Šta je novo?

Internet kupci i prodavci

Srbin do jaja

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=25419

danas se narucivanje preko interneta ne isplati jer spedicija, takse i ostale gluposti daleko vise prevazilaze vrednost posilje. sta, kako i zasto mozete saznati vise u gore napomenutom clanku.

Pa ja na uvoz od par hiljada eura platim spediciju oko 2000 din... jel to neki trik?

ma ko zna. mozda se spedicija povecava sa cenom, ali se povecava sigurno sa velicinom paketa. u svakom slucaju srpska posla.

Spedterska usluga se placa po tarifnom broju, ne na kolicinu ili vrednost posiljke, skuplja je spedicija za 1 "де ве де филм" i фармерку nego za kontejner u kome je samo jedna vrsta proizvoda, odnosno 1 tarifni broj.

Možda sam ja glup, ali šta uopšte radi špedicija u ovoj priči? Ja kupim nešto preko Interneta, prodavac to šalje poštom, FedEx-om ili čime već. Kad stigne carina to pregleda, naplaćuje dažbine itd. Gde je tu špedicija? Šta ona uopšte radi? Koliko ja mogu da razaberem špediter je u ovoj priči neko ko ima privilegiju da mu se plaća nešto za ništa.

Špediteri su u ovoj priči slično što i agencije za promet nekretnina kada kupuješ ili prodaješ stan.

Meni sve to oko spedicije kod nas smrdi na prevaru i vacarenje.
Zasto, ako ti salju iz USA USPS-om, ili nekom kurirskom sluzbom (DHL, UPS, FedEx) ima razlike u uvozu? Razlika treba da postoji valjda, samo u ceni te usluge a ne u nacinu carinjenja. Ako narucim nesto u USA, platim uslugu transporta skuplje DHL-om, valjda to podrazumeva njihovu kompletnu uslugu? Kako to posta ne naplacuje spediciju a iste papire popuni???

Pre par dana sam poceo da se bavim tom tematikom i eto odmah na jednoj televiziji obavestenje u vezi online kupovine i drzavnih dadzbina (citaj prevara)!!!

Lopovluk, neorganizacija, visestruko prenaplacivanje "usluga", neujednacen kriterijum naplate, odsustvo logike i benfita novih tehnologija, neinformisanost... ma sramota
Padaju mi na pamet mnogo teze reci ali se uzdrzavam, mnogo se uzdrzavam!

Mnogo sam deprimiran i ljut chinjenichnim stanjem!

i ja sam ljut! pogotovu sto su smanjili vrednost robe za carinjenje sa 100E na 20E. plus smatram da neke stvari ne treba cariniti tipa knjige, pa i racunarsku opremu (i racunare) itd. jer smo generalno racunarski nepismen narod i to u velikoj meri! ali ako bas mora da se placa carina na tu robu daj onda da budu nize carine.

Državi su puna usta EU kad treba da posegne za džepom građana, a kad su i carinske stope i carinske procedure totalno suprotne onome što je EU - onda nikom ništa.

Pa ajde onda da napravimo interne online shopove pa da ne narucujemo nista preko??? Mene je ta spedicija vise puta odrala bukvalno za nista, 2 minuta piskaranja... Tuga koja smo raspad zemlja... Dzaba nam sva moguca pisanja ovde kad nema ko da cita i preduzme nesto...

Kako ne preduzimaju, pa vidiš da su spustili prag na 20 evra čim su videli da građani uvoze tehničku robu? :d
****te ko da je '67 pa da je luksuz sve preko leba i VIVAX televizora...

Ne mogu da napišem u čemu je suština stvari jer bi me modovi brisali (i verovatno bi bili u pravu pošto to zaista nije priča za ovaj forum), ali svodi se na to da je ogroman deo uvoza u rukama nekoliko ljudi. Imate premise, zaključke izvucite sami.

Ja sam za to da se napravi akcija... da se organizovano deluje sa sto vise strana (jer jedan post tesko da moze nesto da promeni) da se kao rezultat toga napravi odredjeni komjuniti i da se tako deluje! Svako u sklopu svojih mogucnosti!
Da li ce to biti serija clanaka po razlicitim novinama, sajtovima, slanje email-ova adekvatnim ljudima ili ce jednostavno biti delotvornije (i krace) da pljujemo po onima koji o tome odlucuju!
Da pljujemo, dobro ste procitali, mozda prejaka ali ima li adekvatnije rechi... pa nema!
To je ujedno i mozda i jedini nacin da se trgne iz ove letargije!

Kao dodatak ovome, jedan veoma adekvatan primer zatvorenosti zemlje koji plasticno opisuje nemoc obicnog, malog coveka...
Naime, svi mi nosimo patike (bar jedan par) koje smo naravno kupili u ovoj zemlji! Ukoliko se malo raspitate i prosetate primeticete da su cene nekih modela ovde kod nas generalno ujednacene, sto je simptomaticno (i vec samo po sebi smrdi) a cak su i one najnize cesto procentualno bitno skuplje od cena u EU!
Daljim istrazivanjem shvaticete da novac od svakog prodatog para (ili bar njih 99%) zavrsava u jednom dzepu. Da jednom dzepu! Zasto bi taj "neko" spustao cene, nema konkurencije pa su i cene takve! On cene ne programira procenom neke maksimalne cene po kojoj se taj proizvod moze prodati vec jednostavno zna da u ovoj zemlji ako hoces nesto da kupis moras to da preplatis! Kao da smo ovce za sisanje! Nemamo izbora jer za jedan par patike se ne putuje napolje!
Problem je u tome sto je to sa gotovo mnogim proizvodima nama interesantnim!
Treba li da poredimo nase cene tehnicke robe sa evropskim (ne racunajuci USA), a da ne govorimo o popustima, chinjenicom da postoje rasprodaje sa po 50% off-a ne spominjuci da se kod nas cene podizu pre praznika ili mesec ranije (kada je logicno najveca potraznja) pa onda se kao spustaju uz bombasticne popuste od 70% koji nicu po oblepljenim izlosima ili shljashtecim bilbordima!

POENTA: Veliki igraci stoje iza tih prica, mada se svi prave glupavi i nista ne znaju a tim velikim igracima nije u interesu da se ova zemlja zapravo otvori! Ovde imaju svoje stado ovaca koje sisaju kako god i koliko hoce!

Jednom rechju SRAMOTA!!!

@pole
Sve to lepo velis i svi znaju ko drzi Delta sport, ali sta vredi kad je drzava prva dopustila da pocne tako da se radi, a kad skontaju gde su onda imaju bitnijih problema od tajkuna.

Drugo kad si vec pomenuo patike, ja unazad 3-4 godine uzimam K-Swiss koje mi donosi kum iz Svajcarske i koje su kao sto kazes 10x kvalitetnije i 10x jeftinije od najgorih koje mozes naci na nasem trzistu.
To sto ce casopisi pisati i ostali mediji (npr. B92 stalno pominje neka imena i to prilicno direktno, a i dalje niko nista ne preduzima, bitno je da se hapse bombasi samoubice na proplanku kraj potoka i da je sve to zabelezeno video snimkom), mislim da takodje nije od pomoci.
Pre svega treba izvristi (e da vidim onoga ko ce to da uradi) pritisak na visim nivoima i omoguciti bar malo zdraviju konkurenciju na ovom trzistu.
Ovako, dok artikal porucen preko neta dok doputuje do mene i poveca svoju vrednost za 2-3x uslovljeni smo ovime cime jesmo i tesko da mozemo sta uciniti.

Kako ne mozemo nista, mozemo da gledamo i kukamo. :wall: :wall:

Kad bude dosla neka druga, postenija valst, tada ce biti ok. Ovima u vlasti je odlicno, imaju fine plate, nista ne rade i puca im da narucuju kao mi sirotinja. Kada bi sad sproveo test znanja rada na racunaru, garantujem da bi min. 70% palo.
Ej bre, knjige se carine, ludilo.
Pametni ministri, kako zaustaviti nekerman, smanji stopu na 20e, ludilo.

Evo i nekih cena od preko.
Intel Core 2 Duo E4300..........................$135.00
XFX GeForce 8600GTS...........................$194.99
XFX GeForce 8600GT.............................$169.99
PNY GeForce 8800GTS 320MB.................$269.99 ($249.99 after $20.00 Mail-In Rebate)
SAMSUNG 226BW Black 22".....................$318.99
Hanns·G JC-199DPB Black 19" 8ms DVI......$169.99 ($129.99 after $40.00 Mail-In Rebate)
AMD Sempron 64 3000+ Manila................$32.99
AMD Athlon 64 X2 3600+ Brisbane............$65.00
G.SKILL 2GB (2 x 1GB) DDR2 533..............$94.99

Dosta je bilo. Neke stvari su odavde "free shipping"

Neke stvari su jeftinije da se kupe tamo i da se plati carina, porez i postarina.:wall: :wall:

Srbija brate:wall:

...To sto ce casopisi pisati i ostali mediji (npr. B92 stalno pominje neka imena i to prilicno direktno, a i dalje niko nista ne preduzima...

Selektivnost koju B92 perfidno demonstrira je tek prica za sebe... i oni su deo jednog lanca... ali to ulazi u off...

Ma znas sta bi mi trebali... ali ozbiljno... da snimimo reklamu, tacnije ekonomsko-propagandnu emisiju trajanja 10 sekundi a emitovanu na javnom servisu!!!
Znam kako ovo zvuci ali nije neostvarivo!

Ja ne znam koliko tacno novca treba da se emituje jedna reklama od 10 sekundi na RTS-u (sigurno nije malo)... ali posto ovde imamo magove animacije i dizajna, marketinga i prava itd... svako od njih moze "pro bono" doprineti svojim vremenom koje bi proveli radeci na zadatu temu. To bi u mnogome doprinelo smanjenju troskova a konacni cilj je da se napravi jedan SMS servis ili neki drugi mehanizam za skupljanje novca koji bi u krajnjoj instanci posluzio za snimanje te fantasticne "reklame". Neka to bude ostvarenje sna svakog malog coveka na svetu, da ima, da poseduje svojih 10 sekundi da kaze, izjavi, iskomentarise ili fatalno ocrni fenomen koji ga nervira. Ovo interno pravo prozilazi iz prava onoga koji upravlja dobrim delom nasih zivota, onaj kome smo darivali nas glas na cast, a koji moze da nas z@jeb@va i pri tom neodgovara adekvatno za to, zasto to nebismo jednom, bar jednom mi uradili njemu tj. njima. Moguce je naci i sponzora pa da se uradi reklama, stim sto u prvom slucaju cela prica dodatno dobija na tezini! Uspeh bi u najmanju ruku bilo skidanje bremena, mogucnost da se pogledas u ogledalu znajuci da si, sam ili smo uradili sve sto smo mogli!

Naravno, gore spomenuti mehanizam je kasnije moguce koristiti za mnoge dobrotvorne akcije slicnog tipa...

Kako Vam ovo zvuchi... kao SF ili mislite da je ostvarivo?

Poslednja izmena:
Zvuči kao kad Ivana Mihić čita onaj sastav Bati Stojkoviću na kraju Varljivog leta '68. :D

Što pre budeš shvatio da šut sa rogatim ne može da se bori, biće ti lakše. Osim kada se mnoooogo šutih skupi na jednom mestu (ko je rekao 5. oktobar?), pa i onda bude povuci-potegni. A jasno ti je koliko vremena treba za takvo nešto i koliko ozbiljan razlog treba da bude da bi se neko uopšte pokrenuo.
Što se pljuvanja tiče, to ne bi imalo efekta jer bi tako nešto pogodilo samo ljude koji imaju obraza.

Treće, ali najbitnije: PRESTANITE VIŠE DA UPOREÐUJETE CENE HARDVERA KOD NAS SA CENAMA KOJE VIDITE NA INTERNETU. Postoji mnogo razloga za to, počev od toga da je obim našeg tržišta u odnosu na svet prava mizerija, pa do razloga tehničke prirode.

Bilo bi dobro da se malo depolitizuje ministarstvo prosvete, nauka, telekomunikacija... da se osnuju klubovi koji bi predlagali strucnjake a ne politicare. Prvo bi trebalo da se depolitizuje Sudstvo, pa onda sve ostalo. Ova prica o reklami na RTS je nemoguca misija, pa Tijanic to nebi pustio, koliko god da platis. Cene kod nas su ogromne u odnosu na svet, jer ljudi nemaju para da kupe robu, Posto i ja uvozim neke stvari, znam da ne mogu da uzmem C2D 1000 komada, jer necu prodati, pa uzmem 100, razlika u ceni bude velika, ali posto nam je malo trziste (citaj: ljudi kupoju Pentijum 4 za 35000 sa plazma ekranom), onda nemas gde da plasiras robu, ali zato sempron 2600 ima za 30-ak eura. Znaci cene diktira trziste. A spedicija je posebna prica. Meni kao uvozniku uzme 1800 din za uslugu (500 komada robe) a ljudima uzimaju i po 5000 din za 1 komad... to nema logike..
Izvinjavam se na opsirnom postu, ali morao sam neke stvari da kazem..

Ne znam ljudi cemu sve te teske reci, naravno da mnoge stvari ovde ne funkcionisu dobro ili uopste, ali u konkretnom slucaju ne vidim bas neki razlog za toliku buku. Kao sto neko rece, spedicija je normalna stvar u svim drzavama i tu nema dileme. Drugo, carina na ogromnu vecinu racunarskih komponenata je 1%, na neke je 5% i jako mali broj 10% i to uglavnom neka egzotika, tako da je to vise nego korektno. Ono o cemu treba diskutovati je smanjenje PDV-a sa 18% na 8% sto bi doprinelo padu cena za 10-ak%, ali ce biti jako tesko ugurati racunare na tu PDV stopu pored hrane, medicinskih aparata i lekova.
Cak sam i ovde po raznim temama citao kako su se neki hvalili da su par k € vrednu robu prijavljivali na carini kao 20-30 € i tako izbegavali placanje carine, e pa moš' šta 'oćeš, al' nemoš dokle 'oćeš, sa sve nekermanom i ostalim tragačima za rupama u zakonu ovakva reakcija je normalna.
Što se mene tiče, živ bio moj špediter, on ulaže svoju garanciju za moju robu, što znači da ja preuzmem robu iz carinskog magacina bez prethodnog plaćanja carine i PDV-a, posto je rok plaćanja tih obaveza 8 dana, to mi je dovoljno vremena da prodam robe u toj vrednosti, tako da to ne plaćam "živim" novcem, verujem da i većina drugih tako radi.

"Što se pljuvanja tiče, to ne bi imalo efekta jer bi tako nešto pogodilo samo ljude koji imaju obraza".

Pa ljude sa obrazom ne pljujemo vec im govorimo... a ovi sa djonovima umesto obraza su itekako osetljivi (mada se foliraju da nisu). :mad:

Poenta je da se nesto pocne...

a ovi sa djonovima umesto obraza su itekako osetljivi (mada se foliraju da nisu). :mad:
Jesu... Osetljivi su na zatvor, na gubitak para, na batine... U zatvor neće da pošalju sami sebe, neće sami sebi ni da uzmu pare. Elem, izgleda da je tzv. govnjiva motka iz raja izašla. :-devil-:

Evo i nekih cena od preko.
Intel Core 2 Duo E4300..........................$135.00
XFX GeForce 8600GTS...........................$194.99
XFX GeForce 8600GT.............................$169.99
PNY GeForce 8800GTS 320MB.................$269.99 ($249.99 after $20.00 Mail-In Rebate)
SAMSUNG 226BW Black 22".....................$318.99
Hanns·G JC-199DPB Black 19" 8ms DVI......$169.99 ($129.99 after $40.00 Mail-In Rebate)
AMD Sempron 64 3000+ Manila................$32.99
AMD Athlon 64 X2 3600+ Brisbane............$65.00
G.SKILL 2GB (2 x 1GB) DDR2 533..............$94.99

Dosta je bilo. Neke stvari su odavde "free shipping"

Neke stvari su jeftinije da se kupe tamo i da se plati carina, porez i postarina.:wall: :wall:

Srbija brate:wall:

Dokad će više da se za referencu stavljaju američke cene? :trust:

Evo isto to sa nemačkog amazona:
Intel Core 2 Duo E4300..........................EUR 142,48
XFX GeForce 8600GTS...........................EUR 214,46
XFX GeForce 8600GT.............................EUR 154,96
PNY GeForce 8800GTS 320MB.................EUR 298,95
SAMSUNG 226BW Black 22".....................EUR 369,00
Hanns·G JC198D 19".........................EUR 190,44
AMD Sempron 64 3200+ Manila................EUR 35,98
AMD Athlon 64 X2 3600+ Brisbane............EUR 69,95
G.SKILL 2GB (2 x 1GB) DDR2 533..............EUR 185,55

Takođe gledam tamo Nike patike i u proseku se kreću od 60-80€, isto ko i ovde.

Vrh Dno