbiju je i Crna Gora raj.

...Reći cu ti samo jedno: jednosoban stan ti je 5 glava najmanje i to 30km+ od centra Montreala.
5000C$ mesecno? I po tebi je to skuplje od Evrope? Za tu cifru mozes iznajmiti vile u Nemackoj, ili jos bolje u Becu.
Ko uopste moze da plati takav stan onda, kad nemaju svi takve plate u Kanadi, pa cak i da se spajaju dve?

Oket, bas me zanimalo sta to placa putovanja do Koreje :)
U cemu se obicno pisu drajveri? C, asembler neki il nesto trece?
Cemu hoces, ali obicno C, sada moze zvanicno i C++.

Ne znam cime se yooyo bavi ali mislim da je nesto slicno, a takodje dobro placeno, trazenije cak i sa manjkom radne snage isto.
Znam jos jednu firmu koja radi za nVidiu u Srbiji (yooyo bese radis za nVidiu?:)), traze odredjen tip programera, nisu zahtevali diplome, ali sve je bilo po preporuci. Ta firma nema veze sa ovim sto ja radim, i verovatno je treci primer necega sto se dobro placa, traze se ljudi i ima manjak radne snage (za njih ne mogu da kazem cime se bave - primarno jer bih pogresio mozda, posto me ne zanima taj tip posla :D).

Da pokusam malo da vratim temu.. jedna outsourcing firma u Nisu (ak****a) je imala veci broj programera, administratora itd. Plate, u ono doba, znaci pre koju godinu, nisu bile WOW, ali su bile odlicne za Nis.
Svi koje znam u toj firmi su pobegli :) Nisu mogli da izdrze. Ne znam kakva je trenutna situacija sa tom firmom, ali valjda su se opametili nakon sto im je toliko stvarno dobrih radnika pobeglo.
Neki sada rade freelancing, i mislim da mnogo vise zaradjuju.

Po meni je ta firma bila osrednji primer srpske IT firme - nisu bili dobrice, gde ljudi rade max. 8 sati i extra su placeni, ali nisu ni uzasno placeni za stalno prekovremeno. Jesi bili OK placeni, a skoro uvek rade prekovremeno bez dodatne naknade.

MS je mozda i najbolja firma sto se programerskog posla kod nas tice. Jako dobre, zvanicne plate (niko se ne zali, sta vise pohvaljuju, iako ne kazu cifre), normalno radno vreme. To je doduse samo moj utisak iz price sa ljudima koji tamo rade, niko ne prica nista konkretno :)

I jedan predlog svima koji biraju kojim delom IT-a ce se baviti... budite dinamicni i NIKAKO se ne vezujte za jednu oblast. Forsirajte eventualno nesto sto se puno trazi i odlicno placa ali UVEK odvojite vreme da ucite ili se bavite necim sto nije direktno vezano za to.
Ako se zakucate za neki tip programiranje, tesko cete posle da se presaltujete na nesto drugo kada ono sto radite vise nije trazeno. A kad tad nece biti trazeno.

glava=100 :d

som=1000

konj=10000

mali recnik beogradskog asfalta :d

uh, de bas London nadje... ne zelim da sirim diskusiju i idemo u off, al cisto da neko ne pomisli da je sve jeftinije u Londonu nego u Bgd npr jer je poprilicno skuplje... pogotovo hrana...

Jedino ako si se hranio u restoranima, jer je u supermarketu hrana bila dosta jeftinija nego u BGu, da zaboravih ... brza hrana je skupa takodje ..... subway sendvic je bio 5 funti ..... du duse bas bas je velik :)

MS je mozda i najbolja firma sto se programerskog posla kod nas tice. Jako dobre, zvanicne plate (niko se ne zali, sta vise pohvaljuju, iako ne kazu cifre), normalno radno vreme. To je doduse samo moj utisak iz price sa ljudima koji tamo rade, niko ne prica nista konkretno :)

Ovo je i meni reklo xy ljudi koji rade ili su radili za MS u BGDu.

Meni su kukali da prakticno spavaju u firmi zbog prekovremenog mada se nisu zalili na platu ;) Ali nacuo sam da tamo ima vise kategorija zaposlenih - recimo neki imaju placeno zdravstveno u privatnim klinikama.

Pricamo o MS-u i programerima? Au ala ima razlicitih kategorija...

@TH, mislio sam "jeftinije od Evrope" ne "skuplje" posto sam mislio da je cena 5000C$ :)
Minimalac u Nemackoj je mozda i manji od 900C$ trenutno (oko 630EUR ako se ne varam je bio do pre koju godinu barem?)
Ja sam siguran da bi mene zivot kostao manje u Nemackoj nego ovde, ali sve uzimam u obzir, dakle ne samo stan/hranu, mada i samo stan/hrana nisu daleko u koristi Srbije i to samo zato sto u BG imam stan, inace bi bilo def. u koristi Nemacke.
Izvinjavam se za offtopic... ja prestajem sa poredjenjem zivota ;)

Razumem Daxzco ali mi opet čudno da u tako lepom gradu kao što je Sevilja bude 400e stan. Plus sve to što si nabrojao.
Akki je objasnio. Znači 500$+ na očajnoj lokaciji. Zanimljivo je uporedjivati recimo eto Srbija, Španija, Kanada, Južna Koreja.
Ja zavidim tebi Alfa, bio sam u Seoul-u. Kakav grad, kakvi ljudi, fenomenalno. Nisam bio dugo nekih 2 nedelje ali sam uživao za tako kratko vreme. Stopa kriminala koliko beše 0,0xxx nemam pojma. Bio sam i dole u Busanu wowww. Metro u Montrealu i taj u Seoul-u pffffff koja razlikaaaa.
Da ne idem dalje u offf.Burazer radi za jednu poznatu firmu u BG-u na održavanju mreža, plata 500-600e. Kasni po 2,3-6 meseci nažalost. Ja imam veću platu kao hardverski tehničar->smejurija. Ali, treba se odlučiti na taj korak nije lako ali je daleko lakše nego u Srbiji. Daće Bog pa da se naša zemlja otarasi kukolja koga ima na tone i da krene napred, jer toliko ima radnih, stručnih ljudi, sa faksom ili bez koji ne mogu jednostavno da nadju posao ili ga imaju ali na kašičicu i to zakasnelu:wall:.

Postalo moderno to kasnjenje plate?
U zadnje vreme imam utisak da jedini u drustvu primam platu na vreme!

Zanima me jedna stvar. Da li imate nekoga iz svoje sredine ko Vam se pozalio da se ne javljaju firme sa informacijom (da su primili mail - aplikaciju, procitali ga) kada se konkurise preko infostuda ili direktno na mailove za apliciranje.
Meni se desilo prosle godine da sam poslao mail za strani trgovisni lanac, mail koji je bio odredjen za primanje aplikacija je odbijao svu postu. Pa sam se zapitao ke je onda primljen?
Dve firme su se izdvojile prosle godine po broju konkusra.
Laboratorija koja je imala 10x konkurse na infostudu u dve verzije (od 17-01h) i (08-17). Ispostavilo se da je prvi termin pogresno poslat nekoliko puta.
D***t na Dorcolu koji je imao 3x konkurse. Kod njih je jako interesantna situacija da su trazili da se radi metar ipo dana bez plate. Jelte volonterski, sa obecanjem da ce zaposliti nekoga posle 3 meseca. Cista laz, smenjuju zaposlene svaka tri meseca (imaju u bazi ljude koji su konkurisali i koji se upecaju). Gde ces bolje, besplatne radne snage kolko hoces. :S:
Zanima me da li obracate panju na to kako Vas ugoste na prvom razgovoru. Da li buduci poslodavac kasni? Da li Vam je ponudio makar casu vode? Da li po vama to treba gledati kao sliku uslova u kojima cete raditi ako se odlucite na takav korak ?
Takodje, ne bi bilo lose da uporedimo nacin selekcije:
1.kod nasih firmi
Poziv na razgovor
Test opste kulture
Test iz matematike (ako je perica ukrao dve maticne i tri graficke.... :D)
Test inteligencije
Testtiranje rada u timu - sto je po meni ok
Testovi iz IT
2.Kod stranih kompanija
Poziv na razgovor, provera referenci.
Test iz IT oblasti
Razgovor sa sefom IT, regionalnim managerom (strucno caskanje) ovo najvise postujem kod poslodavaca i najbolji je pristup da se medjusobno upoznate.
Razgovor o plati

Ovo sve pisem jer mi je nenormalno da ljudi koji rade kao HR kod nas daju takve glusposti za testove.
Kutija, ti si privatnik. Kako ti gledas na sve ovo ?

Ja sam čuo da su mnoge banke najurile ITjevce a vi ovde pričate o usponu ITja u Srbiji. Zanimljivo...

Ja sam čuo da su mnoge banke najurile ITjevce a vi ovde pričate o usponu ITja u Srbiji. Zanimljivo...

Ne mogu banke da rade bez IT-a... medjutim banke uglavnom kupuju resenja, pa pozicije u bankama vise idu ka izvestavanju/podrsci, manje ka nekom velikom razvoju (naravno generalizujem, ima svega).

Ili ih uzimaju na ugovor od 6 meseci.

Generalno, vremena su teška a kada firme seku , obično prvi idu IT ljudi.

Vecina banaka i nema svoj interni tim za razvoj Core Banking resenja vec to kupuju od drugih.

Ja u sustini ne pricam o usponu, jer ni ranije nije bilo lose, nego o trenutnom stanju u struci za programere (jer tu imam licna skorasnja iskustva) na osnovu cinjenice da je programeru izuzetno lako naci posao, da moze da se bira, da su ponudjeni uslovi uglavnom prilicno dobri.

Sto se ostalih tice (Admina, TestEngineer-a, WebDesigner-a, ...) nemam pojma kakva je situacija.

Nazad
Vrh Dno