Nakon mesec dana koriscenja H-1 mogu da ostavim i malo detaljnije informacije.
Aparat je stvarno preteran i sad sam siguran da je best buy u ultra zoom klasi. Naravno primecuju se i neki problemcici. Zasicenost boja je poprilicno izrazena (narocito crvene), mada se meni licno ovo uglavnom i dopada (a i vrlo lako se doteruje u PS-u, a postoji i opcija u aparatu za +saturation). Dalje, na fotkama koje sam radio uglavnom sam naknadno malo dodavao contrasta (takodje vrlo lako u PS a i postoji opcija u samom aparatu). Mozda mi se cini ali u veoma losim svetlosnim uslovima (potpuno oblacan dan bez imalo sunca), fotke (sto je i logicno) deluju podeksponirane. Ne mogu da razlucim da li je u pitanju verno preneta atmosfera ambijenta koji je slikan (a koji je siv i tmuran) ili se aparat ipak malo prevari u merenju (sto se, opet, da doterati bracketingom u aparatu ili levelsima u PS-u. Dozvoljavam kritiku da sad mozda malo preterujem - zasto uopste fotkati u takvim uslovima

). Kvalitet izrade u odnosu na S2 je MNOGO bolji. Aparat jednostavno i deluje ozbiljnije i jeste takav - delom je izradjen od metala a delom od kvalitetne plastike sa gumiranim hand gripom, dok je S2 takva plasticetina, i to u uzasnoj gay boji da je to strasno. Blic je izuzetno mocan i nisam ni sreo ni cuo za kompaktni digitalac ciji ugradjeni blic tako sljaka. Posebno zadovoljstvo predstavlja ekran, ne samo zbog 2.5 inca, vec zbog toga sto prikazuje sliku onakvom kakva bi izgledala pri podesavanjima koja su trenutno postavljena. Sta ovo znaci: u manuelnom modu ako pri suncanom danu stavite duzinu expozicije na npr. 5 sek. dobicete, ocekivano, beo ekran (kakva bi i fotka bila - spaljena), medjutim, kako smanjujete duzinu expozicije, tako ce se i ekran zatamnjivati proporcionalno tome. Ovo u kombinaciji sa live histogramom daje sjajne rezultate, i mnogo je bolji sistem od kojekakvih skala i sl. koje ukazuju na pravilnu expoziciju. Isto vazi i u obrnutom smeru (sa crnim ekranom u uslovima nedovoljne osvetljenosti). Naravno u full auto modu aparat sve radi sam i ne ponasa se ovako (ovde i nema nikakvih podesavanja, pa se na ekranu vodi normalna slika, prilagodjena svetlosnim uslovima).
Eto toliko, izvinjavam se na duzini posta. Par fotki koje sam pravio sam njim su okacene na zoni, pa da ne dupliram...
Poz,
W.