Šta je novo?

ISO pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Poceo sam da prebacujem CD-ove na DVD praveci njihove imidze.
Pri ruci mi je Fantom CD. On mi za pravljenje imidza nudi par formata: standard ISO fimage file (ISO), media descriptor media file (mds, mdf), clone cd image file (ccd), cdr win image file (cue, bin).
Iskreno, do sada sam koristio mdf format ali samo dok su mi imidzi bili na hdd-u.
Sad kad bih ih snimio na DVD koristio bih ISO. Da li je ovaj njegov ISO format kompatibilan da se pusti i u drugim programima?
Na internetu cesto nalacem na ISO imidze. Da li je on prihvacen kao mp3 format za muziku, pa se preko njega sve "imidzira"?
Sta vi koristite za pravljenje imidza i u cemu ih pustate, rezete...
Nero ne moze da pravi ISO image? Right?
Dajte makar neki odgovor. 🙂

ISO nije "format za muziku", to je "slika" data staze prve sesije na CD-u. Znaci, u ISO ne mozes da skines VideoCD ili audio disk, ali mozes obicne data diskove.
Nero ne moze da skida diskove u ISO, ali moze da ih reze (i svi ostali programi), tako da je moja preporuka da sve skidas u ISO zarad potpune kompatibilnosti sa svim i svacim.
Egzoticniji formati tipa mds i ccd su predvidjeni za skidanje kompletnog sadrzaja diskova koji su na ovaj ili onaj nacin zasticeni od kopiranja (tipa dodatne informacije u subchannelu ili namerna ostecenja pri masteringu), ali posto nemas originalne diskove (ili mozda imas 🙂 ), sve skidaj u ISO i ne misli.

Poslednja izmena:
OK, pogresno si me shvatio, naravno da znam da ISO nije format za muziku, mislio sam na mp3 (igra zareza 😉 ).
Ali u cemu ih pravite? Jel ima razlike u onom napravljenom u Fantom CD-u ili u nekom drugom programu?
U ISO idu iskljuchivo "originali" 😀

Poslednja izmena:
Voodoo_NBGD je napisao(la):
........Nero ne moze da skida diskove u ISO.......
Nero>Extras>Save Tracks>Output file format pa padajuca lista i izaberes ISO image file

a c a je napisao(la):
Ali u cemu ih pravite? Jel ima razlike u onom napravljenom u Fantom CD-u ili u nekom drugom programu?

ISO=International Organization for Standardization, pa bi ISO fajl (standardizovan) napravljen u jednom programu morao da bude isti sa onim napravljenim u drugom. Ali, dobra stvar kod standarda je to sto ih ima toliko puno. 😀

Poslednja izmena:
"Nero>Extras>Save Tracks>Output file format pa padajuca lista i izaberes ISO image file"
Meni Nero nudi samo .nrg format, nema .iso (verzija 6.3.1.20)
Koja je to verzija koja nudi?

Nero 6.6.0.1

a c a je napisao(la):
"Nero>Extras>Save Tracks>Output file format pa padajuca lista i izaberes ISO image file"
Meni Nero nudi samo .nrg format, nema .iso (verzija 6.3.1.20)
Koja je to verzija koja nudi?
U 6.3.1.20 mi nudi ISO u padajucoj listi.

Izgleda da je bilo do sadrzaja diska od kojeg je trebalo da se napravi image, to je neki originalni CD sa drajverima za Pixelview proizvode.
Ubacio sam druge "originalne" CD-ove i pojavio se iso.
?

Interesuje me da li se na piratskim cd-ovima skroz ukloni zastita pa se oni mogu kopirati bez Alcohola ili ne? Da ne otvaram nov topic samo zbog ovog pitanja.

Da, skroz se ukloni zastita. Zato se i stavlja krekovani EXE, da bi mogao da igras...

Nazad
Vrh Dno