Šta je novo?

Iphone 3g vs. Nokia 5800

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

dodgeme

Slavan
Učlanjen(a)
16.06.2008
Poena
319
Posto vidim da je 5800 sada dosta aktuelan telefon, a ja sam planiram da uzmem iphone 3g sad imam dvoumljene, ako je neko probao oba telefona koji su mu objektivni utisci, molim bez fanboyizma :mad:

Ne kapiram kako se neko može dvoumiti između Kie ProCeed i BMW 330XD Coupe (2008. series), a može da priušti ovaj drugi :)

nokija koliko sam ja zapazio samo na reklami radi dobro. u stvarnom životu je užas od telefona.

ja lično čekam Palm Pre (osim ako ne bude koštao ko iPhone, onda malo sutra(kontam da će tako i biti))

Ne kapiram kako se neko može dvoumiti između Kie ProCeed i BMW 330XD Coupe (2008. series), a može da priušti ovaj drugi :)

Ja se skroz slazem !

NOkia uopste nije los telefon i radi sve kako treba ali stvarno ne moze da se poredi sa iPhonom, ko god je drzao u ruci, cak nije morao da ga proba duze od 2 sekunde zna razliku ;) Naravno ako imas para za iPhone, bez razmisljanja uzimaj ! :smash:

Poslednja izmena:
Pa pazi, nokia je ok fon, ali igrao sam se malo, i ok mi deluje, ali finalna obrada nije nesto kvalitetna. Ekran iako kazu da je scratchless, drugar koji koristi stylus za navigaciju po meniju itd, vec ima ogrebotinice po ekranu. Ok je telefon, fino mi deluje, ali nekako mi nije to to. Em ima manji ekran od iPhonea, em nije tako kvalitetan. Iphone 3g, sa druge strane, ima izradu odlicnog kvaliteta, odlican ekran (5800 isto ima jako dobar ekran), odlican interfejs, odlican softver. iPhone kad se pojavio, bio je blago receno djubre. Ali sada, nakon ovih silnih updateova, postao je jedan odlican fon, i 90% nedostataka mu je sada uklonjeno. :D

Ja sam prodao Iphone da bih kupio 5800 i evo sada prodajem 5800 da bih se vratio na Iphone :) ... mislim da ti je to dovoljno

A onda, nakon svih komentara, pogledaš i kažeš: Zašto bih davao tolike novce na stvar koja zvrnda? :D

Kupiš 6120 Classic (Symbian, HSDPA) i odeš za ostatak para na letovanje ... :D

Poslednja izmena:
Fizicki solidno odradjena ipak malo krcka dok se koristi, samo malo ali dovoljno da ne ostavi utisak robusnosti i jacine. Sam touch nije los ali je na iPhoneu daleko bolji u smislu reagovanja jer se na 5800 desava da nekad nece da odradi zadatu komandu.

Ima tu jos da se radi, ali je 5800 ipak veoma upotrebljiv telefon.

byMaX je izgleda veliki 5800 hejter :)
cudno da je mod. kad tako brzo donosi zakljucke i pada na svetlucave stvarcice

Sto se tice tvog pitanja dodgeme ne mozes da se dvoumis izmedju ta dva telefona.
Iphone je za "smekere", nema cak ni osnovne opcije telefona od pre 5 godina.. Ali zato je lep, kvalitetno odradjen, interfejs je odlican..

5800 sa druge strane ima dosta, ali je slabog kvaliteta. Ima neuporedivo jacu kameru, izmenjivu bateriju, slot za karticu tako da uvek mozes da ubacis neku jacu. Ts je losiji na 5800..

to je to od prilike ti razmisli za sta ti treba telefon pa ces onda videti koji je bolji za tebe :)

iPhone je bolji taman koliko je skuplji. K'o i Kia sa full opremom i BMW sa baznim paketom. :)

A BTW, u svakoj temo o 5800 imaš "prepucavanja" na temu iPhone vs slične stvari. Pa pogledaj malo.

Poslednja izmena:

Sto se tice tvog pitanja dodgeme ne mozes da se dvoumis izmedju ta dva telefona.
Iphone je za "smekere", nema cak ni osnovne opcije telefona od pre 5 godina.. Ali zato je lep, kvalitetno odradjen, interfejs je odlican..

5800 sa druge strane ima dosta, ali je slabog kvaliteta. Ima neuporedivo jacu kameru, izmenjivu bateriju, slot za karticu tako da uvek mozes da ubacis neku jacu. Ts je losiji na 5800..

to je to od prilike ti razmisli za sta ti treba telefon pa ces onda videti koji je bolji za tebe :)

Pa pazi, iPhone jeste bio telefon bez osnovnih opcija, kad se pojavio, ali nakon ovih silnih updateova, pogledaj. Ima mms, koji dolazi sa novim 3.0 firmwareom, mada vec postoje 3rd party mms aplikacije, moze da snima i video. Kamera, ako neko kupuje fon zbog kamere, moze odmah u ludaru. :p Ok, kamera za tako neke bezveze slike, ali i ja sam skontao kad sam kupio nokia 3250 fon, koristio sam prva 2 meseca kameru svaki dan, i sad ima vec jedno pola godine kako sam mozda samo 2-3 slike uslikao. Za sve koristim digitalni. Prosiriva memorija, to se potpuno slazem. Slazem se i sa baterijom, mada postoje servisi koji rade zamenu baterije na iPhone 3g (na 2g valjda ne rade, zato sto je baterija valjda zalemljena na neku plocu, nemam pojma, uostalom nije ni bitno). Muzicka strana iPhonea je odlicna, znaci to ti je fon i iPod u jednom, dok sto se tice nokie, n91 je jos uvek najbolji nokijin predstavnik muzickog telefona. iPhone ima sms, mms, wifi, kameru, odlican TS, gomilu novog softvera koji se pojavljuje na dnevnoj bazi, puno zabavnih aplikacija. Nije mi jasno koje su to funkcije koje iPhone nema, a osnovni telefon ima... Kako sam razumeo, bice omogucen i transfer fajlova preko Bluetooth u 3.0 fw. Mada nemojte me uzimati za rec, mrzi me ponovo da citam sve novine koje donosi novi fw. Kao sto rekoh, nokia 5800 je daleko od loseg telefona, mada me kvalitet izrade izuzetno iritira, a i ima tu jos mnogo prostora za peglanje OS-a. ;)

haha ali kako volim kad napisu da je iPhone "kicerica" ili kao ovo za "smekere", a onda prospu neke gluposti kako nema opcije pa onda po stoti put mora da im se crta... Pisano je sto puta sta sve ima a sta nema iPhone, nema svrhe ponavljati se.

Inace iPhone je cesto za iPhone hejtere "kicerica", a sve sto ima na sebi je jedno dugmence i sve ostalo je prazno i minimalisticki dizajnirano. Dok im je nokija N95 sinonim za otmenost... :D

Tu nema sta da se misli covek, Nokia 5800 ima ocajan Touch Screen, dok je iPhone savrsen po tom pitanju, bez premca.

Poslednja izmena:
Hahaha MaXa hejter i pritom ga ispljuva najstrasnije :d

@ne/\/\ke E nek si mu rekao!
Ali to nema veze realnoscu nazalost. Vidi se da nikada nisi ni prisao iPhone-u a ne koristio ga. Nekada sam i ja pljuvao po telefonu koji nista nije mogao i nista mu nije radilo ali iPhone je daaaaleeeeeeekooo od toga. Ne znam sta bi sada moglo da mu pridje uopste.

A sto se same teme tice byMaX je sve rekao gore ;)

Poslednja izmena:
Brate posle ovog programa da iPhone moze da se koristi kao daljinski na kompjuteru meni je jos vise prirastao srcu a vi samo volite vase 5800!!!!

Moj glas za iPhone, ako ti ne smeta cena...

Brate posle ovog programa da iPhone moze da se koristi kao daljinski na kompjuteru meni je jos vise prirastao srcu a vi samo volite vase 5800!!!!

:d
Malo kasnis, to je bilo u trendu 2004, ali dobro, svakako je korisna stvar ;)
Ja cesto koristim ssh (Putty) na mobilnom...

Problem je samo shto se za cenu tog BMWa moze kupiti prostraniji, udobniji, ekonomichniji, pouzdaniji, brzi, (odaberi koja ti se osobina svidja) automobil, zashto bi ga uopshte uporedjivao sa Kiom koja je duplo jeftinija :) Ako cesh da ga kupish zbog dizajna, goto > poslednja misao u sledecem pasusu :)

Ne branim ovu Nokiu, nisam je ni video uzivo, a iPhone recimo ne vredi vishe od 200e, ni jedan telefon ne vredi vishe, drugo je shto ima previshe kupaca sa poremecenim vrednostima pa to tako prolazi :d

Dzizs... Ja cu ovde da pricam dok mi jezik ne ispadne, a efekat ce da bude 0!

Kako mozete da poredite telefone koji su +/-200 evra razlike!!!

Dosta vise!

Iphone je kod nas definitvno precenjen telefon dok Nokia 5800 još uvek nema dovoljno ispeglan software.

Neko je ovde pominjao razliku u ekranu. Postoje dve bitne razlike iphone koristi capacitive dok Nokia resistive touch panel. To znači da iphone bolje reaguje na korišćenje ekrana "prstima" dok Nokia koristi tri načina dodira "prste", olovku i "trzalicu". Druga razlika je u rezoluciji ekrana koji je kod Nokije 640x360 dok iphone koristi 480x320px.

Ono što nema iphone a ima Nokia 5800 je Garmin navigacija ali koja ume da pravi probleme pri ručnom pomeranju mape.

Druga stvar koja ide na ruku Nokije je direktno puštanje 700mb divx filmova bez predhodne rekompresije (većina radi dovoljno glatko)

Kamera je bolja kod Nokije ali generalno i jedna i druga su shit :)

Izdrada o tome i ne treba pričati iphone je daleko ispred.

Generalno gledano nokiju čeka još dva tri firmwera da bi sve to leglo na svoje mesto. Aplikacije rade i ima ih svakim danom sve više za s60v5 ali umeju i da kucaju telefon vrlo često. Svi čekaju v21 firmware koji koliko vidim donosi poboljšanja u brzini stabilnosti i brzini internog web čitača.

Telefoni apasolutno nisu u istoj cenovnoj klasi i nema razloga da se porede. Ono što sam ja naveo kao prednost 5800 je samo ono što meni lično treba, a iphone mi ne nudi za 500 i kusur €.

Poslednja izmena:
Iphone je kod nas definitvno precenjen telefon dok Nokia 5800 još uvek nema dovoljno ispeglan software.

Neko je ovde pominjao razliku u ekranu. Postoje dve bitne razlike iphone koristi capacitive dok Nokia resistive touch panel. To znači da iphone bolje reaguje na korišćenje ekrana "prstima" dok Nokia koristi tri načina dodira "prste", olovku i "trzalicu". Druga razlika je u rezoluciji ekrana koji je kod Nokije 640x360 dok iphone koristi 480x320px.

Ono što nema iphone a ima Nokia 5800 je Garmin navigacija ali koja ume da pravi probleme pri ručnom pomeranju mape.

Druga stvar koja ide na ruku Nokije je direktno puštanje 700mb divx filmova bez predhodne rekompresije (većina radi dovoljno glatko)

Kamera je bolja kod Nokije ali generalno i jedna i druga su shit :)

Izdrada o tome i ne treba pričati iphone je daleko ispred.

Generalno gledano nokiju čeka još dva tri firmwera da bi sve to leglo na svoje mesto. Aplikacije rade i ima ih svakim danom sve više za s60v5 ali umeju i da kucaju telefon vrlo često. Svi čekaju v21 firmware koji koliko vidim donosi poboljšanja u brzini stabilnosti i brzini internog web čitača.

Telefoni apasolutno nisu u istoj cenovnoj klasi i nema razloga da se porede. Ono što sam ja naveo kao prednost 5800 je samo ono što meni lično treba, a iphone mi ne nudi za 500 i kusur €.

Изгледа да је нокиа 5800 наменила за испегла симбијан и навуче програма за Н97... Зашто би иначе прво избацили тако "јефтин" телефон....

Mozda zato da bi imala TS telefon i u drugoj cenovnoj klasi?
Ne kupuju svi telefone od 500+ evra...
Ili sam ja jedini?

Vidim da se cesto kroz temu provlace reci fan i hejter, samo ne vidim cemu to posto treba biti samo realan i to realno posmatrati prednosti i nedostatke oba telefona, i onda ce i najvecem Nokia fanu kao i iPhone hejteru biti jasno koji je odgovor na postavljeno pitanje, tj. da je iPhone daleko, daleko ispred 5800.

Ako se već radi poređenje sa automobilima, recimo da je iPhone Ferari, a 5800 Alfa Romeo. Svi bi naravno radije Ferari, ali bi najveći broj ljudi bio presrećan i Alfom.

5800 nije iPhone, ali je odličan telefon za klasu kojoj pripada. Ima čak i nekoliko prednosti nad skupljim iPhone-om:
- Možeš ga kupiti u Srbiji kao i svaki drugi telefon i ne moraš da ga hakuješ
- Garmin navigacija
- Nešto bolja kamera i veoma sjajne blic LED diode koje super menjaju baterijsku lampu

Naravno, mana je jeftinije kućište, povremena bagovitost i manje impresivan interfejs i sa tim se treba pomiriti. Takođe još uvek nema svog softvera koji smo vozili ranije, neke stvari će tek stići. Meni lično jako nedostaju univerzalni video plejer i optimizovani pdf čitač, trenutna ponuda je vrlo loša, skoro neupotrebljiva.

Ako se već radi poređenje sa automobilima, recimo da je iPhone Ferari, a 5800 Alfa Romeo. Svi bi naravno radije Ferari, ali bi najveći broj ljudi bio presrećan i Alfom.

5800 nije iPhone, ali je odličan telefon za klasu kojoj pripada. Ima čak i nekoliko prednosti nad skupljim iPhone-om:
- Možeš ga kupiti u Srbiji kao i svaki drugi telefon i ne moraš da ga hakuješ
- Garmin navigacija
- Nešto bolja kamera i veoma sjajne blic LED diode koje super menjaju baterijsku lampu

Naravno, mana je jeftinije kućište, povremena bagovitost i manje impresivan interfejs i sa tim se treba pomiriti. Takođe još uvek nema svog softvera koji smo vozili ranije, neke stvari će tek stići. Meni lično jako nedostaju univerzalni video plejer i optimizovani pdf čitač, trenutna ponuda je vrlo loša, skoro neupotrebljiva.

E ovo si bas lepo rekao ! Mene jedino sto odvlaci od iPhona i zasto ga do sad nisam kupio je upravo sto moram da se akam da krekujem tel koji sam platio solidno, sto mi iskreno ne pada na pamet da radim !

pozZ

Poslednja izmena:
E ovo si bas lepo rekao ! Mene jedino sto odvlaci od iPhona i zasto ga do sad nisam kupio je upravo sto moram da se akam da krekujem tel koji sam platio solidno, sto mi iskreno ne pada na pamet da radim !

pozZ

A sta to tacno treba da se krekuje? otkljucavanje i jailbrake uzimaju 5 min ako i toliko.
usput Nokia kosta 400$ a iphone 550$ mislim da nema dileme da je iphone daleko bolji za kintu koju kosta.

To možda u Kanadi, u Srbiji iPhone košta 450+ eura a Nokia može da se nađe za 250-270 eura.

U Srbiji iPhone 2g moze da se kupi i za 250 eura, a iPhone 3g ide od 300, mada ima malo primeraka po toj ceni, pa ide do oko 400 eura.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno