Šta je novo?

Istrgnut kabl, sta sad??! help!

benchaman

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
319
dakle, cura istrgla kabl od nekog MS Industrial mp4 plejercica,...dakle sada plejercic vise ne mogu da punim a ni da prebacujem muziku. A u pitanju je kabl koji na jednom kraju ima klasican USB a na drugom kraju je nesto sto lici na mini usb ali nije to i taj kraj je istrgnut. Ima cetiri zice na samom kablu, nasao sam + i - ali ostale su jos dve zice (Data + i - pretpostavljam) plava i zuta. Problem je sto ne znam koja zica je data + a koja data - od te dve?
to je jedan problem, a drugi je kako zalemiti za dzek koji ide u plejer? koja zica gde?
Na dzeku naravno 4 pina za zalemiti i gledano sa strane gde ulazi kabl izgleda ovako ' , ' ,

Poslednja izmena:
da li iko zna? gde ste elektronicari, majstori,... :)

a evo ga model MP-401

Poslednja izmena:
Pa znas kako, opis ti i nije bas nesto.

Problem je sto ne znam koja zica je data + a koja data - od te dve?
Pa ne znam ni ja, ali to vec nije problem, stavis probas, ako ne radi okrenes.
to je jedan problem, a drugi je kako zalemiti za dzek koji ide u plejer? koja zica gde?
Na dzeku naravno 4 pina za zalemiti i gledano sa strane gde ulazi kabl izgleda ovako ' , ' ,
To kako izgleda je totalno nebitno, a i opis, ponavljam, ti nije neki.
Kada otvoris plejer, gledaj gde koja ide, pa lemi instinktivno, ako imas dovoljno isqstva ne bi trebao da omasis. Jel plejer ima svoju bateriju, ili ugradjenu?
Pusti neke fotke, visoke rezolucije, detalje, pa ako mogu da ti pomognem, pomoci cu.

pokusacu da objasnim malko bolje,...

dakle, kabl je USB, povezuje se na racunar. Drugi kraj kabla u plejer, ali to je neki drugi prikljucak (nije mini usb) a evo dole slike tog konektora koji sam nasao na Netu. Zice koje sada vire su ovih boja : plava, zuta i crvena(+) i braon(-). Verujem da su plava i zuta za podatke ali ne znam koja je koja, sto ti kazes nije ni bitno, probao bih pa ako radi radi ako ne onda treba okrenuti, to je ok. Najveci problem nastaje sto na samom plejeru ne znam gde je struja + i minus a gde su podaci. Mislim da ako bih struju + spojio tamo gde treba podatak da ce se ostetiti plejer jel' tako, zato prvo bih da pitam.
Na zalost nemam mogucnost da slikam, jer mi sinoc cura odnela plavi zub. Zato cu se potruditi ovako objasniti koliko mogu.
Sam dzek koji sam otvorio ima cetiri pina za te cetiri zice. Pinovi u dzeku su rasporedjeni onako kako sam nacrtao ako treba nacrtacu u Paintu, ali mislim da razumes. Zarezi su ti pinovi a sam dzek (SA TE UNUTRASNJE STRANE) kockast, pa tako ti pinovi idu ovako ' , ' , kada gledas u dzek sa strane odakle ulazi kabl. Znaci kada bi se zalemili kablovi stajali bi cik-cak :)
Sa druge strane, znaci kraj koji ulazi u plejer, svi ti pinovi ili mogu reci konektori/kontakti su poredjani jedan pored drugog u ravnoj liniji, onim redom kao sto su zice zalemljene.

Rado bi otvorio plejer ali ne znam kako, inace plejer ima svoju integrisanu punjivu bateriju koja je sada prazna skroz.
Ako uspem da slikam postavicu sliku ovde, pa mozda bude jasnije,...

Prilozi

• 1646P.jpg
    1646P.jpg
    13.2 KB · Pregleda: 82
Malo sam trazio po netu, i ovo jeste usb, ali micro usb, znaci taj konektor je u pitanju koji je iscupan,... naravno i u plejeru je micro usb e sada ostaje jos samo da provalimo gde ide koja zica :)

a onda evo i odgovor, nadam se da je tacan,... lepa setnjica do pijace ili bilo koje rac. prodavnice i kupovina novog micro usb kabla :D

Nazad
Vrh Dno