Interpolacija fejmova na TV (MotionFlow, TrueMotion, "soap opera" efekat)

vatrogasac53

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.06.2008
Poruke
1,125
Poena
48
Svaki noviji TV ima opciju koja ubrzava originalni FPS filmova (sa 24frejma pa do željene vrednosti). Ovo neki zovu "soap opera" efekat, neko ga voli, neko ne. Izgleda kao sa leve strane videa ispod:

[video]https://streamable.com/k72z67[/video]

Hardverska i softverska interpolacija.


Postoji hardverska interpolacija iz samog TV (MEMC čip ugrađen unutra). Kod Sony-ija se ta opcija uključuje sa MotionFlow, kod LG TrueMotion..

Sa druge strane, kada se pušta film na monitoru preko kompa ova interpolacija se vrši preko softvera. Neki od programa koji ovo rade su SVP, AMD Fluid Motion, DmitriRender itd. Recimo film ima 24Fps i vi ga pustite na duplu interpolaciju- 48Fps (najbolje bi bilo na 72 ako monitor to podržava). Moje iskustvo je da ovo kod animacije izgleda pristojno , dok kod klasičnih UHD filmova potpuno negledljivo zbog količine raznoraznih artefakta. Potpuno drugo iskustvo u odnosu na HFR filmove tipa Gemini Man koji su 60Fps u originalu i to (očekivano) izgleda odlično.Pitanje koliko je bolja hardverska interpolacija iz TV (recimo neki nov model tipa LG OLED 48CX9LB) u odnosu na softversku preko kompa (jača konfiguracije RTX 3080+ Intel i9)?


Ako neko ima iskustva iz prve ruke molim da podeli (koliko frejmova ste interpolirali na kom TV, eventalno nešto softverski preko kompa itd.)

Znam da postoje i neka pre-processing AI rešenja bazirana na neuralnih mrežama (DainAI), ali je to (za sada) sve na nivou koncepta, ili ne radi kako treba (Topaz).

Hvala:wave:
 

Orchard

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.02.2018
Poruke
3,049
Poena
0
samo amd-ova fluidmotion mi se dopala,ali je bila odlicna.nisam poredio sa svakom koja postoji ali sam ih dosta pogledao,pretezno softverskih...
 

vaxil

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.07.2007
Poruke
217
Poena
16
samo amd-ova fluidmotion mi se dopala,ali je bila odlicna.nisam poredio sa svakom koja postoji ali sam ih dosta pogledao,pretezno softverskih...

Ista priča. Koristim fluidmotion na svemu. Radi savršeno kod sporijih pokreta, ali kod bržih opet kreće judder/stutter. I tako je bolje od svih drugih opcija...
Problem je što je, koliko vidim, Polaris poslednja generacija kartica koja podržava ovu opciju. Nemam pojma šta raditi posle.
 

Orchard

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.02.2018
Poruke
3,049
Poena
0
ganjati 60hz video koji srecom postaje sve cesci.fluidmotion koliko god bio dobar ipak je interpolacija i kao sto si i sam primetio ima svoje limite (mada npr mode 2 je meni bio daleko bolji kod brzih scena...).

slazem se da ne lezi svemu,23\24\30fps ima svoju draz i primenu ali bas sadrzaj kojem lezi 60fps i ide logicno na,kad je vec tehnologija tu.kod mene licno sve je zavisilo od namere rezisera dal zeli da prenese ili docara sto realnije i\ili vernije,tu 60fps pa i interpoliran (pristojno) daje dodatni dozivljaj.npr kultni 'The Wire' u 16:9 i sa interpolacijom je bio potpuno nov dozivljaj i sa drugojacijeg vise vizuelnog aspekta,a seriju sam vise puta gledao pre...
 

Orchard

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.02.2018
Poruke
3,049
Poena
0
yt prednjaci,guraju ga i svi veci igraci u polju panela,sportski streaming servisi i sl...ako pitas za dokumentarni i igrani sadrzaj tome je hobit pucao u noge sa svojim poluamaterskim 3d-om i besmislenih 48 ili koliko vec frejmova...dok neko opet ne zagrize i pokusa da progura opet,sto verujem bar ja licno da je u interesu bar ovim vecim igracima...moguce da ce glavni protagonista biti bas sad epl jer sem sto ce na novim ajfonima da idu na 120hz to im moze biti vrlo jak adut u borbi za preplate sa Netfliksom i ekipom.
 

Čika_Kure

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
04.11.2010
Poruke
1,641
Poena
113
Da li neko zna ovo da podesi?
https://www.svp-team.com/wiki/Manual:SVPtube

Teorijski deluje zanimljivo.

Meni konkretno nikako ne uspeva, uvek izbacuje poruku: Unable to download webpage: urlopen error Winerror 10013


Da ne bude zabune, SVP za puštanje filmova sa harda sam podesio preko KMPlayera, i to radi kako treba, ali me zanima i ovo, ako neko zna..
 

vatrogasac53

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.06.2008
Poruke
1,125
Poena
48
Koristiš plaćenu verziju SVP-a?
Ja gledam samo lokalno preko MPC BE, ali ako si sve dobro podesio za Youtube, slobodno se obrati podršci, prilično su ok za mali tim.
 
Vrh Dno