Šta je novo?

Ispustanje vazduha iz radijatora

honolulu

Zapažen
Učlanjen(a)
26.10.2024
Poena
1
Imam dva radijatora u stanu koja su od ove sezone centralnog grejanja potpuno hladna, dok ostali radijatori greju normalno.
Pretpostavljam da je vazduh u cevima uzrok toga.
S obzirom da na oba radijatora ne postoje ventili za ispustanje vazduha, na cevima koji dovode toplu vodu u radijatore postoje ventili sa ispustima.
Da li moze na tim ventilima da se ispusti vazduh?

Na slici je taj ventil.
1729945475654.jpeg

Možda može, možda ne može, zavisi kako je postavljena instalacija. Napr.: ja u stanu imam 4 radijatora koji se samostalno odzračuju (imaju slavinice za ispuštanje vazduha, i to radim sam) i 6 koji se odzračuju centralno, na poslednjem spratu zgrade (to radi ekipa iz toplane).
Ako ne znaš šta radiš, bolje zovi toplanu, ili ko je već odgovoran za grejanje, da uradi odzračivanje instalacije.
Pozdrav

Ovo je na zadnjem spratu.
Zvao sam toplanu, ali majstora jos nema.

Možeš da probaš, da polako, jako polako odvrćeš taj desni krak ventila. I po malo, dok na odvodnu cevku ne krene da izlazi voda ili vazduh.
Postoji šansa da to godinama nije korišteno, da je zapeklo i da se posle ne može lepo zavrnuti, bez zamene dihtung gumice.
Pozdrav

Jel ti to ventil na vertikali? Nalazi se na cevi iznad radijatora? Aj slikaj to malo bolje, probaj da uhvatis i radijator na fotografiji.Untitled.png

Poslednja izmena:
A drugi kraj radijatora?
Jel' ta vertikala ispod ventila koji bi odvrtao, topla ili ne?
Pozdrav

Danas je počeo jedan radijator da greje pomalo, ne znam da li su majstori iz toplane bili u podstanici.
Drugi je hladan kao i vertikala.

Da iskoristim temu,

takođe imam problem sa vazduhom u radijatorima u celom stanu. Ja sam na 10. spratu od 18, ali sam poslednji sprat za donju pumpu, za više spratove je zadužena druga pumpa.
E sad, em je temperatura vode koja dođe do mene niska, em je zgrada betonska bez izolacije tako da se baš borimo za to malo grejanja. Naravno da se i dogrevamo na klima uređaje...

Na stranu sad što je ceo sistem na izdisaju i što nikog to ne interesuje,
muku mučimo svake sezone sa vazduhom, ispuštamo sve radijatore više puta dnevno po dva meseca dok se sistem malo ne stabilizuje, i baš je zamorno.
Radijatori su naravno stari gusani, i na njima trenutno imamo te obične male ventile (poslednji red na slici) koji se odzračuju ručno. Takođe dva su okrenuta ka zidu i to je teško odzračiti da se ne isprska.

Mene interesuje da li neko ima iskustva ili zna nekog ko zna nekog da ima AUTOMATSKE odzračne ventile (jer sad vidim da to postoji), koji to rade bez ili uz minimalnu moju intervenciju? Nešto kao iz prvog ili drugog reda sa slike?

Prilozi

• 2025-08-12_10-51.png
    2025-08-12_10-51.png
    85.1 KB · Pregleda: 41
Negde sam čitao o tim odzracnin automatskim ventilima, neko je imao sličnu situaciju kao ti.
Sami radi, jednostavno ventil kao i svaki kad dodje do nekog pritiska sam ispusti. Mislim da vredi pokušati.

Juče sam zvao jednog majstora za grejanje, kaže da se ti automatski nisu baš najbolje pokazali, ali nije baš ni da je mnogo ljudi ugradilo, koliko sam ja shvatio neko mu se žalio da malo "bljucne" svaki put kad ispušta vazduh i zatvara.
To mi ima smisla, jer ne može taj proces zatvaranja da se odigra u nanosekundi.
Gledajući konstrukciju tog ventila , bazira se na nekom dihtung elementu koji se širi u kontaktu sa vodom, i tada zaptiva, a kada je izložen vazduhu osuši se, skupi, i otvori "diznu" dok opet voda ne nadođe.
Zbog toga preporučuju da se to menja na svake 3 godine. Ovo sa prskanjem ću već nekakvom zaštitom da rešim.
Generalno, nije to skupo, a kaže mi čovek da mogu i sam da zamenim, tako da ću okušati sreću, pa šta bude. Mogu dosta da dobijem potencijalno, a malo da izgubim.

Staviš crevo na ispust ventila i neće da pljucka. Svi ti automatski ventili su sa plovkom koji zna da zaglavi zbog oksidacije i u kućnoj varijanti lako se razradi ali u zgradi je problem.

A kako ces da zamenis sam zar nema vode u sistemu?
Nisam ziveo u zgradi sa tim tipom grejanja pa pretpostavljam da uvek ima vode.
Zivim u kuci, pre svake sezone proverim pritisak, dopunim ako treba sistem ozracim sve ventile i onda u toku sezone s vremena na vreme ih ponovo ozracavam

Tako je, ima vode uvek, ali ako se zatvori ventil (gde ga ima) na ulazu vode u radijator, može da se otvori.
Mada ne planiram to, biće svakako ispuštena voda iz sistema zbog drugog komšije, pa bih u tom periodu radio i kod sebe.

Raspitaj se prvo da li smeju da se ugradjuju automatski odzračni ventili jer ako kasnije bude nekih problema eto muke sa toplanom.

Ja imam ovaj dole u levom uglu.Jeftini su ali su spori treba vremena da se prsten osusi.Ne rade radnju bas.Mogu sluziti i kao obicni.

Napisao je kolega gore kako rade.

Vrh Dno