Šta je novo?

iPad Mini

drgonzo

Slavan
Učlanjen(a)
17.12.2006
Poena
455
Po svemu sudeći ovaj uređaj je neminovnost, pa sam otvorio temu ;) samo bez trovanja u temi
Wall Street Journal javlja da je počela proizvodnja uređaja u Foxconnovoj fabrici u Brazilu:
http://thenextweb.com/apple/2012/10...-begin-mass-production-of-ipad-mini-says-wsj/
Dosta detalja se već zna, courtesy of Foxconn, uključujući i izgled :d
ipad-mini-550x325.jpg

sa 7.85" nešto je veće dijagonale od konkurencije (Kindle, Nexus 7):
tablet_size_comparison.jpg

zadržao je proporcije ekrana kao Ipad (4:3)
ranije najavljena rezolucija možda izgleda mala (1024x768), ali očigledno se teži da se postigne potpuna kompatiilnost sa aplikacijama za iPad 2, čime bi iPad Mini u startu stekao veliku prednost
nema podataka o CPU/GPU kombu (ali poznavajući Apple, ne sumnjam da će biti vrhunski), kao ni mogućoj ceni
prema nekim najavama, ovaj uređaj bi mogao da bude predstavljen već 17. oktobra, a da se nađe u prodaji početkom novembra (mada Apple trenutno ima velike probleme da obezbedi i dovoljne količine ajfona

Ako bude dobar, bice 399$? Ne vidim kako konkurise Nexus-u? Pre ce da konkurise "velikom" ajpedu.

I ja mislim da će ako budu te cene o kojima pričaju jedino da umanji prodaju većeg iPad-a.

Iako su sličnog formata N7 i taj iPad mini će se po ceni dosta razlikovati - jeftiniji N7 je 200$, a ovaj ako bude 400$ onda je razlika više nego očigledna.

Vise od 300$ ne bi smeo da kosta, ako hoce da bude konkurent Nexus-u.

Cene u iznosu od 249$ ili 299$ bi bile presedan za Apple. Ne samo zbog niske profitne margine vec zbog cinjenice da bi na taj nacin usli u rat cenama, sto Apple nikada ranije nije radio.

I sa 300$ nije toliko konkurentan jer ce to biti 8GB verzija, vrti se cena od 349$. Cena od 300$ bi rezultovala niskim profitnim marginama kao sto rece G@W, jer recimo samo delovi Nexus-a 7 kostaju 184$, a iPad Mini ce imati jos veci display i sigurno jacu bateriju sto ce rezultovati jos visom cenom, ako se doda na sve to doda cena inzenjeringa celog uredjaja kao i transporta, Apple ce imati minimalnu zaradu.

iPad 3 je po meni najbolji tablet trenutno, a iPad 2 je odlicna kupovina i dalje.
Iskreno, ne znam gde se tu ovaj iPad mini uklapa, ako kosta isto kao iPad 2 bice konkurencija proizvodu pod istim brendom, ako kosta 349$ onda definitivno ne moze da se stavi u isti kos sa Nexus 7 i Fire HD koji su dosta jeftiniji, a ako kosta 299$ bice premala zarada na njemu na sta Apple nije navikao, posto svi njihovi uredjaji kostaju bar 50% skuplje od cene komponenti od kojih je sastavljen.
Ostaje da se vidi cena, i u zavisnosti od nje cu dati svoj konacan sud o ovom uredjaju.

Jedino sto sa sigurnoscu mogu da tvrdim jeste da ga ja nikada necu kupiti jer su mi se smucili sa svojom politikom tuzakanja u zadnje vreme.

Apple ce najverovatnije da stavi puno memorije u iPad Mini da bi podigao cenu proizvoda, jer na memoriji najvise zaradjuju. Npr. izbacice samo 32gb i 64gb verzije koje ce kostati $349 i $449. Taman da se kaze da ima duplo vise memorije od Nexusa 7 i $100 vecu cenu.

Apple ce najverovatnije da stavi puno memorije u iPad Mini da bi podigao cenu proizvoda, jer na memoriji najvise zaradjuju. Npr. izbacice samo 32gb i 64gb verzije koje ce kostati $349 i $449. Taman da se kaze da ima duplo vise memorije od Nexusa 7 i $100 vecu cenu.

Takodje videh i cenu od 249$ za iPad mini 8GB, ali nikako da nadjem link, mozda je bilo na flipboard-u. Posle videh da se vrte i cene od 299$ i 349$, sta ce tacno izbaciti niko ne zna, samo sam procitao da Apple naplacuje svaki GB za recimo 32 GB iPhone 6.25$, a kompaniju doticni GB kosta celih 0.43$, zarada 93%, Apple gura jos 100$ marginu za GB dok su recimo Amazon i Google presli na 50$.

Ja bih menjao svoju trojku za ovaj mini od 7,8" ako je skoro pa duplo lakši. Bem li ga, sisa sam ili sta vec, zglobovi su mi slabi :D (a pritom mi nije teško da držim dslr sa obuektivom i blicem); odgovara mi nesto na foru galaxyja 7,7 mada cenim da neće biti toliko lagan zbog metalnog kućišta.

Za upotrebu u kuci mislim da je los potez kupovati manji tabled od velicine velikog iPad-a. Sad, ako neko cesto putuje autobusom i sl. za citanje knjiga i novosti mogao bi da posluzi i manji. Browsing isto moze da prodje na njemu, ali rad (kucanje i editovanje neceg postojeceg) mislim da nije dobar. Mejl i sl. stvari vec mogu komotno i na smartphone-u da se proveravaju.

Realno, za rad nije nijedan dobar. Takodje, ovaj "mali" je samo 2 incha kraci od velikog iPad ali zato ima mnogo uzi okvir oko ekrana. Nekome ce to smetati u radu ali verujem da ce biti ljudi kojima ce se to dopasti. Ako bude hardver u njemu priblizan onom koji se nalazi u iPad 3 kao i kvalitet izrade bice zanimljivo pratiti desavanja na trzistu narednih meseci.

U tom slucaju nece samo uzdrmati ono na sta ciljaju (Nexus, Kindle) nego i njihov flagship proizvod. Cisto sumnjam da su svi korisnici Apple proizvoda ujedno i kolekcionari Apple proizvoda. U svetu sigurno nema vise od 10% takvih medju svih korisnicima Apple gedzeta. U Srbiji je situacije potpuno drugacija, ali mi smo po svemu posebni pa i po tome da sigurno vise od pola ljudi koji koriste Apple imaju vise od 3 njihova uredjaja.

Meni bi ipad mini dobro doshao zato shto chesto putujem, pa mi onda treba neshto lagano, udobno i ne preterano veliko. U poslednje vreme putujem sa ipad 3 umesto laptopa i to mi je zaista olakshalo putovanja.

Ako ipad mini moze da se JB i pri tom bude koshtao ~$300 za 16Gb+3G, kupio bih ga.

Realno, za rad nije nijedan dobar. Takodje, ovaj "mali" je samo 2 incha kraci od velikog iPad ali zato ima mnogo uzi okvir oko ekrana. Nekome ce to smetati u radu ali verujem da ce biti ljudi kojima ce se to dopasti. Ako bude hardver u njemu priblizan onom koji se nalazi u iPad 3 kao i kvalitet izrade bice zanimljivo pratiti desavanja na trzistu narednih meseci.

U tom slucaju nece samo uzdrmati ono na sta ciljaju (Nexus, Kindle) nego i njihov flagship proizvod. Cisto sumnjam da su svi korisnici Apple proizvoda ujedno i kolekcionari Apple proizvoda. U svetu sigurno nema vise od 10% takvih medju svih korisnicima Apple gedzeta. U Srbiji je situacije potpuno drugacija, ali mi smo po svemu posebni pa i po tome da sigurno vise od pola ljudi koji koriste Apple imaju vise od 3 njihova uredjaja.

U pravu si. Uglavnom moze da posluzi da nesto editujes, da nesto sitno ubacis u tabelu, popravis neku sliku (upropastis je nekim efektom ;)) pre kacenja na neku drustvenu mrezu i to je to.

Stvari se mogu promeniti softwerom. UI na tabletima (koji reaguju na dodir prsta) je jos uvek u povoju i trebace neko vreme da se dodje do nekog najboljeg resenja. Recimo na desktopu tu je toolbar koji moze da se custom-izuje, zatim Ribbon i sl. Kad se ustali neki tip naprednog interfejsa, sve aplikacije ce poceti da ga kopiraju. Kao sto sad i WinZip ima Ribbon interfejs na PC-u. Ima, vidim da mnoge aplikacije imaju nekakve toolboxove koji mogu da se sakriju - i to je pocetak.

Profesionalac ce vazan posao uvek incijalno raditi na desktop-u, ali eto moze nesto na brzinu da uradi na tablet-u dok je na putu, pored musterije i sl.

Ja mislim da Apple izbacuje 7" iPad samo da popuni rupu u ponudi, tj. za ljude koji ni ne planiraju da kupe veci iPad.

249$ za 8GB verziju, a 349$ za 16GB verziju... :/
Takodje, ostali info znaci da ce ipak biti 3G verzije iPad-a Mini. Ali 349$ za 8GB 3G verziju...

Ko koristi Instagram nek potrazi lika pod nickom emkwan, postavljao je neke slike iPad Mini.

Nek ih okaci neko...

KOji ce os da tera ovo? ios 6 ? Zna li se koji ce hardver biti,bar cpu i ekran?

Vrh Dno