Šta je novo?

Iskustva sa Sony DSC H-1?

Wlayco

Slavan
Učlanjen(a)
18.07.2005
Poena
310
Kakvo misljenje ili licno iskustvo imate o Sony DSC H-1? Po reviewima izgleda da se radi o sjajnoj kameri... Da li je jeftiniji ili skuplji od npr. S2?

W.

Ne znam da li je jeftiniji ili skuplji os S2, ali je S2 bolja kupovina. Sony ima jako izrazen sum i po nekom mom vidjenju fotke su dosta brljavije. Jeste da pomenuti Sony deluje mozda i ozbiljnije, ali po onome sto sam video, nisam zadovoljan.

Eto, to je neko moje misljenje...

OK. Po ovome jeste Sony bolji, slazem se, ali ono sto sam video na
http://www.steves-digicams.com po meni je Canon bolji.
E sada "Wlayco" najbolje pogledaj na vise mesta testove i ako mozes negde da isprobas uzivo, pa sam proceni koji daje bolje fotke.

Oba aparata su OK kupovina.

micens je napisao(la):
OK. Po ovome jeste Sony bolji, slazem se, ali ono sto sam video na
http://www.steves-digicams.com po meni je Canon bolji.
E sada "Wlayco" najbolje pogledaj na vise mesta testove i ako mozes negde da isprobas uzivo, pa sam proceni koji daje bolje fotke.

Oba aparata su OK kupovina.
Mislim da ipak ni kod steve nisi dobro video. Ako koza laze, rogovi su tu (postavljene slike su cropovi uvecani 100% sa originala datih na www.steve-digicams.com), a superiornost Sony aparata je jasno vidljiva. Ne samo da ima manje suma, nego je sveukupno snimak vise nego ocigledno bolji:

Prilozi

• DSC00479 DSC.jpg
    DSC00479 DSC.jpg
    96.8 KB · Pregleda: 157
  • IMG_0533 Canon S2.jpg
    IMG_0533 Canon S2.jpg
    93 KB · Pregleda: 162
Svaka fotka na S2 ima previshe zelene, i to je gore od shuma...

Sad više nije važno, ali isto sam pitanje postavio ranije i ostao bez odgovora:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=77891

A što se tiče odnosa kvaliteta slika Sony H1 vs Canon S2, po onome što sam video na net-u, meni se više dopadaju Sony-jeve (svetlije su, možda čak malo oštrije i prirodnijih boja). Ostaje da se još razmotri čuveni Panasonic Fz5, za koji se čini da je još malko bolji (i jeftiniji) po pitanju kvaliteta samih slika od Sony-ja, ali sve su to vrlo,vrlo sitne razlike (a i Fz5 ima dosta slabiji video mod).
Dakle, u toj klasi 400-450 jevra, ja bi ih pri kupovini rangirao ovako: Fz5, H1, S2.

I još bih dodao da treba sačekati najavljeni Panasonic Fz30 (8MP, poboljšan video), koji će pak verovatno biti i ne-baš-zanemarljivo skuplji.

Fz30 nema shanse da koshta ispod 650€ kad se pojavi, nije to ista klasa...

Mislim da cu sam da razresim sopstvenu dilemu...
Nakon detaljnijeg posmatranja specifikacija i shootouta izmedju S2 i H1, moram da kazem da je Sony ipak znatno jaci i da daje za klasu kvalitetnije slike. Jeste da nema stereo zvuk u video modu (ali ima 640x480 @ 30fps), medjutim ako uzmemo u obzir da mu je prva namena, jeli, pravljenje fotografija, stvari su jasne...
Ne znam jel neko postovao link za shootout, ali evo ga...
http://www.dcresource.com/specials/S2_vs_H1/index.shtml

Evo upravo danas mi je stigao H1, i moram da kazem da su prvi utisci fenomenalni. Kvalitet izrade je sjajan, interfejs je napravljen da bi ga bukvalno i deb@#$ skontali za pet minuta. Displej je fantastican (upotrebljiv i na suncu), jedino sto je EVF poprilicno mali (iako zadovoljavajuce ostar i upotrebljiv). Zoom je veoma brz i precizan, auto fokus je sljakao besprekorno (videcemo u daljem radu), manuelni fokus iznenadjujuce brz.
Live histogram radi odlicno, ima exposure bracketing (0.3, 0.7 i 1EV). Ako trazite ultra zoom aparat (koji, uzgred budi receno kosta dvadesetak evra manje od S2), ozbiljno razmislite o Sony. Uploadovacu kasnije neke fotke da vidite sami...

Eto toliko za prvu ruku.

W.

Bash se takav utisak stiche iz raznih testova po netu, i bash mi je jedino mali EVF i smetao. U svakom sluchaju, bolja je kupovina od S2 kome EVF ne znachi mnogo...

s2 vs H1

Ljudi budite realni da digitalni fotoaparati a bogami i mnogi analogni fotoaparati sa povecanjem iso stvaraju sum. Kod digitalnih fotoaparata originalna iso osvetljenost je ujedno i najmanja tj stvarana iso osvetljenost sa kojom fotoaparat radi., sto je za h1 64 a za canon 50. Cak i slr fotoaparati pate od suma. Sto se tice panasonikovog ceda cini mi se da ima malih problema sa ostrinom, a sa druge strane daje najmanje suma.
Posto sam imao prilike da probam canon s1 i h1 uporedo, stekao sam utisak da h1 malo zabusava za bojama, cak i kod manjeg kontrasta u odnosu bele boje i neke druge bela nije skroz bela, dok je kod canona s1 skroz bela.
Neverujem da bi canon kod mladjeg brata s2 isao unazad

Micko, nemoj vise. Molim te.

Odmah na nozz. Malo tolerancije.
Micko zbunio si se, analogni fotografski postupak ne moze da ima shum, kao ni analogni fotoaparati. Mislio si verovatno na velichinu zrna, koja je kod brzih (osetljivijih na svetlo) filmova veca, i shodno tome kod sporijih manja.

evo slike koja je slikana za zenitovim analognim , film je bio iso 400, pa mi recite sta nevalja sa ovom slikom

Prilozi

• more.jpg
    more.jpg
    434.9 KB · Pregleda: 109
_MiCkO_ je napisao(la):
evo slike koja je slikana za zenitovim analognim , film je bio iso 400, pa mi recite sta nevalja sa ovom slikom

Snimano je sa filmom koji ima veoma krupno zrno, slika je podeskponirana pa zatim skenirana na nekom veoma lošem ravnom skeneru. Fokus je totalno omašen. Ocena je ovako na prvi pogled. Moguće je i da je film loš ili da je bilo brljanja prilikom razvijanja. Liči na stare ORWO kolor filmove ako su oni uopšte pravili ISO400.

U staroj kolekciji imam gomilu tada najjeftinijih Konica filmova od ISO800 sa zrnom koje se jedva vidi i koje je znatno manje nego šum na bilo kom kompaktnom digitalcu na ISO200.

Zbrka nastaje kod nekih jer šum na digitalcu i zrno na filmu na gotovoj slici izgledaju veoma slično.

Nakon mesec dana koriscenja H-1 mogu da ostavim i malo detaljnije informacije.
Aparat je stvarno preteran i sad sam siguran da je best buy u ultra zoom klasi. Naravno primecuju se i neki problemcici. Zasicenost boja je poprilicno izrazena (narocito crvene), mada se meni licno ovo uglavnom i dopada (a i vrlo lako se doteruje u PS-u, a postoji i opcija u aparatu za +saturation). Dalje, na fotkama koje sam radio uglavnom sam naknadno malo dodavao contrasta (takodje vrlo lako u PS a i postoji opcija u samom aparatu). Mozda mi se cini ali u veoma losim svetlosnim uslovima (potpuno oblacan dan bez imalo sunca), fotke (sto je i logicno) deluju podeksponirane. Ne mogu da razlucim da li je u pitanju verno preneta atmosfera ambijenta koji je slikan (a koji je siv i tmuran) ili se aparat ipak malo prevari u merenju (sto se, opet, da doterati bracketingom u aparatu ili levelsima u PS-u. Dozvoljavam kritiku da sad mozda malo preterujem - zasto uopste fotkati u takvim uslovima :D ). Kvalitet izrade u odnosu na S2 je MNOGO bolji. Aparat jednostavno i deluje ozbiljnije i jeste takav - delom je izradjen od metala a delom od kvalitetne plastike sa gumiranim hand gripom, dok je S2 takva plasticetina, i to u uzasnoj gay boji da je to strasno. Blic je izuzetno mocan i nisam ni sreo ni cuo za kompaktni digitalac ciji ugradjeni blic tako sljaka. Posebno zadovoljstvo predstavlja ekran, ne samo zbog 2.5 inca, vec zbog toga sto prikazuje sliku onakvom kakva bi izgledala pri podesavanjima koja su trenutno postavljena. Sta ovo znaci: u manuelnom modu ako pri suncanom danu stavite duzinu expozicije na npr. 5 sek. dobicete, ocekivano, beo ekran (kakva bi i fotka bila - spaljena), medjutim, kako smanjujete duzinu expozicije, tako ce se i ekran zatamnjivati proporcionalno tome. Ovo u kombinaciji sa live histogramom daje sjajne rezultate, i mnogo je bolji sistem od kojekakvih skala i sl. koje ukazuju na pravilnu expoziciju. Isto vazi i u obrnutom smeru (sa crnim ekranom u uslovima nedovoljne osvetljenosti). Naravno u full auto modu aparat sve radi sam i ne ponasa se ovako (ovde i nema nikakvih podesavanja, pa se na ekranu vodi normalna slika, prilagodjena svetlosnim uslovima).
Eto toliko, izvinjavam se na duzini posta. Par fotki koje sam pravio sam njim su okacene na zoni, pa da ne dupliram...

Poz,

W.

Nazad
Vrh Dno