Šta je novo?

Iphone 3g vs. Nokia 5800

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hm, ovo za bluetooth nije više istina. Bilo kad je iPhone izašao, odavno već nije. iBluetooth rešava problem. Bolje trajanje baterije???? Ti si skroz prso - iPhone drži 3 dana, nema greške. Pri tom, ne uništava ga to kada slušaš muziku ili gledaš video. Šta god da mu radiš, nema šanse da ode za jedan dan. 5800 baterija prsne na pola "gospodara". Na iPhone-u možeš da odgledaš celu trilogiju ;). FM radio??? FM radio??? Dobro nisi rekao da 5800 ima prednost jer ima infrared, jer je on neophodan! :D. Mislim stvarno.

Izmenljive mem. kartice... Ok, ajde neka to bude jedna prednost. Mada, 16GB je sasvim dovoljno. Ima li uopšte većih microSD kartica od 16GB??? TV izlaz ima i iPhone, ajmo dalje! Zvučnik? Da li iko normalan koristi telefon kao tranzistor? iPhone 3G ima užasno jak zvučnik za signalizaciju, a to jeste bila mana 2G modela, bio je tih. Not anymore.

Navigacija? Postoji program u koji možeš da ubaciš bilo koje mape, sve radi besprekorno. Isto imaš da se zezaš kao i kada želiš da namestiš Garmin da radi na 5800, tako da su u tom smislu oba modela na istom nivou.

Jedina, jedina prednost 5800 je što je jeftiniji, ali čak i ne toliko mnogo koliko je, prosto lošiji. Očajan TS (koji je, kada ga okačiš i telefon koristiš u kolima, neupotrebljiv za upotrebu sa navigacijom), užasan kvaliet izrade, nedovršen softver, multimedija u paleolitu u odnosu na iPhone, browsing pravo mučenje, pregled slika usporen (doduše, lepo izgleda onaj 3D browser fotografija, ali ih sporo učitava). Nije da nema prednosti, ali kada koristiš iPhone, sve mane i gluposti na plastikaneru ti izgledaju smešno, veruj mi.

Mislim da je ovde lepo pao zakljucak da nema nekih razlika u feature-ima vec da je razlika u kvalitetu izrade (najvise TS) i brzini rada.

Navigacija? Postoji program u koji možeš da ubaciš bilo koje mape, sve radi besprekorno. Isto imaš da se zezaš kao i kada želiš da namestiš Garmin da radi na 5800, tako da su u tom smislu oba modela na istom nivou.

Hoćeš da kažeš da postoji rutabilna mapa Srbije koja radi na iPhonu?

Bolje trajanje baterije???? Ti si skroz prso - iPhone drži 3 dana, nema greške. Pri tom, ne uništava ga to kada slušaš muziku ili gledaš video. Šta god da mu radiš, nema šanse da ode za jedan dan. 5800 baterija prsne na pola "gospodara". Na iPhone-u možeš da odgledaš celu trilogiju ;).

Ne znam stvarno kakav si ti to primerak 5800 imao prilike da probaš, ali trajanje baterije na ovom telefonu je prosto neverovatno za jedan smartphone, slabiji hardver ipak ima tu prednost da manje troši. Uglavnom punim bateriju svaki četvrti dan kada je po indikatoru na pola puna. Kada sam baš hteo da je praznim do kraja izdržala bi po šest dana umerenog maltretiranja. Što se tiče potrošnje pri gledanju videa, tu ne mogu da budem naročito kompetentan pošto još uvek čekam CorePlayer, mrzi me da se zezam sa konvertovanjem videa. Jedini film koji sam odgledao do sad bio je Zohan i on me je koštao samo jedne crte na bateriji, doduše one prve koja najduže drži.

FM radio??? FM radio???
Zvučnik? Da li iko normalan koristi telefon kao tranzistor?

Ali to je neverovatno, sve što iPhone nema, to je totalno nepotrebno. Ako sledeći iPhone donese FM radio baš me zanima šta ćeš onda da pričaš. :d

Jedina, jedina prednost 5800 je što je jeftiniji, ali čak i ne toliko mnogo koliko je, prosto lošiji. Očajan TS (koji je, kada ga okačiš i telefon koristiš u kolima, neupotrebljiv za upotrebu sa navigacijom), užasan kvaliet izrade, nedovršen softver, multimedija u paleolitu u odnosu na iPhone, browsing pravo mučenje, pregled slika usporen (doduše, lepo izgleda onaj 3D browser fotografija, ali ih sporo učitava). Nije da nema prednosti, ali kada koristiš iPhone, sve mane i gluposti na plastikaneru ti izgledaju smešno, veruj mi.

Ala ga ti popljuva svetski. Ne daj bože da išta može da priđe iPhone-u! Bogohuljenje!

Dok sam bio zaludniji raspravljao sam se sa nekim Talibanima po netu i slobodno mogu da kažem da oni po svom fanatizmu nisu ni prići nekim Macolyte-ima koje znam. Koliko su oni spremni da brane kao suštu istinu i najveću glupost koju je Muhamed za života odvalio, toliko su ovi drugi spremni da i najgoru manu iPhone-a proglase za feature. Pokaj se i prihvati iPhone, pa će te Alah primiti u raj i dati ti 72 device da mrčiš. :D:D:D

Nemoj da se uvrediš Max, drago je meni što se tebi iPhone toliko sviđa, ali ti ga brate pretera. Mislim objektivno da je 5800 sasvim solidna zamena za iPhone za one sa jeftinijim ulaznicama, nije to baš to, ali zato ostavlja solidno keša u džepu nakon kupovime. Ekstra telefon za svoju cenovnu klasu.

Poslednja izmena:
Mislim objektivno da je 5800 sasvim solidna zamena za iPhone za one sa jeftinijim ulaznicama
Može biti zamena za iPhone samo za one koji nemaju pojma šta je to i misle da je to "mobilni sa touchscreenom". Na takve Nokia i puca a i zna šta radi jer su nažalost glupi/neobrazovani/neinformisani ljudi uvek u većini (neka se niko ne oseti prozvanim).

Ono sto sam ja pohvatao onako usput :)

Prednosti na strani 5800
Manje dimenzije, laksi, veca (bolja) rezolucija, bez 3rd party apps podrska za vise servisa nego iphone, bolja kamera, , mail pop servis, copy cut paste :), mms ... za ova poslednja dva , ne znam da li su sredili to kod ajfona u os 3 . eh da , jeftinija, kupis je u prodavnici ubacis karticu i telefoniras.

Prednosti na strani Iphone-a
kapacitativni multi touch ekran, lepsi (ovo je subjektivno), brzi, eye candy OS, veci broj third party applikacija koje mu jedine i daju prednost nad nokiom kad je u pitanju softwerski deo, naj Je fancy :D . Gde da ga kupis regularno kod nas ? Kod ovlascenog prodavca ili njihovih dilera ? Nece da moze ,bar koliko ja znam. Znaci ebay, pa soft unlock (cekas dok se ne pojavi) ili sim unlock pa tek onda telefoniranje :)

ergo, imao 2g iphone, 5800 par dana, ali je mama za oba , nokia 6300 :)

Ono sto sam ja pohvatao onako usput :)

Prednosti na strani 5800
mail pop servis,

ergo, imao 2g iphone, 5800 par dana, ali je mama za oba , nokia 6300 :)
Kako to misliš mail pop servis? Možeš da kreiraš bilo kakav mejl nalog, iz preseta ili da sam uneseš podatke i mejl servere, a mail na ajfonu je super, čak i bolji nego na PCu. Dok upališ PC pa pokreneš mail klijent pa za svaki nalog ponaosob otvaraš stranice ili šta već, u Ajfonu si već pročitao sve mejlboksove koji te interesuju. Jedino je malo sporije kad kucaš romane preko tačskrina ali ni to nije problem, posebno ako radiš u grčko-rimskom stilu (ležeći:)

Inače Ajfon u principu nije za one kojima treba samo mobilni. To je napredna sprava za power users, iako je toliko jednostavan za upotrebu da bi ga svako dete provalilo. Ali onaj koga zanima samo telefoniranje i sms, neka se slobodno drži Nokije 1100 ili bilo koje druge i neće pogrešiti.
img0003h.png

Vidiš ovo dole "Other" - e s tim kreiraš koji god oćeš pop3 ili čak i imap nalog (nisam probao za IMAP, ali ako može imap gmail zašto ne i bilo koji drugi).

... ali zato imas totalno debilan e-mail klijent koji izgleda kao pocetnicki rad u VB6. Pored njega imas jos debilniji SMS klijent koji nema cak ni Forward opciju (da ne pricam o deliveru reportu, pa to je imao i moj Panasonic G450 od pre 10 godina).

Evo ja sam imao E71, imam E90, imam Blackberry 8800, imam iPhone 3G, imao sam medju prvima na ovom forumu 5800 i ja mogu otvoreno da ti kazem - nemas pojma i preterano seres.

Nije taj iPhone najsavrsenija spava na svetu. Da bih unapredio SMS handling, moram da instaliram BiteSMS ili neku trecu aplikaciju koja kosta. Zasto, jel i SMS tu stavljen cisto *******cije radi da lici na telefon?
MMS podrska kroz 3rd party app (koji se takodje placa)? Jer nam ne treba? A sad nam odjednom treba ali u verziji 3. Background procesi nisu potrebni? Da nisu potrebni ljudi ne bi pravili Backgrounder da krpi jos jedan promasaj iPhone-a. Gde je custom video player? Ako izuzmem VLC koji se doslovno raspada i secka, pored ugradjenog iPoda ne postoi nijedan drugi nacin da se pregleda video zapis. Zao mi je ali neki od nas vole da imaju IZBOR. U tome jeste problem.

iPhone fan bojevi budite realni i nemojte da prdite u prazno. iPhone jeste odlican uredjaj, ima sjajnih stvari na njemu, modabilan je i sveukupni osecaj koriscenja je sjajan (potrosio sam 4 dana modujuci interfejs i to mi se dopada; takodje mi se svidja sto imam SSH na njemu i sto imam terminal jer meni to treba) ali NIJE NAJBOLJI i ima jako puno mana (koje su, hvala ti boze, mahom ispeglali u v3 sistema).

Slicna prica vazi i za N5800 fan bojeve. Nije ni taj telefon sjajan ima i on svojih buba i morbiuse, ruku na srce, ja volim Symbian i preferiram ga ali feeling u radu nije ni blizu isti kao na iPhone-u. Verujem da ce vremenom Nokia to ispeglati, tacnije apsolutno sam siguran u to ali dotle ugodjaj u radu je na strani omrazenog iPhone-a.

I da, prestanite da se raspravljate oko toga kome je duzi... jer postaje apsurdno.

Poslednja izmena:
Debilan email klijent? Ja vala ne videh bolji na uređaju koji staje u džep do sada.

Važno je da si ti meni sada lupio warnings na dva posta od prekjuče. Bravo, vidi se da si se suzdržavao dva dana ali ipak nisi mogao da mi to oprostiš :)

Smešno :)

Kriket,care,pricas i pricas u ovoj temi,5 puta si pozvan da navedes JEDNU prednost koju TI znas u odnosu na 58icu,nisi naveo,sve su to uradili Maxa i Kutija i Morbius(koji naginje ka Nokiji sto ja u sustini podrzavam:d).
Ti meni licis na one koji se nacitaju svega i svacega po netu,99% stvari ne razumeju a onda zele da drze predavanja i prikazuju sebe kao najveceg strucnjaka.Kao kad meni dodje neki lik i pocne da mi prica kako zakoni nisu dobri,kako je ovako bolje,kako je onako bolje,kako su ga navodno ostetili na sudu,isprica mi covek sve zivo,ja ga pitam odakle ti to(ne mogu da verujem sta lupeta) a on mi kaze procitao sam na netu.Ili kad dodje pacijent kod moje majke i on joj objasnjava kako da mu popravi zub i ubedjuje moju majku koja 20godina radi,da on zna kako se to radi.Izvini,ali zaista mi licis na taj tip ljudi.
2 dana citam ovde sve i svasta,ne mogu da veruejm dokle je ova tema stigla,modovi LOCK pliz,receno je sve sto je moglo da se kaze,receno je i mnogo preko toga.

Poslednja izmena:
Slušaj, zašto bi se ja trudio da ubeđujem nekpga ko ima predrasude i gubim vreme navodeći mu primere? Mogu da diskutujem s nekim ko je koristio uređaj i zna nešto o njemu.

Drugo nije uopšte lako rečima ilustrovati neke stvari - to jednostavno treba videti, isprobati da bi se stekao pravi utisak. Ovako je sve to pričam ti priču, a kome i zašto? Znači nisam nikakav fanboy (nisam uopšte boy), ni ja nisam imao pojma o Ajfonu dok ga nisam dobio, osim features na papiru i slike uređaja. To je sve jedna priča a realno korišćenje sasvim druga. Nisam kupio Ajfon da ga pokazujem drugima u kafiću već da bih stekao uvid u nova dostignuća. To jednostavno nije moguće opisivati rečima i kačiti mali milion skrinšotova i videa. Nemam vremena ni volje da crtam posebno nekome ko nastupa kao npr. morbius - u stilu "ja sve znam".

Stvarno. Mislim da je ova tema zrela za lock. Pocela je kao tema sta da kupim, a zavrsila kao flame war. Ok, skontao sam mnoge stvari u vezi oba telefona koje nisam pre znao, ali mislim da nema potrebe da dizemo tenziju, i da se svadjamo toliko oko dve spravice, koje nisu ni u istoj cenovnoj kategoriji, i nisu namenjene istom tipu korisnika. Sve je to subjektivna stvar.

Evo samo jedan primer:

Aplikacija Shazam koja služi da prepozna pesmu koja trenutno svira negde. Recimo čuješ negde pesmu i sviđa ti se a nemaš pojma ko je izvodi i kako se zove. Uključiš Shazam i nakon nekoliko sekundi ti izbaci podatke o numeri.

Evo kako to izgleda na Ajfonu a kako na Symbianu. Sami procenite razliku.

screenshot0034dc4.jpg

img0004.png

img0006u.png

Znači na Ajfonu dobiješ direktne linkove na iTunes da skineš pesmu i na YouTube da pogledaš spot, plus biografija i diskografija izvođača.

Takvih primera imaš mali milion. A ne znam šta je Kudtihaex mislio sa komentarom o lošem email klijentu. Možda je to u nekoj starijoj verziji OSa bilo, sad je email klijent meni bar jako lep i funkcionalan. Sledi par skrinšotova pa vidite sami da li je ružan.

img0008d.png

img0009t.png

img0010f.png

img0011i.png

Ako je na Nokiji lepši email klijent onda skidam kapu. Na N73 koju trenutno koristim jedino možeš da skineš 3rd party Gmail klijent koji nije ni blizu ovog Ajfonovog native klijenta, a Nokijin klijent za email ima isti interfejs kao za SMS/MMS.

Ko je za da u naslov teme ubacimo i HTC Touch Diamond (taman je tu po ceni kao i iPhone), pa da raspalimo i po njemu :D

Pa pogledaj specifikacije ;)
E71 i E51 veoma slicni. E71 ima vise rama, qwerty, za nijansu veci ekran i GPS. Procesor im je indentican. Cak su i izgledam veoma slicni.

znam karakteristike ali koristio sam oba telefona i to mi je najvaznije
koristio sam i telefone sa bolji karakterstiikama koji su radili mnogo losije

Ko je za da u naslov teme ubacimo i HTC Touch Diamond (taman je tu po ceni kao i iPhone), pa da raspalimo i po njemu :D

pa da nam se Maxa nervira... :d

btw, nemam ja nista protiv iphone-a sem sto je preskup i precenjen... i najgore od svega je sto je stvorio masu fanboy-eva... :d

ja priznajem, zahebo sam se za pop i upravu si. Kriket je sofisticirani power user, car, kralj, shah, maharadza, sheik, pasha, idol nacije.

Dosta je bilo.

Closed.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno