Šta je novo?

Iritacija očiju zbog monitora

Stigle su mi cvike pre 2 dana. Testirao sam ih i utisci su pomesani.

Pre svega, rade posao koji treba da rade. Stvarno je prijatnije gledati u monitor kroz njih i posle celog dana gledanja nemam glavobolju, bol u ocima ili pritisak. Ranije, posle duzeg gledanja ako zatvorim oci, osecam kako se opustaju i onda shvatim da gledanje zahteva naprezanje. Sada toga nema, dakle nikakv umor nije prisutan.
Oci mi jesu crvenije, ali ne koliko ranije. Isusivanje je i dalje prisutno, ali ne osecam peckanje.

Problem koji imam je ram i obrada sociva. Na ivicama sociva se vidi kako su iskrzana (delovi, ne komplet ivice). Stakla kao takva nisu izgrebana i to ne kvari gledanje, ali mi kvari utisak da vidim te sitne pukotine po ivicama. Znam da se ne radi o premium proizvodu, ali opet.
Takodje su gumice za nos pod losim uglom. Mnogo je sirok ugao pa na nos staju samim vrhom sto ubada i boli vrlo brzo. Ispravio sam ih malo ali su onda preblizu i mnogo visoko stoje. Ovo se ne desava ni na kineskom ray ban pa sam malo iritiran, ali cu srediti.

Sve u svemu, kada ispravim te gumice, naocare ce biti savrseno funkcionalne i objektivno bez nedostataka.

https://www.youtube.com/watch?v=QMXYfi2lRdA

kod dobre vecine monitora iako su LCD, bez obzira da li su LED ili sa neonkama moze se javiti okom nevidljivi flicker, a zna da izazove kod nekih ljudi crvenilo ociju usled NAPREZANJA i to nema nikakve veze sa isusivanjem ociju. Otrkiva se bukvalno ventilatorom ili kamerom mobilnog telefona. Ponekad se moze prevazici menjanjem kontrasta i svetline na monitoru dok se isti posmatra na ekranu mobilnog telefona i snima kamerom (video). Bukvalno u jednom trenutku prestanje talasanje slike. Pokusaj ovo, kolegi sa posla je uspelo. Njemu je to pokazao jedan prijatelj i kaze da je PROGLEDAO. Bukvalno je bilo okom neprimetno, ali je posle 4-5 sati izazivalo crvenilo i zamor ociju, ponekad i mucninu. Pokusaj nista te ne kosta.

To sto nestane znaci samo 1, izjednacila se frekvencija monitora i kamere, tako da nije to to...

Stigle su mi cvike pre 2 dana. Testirao sam ih i utisci su pomesani.

Pre svega, rade posao koji treba da rade. Stvarno je prijatnije gledati u monitor kroz njih i posle celog dana gledanja nemam glavobolju, bol u ocima ili pritisak. Ranije, posle duzeg gledanja ako zatvorim oci, osecam kako se opustaju i onda shvatim da gledanje zahteva naprezanje. Sada toga nema, dakle nikakv umor nije prisutan.
Oci mi jesu crvenije, ali ne koliko ranije. Isusivanje je i dalje prisutno, ali ne osecam peckanje.

Problem koji imam je ram i obrada sociva. Na ivicama sociva se vidi kako su iskrzana (delovi, ne komplet ivice). Stakla kao takva nisu izgrebana i to ne kvari gledanje, ali mi kvari utisak da vidim te sitne pukotine po ivicama. Znam da se ne radi o premium proizvodu, ali opet.
Takodje su gumice za nos pod losim uglom. Mnogo je sirok ugao pa na nos staju samim vrhom sto ubada i boli vrlo brzo. Ispravio sam ih malo ali su onda preblizu i mnogo visoko stoje. Ovo se ne desava ni na kineskom ray ban pa sam malo iritiran, ali cu srediti.

Sve u svemu, kada ispravim te gumice, naocare ce biti savrseno funkcionalne i objektivno bez nedostataka.

Nemoj se zamarati da to sam sredjujes, odnesi do najblizeg opticara, sredice ti to ili zameniti, za mizernu sumu ili cak besplatno.

Ovaj f lux stvarno pomaze.
Crvenilo tj puknuti kapilari se nisu preterano smanjili, ali me oci mnogo manje peku. Posto ne radim nesto gde su boje bitne, toplo preporucujem svima koji provode dosta vremena za racunarom.
Linux, win, nebitno, svuda radi lepo, lako se namesta.

Imaš aplikacije ovog tipa i za mobilne telefone, pa ako ti treba, probaj.

Sumnjam da većina nas baš toliko gleda u mobilni da iritira oči. Problem sa mobilnim je uglavnom druge vrste, a to je gledanje pred spavanje. Kroz oči, mozak dobija signal da je okolina još uvek svetla, odnosno dan. To dovodi do sporijeg opuštanja i lošijeg sna.
Sigurno da, za oči, blještanje ekrana sa jakim plavim nijansama nije dobro u mračnom večernjem okruženju, ali vreme gledanja je mnogo manje od onog koje provedemo uz monitor.

Za mob ja preporučujem lux autobrightness koji kontroliše osvetljenje i ima ugrađen night mode sa podesivom temperaturom.
Osim toga, igranje igrica i pregled interneta treba ostaviti za jutro

Evo resenja za iritaciju :D

tumblr_njlo7kxHEO1qzhjh2o1_400.gif

Sumnjam da većina nas baš toliko gleda u mobilni da iritira oči. Problem sa mobilnim je uglavnom druge vrste, a to je gledanje pred spavanje. Kroz oči, mozak dobija signal da je okolina još uvek svetla, odnosno dan. To dovodi do sporijeg opuštanja i lošijeg sna.
Sigurno da, za oči, blještanje ekrana sa jakim plavim nijansama nije dobro u mračnom večernjem okruženju, ali vreme gledanja je mnogo manje od onog koje provedemo uz monitor.

Za mob ja preporučujem lux autobrightness koji kontroliše osvetljenje i ima ugrađen night mode sa podesivom temperaturom.
Osim toga, igranje igrica i pregled interneta treba ostaviti za jutro

i za sve što si naveo, aplikacije poput f.lux-a i služe.
a lux je ništa drugo do prostiji f.lux, čak i on ima menjanje "boje" displeja

Nazad
Vrh Dno