Šta je novo?

Inverter klima za grejanje 49kv stan

apostol7

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
Pozdrav,

Uskoro bi trebalo da uzmem inverter klimu 12cu za grejanje stana. Stan ima 49kv. Iz hodnika se ulazi u sve sobe. Klima bi bila u najvecoj sobi koja je na jednom kraju hodnika. Svestan sam da ona sama tesko moze sve da zagreje. Za sada bi probali samo da njom pa bi dodali jos neku pec ako je potrebno.

Za sada mi ove dve deluju ok:
1. Fujitsu ASYG12KETA / AOYG12KETA
2. PANASONIC KIT-BZ50-ZKE

Bitna mi je tisina samo da napomenem. Koliko je to moguce naravno. Negde sam cuo da za fujitsu samo jedna firma ima rezervne delove, ne znam da li je to tacno?

Ali slobodno preporucite neku oko 90.000 din. Hvala u napred.

Poslednja izmena:
Mislim da od tog plana da iz hodnika greješ ceo stan nema ništa. Bar je to moje mišljenje.

Ja zadnjih 5 godina stan od oko 55m2 grejem na sledeći način. Dnevna sa kuhinjom oko 22m2 Vox dvanaestica, soba oko 13m2 Vox dvanaestica, sobica od 6m2 Bosch panelni radijator 500W sa digitalnim termostatom, hodnik i kupatilo nemaju grejanje. U celom stanju je banja a zgrada je bez izolacije plus je dnevna cela u starim ogromnim prozorima koji su dobro zadihtovani, ostale dve sobe su sa novim PVC prozorima. Čovek koji je ugrađivao klime nije verovao da možemo da se uzgrejemo (najjeftinijjim) klimama, ali eto nama je banja u stanu tokom cele grejne sezone.

Ono što hoću da kažem, ako imaš dobre prozore i još ako zgrada ima izolaciju (moja to nema), iz mog iskustva ti je mnogo bolja opcija da staviš u svaku sobu najjeftiniji Vox inverter dvanaesticu i da ti u svakoj sobi bude banja i da se klime ne "muče". I računi za struju su niski, posebno kad se uzme u obzir da je 24h u stanu konstantna (zadata) temperatura.

Hvala šnele na savetima! Moracemo jos da razmislimo sta cemo.

Ja se ne slazem sa ovim likom koj u svaku sobu ima klimu pa cak i u sobu od 6 kvadrata on ima 12 ticu klimu. Mislim gluposti. Ja imam stan od 70 kvadrata i grejem ga jednom obicnom klimom Vox 12 . U stanu mi je 24 stepena kada je napolje -15 . Stim da mi je unutrasnja jedinica u centralnom hodniku u stanu koj ima 10 kvadrata a okolo hodnika su dve sobe kupatilo trpezarija i od trpezarije kuhinja i velika zastakljena terasa. Moram da napomenem da mi je stan dobro izolovan. A klima u najhladnijim danima podesena Auto na 28-29. Ima jedno pravilo Nove klime imaju program auto /auto otapanje. Stim da kada pocnete da grejete podesite na 24-25 stepena za pocetak i nema gasenja klime . Sama se ona gasi i pali. Kada nastupe hladni dani onda na 28-29. Kada spavate podesite izmedju 24 i 28 recimo na 25,26. Tada je potrosnja minimalna. Klima odrzava toplotu i zagreva zidove. Ali klimu morate da pozicinirate u centarlnom delu kuce ili stana. Meni je u hodniku u centru stana. A spoljna jefinica je na maloj terasi koja je takodje zastakljena. Dakle kada je napolje - 15 meni je na terasi maloj gde je spoljna jedinaca -6 i klima greje. Prosle godine je samo Januar mesec izneo ukupno struja 10000 dinara. Ostali meseci pre i posle januara (zimi) 8000,6000,7000,7500. A leti mi dolazi oko 6000 a prolece i jesen oko 3500-4000. Pa sami zakljucite. Svakako inverter je najbolja za stan. A za kucu je nabolje Toplotna pumpa. Sve ostalo je cista laz da bi vam izvukli novac.
Mislim da od tog plana da iz hodnika greješ ceo stan nema ništa. Bar je to moje mišljenje.

Ja zadnjih 5 godina stan od oko 55m2 grejem na sledeći način. Dnevna sa kuhinjom oko 22m2 Vox dvanaestica, soba oko 13m2 Vox dvanaestica, sobica od 6m2 Bosch panelni radijator 500W sa digitalnim termostatom, hodnik i kupatilo nemaju grejanje. U celom stanju je banja a zgrada je bez izolacije plus je dnevna cela u starim ogromnim prozorima koji su dobro zadihtovani, ostale dve sobe su sa novim PVC prozorima. Čovek koji je ugrađivao klime nije verovao da možemo da se uzgrejemo (najjeftinijjim) klimama, ali eto nama je banja u stanu tokom cele grejne sezone.

Ono što hoću da kažem, ako imaš dobre prozore i još ako zgrada ima izolaciju (moja to nema), iz mog iskustva ti je mnogo bolja opcija da staviš u svaku sobu najjeftiniji Vox inverter dvanaesticu i da ti u svakoj sobi bude banja i da se klime ne "muče". I računi za struju su niski, posebno kad se uzme u obzir da je 24h u stanu konstantna (zadata) temperatura.
Koliko ti dolazi struja mesecno u grejnoj sezoni ako imas dve klime 12 i panel radijator?

Poslednja izmena:
Ja se ne slazem sa ovim likom koj u svaku sobu ima klimu pa cak i u sobu od 6 kvadrata on ima 12 ticu klimu. Mislim gluposti. Ja imam stan od 70 kvadrata i grejem ga jednom obicnom klimom Vox 12 . U stanu mi je 24 stepena kada je napolje -15 . Stim da mi je unutrasnja jedinica u centralnom hodniku u stanu koj ima 10 kvadrata a okolo hodnika su dve sobe kupatilo trpezarija i od trpezarije kuhinja i velika zastakljena terasa. Moram da napomenem da mi je stan dobro izolovan. A klima u najhladnijim danima podesena Auto na 28-29. Ima jedno pravilo Nove klime imaju program auto /auto otapanje. Stim da kada pocnete da grejete podesite na 24-25 stepena za pocetak i nema gasenja klime . Sama se ona gasi i pali. Kada nastupe hladni dani onda na 28-29. Kada spavate podesite izmedju 24 i 28 recimo na 25,26. Tada je potrosnja minimalna. Klima odrzava toplotu i zagreva zidove. Ali klimu morate da pozicinirate u centarlnom delu kuce ili stana. Meni je u hodniku u centru stana. A spoljna jefinica je na maloj terasi koja je takodje zastakljena. Dakle kada je napolje - 15 meni je na terasi maloj gde je spoljna jedinaca -6 i klima greje. Prosle godine je samo Januar mesec izneo ukupno struja 10000 dinara. Ostali meseci pre i posle januara (zimi) 8000,6000,7000,7500. A leti mi dolazi oko 6000 a prolece i jesen oko 3500-4000. Pa sami zakljucite. Svakako inverter je najbolja za stan. A za kucu je nabolje Toplotna pumpa. Sve ostalo je cista laz da bi vam izvukli novac.

Koliko ti dolazi struja mesecno u grejnoj sezoni ako imas dve klime 12 i panel radijator?
Ma sta kazes?

U 6 kvadrata da prdnes pa ces se ugrejati, a kamoli da stavis 12cu. Jedino da je soba rupicasta, pa da izmedju bloka ili cigle nije izmalterisano kako treba pa da strpas 12cu unutra.

Da znate da čitate pročitali bi da je u toj sobici panelni radijator od 500W sa digitalnim termostatom, radijatorče više ne radi nego što radi. Dakle nije klima u toj sobici, to nisam napisao.
Dalje, dao sam primer iz svog višegodišnjeg iskustva korišćenja jeftinix Vox klima za grejanje. Plus imaš komfor da u letnjim mesecima svaku sobu ohladiš po potrebi koliko treba, ili ako imate malo dete kao ja da u jednoj sobi uključite klimu da hladi a u drugoj je dete pa se hladan vazduh polako širi u ostatak stana.
Računi tokom prošle godine:
jun 2022. 3180 din, jul 3290 din, avgust 3325 din, septembar 4330 din, oktobar 5730 din, novembar 8260 din, decemar 8500 din, januar 2023. 8640 din, februar 10400 din, mart 7530 din april 7140 din. Ove grejne sezone zbog poskupljenja i možda hladnije zime očekujem račune 2000-4000 veće.

A ovog ivana što se tek registrovao i mlati gluposti ne bih da komentarišem. I ovog drugog koji isto nije pročitao moj post a zna da komentariše kako sam stavio dvanaesticu u sobicu od 6 kvadrata.

Generalno to je sve što ću reći u ovoj temi, nadam se da sam nekom (normalnom) pomogao.

Nigde nisam napisao da si stavio 12cu u 6kvm. Sta koristis pa da predjemo svi?

Slična kvadratura, u spavaćoj sobi Midea 9 inverter, a u dnevnom boravku, na drugom kraju hodnika, obična klima neka Daikin starija, prva zima, da li će biti dovoljno ili promeniti ovu stariju klimu/ kupiti TA peć...?

Ako mislis za snagu, ugrejace. Da li bi bilo bolje da si kupio 2 jeftinije i manje klime, bilo bi.

pa to sam i pomislio na snagu,to je stara gradnja i bio bi problem za drugu gde staviti spoljnu jedinicu!!!
pitam dali neko ima iskustva sa ovom klimom?

Da li cevi od klime mogu da se saviju pod pravim uglom? Hodnik je najveća prostorija pa mi je logično da tu stavim jednu klimu da greje hodnik i kupatilo, eventualno spavacu br.2. Ali cevi ne mogu kroz kupatilo pa bih kroz sobu, ali tu bi moralo da idu pod pravim uglom da odu iza kuce. Kroz sobu bi cevi isle u kanalice.

Prilozi

• IMG_20231124_165111.jpg
    IMG_20231124_165111.jpg
    182.8 KB · Pregleda: 44
Nisi mogao goru poziciju da odaberes.

Bice minimum dve a najverovatnije tri klime. Jedna u hodniku, jedna u dnevnoj i jedna u spavacoj 1. Koja je pozicija bolja?

@igor84
Ne znam da li mi uzvracas trolovanjem, ali ok, ovo moje je svakako bila sala, zato sto imas vrlo nezgodan prostor za grejanje klimama.

Mislim da ces morati da stavis po jednu klimu u svaku sobu, ili da npr. stavis klimu u dnevnu sobu, a ostale prostorije grejes na drugi nacin.
Ako i imas uslova da nabudzis nesto u hodniku sto bi istovremeno trebalo da greje sobe, imaj u vidu da bi klima morala da duva direktno u otvor za vrata, a i vrata bi morala stalno biti otvorena, i to je retko dobro resenje.

Suvišni postovi su pobrisani a častio sam i poenima. Držite se teme i manite se trolovanja da nebi usledilo trajno udaljavanje.

Da li cevi od klime mogu da se saviju pod pravim uglom? Hodnik je najveća prostorija pa mi je logično da tu stavim jednu klimu da greje hodnik i kupatilo, eventualno spavacu br.2. Ali cevi ne mogu kroz kupatilo pa bih kroz sobu, ali tu bi moralo da idu pod pravim uglom da odu iza kuce. Kroz sobu bi cevi isle u kanalice.
Jel’ ti ovo terasa sto spavaca 1 izlazi?

Da, terasa. Ali to je je strana kuce do ulice pa bih izbegao tu stranu za spoljne jedinice, moze samo sa zadnje strane a to je dole, desna strana je drugi deo kuce, na dva ulaza kuca. Gore su stepenice i terasa sa podestima, pa tu bi eventualno moglo na betonski stub 20*20 ako ima neko nosac za tako nesto.

Tesko ce neko da ti savije cevi na 90. Ako i stavis tu gde hoces kontam da mogu da saviju 2x45 i pod uglom da probuse zid.

Steta sto ne moze na terasu, ne znam koji ti je budget, ali vide osam dosta ljudi da stavljaju na pod terase klimu.

Za tebe bi mutli spli bio idealan na terasu, pa u sobe samo.

2 x sedmice i 1 x devetka....

Nazad
Vrh Dno