Šta je novo?

IP interfon umesto analognog

Dominator08

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
320
Pozdrav svima,
imam stari Commax interfon koji bih hteo da zamenim IP (HikVision) interfonom, sa IP pozivnom tablom i unutrašnjom jedinicom (ali koristio bih i mobilnu aplikaciju).
Pošto postojeća instalacija ima četiri interfonske žice i kabal za napajanje na 220V, da li mi neko može reći mogu li je nekako prilagoditi za novi IP interfon, sa nekim Ethernet adapterima (i PoE adapterima) ili sl?

Mogao bih obe jedinice da povežem na WiFi mrežu, ali nažalost ne na istu, jer spoljašnja hvata jednu mrežu a unutrašnja drugu WiFii mrežu.

Spoljašnja jedinica je predaleko i nezgodno mi je da razvlačim ethernet kabal od rutera do nje.

Ako su to dve wifi mreze u smislu da su to dva razlicita wifi ap-a (sa razlicitim nazivima), koja su spojena na isti glavni internet ruter onda je to zapravo jedna ista mreza.

A za zicani IP intefon ti treba jedan UTP kabl do pozivne table, ili da probas preko provodnika za struju 220V, uz pomoc PowerLine adaptera.

Hvala ti na odgovoru!

Tako je, u jednoj kući imam SBB-ov glavni ruter preko kojeg ide sav internet (i preko njega ide WiFi_1 mreža), a u drugoj kući mi je Asusov ruter koji je kablom povezan na SBB-ov (i preko njega ide WiFi_2 mreža).
Ne znam koliko bi različiti WiFi subnet-i pravili problem oko podešavanja table i monitora u kući, možda bi mi najjednostavnije bilo da uzmem neki WiFi extender kako bih oba uređaja mogao da povežem na istu WiFi mrežu.

Razlicit subnet pravi problem jer se onda ponasa kao druga mreza. Dovoljno bi bilo da drugi ruter Asus WIFI_2 prebacis u AP mod tako da bude isti subnet, ako nemas neke specijalne zahteve da postoji drugi subnet odnosno ruterski rezim umesto ap rezima. Ako ima potrebe, zbog privatnosti ili nesto drugo onda je mozda najlakse sa jos jednim uredjajem koji bi radio u AP rezimu i bio spojen na glavnu mrezu zicom ili wifi, moze i repeater, ako nije previae daleko. Repeater/extender radi u AP rezimu i koristi isti subnet glavnog rutera.

Npr. opcija da upotrebis zicu u drugoj kuci izgleda ovako, na ethernet zicu od glavnog rutera prvo spojis novi uredjaj koji radi u AP rezimu (WIFI_3) na LAN port, pa zatim opet na LAN port spojis postojeci ruter Asus WIFI_2 koji onda zadrzava svoju postojecu konfiguraciju u ruterskom rezimu.

Poslednja izmena:
Druže, fala ti na pomoći, živ bio! Dao si mi rešenja i nešto će mi završiti posao 😊

Imas dvozilne Dahua IP interfone (jedna parica). Mora se proveriti postojeci poprecni presek kablova zbog duzine konekcije. Pritom, do prvog uredjaja kabl ne sme biti kraci od metar. Tu je potrebna pozivna tabla, monitor i dvozilni svic kojeg napaja 48 volti ispravljac. Monitor je usput WiFi, koji kacis na najblizi ruter i imas prosledjivanje poziva na njihovu aplikaciju.
Primeri su VTO4202 (ili VTO3312), VTH2622 i VTNS2003. Nisam pisao pun naziv, nacices lako. A napajanje za VTNS neko MeanWell na din sinu, uzmi neki od minimum 25 i nesto vati. Nemoj ispod toga, ne mogu da se setim koje je najslabije, mozda je vise od 25w.
Da ne zaboravim VTO4202 je modularan, pa biras koliko tastera, citac kartica, a za to je potreban odgovarajuci ram i kutija. VTO3312 nije, ali u pakovanju imas tastere, pa biras koliko ces, max 4 tastera.

Poslednja izmena:
^ super, hvala puno na detaljnom odgovoru i svim informacijama!

Nazad
Vrh Dno