Šta je novo?

Iskoristite "Idle" CPU vreme i pomozite u traganju za vanzemaljcima...

M_M

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
13.09.2004
Poena
380
Cekaj malo, ovo je setiweb, a ne setiathome ??
Inace na Seti@home ima vec nekih grupa sa ovih prostora, a ova ja jedna od najvecih

Seti je jedna od vecih gluposti koje mogu da se nadju na webu, zamlacivanje populacije sa necim sto je vec sasvim ocigledno....

Iskreno CPU mi nikad nije IDLE... :D

A u cemu je poenta ? Evo imam ja tu par mocnih PI masina koje bih mogao da uposlim - ali neka mi neko kaze - sta cemo mi da nadjemo sa tim racunanjem ? (osim racuna za struju u sanducetu?)

Trenutno se radi lagana ali sigurna tranzicija Seti@home sa njihovog "propriatry" engine-a, na dosta fleksiblniji BOINC engine (http://boinc.berkeley.edu). Unadpredjenja su vise nego ocigledna - moguce je biti ukljucen u vise projekata (kao npr http://climateprediction.net/index.php), bolje iskoriscava viseprocesorske sisteme (i P4 hyperthreading je bolje iskoriscen), bolji i fleksibniji GUI itd...

Ne kazem da sve to ne izgleda kao mlacenje prazne slame, ali mozda ako (pitanje je ustvari kada) se jednog dana nesto otkrije, bice neke makar moralne satisfakcije. A u svakom slucaju bi bilo dobro da se prikazemo svetu ne kao neka zaostala provincija, vec kao (u najmanju) ravnopravni u kompjuterskoj pismenosti i snazi sa zemljama oko nas.

Konkretno ja sam cak jos vise zainteresovan za ClimatePrediction. Nadam se da ce se u dogledno vreme skupiti jos nasih voljnih da "idle time" svojih racunara ustupe ovom projektu. Klima na zemlji postaje sve ekstremnija (naravno ljudi su glavni krivci!) i mozda bas uz pomoc ovog projekta uspemo da predvimo moguce kataklizme i spasemo milione drugi (a mozda i sebe same!).

Inace, ne znam da li vam poznato, ali nasi prognosticari svoje prognoze i ne prave bas od "nule" (nemaju dovoljno dobre svoje modele i brze racunare da bi dali dovoljno dobru prognozu za 48h unapred ili vise), vec uzimaju bas Britansku, (cesto kombinuju sa Nemackom) pa sta ispadne... :)

Ko je zaintesovan,
http://climateapps2.oucs.ox.ac.uk/cpdnboinc/create_account_form.php
http://climateapps2.oucs.ox.ac.uk/cpdnboinc/team_display.php?teamid=329

Marti Misterija je napisao(la):
Seti je jedna od vecih gluposti koje mogu da se nadju na webu, zamlacivanje populacije sa necim sto je vec sasvim ocigledno....
konachno da se i ja slozhim sa martijem =)

Ja im nedam moju snagu CPU-a,sto bi reko naj ciga na TV-u - da oni pronadju VANZEMLJAKE ,pa da ih uvale nama ako ne valjaju. LOL

Svako ima pravo da ima svoje misljenje i da slobodno raspolaze svojim resursima. I ja sam do skora razmisljao zasto bi ja nekom tamo (verovatno ameru) dao svoje CPU vreme??? Ali zivot van zemlje (ili klimatske promene) nije pitanje koje se samo njih ticu vec svih nas... A inace sam ubedjen samo da nema sanse da oni pronadju vanzemaljce putem seti@home projekta, a da to ne procuri u siru javnost...

Postoje i projekti koji istrazuju lek protiv raka. Moje je misljenje da je daleko bolje uloziti CPU vreme u to, jer od toga moze biti konkretne koristi za mnoge ljude, nego li traziti vanzemaljce, jer od njih bas i nema neke koristi (mali, zeleni, ovako nesto -> :D )

Mancho za takav projekat bih sigurno ulozio svo slobodno procesorsko vreme,cak bih i ostavljao komp upaljen dok nisam kuci,za takve stvari ne treba zaliti ni mnogo vise truda,ali za vanzemljake NE DAM!

Calibra 4WD je napisao(la):
Mancho za takav projekat bih sigurno ulozio svo slobodno procesorsko vreme,cak bih i ostavljao komp upaljen dok nisam kuci,za takve stvari ne treba zaliti ni mnogo vise truda,ali za vanzemljake NE DAM!

Tu si u pravu! Korisnije bi bilo i DNA@HOME ako postoji, a negdje sam nacuo da postoji, ako neko zna nek napise adresu.
Ipak je svemir.....veeeeeeliki......!

Znate sta, ja sam na SETI@HOME ucestvovao proteklih par godina, ali sam ga skoro batalio, jer mi je sto rece MARE CPU retko na idle, a to je jedan od boljih projekata koji su pokrenuti tog tipa. Mislim, jedan od projekata je bio da se slobodno CPU vreme koristi kao internet pretrazivac...

Dakle, evo konkretne ideje. S obzirom da na benchmark-u ima jako puno freakova za hardware, koji cesto imaju i mnogo vise cpu snage nego sto im je potrebno (ja prvi), a narocito sto vecina clanova ima overclockovane masine, mogli bi sve te zveri da uposlimo za nesto korisno kao sto je istrazivanje raka. Nadjemo neki proveren projekat, napravimo team i ucinimo nesto korisno (svako u skladu sa vremenom koje moze da odvoji). Taman da vidimo ko ce prvi da naleti na lek intelovci ili amd-ovci :D (bez rasprave na ovu temu)

Trenutno postoje samo cetiri aktivna boinc projekta, i svi su istrazivacki:
1) SETI@Home: Traganje za vanzemaljcima
2) Predictor@Home: predvidjanje proteinskih struktura iz proteinskih sekvenci
3) Climate Prediction: predvidjnje klimatkih promena u 21-veku
4) LHC@Home: proracuni za najveci Akcelerator subatomskih cestica (LHC)

Inace informacije o svim postojecim (a i o nekim koji ce se tek pojaviti) "distributed computing" projektima imate na http://www.aspenleaf.com/distributed/distrib-projects.html

P.S. Inace, jos pre par godina je postojao projekat za trazenje leka za rak, ali izgleda da nije vise aktivan - http://www.grid.org/projects/cancer/

Jedini ludji od Setija je weather & climate prediction! Oruzje za promenu vremenskih prilika postoji odavnoa sto se tice klimatskih promena, "naucnici" koji se bave tim "problemom" ne poznaju osnove sveukupnih globalnih klimatskih promena. Suncev sistem (promene u jedinstvenom polju istog), promene na suncu > promene na planetama > promene na zemlji> promene ... ihaaaa.... bas je smesna ova "savremena nauka" :)

Teorija zavere?

I sta kada nadjete vanzemaljce. Dodju ovde i sve vas porobe. Onda vise nema kompova :)

[Mancha] je napisao(la):
Postoje i projekti koji istrazuju lek protiv raka. Moje je misljenje da je daleko bolje uloziti CPU vreme u to, jer od toga moze biti konkretne koristi za mnoge ljude, nego li traziti vanzemaljce, jer od njih bas i nema neke koristi (mali, zeleni, ovako nesto -> :D )
A shta ako ti vanzemaljci vec znaju lek za rak? Ha? :)
Anyway, uvek sam zamishljao dolazak vanzemaljaca na zemlju slichno kao u star trek first contact filmu kad dodju klingonci i onda pochinje prosperitet ljudske vrste, do jaja! :D

Da se razumemo, ako vanzemaljci dodju ovamo sasvim je sigurno da su tehnoloski i vojno superiorniji (i to ko zna za koliko redova velicina). A da li ce biti prijateljski nastrojeni, videcemo, ali ako umemo ljude za model (kako su se odnosili prema svojoj rasi u istoriji), crno nam se pise...

Ma da ne brinemo o tome, sasvim sam ubedjen da ce u narednih par stotina godina ljudska civilaizacija sama sebe da unisti na ovaj ili onaj nacin...

Mozda je ono shto vam treba, da date CPU Time za nalazenje lekova protiv bolesti ovo:
http://folding.stanford.edu/

What are proteins and why do they "fold"? Proteins are biology's workhorses -- its "nanomachines." Before proteins can carry out their biochemical function, they remarkably assemble themselves, or "fold." The process of protein folding, while critical and fundamental to virtually all of biology, remains a mystery. Moreover, perhaps not surprisingly, when proteins do not fold correctly (i.e. "misfold"), there can be serious effects, including many well known diseases, such as Alzheimer's, Mad Cow (BSE), CJD, ALS, Huntington's, and Parkinson's disease.

What does Folding@Home do? Folding@Home is a distributed computing project which studies protein folding, misfolding, aggregation, and related diseases. We use novel computational methods and large scale distributed computing, to simulate timescales thousands to millions of times longer than previously achieved. This has allowed us to simulate folding for the first time, and to now direct our approach to examine folding related disease.

evo gde bi mogli da napravimo Benchmark "klan", pristupam i ja, na poslu imam P4 2,8Ghz online 24/7 za doprinos...

[Mancha] je napisao(la):
Nickname, nije los predlog. Ajd ako neko ima jos neki, pa da se organizujemo.
Ma da. Tech Report i HardOCP imaju svoje timove.

evo rachunajte i mene in, ali se dogovorite oko konkretne stvari

Da pocnemo ovaj folding, ali neka neko napravi tim, koliko sam video postoje BenchmarkIT i Bench. A taman sam planirao da postignem 500 rezultata u Seti@Home... ;)

Evo ovako, tim se pravi na ovoj:
http://vspx27.stanford.edu/cgi-bin/createteam.pl
stranici, treba uneti podatke o homepage-u, logo-u itd. Posto bi ovo bio Benchmark tim, predlazem da Peca ili Silver odu i naprave tim za nas. Mogu i ja ali mi se ovo chini ipak prikladnijim pogotovo shto nije cimanje kao napraviti majce na primer (e da, kad cemo opet majce? :) )

Kasnije kada se registrujete i skinete klijent softver samo treba da se unese za koji tim "radite" i to je to. Mogli bi da se dogovorimo i oko nickova ([Bench]nickname, otkud znam nisam ni u jednom klanu) bila bi fora da budu uniformni.

Sajt sam samo letimichno pogledao, ako neko ima vremena da detaljnije prostudira i skrene paznju svima na propushtene detalje neka to i uradi...

Pa da vidimo, dokle cemo stici. Ako admini ne naprave tim (a ne vidim zashto to ne bi uradili, osim ako znaju neshto shto mi ne znamo), evo ja cu.

Poz

Samo da dodam da je pozeljno skinuti console verziju, jer nema potrebu da koristi procesorsko vreme za razno-razne crteze i grafikone. U prevodu, brza je. :)

Vrh Dno