Ne treba ti 8h sna. Bolje 6h kvalitetnog sna, nego 8h nekvalitetnog. Zatim, kao i sve drugo, za dobar i kvalitetan život, kontinuitet dobrog sna je ključan. San ne može da se prevari, stigne te pre ili kasnije, pa se srušiš. Bez dobrog sna u kontinuitetu nema ništa, a da bi dobro spavao, moraš da se umaraš, da ne jedeš đubre, da ležeš na vreme, ranije, da spavaš na dobrom dušeku u dovoljno provetrenoj i rashlađenoj prostoriji. Sve to ide jedno sa drugim.
Ne znači da ne treba pojesti nekad đubre, piti pomalo alkohol, možeš i da se olešiš kad si sa društvom, ali to bi trebalo da su izuzeci.
Koliko se fizički umoriš i kako se hraniš? Da li piješ alkohol? Većina svih problema koje današnji čovek ima, depresija, gojaznost, diabetes, loš imunitet, alergije, bolovi u leđima, potiču od vrzinog kola loše ishrane, kasnog leganja, celodnevnog sedenja za kompom, nedovoljne fizičke aktivnosti. Ljude mrzi da šetaju, a ne da potrče ili dohvate tegove. Niko nema vremena, a slobodno vreme spizde skrolujući šortsove na telefonu.
Ja bih voleo da sam pre 20 godina znao ovo što sad znam, ali tad nije toliko informacija bilo dostupno i ljudi su bili drugačiji. Danas imaš beskonačno tekstova, imaš podkaste o zdravlju. Nađi Hubermana, poslušaj, ima 6 epizoda o snu, fantastično. Imaš o ishrani, o treningu, odličan podkast. Ja ga slušam na Spotify dok trčim (pored drugih tema, istorije, psihologije, agelast je odličan, itd). Neviđena količina informacija danas može da se prikupi dok radiš nešto drugo.