Šta je novo?

iRiver H10 5GB

Ja ga imam i po meni je ekstra. Zvuk je dosta kvalitetan sa sluskama koje dodju uz njega (za razliku od iPod-a) sto se tice lakoce rada isto je ok (mada kazu ljudi da je malo bolji iPod). Ima lepo podesavanje custom ekvilajzera, dobar radio,mozes i da pregledas slike i text (to mi se na pocetku svidelo ali na kraju ne ispadne nesto prakticno). Sve u svemu super je samo zavisi za koje ga pare nabavljas(ja sam ga dobio jeftino).

Imam i ja H10 5GB Pure (ovo poslednje znachi - model bez radija) i plejer je stvarno izvanredan.

Veoma je bitno zameniti firmware koji dolazi uz player i forsira upotrebu MTP protokola za povezivanje sa rachunarom i korishcenje Windows Media Playera za prebacivanje muzike (WMP je pun bagova i stalno se zaglavljuje prilikom sinhornizacije plejera) korejskom verzijom firmware koja podrzhava UMS protokol, a za sinhronizaciju se mozhe onda koristiti program iriver plus ili se muzika mozhe ruchno prebacivati, uz osvezhavanje baze podataka na plejeru pomocu programchica Easy H10. Pomenuta zamena firmwarea je vrlo jednostavna i detaljno je objashnjena na sajtu MisticRiver (www.misticriver.net), koji je i inache odlichan izvor informacija za sve koji imaju neki od iriver plejera.

Zamenom firmwarea uklanja se i ogranichenje maksimalne jachine zvuka, prisutno u evropskom firmwareu (posledica glupih evropskih propisa o "zashtiti sluha").

Plejer je, inache, odlichno dizajniran, uglavnom je od anodizovanog aluminijuma, ima ekran u boji, prilichno logichne menije, kroz koje se krecesh upotrebom izvanredne trake osetljive na dodir (touchpad, umesto iPodovog ClickWheela) i dugmica rasporedjenih na prednjoj i desnoj bochnoj strani plejera. Omogucuje pregledanje fotografija, tekstova, a ono shto je najbolje jeste mogucnost snimanja zvuka pomocu ugradjenog mikrofona - ova opcija funkcionishe izvrsno, a kvalitet je takav da ne samo da odlichno snima govor, vech daje i sasvim pristojne (naravno, za amatersku upotrebu) rezultate prilikom snimanja zhive muzike (meni je, izmedju ostalog, bio bitan i zbog toga, buduci da pevam u horu, tako da imam privatnu "arhivu" nasheg pevanja, a zgodan je i za probe-uchenje novih kompozicija).

Baterija drzhi krace nego na iPodu i to je jedan od nedostataka (meni obichno izdrzhi oko 8-9h, uz dosta korishcenja ekrana, prebacivanja pesama i sl), ali moguce je nabaviti opcionu bateriju (dodushe, ako imash nekoga ko to mozhe da ti kupi u USA ili EU), koja se lako zamenjuje, buduci da mozhe da se skine sa plejera (ne morash da otvarash plejer). Postoje i drugi dodaci, ali kod nas nisu u prodaji.

Nemoj da se zeznesh kao ja da uzmesh "Pure" model koji nema radio. Neshto mu je nizha cena, ali razlika je suvishe mala da bi trebalo da te sprechi da nabavish model sa radiom. Na modelima sa radiom, mozhesh da snimash i sa radija, da zadash snimanje u odredjeno vreme i sl.

Mislim i da se vishe isplati kupiti model od 6GB. Razlika u ceni nije velika, a imash chitav gigabajt vishe (mnogo znachi, jer cesh 5GB napuniti chaskom).

Pozdrav i preporuka da kupish ovaj fenomenalni uredjaj (dodushe, treba razmotriti i nove SanDiskove modele, ali ako ti je snimanje zvuka bitno, onda su iriver i Cowon Audio No1).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno