Šta je novo?

internet preko mreze?

crvenkapica

Čuven
Učlanjen(a)
11.10.2003
Poena
604
gde se podesava da bi mi proradio net na umrezenom racunaru? oba su win2k

Ovako je u XP... Mislim da je isto i u 2k SP3.
Sa guest masine podesis da net ide preko Local Areal Network

Poz.

...

Obavezno postavi masinu na kojoj je net u static ip i to sa adresom 192.168.0.1(obavezno) , a na klijent masinama bilo bi pozeljno da postavis dns-ove od provajdera.
Ostale masine(clienti) moraju da su u opsegu 192.168.0.2-12 , a na xp-u i malo vise od ovoga.

Re: ...

lucky2001 je napisao(la):
Ostale masine(clienti) moraju da su u opsegu 192.168.0.2-12 , a na xp-u i malo vise od ovoga.
ajd objasni ovo molim te!
a sta ako imas >11 masina?

Onda ti treba neki WIN Server ili Linux. Pro daje do max 10tak masina u domen, nisam siguran...

dajte molim vas, kakve veze ima domen sa deljenjem interneta? zasto bi ICS davao podmreznu masku 255.255.255.0 ako dozvoljava 10 racunara?

i jos nesto, stavi DNS da se dodeljuje automatski, bas kao i IP adresa na klijent racunaru, pa ce ICS server sam dodeliti potrebne parametre kada za to dodje vreme...

...

Kaze literatura , deljenje je moguce i sa vise masina uz obilje problema ukoliko koristite integrisano resenje. Predvidjeno je za 10-tak masina u mrezi.
Postavljanje dns-a provajdera je vise nego pozeljno zbog cestih tajm-outova. Testirano i sigurno!!!!!!!
Gateway se postavlja obavezno i on je net masina.
Prosto i jednostavno , ukoliko je nekome ovo komplikovano postoji i te kako jednostavna alatka u vidu
analogx-a, http://www.analogx.com/files/proxyi.exe
Sto ljudi da se muce a pogotovo devojka i da se pita sto li imam ovaj ili onaj problem kad moze sve lako i jednostavno.

Najelegantnije resenje bi bio neki ruter, samo tu je pitanje cene i isplativosti.

nIce Cream je napisao(la):
Onda ti treba neki WIN Server ili Linux. Pro daje do max 10tak masina u domen, nisam siguran...

Budalastina
win2000 pro moze u domen ali ne "daje do max 10tak masina u domen" - sta god to znacilo
Za domen ti treba winnt 4.0 server , 2000 server ili server 2003 - s posebnom napomenom da samba moze da glumi pdc
a to apsolutno nikakve veze nema sa deljenjem konekcije

Filo je napisao(la):
...

Budalastina
win2000 pro moze u domen ali ne "daje do max 10tak masina u domen" - sta god to znacilo
Za domen ti treba winnt 4.0 server , 2000 server ili server 2003 - s posebnom napomenom da samba moze da glumi pdc
a to apsolutno nikakve veze nema sa deljenjem konekcije

Mozda je niceCream mislio na workgroup ogranicenje simultanih konekcija za klijentske stanice (tj. na klijentske stanice)

U svakom slucaju, kada je rijec o tako maloj mrezi od dva racunara, ICS je vise nego zadovoljavajuce rjesenje.
U slucaju vecih mreza, pretpostavka je da imas domensku strukturu (mada, uzgred budi receno, nisam mogao da da se nacudim kada sam skoro vidio mrezu od preko 100 racunara koji rade u radnoj grupi).....za takve slucejeve, naravno, rastu zahtjevi vezani za nesto drugacije obzire: sigurnost, stabilnost, opterecenje, brzina itd.
U takvim slucajevima, svakako ce biti vise nego preporucljivo podici serverski NAT (jer, i ICS je rudimentarna vrsta NAT-a), ili neku kombinaciju sa jednim proxy serverom.
Tada, naravno, u zavisnosti od ostalih faktora, na red dolazi malo dosadnija prica oko razdvajanja externih i internih DNS zona (pretpostavljam da vece firme kupuju i staticki IP), pravljenja DMZ zona zastite i jos bruka drugih stvari......ali sve to je vec daleko od ICS-a i dva racunara koja trebaju malo da provjere mail na hotmailu i malo prosurfaju......

---

ps. moji racunari su oba advanced serveri i to kao clanovi domena...
(ovo je radi vezbe, da se razumemo:))

crvenkapica je napisao(la):
ps. moji racunari su oba advanced serveri i to kao clanovi domena...
(ovo je radi vezbe, da se razumemo:))
iasm jako dobar help u windowsu 2000
potrazi internet connection sharing ili nesto slicno

jedno pocetnicko pitanje u cemu se razilkuju ruter i switch sem od toga sto ruter moze da pristupa netu? ja hocu da na mrezu povezem internet preko kablovske tj da stavim kablovski modem na switch... sta bih dobio kad bi stavio kablovski modem na neki ruter sem toga sto bi ruter preko tel veze obezbedjivao pristup netu?

raindog je napisao(la):
jedno pocetnicko pitanje u cemu se razilkuju ruter i switch sem od toga sto ruter moze da pristupa netu? ja hocu da na mrezu povezem internet preko kablovske tj da stavim kablovski modem na switch... sta bih dobio kad bi stavio kablovski modem na neki ruter sem toga sto bi ruter preko tel veze obezbedjivao pristup netu?
Pa ... kabl iz modema u ruter, a racunare spojis sa ruterom, podesi ruter kako ti odgovara, ako ima mogucnost firewall-a super.
Koji ruter je u pitanju ?

Vrh Dno