Šta je novo?

istrošenost zbog rudarenja

I treba uzeti karticu sa garancijom (domacom).
To je po meni prvo pravilo, jer uzimati kartice sa garancijom preko tog nekog, preko madjara, preko firme i ostalih fora je gore nego iz rudnika sa pravom garancijom.
 
i nije neko pravilo kad vecina kartica crkava posle garancije...
 
I treba uzeti karticu sa garancijom (domacom).
To je po meni prvo pravilo, jer uzimati kartice sa garancijom preko tog nekog, preko madjara, preko firme i ostalih fora je gore nego iz rudnika sa pravom garancijom.
To mi je najjace kad vidim "garancija preko mene", ma da kako da ne. To sve ide u sustini nemam garanciju ili "do vrata", naravno mora i cena biti takva.
 
Uzeta pre koji mesec rudarska rtx 3070 (nije otvarana, vidi se da je odrzavana karta msm cista je), garancija u Madjarskoj a to kacim macki o rep . Menjao sam pastu jer je hotspot isao do 99c sad ide do 80c. Narucio sam i termalne padove pa i to uskoro menjam.

E sad koliko ce dugo jos ziveti cu vidim ;)
 
I treba uzeti karticu sa garancijom (domacom).
To je po meni prvo pravilo, jer uzimati kartice sa garancijom preko tog nekog, preko madjara, preko firme i ostalih fora je gore nego iz rudnika sa pravom garancijom.

Da ovo je pametno, po meni. Ja ne bih uzimao nista od grafike bez domace garancije (naravno ako je moguce). Bez garancije samo one jeftinije. To je moj stav. Ne znaci da sam u pravu. Ali polovno ako ima pola godine ili godinu dana garancije - barem si miran taj period...
 
Da ovo je pametno, po meni. Ja ne bih uzimao nista od grafike bez domace garancije (naravno ako je moguce). Bez garancije samo one jeftinije. To je moj stav. Ne znaci da sam u pravu. Ali polovno ako ima pola godine ili godinu dana garancije - barem si miran taj period...
Ja sam još gori. Kada je grafika u pitanju, samo novo.
 
Zadnju novu grafičku sam uzeo 2007e. Od 2008 godine uzimam samo polovne i to uglavnom rudnik varijanta. Dakle 15 godina bez ikakvih problema 😁. Malo pažnje prilikom kupovine, uvek uz lično preuzimanje i probu i nema greške. Jedna jedina kartica koju sam prodao u komšiluk je prestala da radi posle 3 godine i to zbog pregrevanja jer su ventilatori bili blokirani od prljavštine ( varijanta: ko će usisati komp jednom u par meseci 🙄).
 
Naravno najbolje da ima domacu garanciju, testirati pre kupovine i to je to. Ne mora uopste da znaci ako je rudarila da je istrosena, jer za rudare je bitna potrosnja el. energije i oni odrade undervolt kartica, cim manje trose manje se greju i uz to su u otvorenim rigovima. Moze biti u gorem stanju graficka koriscena za gaming iz akvarijum kucista koje se ne cisti.
 
Ja od 2018. uzimam isto samo polovne grafike, ali gledam da su samo najbolji modeli.
A pre 2 ipo godine za hoby mining sam dokupio par polovnih Pascala (1070ti, 1080ti) koji su iskopali boga oca, ali pošto je cena bila niska uzeo sam da se zezam, samo sam gledao da nisu umašćenje i bar koliko je moguće izduvane od prašine, naravno sve ih dobro testirao evo i dan danas rade. Gledao sam samo da budu TOP modeli.

Za lični komp. uzimam samo što novije i da ima još garanciju (fisklani i najbolje pisanu), idealno ako je korišćenja za gaming ali može ako je i kopala u dobrim uslovima i da se vidi da je očišćenja od prašine.
Iskreno mogu komotno da kupim novu, ali namerno neću da dajem tolke sume u prodavnici ovim derikožama a na KP švercovane iz HU/EU ne računam da imaju garanciju, jer taj prodavac već sutra može da nestane.

Skoro prodao MSI 1080ti Gaming koja je kod mene kopala od početka 2018. do polovine 2019. i od tada prešla u moj gaming kompa i pošteno sam se izigrao. Ventilatori i dalje savršeni i prodao je skoro i mislim da će dugo još služiti. A kad sam je već kupio bila polovana jedno 4-5 meseci kopala.
Krajem 2020. prodao sam drugo MSI 1070 Gaming X koja kad sam je već kupio negde početkom 2019. je kopala pa posle kod mene kopala i evo dan danas kod njega radi sve super.
 
Poslednja izmena:
Double post da se vidi, jer vidim nekih nepoznanica kod.
Vidim da se spominje da rudarske grafičke gruvaju 24/7/365 i da je to iznjakano i da će da crkne brzo, Mehanički deo (fan) može ali elektronika teško, nema razlike u odnosu na klasičnu upotrebu.

Na rigove su stavljaju (uglavnom) kvalitetna napajanja jer treba im pouzdanost i stabilnost.
Radi se undervolt i obara potrošnja jer se gleda efikasnost a ne toliko da 2%-5% više daje a da troši 50-100W više kartica i 10-15C se više greje. Jer onda ventilatori moraju da rade na većem %.

Jedino što može da strada je ventilator, elektronika propada kad nije u upotrebi ili kad se često jako zagreva i hladi (naravno za ovo je potrebno strašno puno ciklusa).

Evo kod mene posle više od 3 god. 24/7 neke socijalne Inno3D 1080 sa dva ventilatora na jednoj od 5 kartica jedan vent je počeo da zeza, vrti ali treba mu da se kartica zagreje.
A držane na zimi na min. obrtaja 38%-45% do target GPU temp. 60C. Leti zbog buke gašene.
MSI Gaming i Zotac AMP Extreme i dalje ventovi savršeni, kod njih temp. zimi nije mogla da pređe 55C-57C. Naravno čišćenje od prašine bar jednom u 3-6 meseci (zavisi koliko radile).

Samo treba biti obazrviv kod RTX 3000 serije sa GDDR6X (3080, 3080ti i 3090) jer kod njih dok su kopali ETH koji gruva memoriju do maks. ko nije zamenio loše termalne padove je njakao memoriju do 100C (na 105C kreće da usporava). Takve prodavce samo pitate koja je temperatura memorije da vam daju neki test od 30 minuta i naravno pitanje da li su menjali term. padove. Ako se prave blesavi znači njakana kartica do maksa. i verovatno ventovi radili na 100%. Zaobilazite takve čak i ako je kartica TOP model jer ako je non-LHR model kopala je na svom maksimumu od kraja 2020 bar 2 godine.
Slični slučaj i sa RX 5700 samo što tamo je GDDR6 i ima modela koji imaju hlađenu memoriju kako treba a ima koji nemaju, mada te kartice su bile dobre samo za mining. sad ima boljih opcija.
 
Graficke koje su rudarile su polovna roba najcesce izraubovana i tako ih treba tretirati.

Ne nisu "bolje" od drugih polovnih.

Ne nisu bolje od novih.
 
Ma majning je banja za kartice, budu mladje i lepse nego pre sto su pocele da majnuju...

 
Ne znam ni ko tvrdi da su "bolje". Ali je pitanje i da li su lošije. Sve zavisi od održavanja. Ako je održavanje bilo ok, nema problema. A ako nije, i iz gejming konfiguracije može biti limun.
 
Evo ja otvoreno mogu da kazem da prodajem karte koje su rudarile i transaprentan sam sto se tice toga, ne prikrivam nikakve informacije.

Sa konstatacijom "rudari stavljaju kvalitetna napajanja" ne mogu da se slozim, mnogo rigova sam otkupio sa kineskim napajanjima i osrednjim LC Power napajanjima a tu su bili i Ampere modeli, RTX 3070, RTX 3080 i sl.

Takodje, kao neko ko je kopao i odrzavao rigove, garantujem da su cesto vlasnici trazili da iz kartice izvucen maksimum, a to znaci dodatno grejanje zbog dodatne zarade, tako da, nemojte da mislite da je svako isao na varijantu da "sacuva' svoju karticu. Takodje, mnogi zaborave da da vecina rudara ipak dize memoriju u nebesa, jer se ETH ipak najvise i kopao tako.

Neko je ovde napisao da treba da se obrati paznja na GDDR6X VRAM kod Apere karti i slazem se, jos bih dodao da su problematicne GDDR5X: 1080/1080ti modeli, takodje. Pogotovo paziti se kod Strix modela, najbolji nacin da se provere je Heaven barem 30 minuta, obavezno neka AAA zahtevna igrica i Superposition, na 1080p high/extreme/4k.

Takodje, narativ kako je isto da karta radi 365 dana 24/7 i da karta radi 365 dana 10 sati dnevno ne pije vodu, sve elektronske komponente imaju svoj otkazni rok.

Ubacite sijalicu pa crkne, ves masina se kvari, monitori, dakle, mislim da sve ima svoj rok i to je cinjenica, takodje, barem po mom misljenju.

Daleko od toga da imam animozitet prema majnerskim karticama, prodao sam i prodajem od Polarisa 4 GB o RTX 3090, reklamacije nisu postojale do sada, ali ne znaci da nekome kartica kasnije nije crka, mozda samo nemam takav podatak. Bilo je naravno reklamacija u smislu da nekome kartica ne odgovara pa je vrati jer uvek dajem probni period. Takodje, kako i radim mini-distribuciju kolegama koji isto preprodaju dalje, desavalo se i da kolege jave da im se neko zalio na Polaris modele, najcesce..

Konkretno, rigovi mogu da budu u dobrom stanju a i veoma prljavi i unisteni, ali sve se to da dovesti u red, tako da na kraju, ako vidite da je kartica kao nova, ne znaci da je ocuvana vec da je dobro ociscena, najcesce.

Svako bi voleo da kupi polovnu, ocuvanu graficku koja ima i pisanu garanciju, ali to ne moze za 510-520 eura koliko na primer, moze da se nadje 3080 10G na oglasima.

Dakle, da li preporucujem kupovinu rudarskih karti - zavisi od modela i od toga da li ste spremni da rizikujete da kartica eventualno crkne, jer to je realan scenario, pogotovo ako uzmete u obzir CINJENICU da mnogi ljudi nisu transaprentni prilikom prodaje rudarskih karti.

Koliko su sanse da se nesto pokvari - ako vam nesto znaci, iz iskustva, kroz moje ruke je prosle godine samo proslo prekro 200+ RTX 3080 kartica, ove godine sigurno barem jos 50-tak.

RTX 3070, RTX 3060ti, RTX 3060, da ne pricam.. RTX 3090, sigurno barem 20-tak komada, takodje. Polarise sam prestao da brojim.

Kvarovi nisu cesti, pogotovo ne na Ampere/Turing karticama, ali istina je da GDDR6X/GDDR5x ima narativ da moze da degradira, barem takva prica kruzi.

Polaris i Pascal kartice jesu za izbegavanje u sustini, ne samo jer su rudarile, nego zbog toga sto su prilicno dugo rudarile.

Izuzetak bi bili nitro+ modeli kod Polarisa i eventualno MSI Gaming X/Gigabyte Gaming modeli u raznim varijacijama.

Malo poduzi post, ali eto informacija iz prve ruke.
 
Kupovao sam rudarske,kupovacu i dalje.Prodao sam neke koje i dalje rade besprekorno,niko mi se nije pozalio
3080 sam kupio bio iz rudnika koji je cistiji i bolji od apoteke o odrzavanju kartice i da ne pricam
kartice su cuvane kao da ce zauvek da ostanu kod njega.Naravno da ima i onih koji ne cuvaju svoj hardver to stoji i niko ne porice
Moje je da pronadjem ove koji vode racuna i sve 5 :D
 
Polovno je polovno, tu nema mnogo sta da se prica, cena tu sve govori, da je isto kao novo i da vredi isto kostalo bi isto. Polovno "rudarsko" je jos "polovnije" i cena opet to govori, vredi nesto manje. Naravno da je rudarima u interesu da pricaju sve naj naj o rudarskim kartama, odrzavanju i eksploatisanju, ali molim za malo ozbiljnosti ako je moguce. Ispada po njihovoj prici da rudarenje "OPLEMENJUJE" karte i da postaju nekako bolje od drugih koje eto nisu rudarile. Njihove su karte sve radile u belim sobama, odrzavane u belim rukavicama od visoko obucenih ljudi, radeci na najboljim napajanjima, filtriranim naponima, klimatizovanim prostorijama. Nikako nisu bile zgurane na rigove u podrumima i tavanima gde leti ima >40C, a Miki Maus povremeno obilazi rigove da vidi da li je sve uredu. Nasuprot njima gejmeri su svoje karte drzali, u zamislite nekim Coolermaster H500 mesh kucistima (bezveze, mislim cemu to) pa jos sa 4-5 ventilatora, 800-1000W napajanjima koja su bila max 50% opterecena (realno i ovo je bezveze ako nije bar 80-85% stalno izuvano iz njega), AIO hladnjacima (mislim ko to jos koristi, valjda je BOX zakon) u klimatizovanim prostorijama na 22C sa RGB osvetlenjem, kaljenim staklima, filterima, 2-3x godisnje cisceno, svasta. Ni Miki Maus nije obilazio da vidi jel sve "pod konac", svasta...

Sad da se malo uozbiljimo ako je moguce da ne bi nastavili diskusiju od memoriji na 100C, crkavanju 1080Ti ASUS karata i to masovno itd. Meni koji sam preturio sve to preko svojih ruku nemozete "servirati" bajke.
 
Rudarsku kartu bih možda i kupio ali napajanje koje je rudarilo nikad.
Niko nije kupio 1000+ W napajanje sa hrpom PCIe konektora da na njega nakači 1-2 karte i drži ga na 40% opterećenja. Možeš da se kladiš da je to guralo nekoliko kartica istovremeno i da je maximalno izraubovano...
 
Drzim u svom racunaru P5 80+ Platinum EVGA 850W koje je guralo 6x 6600. Nemam strah od toga da ce napajanje da bude problem.
 
Moja je logika, bolje da kupim RTX 3080 iz rudnika za 500e nego RTX 4070Ti za 900e. Dobijem 15% niže performanse za 40% nižu cenu. Neka je šansa da grafička rikne 10%, opet je verovatnoća u moju korist. Neko ko je skorije učio statistiku i verovatnoću može da izračuna i koliko. ;)
 
Ja sam kupio novu 6900 xt i uopšte nemam ništa protiv polovnih rudarskih kartica! :cool:
 
Moja je logika, bolje da kupim RTX 3080 iz rudnika za 500e nego RTX 4070Ti za 900e. Dobijem 15% niže performanse za 40% nižu cenu. Neka je šansa da grafička rikne 10%, opet je verovatnoća u moju korist. Neko ko je skorije učio statistiku i verovatnoću može da izračuna i koliko. ;)
Ili neku novu za 500 eura i resen problem, bar za nas casuel gamere.
 
U ovom trenutku bolje 3080 za 500e iz rudnika nego bilo koja druga karta, jer ce 3080 da traje sledece dve godine minimum.
Sto se garancije tice, dobar Madjar i nema brige, mada to nije ni bitno, sve to ima serijske brojeve, isti ljudi rade, i to zajedno, tako da bilo koga da zovnes od poznatih, moze da sredi garanciju u roku od 4-6 nedelja.
 
Ja sam kupovao 1080 kad je bio isto mining boom/bust, generalno nije ni bilo drugih opcija sto zbog cene sto zbog raspolozivosti. Obisao sam 4 minera dok nisam kupio kartu, prva tri "nedo bog" zaista. Otp ista situacija na sva tri mesta, podrumcina, vlaga, prasina, kartice na rigovima sve vezane sto plasticnim vezama sto kanapom sto ekser zaglavljen u rupu umesto srafa, "patina" po karticama od vlage i prasine, sve se ulepilo kao da si ih umocio u gusti sok od kajsije... horor slike za jednog IT entuzijastu. Cetvrti lik, apoteka, odvojena prostorija, klimatizovana, kartice sve optimalno podesene, ventilatori rade na 20%, undervolt, underclock, sve po redu.

Kartica je sad kod ortaka, 5. godina otp kako ja znam gde je, sve sljaka, orginal ventilatori i dalje. Strix je u pitanju.

Ako znate od kakvog minera kupujete, apsolutno mislim da nema razloga za brigu.
 
Kako i kojim softverom testirate karte da se uverite da je sve ok?
 
Furmark za temperaturu, neki 3D naslov (igra) za artifekte.

Inače, katice koje nemaju rešeno hlađenje memorije (hladnjak naslonjen na iste) su veliki rizik!
Npr ETH se kopa tako što se nasvira memorija na sve moguće načine. Interesantno bi bilo videti kako čipovi na takvim karticama menjaju boju. ;)
 
Unigine Heaven za GPU temperature, primera radi, a ima nekoliko alata specificno za testiranje memorije, tacnije emuliranje ETH rezima rada, pa cak i goreg gde zauzme celu memoriju.
 
Nazad
Vrh Dno