Šta je novo?

Internet prevare

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

djordje29

Slavan
Učlanjen(a)
04.09.2009
Poena
360
Otvaram ovu temu kako bi smo razmenili iskustva o svim mogućim i nemogućim net prevarama.

Dao sam oglas na foto berzu da prodajem DSLR.
Javila mi se izvesna osoba koja se pretstavila kao Diane iz Škotske, veli, ja bi da kupim ali za prijatelja u Nigeriji, da li bi ja otišao u DHL izmerio paket i saopštio joj konačnu cenu slanja?
Pitam kako me je našla, ovo srpski sajt, kaže, pa iskočio joj oglas, reko aj dobro.
Izmerim ja, izađe to 18 ljadi, kaže ona, nema problema, ja sam prebacila pare sa mog računa Škotske banke na tvoj ali zbog dalje procedure oni će te uskoro kontaktirati meilom.
Dobi ja dva meila. Prvi, da su pare prebačene, a drugi je validacija transakcije.
Naime, da im pošaljem skeniranu otpremnu listu pošiljke DHLa kao dokaz da je poslato i oni će u roku od 48 sati proslediti novac na moj račun, kao to je normalno jer se radi internacionalni transfer para.
Petak pola 12 ističe rok, počeli oni da daju glupe izgovore, spor im server, pao sistem, prednost klijenata koji imaju transfer po 10 000+ eura, manjak ljudstva...
Ja im kažem da me izgovori ne zanimaju i ako pare ne legnu na račun do 15:00 tog dana, ja stopiram pošiljku.
Bilo je tu praznih ubeđenja, da će pare biti u ponedeljak, e, kad sam im rekao da će pošiljka tada biti u Nigeriji oni su zaćutali.
Tada sam definitivno shvatio da je u pitanju prevara i stopirao sam pošiljku.
Na žalost izgubio sam 18 000 za slanje ali slanje nazad iz Nigerije me ne košta ništa.
E sad kreće akcija.
Nakon par dana dobijem ja meil od te ribe iz Škotske da je njen prijatelj iz Nigerije podigao aparat.
Ja poludeo jer mene DHL danima ubeđuje da je pošiljka stopirana i da je u njihovim rukama i da nema šanse da se desi da oni daju na uručenje aparat.
DHL sad priznaje grešku ali ne i odgovornost što su svojim nemarom i ne pažnjom dozvolili da aparat završi u rukama prevaranata.
Epilog je taj da ću najverovatnije tužiti DHL jer nije zaustavio slanje pošiljke na moj zahtev.
Oni se pravdaju time da imaju jako puno pošiljki i da ne mogu da garantuju zaustavljanje i povraćaj robe.
Znači, nešto kada jednom date DHLu u ruke to je kao da ste to bacili u bunar, više povratka nema.

Bio sam u policiji, na žalost, oni nemaju taj kapacitet da ih hvataju, ni u ljudstu, ni u tehnici, ni u znanju.
Ja imam sumnju koju treba dokazati, a to zahteva istragu koju oni ne mogu da sprovedu i zbog toga ne mogu da daju zvanično saopštenje građanima.
Zato sam ja rešio da sa vama podelim moje loše iskustvo.
Vodite računa!

Poslednja izmena:
Ti k'o da si od juče na internetima.

Šteta je što ti se ovo dogodilo, al' si ispao veoma naivan.

Bas mi je zao zbog ispale. Koje dokumente si dobio mejlom i od koje banke? Generalno kao potvrda o uplati se koristi tzv SWIFT, koji sadrzi sve detalje (banka uplatioca, banka posrednik, banka primaoca, tvoji podaci, datum valute itd.). Uglavnom to uvek treba prvo proveriti sa tvojom bankom.

Ne mogu da verujem da u 2013 neko jos naseda na Nigeria spam.
Iznervirao sam se citajuci ovo, ne dolazim do uvece na bench.

Meil o tzv Skotske banke je delovao krajnje uverljivo i uredno su odgovarali na moje meilove i ta riba isto i davali su logična objašnjenja.
Kad dođem kući postovaću meil te banke.
A ja sam mislio da je tip iz Nigerije bio na nekoj razmeni pa kao ova hoće da mu kupi iz Evrope jer je to neki garant kvaliteta, bla, bla, a da je odabrala Srbiju jer joj je jeftinije slanje odavde nego iz Škotske.

Mene je sad izludeo DHL, koji me prvo ubeđuje kako se sve sigurno i bezbedno i kako za koji dan dobijam aparat nazad, bez troškova.
Kad na kraju em ga nisu stopirali, em je nastavio put, em su ga dali na uručenje i sad spiraju odgovornost sa sebe.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem da u 2013 neko jos naseda na Nigeria spam.

Neverica..

Djole majku mu, posecujes bench i sigurno jos par foto foruma, kako se ne seti da pitas nekoga bar?

Poslednja izmena:
Koja banka ti je poslala mail? Neka njena ili tvoja?
....
Msm kad vidis NIGERIJU, sta imas uopste da citas dalje? Aj sad?
Nisi mogao da prodas nekom nasem ovde nego te djavo tero da ides da se cimas, dopisujes se sa nekim i jos budes prevarem???
...
To ne umanjuje odgovornost DHLa, al je cela prica iz aviona totalno *****na, za utehu, msm da je i mene neko prevario, al ovo je bio, tj jos uvek je, eBay/payPal, opet je kao sigurnije, nego to tvoje.
Aj zelim ti da to izguras do kraja!

Meil o tzv Skotske banke je delovao krajnje uverljivo i uredno su odgovarali na moje meilove i ta riba isto i davali su logična objašnjenja.
Kad dođem kući postovaću meil te banke.
A ja sam mislio da je tip iz Nigerije bio na nekoj razmeni pa kao ova hoće da mu kupi iz Evrope jer je to neki garant kvaliteta, bla, bla, a da je odabrala Srbiju jer joj je jeftinije slanje odavde nego iz Škotske.

Mene je sad izludeo DHL, koji me prvo ubeđuje kako se sve sigurno i bezbedno i kako za koji dan dobijam aparat nazad, bez troškova.
Kad na kraju em ga nisu stopirali, em je nastavio put, em su ga dali na uručenje i sad spiraju odgovornost sa sebe
.

Ne budi naivan, ko ti kaze da oni to ne rade sve zajedno?
Lokalci na terenu, nigerijac lopov, i nigerijac DHLovac dva brata rodjena!!!

Poslednja izmena:
@Hsv
Pa zato što uglavnom popasem hejt ili idi i guglaj.
@Okmijun
Ja sam mislio da je tip iz Nigerije bio na nekoj razmeni, pa kao ova hoće da mu kupi iz Evrope jer je to neki garant kvaliteta, bla, bla, a da je odabrala Srbiju jer joj je jeftinije slanje odavde nego iz Škotske.
Ali zašto je pošiljka nastavila put i posle mojih uzastopnih apela, to je, i DHL me ubeđuje da je sve u redu, na kraju su ga uručili i sad se ograđuju, a ja sam pošiljku stopirao još dok je bila u Nemačkoj u DHL centrali, strašno.
Tnx

Poslednja izmena:
*** i mene su par puta pokusali da za*ebu, tipa kupujem iphone mom sinu u nigeriji, a ja sam ugledni gradjanin Kanade.
Ja kazem sve ok i oni mi posalju zilion i jedan dokaz da su poslali pare.
Samo sto se iz aviona vidi da je Photoshop, a na mom racunu nikakvih promena.
Valjda ti zdrav razum kaze da dok ti pare iz najkorumpiranije zemlje na svetu ne legnu na racun i fizicki ih ne podignes, ne saljes robu?

Znaci ti nisi dobio mejl od tvoje banke sa potvrdom transakcije?
Uf, ne znam sta da ti kazem...

Ma, ja sam skonto da je prevara zato sam i stopirao pošiljku, i reko sebi, uf za malo.
Kad ono racku tebra DHL mi utero patka!

@djordje29

Sumnjiva mi je ova tvoja rabota, jako.

Ne verujem da je neko toliko nevešt i neobavešten, da se ne izrazim jače.

Skloniji sam da poverujem da je ovo trol tema gde bi sad neki trebalo da se upecaju, pa da prozivaju i da nastane neki džumbus, bodovi, ti si ugrožen itd.

U svakom slučaju, eto podelio si ovo sa nama, "upozorio" nas na zle nigerijce i još zlobniji DHL.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno