Šta je novo?

Ispravljanje nogica procesora

nemanjabgd84

Slavan
Učlanjen(a)
12.12.2007
Poena
425
Nisam uspeo da nadjem nigde, pa mi treba pomoc. Iskrivio sam 7,8 nogica sa jedne strane procesora kad sam skidao cooler. Da li to moze da se sredi ili mogu da ga bacim?
U pitanju je phenom II x2 be555

Uslikaj macro fotku pa okaci u thread. I ovo je tema za servis podforum btw

Ja ispravljao sa kreditnom i puno živaca :d

Za sve ove godine nisam video da ima rubrika servis. Izvinjavam se

pazi samo da ne pukni ja moj amd kupio sa dva pina koja fale i lepo samo u socket ubacio dve zicice :) i sve radi

Kreditna kartica, puno strpljenja, jaka lupa i eventualno cevčica od tanke hemijske olovke ako su baš mnogo savijene. I još jednom, strpljenje i laka ruka. Ispravljao sam jednog 754 pre neku godinu koji je neko bacio kroz prozor i proradio je iako su skoro sve nožice bile iskrivljene i proradio je i još uvek radi.
Eh da, kad ga dovoljno središ da uđe u soket kako tako, mrdaj ga melo levo- desno i otvori i zatvori ručicu nekoliko puta, posle će moći da se stavlja i vadi kao nov, pazi samo na statički elektricitet, uzemlji se dobro i radi na nekom metalu kao recimo poslužavniku.

ja sam na nekom intelu ispravljao pincetom . uhvatis za podnozje nogice i vuces prema vrhu. naravno ne sivonjski da iscupas nego lagano

Ispravljao jedan Athlon II x3 425, uspesno, kreditnom karticom i pincetom.

Pukla je jedna nogica u procesu,ali i pored svog namestanja nece lepo da legne jedna strana...mislim da je za kantu. Pokusacu jos jednom ujutro

Cim je pukla slaba vajda, kupi drugi cpu ***

Najbolja stvar za ispravljanje pinova je patentara. Ko nije probao neka proba. Ispravljao sam sa svim i svacim ali patentara je keva. Kreditna tek posle toga ako treba fino ravnanje ako je potrebno.
A sto se tice pina koji si odlomio... Ne bacaj procesor jer ima leka. Negde na forumu je bio link ali nema sanse da nadjem.
Neko je uzeo tanku zicu i zabo u socket ploce u rupicu u koju bi trebao da ide taj pin, isekao je tacnu duzinu da cpu moze da legne i da zicica pravi kontakt na procesoru i to sljaka bez problema. Samo treba dobro prebrojati rupice, malo strpljenja i moze da se resi ;)
Nadam se da si skapirao, ne znam dali sam dovoljno dobro objasnio.

Edit: Polako to ispravi, moraju da budu savrseno ravni pinovi da bi usli u socket. Nemoj nista da silu da guras, ispravljaj dok ne udje glat i onda probaj procesor. CPU moze da radi bez nekih pinova, zavisi koji si slomio. Ako nece onda ti ostaje metoda koju sam gore opisao.

Edit 2: Iskopao sam i youtube video gde je vise manje opisano sve sto sam gore napisao :D
https://www.youtube.com/watch?v=EdDccsbv5hA

Poslednja izmena:
Za ispravljanje nogica upotreba kreditne kartice nije obavezna ali dosta pomaze :d

Poslednja izmena:
Intel s478 3 GHz, slomljena 3 pina u uglu.. Ubodena zica u soket i sve radi uredno do dan danas. Mada je bilo slucajeva kada nece ni tako da radi, ali svakako vredi probati.. Tvoj procesor definitivno nije za bacanje.

Nogica je odletela, ali sam ispravio par okolnih koje su bile krive i procesor radi. Prolazi testove bez problema.
3 kartice, igla, pinceta i mnogo zivaca su resili problem.
Hvala svima na savetu i izvinjavam se sto sam ponovio temu, nisam uopste video rubriku servis...

ja sam isto slomio nogicu na mom cpu (x2 245), imao sam cpu kuler koji je ubica pinova...
nazalost nije bas bio stabilan bez toga, nesto mi to sa budzenjem zicom nije upalilo, pa sam nasao lika koji mi je ZALEMIO novi pin :) uglavnom novi pin je bolji od originalnih :)

za fino ispravljanje pinova (kad su skoro pravi), recept mi je:
skines socket sa ploce (samu platisku), polegnes cpu naopacke i onda stavljas plastiku, odmah ces videti koji pinovi su ostali krivi, onda lagano...

Nazad
Vrh Dno