Šta je novo?

iPhone 4 gubljenje signala mali test

Stevs

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.08.2000
Poena
649
Testirao sam malo telefon u problematičnom položaju držanja i došao do zaključka da signal padne za nekih 25db.

Šta to znači?

Sa starim firmware-om 4.0 ako ste u zoni dobre pokrivenosti, a to su najčešće gradovi. Signal će Vam biti od - 60db do -70db. Problematičnim držanjem bukvalno nećete moći da vidite padanje signala na grafičkom prikazu jer je prvi pad na -91db

Međutim sa novim firmwareom Apple je promenio način prikazivanja signala i pri padu od 25db možete vrlo lako izgubiti tri, a nekad i četri crte. Prvi pad je na -76db dalje na -87db, -98db...

U prevodu ako ste u mreži koja ima dobar signal mnogo češće čete videti padanje signala sa novim softwerom 4.01 nego sa 4.0 i obrnuto.

signalbarmapping.jpg

Poslednja izmena:
Ne reche shta to znachi u praksi ? Veza ti pukne 5, 10 ili 20 puta dnevno ili shta ?

Ne reche shta to znachi u praksi ? Veza ti pukne 5, 10 ili 20 puta dnevno ili shta ?

Danas sam sedeo kod matorih surfovao po netu i izgubio sam signal u tom položaju bar tri puta. Kako skinem dlan sa donjeg levog ugla signal se vrati. Obratio sam pažnju i na položaj tvoje ruke na snimku i konstatovao da je tvoja ruka manja i da ne hvatamo na isti način telefon. Ako ga samo malo uhvatim više ili niže signal je pun. Ne vredi meni je baš prirodno da ga tako držim...

Što je najgore signal uopšte nije loš kod njih u kući. Sa punih 4 crtice padne na no signal. To me je i navelo da malo testiram o čemu se radi.

Poslednja izmena:
Ono je Banetova ruka :)

Znachi tebi je telefon neupotrebljiv za net, a za razgovor ?

Poslednja izmena:
Meni ne padne ni sa jedne crte u garaži, na nijednu. Nije ti dobar taj primerak telefona, sasvim je moguće...

Malo providnog laka preko antene i resen problem. :)

Ono je Banetova ruka :)

Znachi tebi je telefon neupotrebljiv za net, a za razgovor ?

Naravno da nisam rekao to. Upotrebljiv je ali da ima problem ima problem. Ebiga ga dao sam 600€ za telefon, a moram da gledam kako da ga uhvatim. Nema opravdanja. Da ću da ga koristim koristiću ga, da volim apple proizvode volim, ali da su zas*ali zas*ali su samo tako.

Ovakvu stvar morali su da znaju pre nego što su pustili u promet telefon. Ovo je nemoguće da se ne primeti.

Meni ne padne ni sa jedne crte u garaži, na nijednu. Nije ti dobar taj primerak telefona, sasvim je moguće...

Nešto mi je drugo palo na pamet. Postavlja se pitanje kakvu provodljivost ima moja, a kakvu tvoja ruka. Mislim da je to individualno od osobe do osobe. Možda grešim ali sasvim je moguće da svojom rukom ne možeš da napraviš toliki pad signala kao ja?

Druga stvar je vrlo moguća takođe, a to je da si ti u prestonici, a ja u provinciji. Da ja u stanu i kod matorih ne mogu da uhvatim 3G signal osim napolju iako pokazuje da je sasvim solidan signal unutra. Vrlo je moguće da je kvalitet mreže lošiji u Kragujevcu što automatski povećava mogućnost izražavanja ovog problema.

Poslednja izmena:
Nešto mi je drugo palo na pamet. Postavlja se pitanje kakvu provodljivost ima moja, a kakvu tvoja ruka. Mislim da je to individualno od osobe do osobe. Možda grešim ali sasvim je moguće da svojom rukom ne možeš da napraviš toliki pad signala kao ja?

Druga stvar je vrlo moguća takođe, a to je da si ti u prestonici, a ja u provinciji. Da ja u stanu i kod matorih ne mogu da uhvatim 3G signal osim napolju iako pokazuje da je sasvim solidan signal unutra. Vrlo je moguće da je kvalitet mreže lošiji u Kragujevcu što automatski povećava mogućnost izražavanja ovog problema.

Biće pre da je to nego da je primerak. Ajde provodljivost ruke na stranu, to mi zvuči suludo. Ali provincija vs. grad je logičnije. Ovde ima tona predajnika sa svih strana, a tamo se veže za jedan-dva. Logično je. Tako je i u USA. No, najbolje da ako budeš u gradu, svratiš na piće, odemo do garaže i uradimo death grip. (Znam da je rečenica gej, ali stvarno nije dvosmislena :D).

Tacno je da padne nekada i to samo u nekim situacijama na primer meni u firmi na 4 spratu pod zemljom. Ali padne na 1 crtu a ja i dalje pricam.

@Stevs
Da li si probao sa iskljucenim 3G-om kako se ponasa signal?

Ja sam isto testirao na pocetku ali posle ne obracam vise paznju na to jer uopste ne utice na funkcionalnost telefona, ne prekida vezu niti internet.

Evo posle par dana korišćenja četvorke da iznesem i moj zaključak - signal je isti ili bolji od 3GS-a u svim uslovima eksploatacije. Crticama se nisam toliko opterećivao jer na 4.0.1 broj crtica jako varira ali to me ne opterećuje.

Ako nekoga interesuje evo i detalja pa nek svako iznese svoje zaključke:

U uslovima gde inače imam normalan signal, nema razlike kako držim telefon. Čak i kada se drži kako ne treba, razgovori se ne prekidaju i 3g data transfer radi bez zastoja. Imam 3 mesta na kome znam da imam probleme sa signalom sa prethodnim 3GS i na dva mesta sam testirao.

Prvo mesto je kod drugara u garaži u zemunu... Signal je sa svim telefonima slab i veza se često prekida. 3g signala nema sem na samom ulazu. 3GS je uglavnom imao jednu ili dve crtice kada stoji napolju i često je gubio signal ako je u džepu. Veza često puca u toku razgovora. Sa novim je signal takođe oko dve crtice ali se signal ne gubi i normalno se razgovara ukoliko se ne drži kako 'ne treba'. Ako se prespoje antene, počinje da se gubi veza i na kraju izgubi signal. Otprilike se tada ponaša isto kao i 3GS koji je bio među boljim telefonima po stabilnosti veze na tom mestu. Ono što sam pre dobijao tako što sam se približio ulazu, sada dobijam tako što sklonim ruku sa problematičnog dela telefona.

Drugo mesto je u centru u staroj zgradi gde sam imao relativno slab signal (međutim nikada toliko slab da se veza prekida) i gde se 3g signal gubi. Oba telefona pokazuju oko 3 crtice dok četvorka padne na dve ili jednu ako se prespoje antene ali to nikako ne utiče na vezu. 3g data je druga priča i tu se vidi promena. 3GS je imao 3g signal pola/pola dok ga iphone4 ima stalno. Prilikom prenosa, prespajanje antena uzrokuje prekid 3g signala, mada i to varira. Držao sam ga dosta dugo sa prespojenim antenama i varirao je između 3g i edge u toku prenosa. Zanimljivo je da je 3GS, ukoliko izgubi 3g signal u toku prenosa, ostajao bez njega do kraja konekcije uglavnom dok iphone4 povrati 3g čim se malo povoljnije postavi ili se ruka skloni.

Treća lokacija gde znam da imam problema sa signalom je u kotežu kod drugara u kući ali nisam još bio kod njega tako da nemam podatke.

Dve napomene - 3GS mi je bio do sada telefon sa najboljim signalom tako da sam ja prezadovoljan četvorkom. Druga stvar je da mu je wireless dosta jači i tu nikakvo držanje ne utiče na slabljenje signala. Pošto sam na poslu često prilično udaljen od rutera, ovo mi je primetno pogoljšanje.

Al sam smorio... Ostale osobine telefona su već prežvakane pa neću daviti sa njima ;)

Pa ja to upravo pitam. Ne interesuju me nikakvi decibeli i teorija kojom se svi bave otkad se telefon pojavio, vec u realnim uslovima, da li telefon radi loshije od nekog prethodnog na istim mestima. Retko je videti takve komentare u gomili djubreta, ali svaki put je bio kao ovaj tvoj, iPhone 4 radi bolje od prethodnih modela, koji su inache odlichni shto se prijema tice..

Poslednja izmena:
Upravo tako. Potvrđujem priču, slično iskustvo kao geni...

Thierry, jel si ti u Kanadi negde "u preriji" :) ili u velikom gradu ?

Thierry, jel si ti u Kanadi negde "u preriji" :) ili u velikom gradu ?

U Montrealu drajveru ali cesto idem van pa probam u tom trenutku. Takodje kada parkiram u firmi kao sto sam naveo 3-4 podzemni parking jos uvek ima 1 crtu.
Sto pitas?:D

muva te :d jer imas iPhone :d

potvrdjujem pricu... sem na Ledinama... tu ne moze da ga uhvati nikako...

Poslednja izmena:
U Montrealu drajveru ali cesto idem van pa probam u tom trenutku. Takodje kada parkiram u firmi kao sto sam naveo 3-4 podzemni parking jos uvek ima 1 crtu.
Sto pitas?:D

Pa pitam zato shto je na tim prostranstvima "vashim" najveci problem, ne mogu da pokriju sve kako treba :)

Poslednja izmena od urednika:
Pa pitam zato shto je na tim prostranstvima "vashim" najveci problem, ne mogu da pokriju sve kako treba :)

Akki, jel si nashao monitor sa boljim panelom od iPhone 4 ? :)

Pa jeste problem evo pokrivenost u Quebec-u.

Prilozi

• QUEBEC_EN.png
    QUEBEC_EN.png
    151.8 KB · Pregleda: 110
Evo jos nesto sto sam primetio na dve iPhone 4ke. Kada se uhvati u problematicnom polozaju u toku pozivanja javljaju se i sitne interference u slusalici uredjaja (nesto slicno smetnjama u obicnim zvucnicima koje izaziva poziv mobilnog telefona). Kada se uspostavi veza tj. dobijete odgovor na poziv smetnje su primetno manje. Naravno da bi sve ovo primetili morate da budete u prilicno tihom okruzenju.

Kad je signal slab, odašiljač u telefonu radi sa većom snagom, mislim da je 2w za GSM, a prijemnik sa većim pojačanjem. Ukoliko sve nije urađeno kako treba, moguće su razne interferencije, smetnje. Naravno tad se i mozak više "sunča".

Malo sam citao iskustva drugih ljudi po netu. Izgleda da problem sa interferencijom postoji. Ljudi su menjali po dva tri iphona 4 i svi su imali isti problem. Iskljucivo se javlja kada je telefon na EDGEu dok je na 3Gu savrsen zvuk u slusalici.

To što ga ne čuješ u 3G ne znači da ne bije u mozak. Kad se setim starih dobrih telefona kojima je na glavi izmereno 0,07 (StarTAC) i druge niske vrednosti SAR aparata koji su tad imali antenu.

Sad se svi modeli vrte oko 1, a čini mi se da se približavaju gornjoj margini.

To je zato što zbog dizajna telefona moraju da naprave jadnu antenu, pa onda to nadoknađuju snagom predajnika.

Vrh Dno