Šta je novo?

Ipak moram da pitam ...

Jurke

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2005
Poena
650
Dakle, citao sam i citao ... ali se nesto ne snalazim.
Naime, imam sledece sto bih hteo da zadrzim za sebe, ali ako mogu da to nateram da radi na nekih 2,5-2,6 ...
Biostar TA690G AM2
AMD 4000+
2x1 GB DDR2 1066 Kingmax
http://www.kingmax.com/product/tinybga/ddr2_lo_1066.htm

Sta god da sam probao, rezultat je bio Clear CMOS .... vise od nekoliko puta :)
Kako god da podesim parametre, ovo na slicici u dodatku uvek ide na znatno iznad 1000 i nema govora o stabilnosti.

Znaci, ako neko ima ovakvu plocicu i voljan je da mi pomogne da malo podignem ovaj AMD-jcic objasnjenjem gde, sta i kao podesiti u BIOS-u, bio bih mu zahvalan

Prilozi

• moj cpu-za.jpg
    moj cpu-za.jpg
    126.4 KB · Pregleda: 62
Za početak pročitaj:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=119973

Mala pomoć

HT link spusti na 4X
VCore 1.35V (max 1.4 sa box-om)
VMem : nemam pojma za taj kingmax (recimo 2.1V)
Memoriju setuj na DDR800 , Command Rate=2T
Diži FSB u koracima (očekuj negde da stigneš do 250-260 sa tom voltažom)

Poslednja izmena:
Procitao sam ja sve to i sve sto je pisano o OC ovakvog i ostalih AMD-jcica, ali ...
Nisam dovoljno pametan da shvatim gde se u BIOS-u ove ploce nalazi taj famozni HT link i gde da setujem memoriju na DDR800 ....
A tebi hvala na brzom odgovoru. Sledicu to uputstvo.

Vidim da bi trebao da taj HT link podesavam u "HT Link Control -> HT Frequency" i memoriju u "Memory Clock Value" ali sta god da tamo postavim, 4X i 800, uz podizanje napona kako je receno, i jopet clear CMOS ... ***
Naflesovao sam se BIOS-a ko nikad :)
Na ovom Epox-u sve nacrtano, HT, memorija i ostalo ... Venice radi ko lud na 2.4-2.5
A na ovoj Biostarki se bas zezam ... kanda cu odustati od nje kad nikako ne ide.

Evo da kazem samo da je proradilo ... nekako :)
Namestio sam setovanja kako je rekao @Cat. Vmem je 2.05, na 2.1 restartuje sistem ... a i napon je nesto manji od 1.3 ... verovatno treba jos nesto podesiti.
Pustio sam malo orthos, nekih pola sahata, i nije puko :) . Bice dovoljno stabilan za ono za sta mi treba.
Za jos 100-200 MHz mi treba kuler koji je skuplji od ovog CPU-a ... a mozda i druga memorija jerbo ova kanda nije bas legla na ovu plocicu :) ... nema logike ulagati.
Onda bolje da ulozim u intela :) . Kako rece jedan fan(atik) intela ovde - intel prorice sudbinu ... :D

Prilozi

• moj cpu-za.jpg
    moj cpu-za.jpg
    50.5 KB · Pregleda: 57
  • moj cpu-zb.jpg
    moj cpu-zb.jpg
    36.9 KB · Pregleda: 58
Jesi isključio Cool and Quiet opciju? Ja isti guram do 2,9 Ghz stabilno kad je CaQ isključen, a 2,65 Ghz kad je uključen.

PS: I da, naloži to malo (podigni voltažu).

Poslednja izmena:
Jesam, ali svejedno nije hteo vise od ovoga. Sada je ponovo ukljuceno ... volim tisinu :) i isto je stabilan na ovim vrednostima. Mada treba sigurno uraditi jos neka podesavanja u BIOS-u koja ja nisam radio ...
Nasao sam na sajtu proizvodjaca za ovu memoriju da nije preporucljivo dizati je preko 2.1 tako da i ako bih malo digao vCore, verovatno bi bilo isto kao sada.
Bitno je da vise nema Clear CMOS-a :)

Poslednja izmena:
Evo da kazem samo da je proradilo ... nekako :)
Namestio sam setovanja kako je rekao @Cat. Vmem je 2.05, na 2.1 restartuje sistem ... a i napon je nesto manji od 1.3 ... verovatno treba jos nesto podesiti.
Pustio sam malo orthos, nekih pola sahata, i nije puko :) . Bice dovoljno stabilan za ono za sta mi treba.
Za jos 100-200 MHz mi treba kuler koji je skuplji od ovog CPU-a ... a mozda i druga memorija jerbo ova kanda nije bas legla na ovu plocicu :) ... nema logike ulagati.
Onda bolje da ulozim u intela :) . Kako rece jedan fan(atik) intela ovde - intel prorice sudbinu ... :D

***, zaista nemam iskustva s tim kingmax-om. Pretpostavljam da je 2-2.05V neki max za konkretne čipove koje imaš. Što se tiče AMD box-a, trebao bi da hladi OK negde do 1.35V. Tvoj Brisbane G1 se malo teže klokuje nego G2. Neki maksimum (statistički) je 2.9GHz, ali realnije je očekivati 2.7GHz. Inače, ta ploča ne bi uopšte trebala da bude ograničavajući faktor kod OC-a.

J...Tvoj Brisbane G1 se malo teže klokuje nego G2. Neki maksimum (statistički) je 2.9GHz, ali realnije je očekivati 2.7GHz. Inače, ta ploča ne bi uopšte trebala da bude ograničavajući faktor kod OC-a.

Procitao sam ovde o G1 i G2 te stoga i ne ocekujem nista spektakularno, a i ne tezim tome. Jasno mi je za plocu da je sasvim OK, ali izgleda da nisam ubo odgovarajucu memoriju ... ali takvu sam imao :) Razmislicu da je menjam za neku na 800 koja vise odgovara ovoj ploci.
U svakom slucaju, hvala ti na pomoci. Bez toga sto si napisao, ja bih jos uvek "clearcmos-ovao" :D

A zašto ta memorija ne može stabilno na 1066 MHz, kod mene stabilno radi na toj frek. na 5-5-5-15 lat. na 2 V, zapravo radi stabilno i na 1088MHz verovatno može i preko toga ali dalje nisam probao...

Da, procitao sam da na intel platformi radi odlicno. Ali na ovoj ploci, koja inace podrzava do 800, ne dolazi do punog izrazaja. Zato valjda i ne moze na 1066.

Trebalo bi da ti moze raditi na 1066MHz jer su samo dva modula u pitanju e da su 4x1GB onda nebi moglo ovako sigurno moze da radi ove latence su ti najbolje 5-5-5-15, napon ti je isto dobar nevidim razlog zasto nebi islo na 1066MHz.

Pa evo sam jos malo cackao nesto i ispalo je malo bolje.
Sa ovim naponom, sasvim stabilan, orthos vise od 2 sata i nije puko, ukljucena Cool and Quiet opcija, temperatura max 45-46 sve vreme, mereno everestom. Tako da i ja verujem da tu ima jos malo prostora, ali da prvo turim neki kuler umesto ovog boxa. Dici cu onda jos malo napon i staviti latencije koje si rekao, pa ce da vidimo :)

Prilozi

• moj cpu-zd.jpg
    moj cpu-zd.jpg
    51.9 KB · Pregleda: 55
  • moj cpu-zc.jpg
    moj cpu-zc.jpg
    36.9 KB · Pregleda: 43
Kingmax bi trebalo da radi na 1066 MHz @ CL5 sa naponom od 1.8 V.

Ploca je GA MA78G DS3H.Interesuje me da nisam preterao sa HT linkom mozda je trebalo da ga spustim na 4 (800).Radi sve ok za sada ali me interesuje da nije preterano ovo HT??

Prilozi

• ht.jpg
    ht.jpg
    177.1 KB · Pregleda: 42
Sve što je stabilno nije preterano.
Kod AMD platforme - to ograničenje za ht link nije toliko strogo.
Kod mene - 1150MHz za svaki dan.

Poslednja izmena:
Kingmax bi trebalo da radi na 1066 MHz @ CL5 sa naponom od 1.8 V.

Da, ali verovatno samo na ploci koja podrzava 1066 i vise. Ova je za max 800.
Moguce je da negde gresim, ali nema sanse da se bilo sta uradi sa njom ako je na auto ili ako se stavi na vise od 800 a i sa 1.9 naponom isto. Tek na 2.1-2.15 radi.

Ako smanjiš množioc na 10X (10X200=2000MHz default) i odabereš DDR800, delioc za memaru bi trebao da bude zaokružen na 5 umesto trenutnih 6. To znači da bi ti trebao FSB od 266-267 (266X10=2660MHz), memorija bi tada radila na 2660/5=533 (1066DDR2).
Ne znači da može sigurno , ali u svakom slučaju, ako si zapeo da "proradiš" memaru - ti probaj.
Druga je stvar što ti ama baš nikakvu razliku u realnom radu nećeš osetiti sa bržim radom memorije na tih 2.6GHz. Da možeš 3.2GHz nešto bi i značilo, ovako slaba vajda.

Da, citao sam nesto o tome a sada si mi ti to jos i pojasnio.
Sumnjam da cu poterati ovo moje na 3.2, tako da i ne vredi majati se onda sa time.
U svakom slucaju, malo sam se zainatio i cim za dan dva uzmem Vendettu2 ili nesto slicno za ladjenje, pokusacu da uradim nesto vise povecanjem napona CPU i promenom latencija.

Vrh Dno