Šta je novo?

Inventer klima za primarno grejanje cca 40m2

13umble13ee

Cenjen
Učlanjen(a)
18.11.2011
Poena
170
Pozdrav ljudi,

Izvinjavam se ako se ponavljam, ali sam vrteo 2 dana i ne nadjem nista sto je meni konkretno ok.

Gledam 12icu klimu srednje klase. Potrebno je da dobro greje, jer kontam da je hladjenje i najjeftinijim klimama ok 😊

Potrebno je za nekih 40kv, s tim da bi mozda nekada otvorili sobu da razmlacimo, ali to nije neophodno.

Ono sto sam gledao je Hisense Hi-comfort ili Gree Eco Plus pular.

Cena je oko nekih 50-55k. I uzeo bi na rate, sto znaci online kupovina mi ne odgovara 😂

Hvala unapred

Moze srednja cenovna klasa da prodje za kupovinu klime.
Ali u toj cenovnoj klasi, ako temperatura padne ispod nule 12-ica ne moze da zagreje 40m2, do max 25m2 ona moze da ugreje.
Za 40m2 mora 18-ica da si miran, inace ces imati u kuci oko 22C kada je napolju nula stepeni, a kada pocne da se priblizava -10C, ona ce pasti na 18C u kuci.
E sada srecom takav talas velikog minusa traje od nedelju do max dve nedelje, i nekada ih nema godinama jer zime postaju sve toplije.
Takodje bez 5cm stiropora izolacije i pvc stolarije (ili novije drvene stolarije) ne razmisljati o grejanju klimama.

Poslednja izmena od urednika:
12-ica ne moze da zagreje 40m2, ako temperatura padne ispod nule, mora 18-ica da si miran za tu kvadraturu, moze srednja cenovna klasa.
Takodje bez 5cm stiropora i pvc stolarije ili novije drvene stolarije ne razmisljati o grejanju klimama.
Kuca ima izolaciju 10ku stiropor i lepak (fasada jos nije stavljena). Pvc stolarija u celoj kuci.

Ono sto nisam naglasio, sada se greju roditelji na ugalj, ali bi za neke manje hladne dane zamenili klimom jer je jeftinije i mogu da koriguju temperaturu.
Za jake zime bi imali ugalj, ali samo ako klima ne moze da ugreje.

Za prelazne temperature (do nula stepeni) klima je najbolje moguce resenje koje postoji (kada se gleda kombinacija ekonomicnosti i lakoce koriscenja), i tada ce 12-ica odraditi posao na toj kvadraturi bez problema.
Za jace zime mogu zaloziti ugalj tih nedelju dve. Ako je kuca na nekom planinskom mestu gde su jace zime onda je 18-ica pravo i dugorocno resenje jer ce ipak raditi opustenije od 12-ice jer ce se u temperaturama ispod nule 12-ica konstantno odledjivati i time trositi struju i vreme na to odledjivanje umesto da zagreva prostoriju, dok ce 18-ica imati snage da to odledjivanje redje radi i time stedece struju.

Pozdrav
Izvinjavam se ako se ponavljam, ali sam vrteo 2 dana i ne nadjem nista sto je meni konkretno ok.
Šta je za tebe, konkretno, ok?
Gledam 12icu klimu srednje klase. Potrebno je da dobro greje, jer kontam da je hladjenje i najjeftinijim klimama ok 😊
Skoro svaki novi inverter dobro greje, teže ćeš naći da ne greje, nego da greje.
Potrebno je za nekih 40kv, s tim da bi mozda nekada otvorili sobu da razmlacimo, ali to nije neophodno.
40 kv - čega?
Nije isto 40m² izolovane prostorije, možda u stambenoj zgradi, i 40m² neizolovane šupe na livadi.

Ono sto sam gledao je Hisense Hi-comfort ili Gree Eco Plus pular.
Bolja je ona koja je jeftinija i sa dužom garancijom.
Cena je oko nekih 50-55k. I uzeo bi na rate, sto znaci online kupovina mi ne odgovara 😂
Legitimno
Bilo koji novi inverter može da zagreje 40kv, a možda i ne može.
Ako smatraš da je odgovor neprecizan, i za tebe nekoristan - u pravu si...samo znaj da je takav posledica istog takvog pitanja.

Konkretno - da bi imao precizan odgovor, morao bi da saznaš/sračunaš/platišdanekouradi toplotne gubitke prostorije/objekta koji želiš da greješ.
Sa tim podatkom neće ti trebati saveti sa foruma, znaćeš odmah da li ti je dovoljna 12 ili 18.

Kuca ima izolaciju 10ku stiropor i lepak (fasada jos nije stavljena). Pvc stolarija u celoj kuci.

Ono sto nisam naglasio, sada se greju roditelji na ugalj, ali bi za neke manje hladne dane zamenili klimom jer je jeftinije i mogu da koriguju temperaturu.
Za jake zime bi imali ugalj, ali samo ako klima ne moze da ugreje.
Za ove uslove, bilo koji inverter 12, ako ne stižeš do top brendova, biraj neki sa najdužom garancijom i pouzdanim servisom.

Naravno da ne greju svi inverteri dobro, a posebno ne kvadrature 40+
Ne očekuj da neko ima tačne podatke o gubicima.

Pozdrav

Šta je za tebe, konkretno, ok?

Skoro svaki novi inverter dobro greje, teže ćeš naći da ne greje, nego da greje.

40 kv - čega?
Nije isto 40m² izolovane prostorije, možda u stambenoj zgradi, i 40m² neizolovane šupe na livadi.

Bolja je ona koja je jeftinija i sa dužom garancijom.

Legitimno

Bilo koji novi inverter može da zagreje 40kv, a možda i ne može.
Ako smatraš da je odgovor neprecizan, i za tebe nekoristan - u pravu si...samo znaj da je takav posledica istog takvog pitanja.

Konkretno - da bi imao precizan odgovor, morao bi da saznaš/sračunaš/platišdanekouradi toplotne gubitke prostorije/objekta koji želiš da greješ.
Sa tim podatkom neće ti trebati saveti sa foruma, znaćeš odmah da li ti je dovoljna 12 ili 18.

Za ove uslove, bilo koji inverter 12, ako ne stižeš do top brendova, biraj neki sa najdužom garancijom i pouzdanim servisom.
Au brate, kao da sam napisao "Da li mogu da se grejem na klimu?" 😂 u sledem postu sam napisao dodatne detalje.

Ono sto sam samo izostavio je da je u pitanju izolovana kuca, a 40kv je deo kuce koji bi grejao.

Poslednja izmena:
@lazar
besmislen video kad nije napisao koliko stepeni je drzao u kuci, pogotovo kada je bilo tih famoznih -19C u januaru.
Ne kazem da covek laze ali nekim ljudima prija da je u kuci 18C, pogotovo starijim ljudima nocu (neki i kazu da je to optimalna temperatura za spavanje).
Ja licno volim da mi je 24C non-stop i da se razgacim po kuci, a ne da idem u dzemperu, i po noci da se pokrivam tankim frotirom.
Nije isto kada klima mora da podigne sa nula stepeni na 18C i na 24C, to je cistih 33% razlike u snazi i potrosnji.

Generalno na tim niskim temperaturama inverter klime pola vremena rade u odledjivanju tako da 12-ica ni ne moze nikada da vuce maksimum struje (1000W-1200W za koji je projektovana ) nego samo tih polovinu 500-600W koju stalno pominje na snimku kako mu malo trosi (a u stvari radi upola zbog odledjivanja).

Poslednja izmena od urednika:
Generalno na tim niskim temperaturama inverter klime pola vremena rade u odledjivanju tako da 12-ica ni ne moze nikada da vuce maksimum struje
Ja ne znam na koju klimu se ti grijes, ali moras biti svjesan da klima nije isto sto i kalorifer, a to se tice klime sa videa, prije nego sto napises, prelistaj temu o konkretnoj klimi.
@13umble13ee Mene zanima da li postoji izolacija na plafonu i stolarija?

Naravno da ne greju svi inverteri dobro, a posebno ne kvadrature 40+
Ne očekuj da neko ima tačne podatke o gubicima.
Dobrode...
Da se ne ganjamo oko toga da li svi inverteri greju dobro...
Mislim -
da li svaki auto ide dobro?
da li svaki zvučnik svira dobro?
itede...

Nego ovo drugo me kopka - zašto ne bih očekivao da neko ima tačne podatke o toplotnim gubicima?
Bar u današnje vreme to ne bi trebalo da bude bauk.
Koeficijenti toplotne provodljivosti su odavno znani, i javni, za većinu, ako ne i sve građevinske materijale koji su u upotrebi.
Formule za računanje takođe, čak i da primeniš bazičnu, bez faktora osunčanosti, orijentacije, i strujanja vazduha (vetrovitosti), opet imaš rezultate sa ±15% preciznosti - za nas amatere puna kapa.

E sad, ako nemaš vremena da malko potražiš, onda možeš i da platiš da to neko uradi mesto tebe ili da prihvatiš ovako odokativno date savete sa foruma.

Realno, za split sistem i nije neki bitan podatak. Za TP sa druge strane veoma bitan.

Mozda bi ChatGPT mogao tu da izadje u susret, meni je razne proracune radio.

Imaš na netu gomilu online kalkulatora

Ja ne znam na koju klimu se ti grijes, ali moras biti svjesan da klima nije isto sto i kalorifer, a to se tice klime sa videa, prije nego sto napises, prelistaj temu o konkretnoj klimi.
@13umble13ee Mene zanima da li postoji izolacija na plafonu i stolarija?
Na plafonu nema izolacije, samo ploca, a stolarija je PVC, kao sto sam dodao u drugom svom postu.

Nazad
Vrh Dno