Šta je novo?

Iskustva sa skeniranjem - digitalizacija "analogne" građe

Adam K

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2006
Poena
360
Kao prvo da se izvinim moderatorima ako sam omašio sobu za postavljanje ove teme jer stvarno nisam bio siguran gde joj je mesto.

Već neko vreme prebacujem u digitalni oblik svoje fotografije, neke lične spise, razne knjige i sl. Zanimaju me iskustva drugih u ovoj "digitalizaciji". Znači koji skener koristite, u kojoj rezoluciji šta skenirate, u kom formatu čuvate i sl. Ako je moguće postavite i svoje primere.
Najviše me zanima digitalizacija knjiga. Ono što ja pokušavam da iskeniram i napravim najčešće jeste lepo i čitljivo, ali ima ogromnu veličinu na hard disku. Da li vi ono iskenirno ostavljate u obliku slike ili ga terate kroz neki program za prepoznavanje teksta.
Znači zanima me i sam proces skeniranja i kako posle obrađujete sirovi materijal.
Ne želim da kršim bilo koja autorska prava tako da se možemo fokusirati i na skeniranje nekakvih ličnih dokumenata, pisanija i sl. mada pogledamo kakva se rasprava vodi dole u forumu oko razlika između različitih ripova HD filmova :D mislim da ovakva rasprava ne bi bila ništa veće zlodelo.
Kad malo proberem kroz ono što sam sam radio okačiću i sam nešto.

Bas pre neki dan procitah na jednom foto forumu kako je fotoaparat (dslr naravno) mnogo bolji od skenera :zgran: Sto je naravno tacno ako je skener dno, a aparat tj. objektiv iz neke vise klase.

Elem imam epson photo prefection 3490 skenirao sam i neke krs negative snimljene nekim krs zenitom i jednu od tih fotki sam i uradio u 10x15. Ispala je mnogo bolje nego ona radjena sa filma (9x13) pre 10 god., naravno uz dosta obrade. Skener platio malo preko sto jura pre 2-3 god. Znaci malo bolji skener sasvim solidno zavrsava amaterske foto potrebe (cak i kad su negativi u pitanju). Negative sam skenirao u 3200dpi (sto je opticki maksimum mog skenera) i 48bit, dok fotke skeniram u manjim rezolucijama i 24bit. U principu sve zavisi za sta zelim da ih upotrebim i da li cu ih i koliko obradjivati.

Sto se tice teksta bilo koji skener ce ti zavrsiti posao. Posle ga provuces kroz Abbyy finereader recimo i dobijas tekst koji je searchabilan, moze super kvalitetno da se stampa jer je vektorski a pri svemu tome zauzima mnogo manje mesta.
Ali, uvek ima neko ali:D, potrebno je da se iscimas oko toga, tipa da ispravis greskice u tekstu, odvojis ilustracije, fotke i sl. ako ih ima.
Iskreno ja nista tog tipa nisam skenirao. Hocu jednu knjigu, ali nikako da se nakanim.

Ovde imas fine tutorijale na srpskom za Abbyy, vise nego dovoljno za pocetak:
http://www.4shared.com/file/103836300/7ea8b7f6/AFR_-_TUTORIJAL_za_SKENIRANJE_.html
http://www.4shared.com/file/103836310/67b386b7/AFR_-_TUTORIJAL_za_SKENIRANJE_.html

Poslednja izmena:
Ovako ja skeniram dosta knjige, fotografije itd. Moje licno iskustvo sve sto je cisti tekst (pisanje) skeniram u 200dpi fotografije do 600dpi ako se pojave Moiré patterns onda eksperementisem mada svi novi skeneri imaju u programu opciju za uklanjanje istih koja radi manje vise dobro setovanja skenera zavise od afiniteta dali ces ukljuciti sharp blur gama... zavisio od toga kakav je materijal koji skeniras a na kraju ostavis sve na fabrickim setovanjima pa se igras u PS do sad sam retko skenirao nesto na 1200dpi a prelamao sam i dizajnirao kataloga i kataloga. Sve slike cuvam u dva formata tiff ako je nesto jako znacajno i dobro i moze da mi kasnije posluzi i jpg (nekompresovani) ako skeniram slike casopise i imam ADF (Automatic Document Feeder) na skeneru ubacim 50 listova A4 i on ih sam skenira i pretvori u pdf ili ostavim kao jpg pa ih zipujem i ekstenziju reimenujem u cbr. (nazalost to zaheva da se isti moraju pripremiti za ADF odnosno razdvojiti na pojedinacne listove) Kad zavrsim imam par pdf podesavanja koje mogu da spuste znacajno isti bez gubitka kvaliteta (cesto saljem prireme za brosure i kataloge preko e-maila stamparijama).
Koriscenje digitalnog aparata (DSLR) za skeniranje je moguce ali zahteva da imas dobar stoni stativ sa lampama (za fotografije modela) da nespominjem kvalitetan aparat i objektiv. Malo je to sizifof posao dok ne ukadriras fotografises. Mada moze da posluzi u krajnjoj nuzdi.
Od OCR programa Abbyy je neprikosnoven uz UMAX sam dobio neki koji ima cak i prepoznaje Srbski (cirilica i latinica) i mogu reci da jako dobro radi. Zna malo da se pogubi ako skneiras nesto iz novina pa moras da se mucis (direktno skenira u word) ali je u svakom slucaju sjajan program.
Skeniranje knjiga to je najkomplikovaniji posao ako oces da ga kvalitetno uradis zbog nacina izrade knjige nemoze da se otvori bas najbolje pa nenalegne zbog korica poveza itd tako da to trazi ako oces profi da odradis da svaku stanu kasnje kropujes na meru i malo doradis. Ja sam radio sken knjige Vincent van Gogh-a za cerku i namucio sam se samo tako da ne oko skeniranja koliko oko toga da se sve izgleda kao knjiga (svaka strana istih dimenzija, isti kolorit...itd) doslo mi je da je rasijem skeniram pa ponovo vratim u izgled knjige...a da negovorim o B4++ (sala) nekom egzoticnom formatu iste koji nepasuje ni na jedan A4 skener ... kojeg sam jedino mogao na umax skeneru da skeniram pa sad vidi 240 str x 3-5 min po strani pa obrada radio sam je mislim 3 nedelje.

(Canon DR-1210C, Canon CanoScan 8800F, UMAX PowerLook 2100XL A3)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno