Šta je novo?

Inverter - pretvarač napona - iskustva i saveti

disha_m

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2007
Poruke
606
Poena
365
U susret nadolazećoj zimi i očekivanju restrikcija struje, a obzirom da živim u stambenoj zgradi, razmišljam o nabavci nekog inverte(o)ra - pretvrača napona 12VDC/220VAC.

Postoje dva tipa pretvarača - sinusnog tipa i kvazi sinusnog (modifikovanog sinusnog) tipa. Razlika u ceni je otprilike minimum duplo veća za istu nazivnu snagu u W u korist sinusnih.

Sinusni pretvarači daju naizmeničnu struju koja je čisto sinusnog tipa i ista je po karakteristikama struji koju dobijamo iz utičnice, i kao takva pogodna za sve uređaje.

Kvazi sinusni pretvarači daju struju približno sinusnog oblika i u sebi sadrže dosta šuma koji može smetati pri pokretanju uređaja kao što su frižideri, zamrzivači, veš mašine... dok u svim drugim uređajima koje napajaju izazivaju neko pregrevanje napajanja koje može, a i ne mora, da utiče na rad uređaja i kvar samog naponskog dela.

Meni bi trebalo par komada ovih uređaja, jedan dovoljan za lcd tv od 70W plus led sijalica i eventualno za muziku na najslabije, a drugi dovoljan za komp od~400W plus LCD 24" monitor i jedna led sijalica.

Voleo bih da ovde neko iznese svoja iskustva i preporuke konkretnih modela. Zanima me koliko nedostaci kvazi sinusnih invertera mogu da utiču na dugotrajnost i ispravnost uređaja koji su na njih priključeni. Koliko shvatam svi uređaji koji imaju zasebna napajanja tipa 90-220V, su manje osetljivi (bolje filtriraju napon) na nesavršenosti struje iz kvazi sinusnih i teoretski mogu da rade bez problema, ali me zanima da li je to baš tako u praksi.

Btw. vidim da ko se malo razume u elektrotehniku i vešt je sa lemilicom, pretvarači mogu da se naprave i od starih UPS uređaja ili kompjuterskih napajanja.
 
Ima tu gomila stvari o kojima treba povesti racuna.
Za ovo sto tebi treba (LCD, komp, monitor...) nebitna je razlika izmedju sinusa i ne-sinusa.
Kod invertora povedi racuna koliko VA a koliko W daje.
Treba da sracunas i zeljenu autonomiju i prema tome biras baterije i punjac za njih.
Za pogon frizidera i bilo kog potrosaca motornog tipa, moras poznavati karakteristike motora tj startnu struju. Npr, za najobicniji frizider sa on/off kompresorom od 200VA treba ce ti invertor klasicnog tipa preko 1000VA.
Od UPS uredjaja samo uslovno mozes da napravis invertor, jer su UPS-evi predvidjeni da nominalnom snagom rade max. par desetina minuta. Invertor se pravi da moze da radi 24/365.
itd...
 
Kakve akumulatore si planirao za izvor napajanja?
Ja sam uzeo SAL 500TS, deluje kao dobra stvarcica, meni ce trebati samo za laptop i neku LED sijalicu. Inace, posto ima samo jednu suko uticnicu, pretpostavljam da na njega moze produzni kabl sa par suko mesta, za laptop, LED sijalicu i tako to?
 
Imam polovni Varta od 75Ah koji treba da proverim i hteo sam još jedan da kupim nov od 65-75Ah.
Nadam se da produžni nije problem, bitno koliko kapiram da ne pređemo 80% snage invertera, kako bi radili ok. Problem je što ono što piše često nije stvarna snaga, nego malo manje.
 
Koliko sam shvatio da su sinusni pretveraci bolji jer daju ( skoro ) istu struju koja je u mrezi. Meni je potrebno da dve inverter klime ( i jednu led sijalicu od 5w ) odrzava u stend baju ( da se nesmrzne kompresor ) dok nedodje struja. Jedna je 12 klima a druga je 18, kolike snage predlazete da uzmem pretvarac ( i koji model )?
 
Pa na koliko minus računaš ove zime, ako očekuješ da se zamrzne kompresor na klimi?
 
-10 nije dovoljno da kompresor zamrzne
 
Ako ti nije problem dali mozes dati sire ojasnjenje, dali nece biti problema ako inverter klima ostane duze vreme bez struje ( 4 - 6h ), plasim se se kompresor nezaledi i nemoze da se pokrene.
 
Ja sam LG Art Cool inverter ukljucivao od "nule" na -10 bez problema, vise puta. Kada kazem "od nule", mislim na to da klima nije radila par dana i da je onda ukljucena dok je napolju bilo tako hladno, i radi i dan danas bez problema.
 
Zadnjih 12 godina koristim klime za grejanje i nisam do sad nikada nisam iskusio probleme sa zamrznutim kompresorom. On/off klima se u firmi gasi petkom i ponovo pokreće ponedeljkom, pa čak ni ona nije imala probleme sa zamrzavanjem.
 
Uredu, sad ste mi skinuli teret, poceo sam da gledam pretvarace sa 12v na 220v.
 
Meni bi trebao sinusni pretvarač za centralno grejanje na plin. Da li ima tu neka marka da je kvalitetnija? Na šta još obratiti pažnju?
 
Takođe bi mi trebao pretvarač za kotao na pelet, minimum da stigne da se ugasi i ohladi.
 
I meni treba pretvarač za kotao na pelet. Na šta treba da obratim pažnju, koji je malo kvalitetniji.. hvala
 
Obratite pažnju samo na snagu. VA nije isto što i W.
Oni koji na invertor stave informaciju u W nemaju pojma o čemu pričaju. Transformator u invertoru se meri isključivo u VA, a razni potrošači imaju različite faktore snage.
 
A meni treba pretvarač napona za pumpu za etažno grejanje. O pretvaračima MIK 200 i MC 200 je pisano puno jedni ih hvale drugi kude. Našao sam ovaj Prosto PR 300 H i činimi se sigurnija kupovina od druga dva. Da li ga možda koristi neko?
 

Prilozi

  • Screenshot_2023-01-12-17-48-39-33_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-01-12-17-48-39-33_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    96.1 KB · Pregleda: 38
Imam mik200b radi bez greske. Baterije ne smeju stajati van sezone bez punjenja brzo riknu morao sam da ih menjam.Valjda su nimh ako se dobro secam.
Zaboravio leti da ukljucim da se dopune.

Posle toga vise negasim ni pretvarac ni pumpu tokom cele godine.
Za koto na cvrsta goriva, nije za kotlove za pelet.
 
I ja ću možda kupiti taj mik 200 sa ugradjenim baterijama, ali ja bih išao na varijantu da kada mi crknu baterije na te kablove vežem druge kablove i izvučem ih napolje i na njima priključim akumulator.
 
Te baterije su malih Ah, ne bih ja to prepravljao na obican aku.Trajace one nekoliko sezona samo nemoj ko ja da zaboravis da ih dopunis.

Nisu ni nesto mnogo skupe.
 
Znam da baterije nisu skupe, jeftinije su i od naj jeftinijeg akumulatora od 45A.
Najverovatnije ću kupiti takav na baterije i kad crknu otvoriću i videću šta i kako.
Video sam na fb da je jedan tako uradio, kada su mu stradale baterije izvuko žice i vezao akumulator i služi ga.
 
Po meni nije bas za prepravku, zice koje idu na ove fabricke su bas tanke malog preseka.Jedna baterija je 7.2Ah ako se dobro secam.
 
Da jedna je 7,2 Ah. Evo čovek mi pisao da je baterije skinuo i povezao na akumulator.
 

Prilozi

  • Screenshot_2023-01-15-20-57-27-80_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.jpg
    Screenshot_2023-01-15-20-57-27-80_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.jpg
    58.7 KB · Pregleda: 29
Pozdrav
Imam skuter koji radi na 2 gel baterije od po 12V i 85Ah. Problem je sto skuter ne mogu da punim u garazi, nema uticnica, a u stanu je komplikovano da ga penjem, pa da li je izvodljivo da kupim neki akumulator koji bih punio u stanu i potom spustio u garazu pa preko invertera da zakacim punjac od skutera i tako da ga napunim? Da li neko moze da mi da savet koje jacine akumulator i inverter treba da budu ili da ponudi resenje posto ja nemam iskustva? Inace ja sam u kolicima i koristim elektricni skuter da idem na pecanje.
Ovo je punjac za skuter
1689250024267.png
 
To je bas veliki kapacitet baterija i struja punjenja, u prevodu opcija da se puni sa invertera bi zahtevala ozbiljan hardver (skupo, veliko i tesko), a ove igracke opisane u ovoj temi nisu dovoljne za tu namenu.

Jednostavnija i jeftinija prica bi bila da se skine i ponese baterija sa skutera, pa da se puni preko klasicnog punjaca za baterije (automobila, motocikla), output 12VDC(14.4) 4-8A, i punis svaku bateriju pojedinacno. Takav punjac je oko 2500,00 RSD.
 
Poslednja izmena:
Pozdrav,
Zanima me da li bi inverter od 3000w ili 5000w povezan na traktorski akumulator od 12v 110ah mogao da pogoni potapajuću bunarsku pumpu 220v 1.1kw?
 
Da bi 1.1kW napajao sa 12V akumulatora, trebalo bi oko 90A kontinualno da vučeš iz akumulatora.
Neće akumulator moći dugo to da trpi.
 
a ako je akumulator prikačen na traktor koji radi i koji ga stalno puni, da li bi onda mogao da izdrži?
 
Nije pitanje kapaciteta nego isporučivanja struje.
90A je čak i nerealno za očekivati. 91A je suva matematika, a to nije baš uvek tako, plus efikasnost samog uređaja. 100A svakako moraš da računaš kao potrošnju, možda i jače.
Što se kapaciteta tiče, ovo znači da bi to sve trajalo 1h, ali kao što reče NShappy, pitanje je da li je akumulator predviđen za toliku struju na duže staze.
Svi definišu start od tipa 900A ili 1000A za takav aku, ali to je kratkotrajno.
Postoji razlika izmđu AGM i Gel aku. Otvorio sam nasumični datasheet za aku na netu i ide ovako
1. AGM: na 0 stepeni mu je startna struja 500A. Na 27 stepeni mu je startna struja 170A.
2. Gel: na 0 stepeni mu je struja 450A, dok je na 27 stepeni svega 150A.

To je sve za 110Ah. Razlikuje se za druge kapacitete. Opet kažem, nasumični datasheet, drugi modeli možda imaju nešto drugačije.

Još treba uzeti u obzir i da se deklarisani kapacitet razlikuje u odnosu na potrošnju. To je definisano za potrošnju od 20h na 25stepeni. Dakle konstantnih 5A na fiknsoj temp. Sa ogromnom potrošnjom, ni kapacitet na bi bio to što je deklarisano.
 
Nazad
Vrh Dno