Šta je novo?

Iso VS Mdf/Mds VS Cue/Bin

ironmanbg

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
935
Moja oprema  
Laptop
Thinkpad T440
Mobilni telefon
A55
Pristup internetu
  1. Optički internet
Koji format odabrati ( za igrice) ?
Iz svog iskustva , znam da iso daje ubedljivo najmanje fajlove , ali ima ,čini mi se , problem sa rezanjem Image fajlova preko 2 giga.
Ja sve igrice prebacujem na Iso ( zbog prostora) , da li grešim ?

CUE/BIN ne može da se koristi za DVD-ove.
MDF/MDS može za sve.
ISO može za DVD-ove a može i za CD-ove, ali samo ako nisu multisession i ako sadrže samo jednu data stazu (starije igre kao što su tipa Age of Empires, Quake 2 itd. ne mogu u ISO, tj. mogu ali ostaćeš bez muzike).

Kod CD-ova, CUE/BIN i MDF/MDS su veći nego ISO jer programi najčešće čitaju diskove u ovaj format koristeći RAW mod (u imidž se upisuje ceo sektor CD-a, tj. 2048 bajtova iz user data regiona + 304 bajta za error korekciju = 2352 bajtova ukupne veličine sektora). U ISO se najčešće upisuje samo user data a region error korekcije se rekonstruiše tokom rezanja, pa je zato CUE/BIN odnosno MDF/MDS malo veći od ISO-a. Generalno, CD igre skidaj u ISO a BIN/CUE i MDF/MDS koristi samo u specijalnim slučajevima (igre sa CD muzikom, PlayStation CD igre itd.)

Kod DVD-ova nema bajtova u sektoru koji se rezervišu za error korekciju već je sektor velik tačno 2048 bajtova, te je imidž uvek veličine onoliko koliko podaci na disku zauzimaju, bez obzira da li je ISO ili MDF/MDS. Naravno, i ovde važi da DVD ne može u ISO ako je multisession.

Poslednja izmena:
To sto mislis da ISO ne moze preko 2 giga je zato sto koristis FAT32 particiju koja uspesno barata sa fajlovima do 2 giga, a preko toga tesko... Kada pravis ISO fajl veci od 2 giga, snimaj ga na NTFS particiju, pa ces videti da moze...

p0z

Prvo, maksimalna veličina fajla na FAT32 particiji je 4 GB, a drugo, ISO9660 fajl sistem na CD/DVD-u ne može da adresira fajl veći od 2 GB ali to nema veze sa ISO imidžima. ISO imidž može da sadrži bilo koje fajl sisteme u sebi (ISO9660+Joliet+UDF, samo UDF itd.), to je prosto rip jedne data staze sa diska i sam po sebi nema drugih ograničenja.

A cemu sluze uif i daa? Imali ni neki program koji radi sa vecinom tih imidza(mount ili extract)? Glupo je da moram da imam MegicIso, PowerIso...

Prvo, maksimalna veličina fajla na FAT32 particiji je 4 GB, a drugo, ISO9660 fajl sistem na CD/DVD-u ne može da adresira fajl veći od 2 GB ali to nema veze sa ISO imidžima. ISO imidž može da sadrži bilo koje fajl sisteme u sebi (ISO9660+Joliet+UDF, samo UDF itd.), to je prosto rip jedne data staze sa diska i sam po sebi nema drugih ograničenja.

sorry, lapsus, ostala mi ta brojka u glavi od fat16 max velicine particije...

Nazad
Vrh Dno