Šta je novo?

isključivanje drugog HDD-a

zdenko

Čuven
Učlanjen(a)
01.08.2005
Poena
619
Ubacio sam još jedan HDD u računar i znam da windows 7 nakon određenog perioda neaktivnosti gasi HDD ali nakon njegovog isključivanja nigde u sistemu ga nevidim i nemogu pristupiti podacima. Jedino mi preostaje sleep ili restart da bih ga ponovo aktivirao. Na koji način ga mogu ponovo aktivirati bez sleep-a ili restarta?

Control Panel\All Control Panel Items\Power Options\
pa tamo gde ti je stiklirano kliknes na Change Plan settings
pa opet kliknes na Change advanced power settings
otvori ti novi prozor
kliknes na plus za Hard disk
pa opet na plus za Turn Off Hard Disk After
i na kraju na Setting
tu stavis koliko oces minuta, ili 0 ili 9999 pa ga nece iskljucivati i pisace ti Never

To sve znam ali ja želim da se hard isključi ako ga ne koristim ali da ostane vidljiv pa kad želim da pristupim podacima sa njega da nemoram restartovati računar.

Koliko sam ja upucen u taj fazon majkrosofta
dosta ljudi se zali sto uopste OS to radi, lose je po sam hdd to ukljucivanje i iskljucivanje :)

Ma ostavi ga uključenog troši u takvom režimu kad ga ne koristiš max 10W ako troši i toliko.A to što ti se dešava je možda neko brljavljenje u Winu ili probaj da zameniš mesta sa naponskim i sata kablovima na tom hardu da vidiš da nije do toga.

Poslednja izmena:
Imas neki problem na racunaru (OS, HDD, PSU..), taj HDD uvek treba da je dostupan iako "iskljucen" u Win 7 (sa malim kasnjenjem po spin-up-u)

Upravo tako, uvek su dostupni iskljuceni hdd-ovi samo sto moras sacekati 1-3 sec dok se ukljuci i odradi spin...ti imas problem druge prirode

sve ovo do sada znam, a "problem druge prirode"- pa zato sam i postavio pitanje.

Pa jesi li uradio sta ti je B-ZiGER predlozio?
Na pitanje "Na koji način ga mogu ponovo aktivirati bez sleep-a ili restarta?" odgovor bi mogao biti "stavi ga u USB rack i pali/gasi po potrebi" ,)

Odgovor na pitanje "u cemu moze biti problem" ide od verzije Win-a, novih drajvera za plocu/cipset/kontroler, preko podesavanja u BIOS-u, u Windows-u, do falicnog napajanja, hdd-a, ploce, SATA/molex kablova... :wave:

Koristim win7 64bit, drajveri su poslednje verzije, napajanje je na istoj grani i za sistemski i za drugi hdd, menjao sam sata portove, jedino nisam u BIOS-u ništa dirao. Ako u Win-u postavim opciju da se ne gasi to funkcioniše ali kad se ugasi ni traga ni glasa do restarta.

Probaj ovo:
kad ti se iskljuci hdd idi na start
pa desni klik na computer i onda manage
u novom prozoru klikni device manager
pa klikni na disk drives a zatim desni klik na isto to
izaberi scan for hardware changes

Ma probao sve živo i ne vredi (čak sam ga formatirao i na primary i extended ali ne vredi), jedino nisam dirao BIOS i ako možda treba staviti negde džamper na HDD, inače odustajem- ostaviću ga da radi stalno.

Rešio problem, AHCI drajver je pravio problem.

Vrh Dno